Búcsújárás 2 csillagozás

Petelei István: Búcsújárás

A kötet a századforduló egyik legismertebb erdélyi írójának, a novella mesterének elbeszéléseit tartalmazza. Petelei az erdélyi kisvárosok mindennapjait, a Maros menti kurtanemesek, parasztok életét rajzolgatta míves gonddal, a félresiklott sorsok, a szenvedő lelkek kötötték le elsősorban a figyelmét.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Magyar szépirodalom

>!
Lazi, Szeged, 2009
246 oldal · ISBN: 9789639690776

Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
MortuusEst
Petelei István: Búcsújárás

Nem hiszek a sorsszerűségben, de ennek valahogy így kellett lennie.
Elég régóta nem veszek papír alapú napilapokat,Nemzeti Sportot meg korábban sem vettem volna, na mindegy.
Egy barátom megkért, hogy felé menet ugyan vegyek már neki egyet. Az újságosnál láttam ezt, az „olcsó könyvek” között. Olcsó könyv? Ez? Szomorú. Még fiatal egyetemistaként olvastam Peteleit, kötelező volt már meg nem mondom, hogy mihez. Akkor szerettem. Időnként eszembe jutott, könyvesboltban is kerestem, nem nagyon láttam sehol. Reménytelennek tűnt beszerezni,Pedig igazán jó novellák ezek, és amikor egyesek kánonba kerülésért, meg elfeledett írók népszerűsítéséért küzdenek, akkor az ő neve is igazán előkerülhetne. Személyes, bocsánat érte: „Ráadásul erdélyi is, ez meg most nagyon menő.” Erdélyi amúgy valóban, minden sorában, jó értelemben is. Személy szerint én valahol Bodor Ádám elődjét látom benne. Főleg akkor jó, amikor sűrít, és atmoszférát teremt. (Na jó, a történetek is jók.)

1 hozzászólás
>!
Judy_
Petelei István: Búcsújárás

Egyetemista koromban nagyon tetszettek Petelei novellái, szívesen olvastam el a kötelezőkön felül is néhányat. Most viszont nagyon nem csúszik, inkább félbehagyom, és máskor veszem elő.

>!
Zsuzsanna_Hernádi
Petelei István: Búcsújárás

Sajnos nem tudtam elolvasni, nagyon hamar feladtam. Pedig ilyen nagyon ritkán szokott velem előfordulni. Nehéz, régies nyelvezet, komor, sokszor érthetetlen történetek. Pedig sokat vártam tőle. :( Az 1 csillagot a borítóért kapta.


Hasonló könyvek címkék alapján

Nyirő József: Jézusfaragó ember
Bogdán László: Öt korsó sör a Golgotában
Nyirő József: Székelyek
Bánffy Miklós: Farkasok
Benedek Elek: Székely Tündérország
Wass Albert: Ötlet és bátorság I-II.
Nyirő József: Havasi tragédia
Bogdán László: A felesleges utazás
Tamási Áron: Tamási Áron válogatott művei I-II.
Bajor Andor: Április bolondja