Perényi Mónika (szerk.) · Bartha Barna (szerk.) · Koncz Mars János (szerk.)

Hallhatatlanok 21 csillagozás

Perényi Mónika – Bartha Barna – Koncz Mars János (szerk.): Hallhatatlanok Perényi Mónika – Bartha Barna – Koncz Mars János (szerk.): Hallhatatlanok Perényi Mónika – Bartha Barna – Koncz Mars János (szerk.): Hallhatatlanok

A világűr végtelen, mi pedig apró porszemek vagyunk benne. A közhely azonban további töprengésre sarkallja a gondolkodó embert: ha az univerzumunk végtelenül nagy és a kezdete óta eltelt időbe számtalanszor belefért volna a teljes emberréválás folyamata, akkor bizonyára voltak, akik előttünk elindultak az értelem útján és mostanra már messze előttünk járnak. De hol vannak ők? Hol vannak az építményeik és miért nem űrhajózó fajoktól zsong a csillagközi tér?

Odakint csend van. Néma és dermesztően halott csend.

Ennek okait kutatják azon tehetséges írók, akik a Marsbook kiadó 2023-as sci-fi pályázatára beküldött írásaikkal járnak utána a rejtélynek.

A művek szerzői: Dömötör László, Radnóti Katalin, Mészáros Tamás, Vass Róbert, Szarka Zoltán, Kovács Judit, Királyházi Csaba, Erdős Sándor, Molnár Eszter, R. Harbinger, Dina Thomas, Thoma Laci, Logan Ainsley Moore, Tinyei Kitti, S. Varga Zoltán, Ács Gergely, Kovács Bertold, Kozári Bálint, Violet C. Landers, Molnár Nikolett, Moesma Woods, Szelle Ákos, Early Moon, Dörgő Sándor, Orosz Krisztián, Domonkos József, Bartos Anita

Tartalomjegyzék

>!
Marsbook, Nagykovácsi, 2023
300 oldal · ISBN: 9786156543066 · Illusztrálta: Koncz Mars János
>!
Marsbook, Nagykovácsi, 2023
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156543042 · Illusztrálta: Koncz Mars János, Zentai Zsófia

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

Laszdo IP>!
Perényi Mónika – Bartha Barna – Koncz Mars János (szerk.): Hallhatatlanok

„Hol van mindenki?”
Ennek a novellagyűjteménynek a szerzői arra keresik a választ, hogyan lehetséges, hogy a végtelen méretű univerzum végtelen számú csillagrendszeréből sehonnan sem hallunk hangokat? Odakint nyüzsögni kellene az értelmes életnek, és nekünk legalább ennek a zaját kellene hallanunk. Hiszen az ember első rádióadásai is már száz fényévnél messzebb járnak a Földtől, és eljutottak a szomszédos csillagrendszerekbe.
Odakint viszont néma csend honol.
A kötet izgalmas, mert a kínzó kérdésre számtalan megoldást ad. Vannak köztük újszerű megközelítések, és olyanok is, amelyekről már hallottunk ugyan, de ezeknél meg az az érdekes, hogy a szerzők hányféleképpen élik meg ugyanazt az élményt.
A viccestől a hidegrázósig, a lelkes optimistától a végtelenül reményvesztettig mindenféle szemüveget viseltek a kötet szerzői. Több, mint félszáz novella, értelemszerűen nem lehet ugyanolyan színvonalú mindegyik, nem is ajánlom egyhuzamban olvasni őket, és név szerint sem emelek ki senkit. Az első novellát azonban meg kell említenem: csodálatosan költői háttér előtt, tudományos alapossággal, szívbemarkoló értelmet ad a Fermi-paradoxonnak. Méltán nyerte el a kötet novellái közül a legjobbnak járó díjat.

2 hozzászólás
_BenGa>!
Perényi Mónika – Bartha Barna – Koncz Mars János (szerk.): Hallhatatlanok

2023 januárjában egy érdekes pályázatot indított útjára a Marsbook Kiadó. A „Miért nem halljuk a suttogást?" célja az volt, hogy a szerzők körbejárják azt az ellentmondást, amely a földön kívüli civilizációk létezésének magas becsült valószínűsége és az ilyen civilizációk létezésére utaló bizonyítékok hiánya között fennáll (Fermi-paradoxon). A pályázattól a Hallhatatlanok megjelenésig alig telt el három hónap, mondhatjuk sokak fantáziáját megmozgatta a téma. Adódik a kérdés: lehetséges ennyi idő alatt egy színvonalas kiadványt létrehozni? Ennek járok utána a következőkben.

Őszinte leszek, józan paraszti ésszel az ember nem számítana egy jó válogatásra, ha ilyen rövid idő alatt hozzák össze. Ehhez valószínűleg korábbi rossz tapasztalataim is hozzájárulhattak. Nem egy hazai műnél érezhető volt, hogy ha egy kicsit hosszabb ideig „érlelik", akkor egy sokkal minőségibb végeredmény került volna az olvasók elé. Jelen esetben viszont szó sincs ilyenről. A kötet összesen 53 novellát tartalmaz, és átlagolva egészen jó színvonalon mozognak a benne található írások. Tetszett, hogy mennyire változatos formában próbálták a szerzők feloldani a Fermi-paradoxont. Vannak rövid és ütős darabok, hosszú és alapos tudományos háttérrel dolgozók, de találkozhatunk majd olyannal is, amiben a humor remekül párosul a sci-fivel. Elkerülhetetlen, hogy ne kerüljön egy ilyen antológiába pár gyengébb írás, azonban ha ezeket újraolvassuk egy kicsit később, akkor rájöhetünk, miért is került be végül.

Nem szeretnék egyesével végigmenni a novellákon, így csak néhány kedvencemről írnék röviden.

Dörgő Sándor: Kegyes hazugság
Hangulatában és tartalmában nagyon erős, nem véletlenül nyerte el a pályázat fődíját.

Szelle Ákos: Karantén
A kötetben visszatérő elem, hogy egy fejlettebb civilizáció okkal (vagy éppen anélkül) elszigetelt minket az univerzum többi részétől. Ez az egyike azon novelláknak, amik szerintem remekül dolgozták fel ezt a lehetőséget.

Dömötör László: A moraj
A szerzőt már ismerhetitek A Hold hősei kapcsán. A moraj a téma érdekes megközelítésével és a történet csattanójával hívja fel magára a figyelmet. Érdemes rá odafigyelni! ;)

Borbély Csaba: A védés
A második helyen osztozott Borbély és Dömötör novellája, én is nehezen döntöttem volna közülük, hogy melyik a jobb. Egy földönkívüli doktorandusz egyetemi védésébe nyerhetünk betekintést, amit a földi életről szóló kísérlete inspirált.

Szerintem szintén remek kis írások:

– Orosz Krisztián: Harmadik nekifutás
– Tinyei Kitti: Blattodea
– Szebegyinszky Réka: Kockák
– Szabó Boglárka: Tea a Tejúttal
– Királyházi Csaba: Alien a gatyámban (Itt elég félrevezető a cím: nem, nem arról fog szólni, amire elsőre gondoltál drága, huncut olvasó! :D)

A szerkesztésért és a korrektúrázásért külön jár a tíz mezei piros petty, emlékeim szerint egy kisebb hibát találtam csak olvasás közben. (Abba ne menjünk bele, mennyire szomorú az, hogy ezt manapság pozitívumként lehet megemlíteni.) Egy tanács a kiadónak: legközelebb nyugodtan fektessenek bele a drágább puhatáblás kötésbe, ezzel a verzióval sajnos egy olvasás után viseltesnek tűnik a kötet. Mindent összesítve igen, alig három hónap alatt is lehet egy átlagon felüli antológiát összehozni, bár ehhez nyilván kell egy megfelelő szerkesztőbrigád is. Részemről emelem a kalapom, kíváncsian várom, hogy a kiadó mivel jelentkezik majd a jövőben. 4 üst az ötből! :)

Blogbejegyzés, ahol egy rövid és lényegre törő interjút olvashattok a Marsbook Kiadó megbízott kommunikációs munkatársával, Koncz Jánossal:
link

1 hozzászólás
gyuszi64 >!
Perényi Mónika – Bartha Barna – Koncz Mars János (szerk.): Hallhatatlanok

2024/25, könyvtár, 10/19 eddigi értékelés

Hát bizony ez egy jóízű olvasás volt, ismét egy jól sikerült, kortárs SF kötet került a kezembe. (A fenntartásaimról majd a végén. *) A szerkesztés is rendben van, minimális elgépeléssel találkoztam, a kiadvány (borító, grafikák) színvonalas. Az 53 novelláról részletesen persze nem írhatok, általánosságban: voltak nagyon jó írások; sok-sok erős írás; a zöm olvasmányos volt, világos koncepcióval bírt; és persze akadt néhány gyengébb is. A zsáneren belül a 3-4 oldalas, a könyvben jellemzően előforduló elbeszéléseket a legnehezebb megírni, néhány mű nem tudott megbirkózni a terjedelmi korláttal.

A sok pozitívum miatt (alkalmanként líraiság, gondolatiság, eredetiség, szellemesség, humor stb.) a rangsorolás tényleg szubjektív, előre mosom a kezeimet…
I. Legjobban tetszettek:
Dörgő Sándor: Kegyes hazugság (eredeti ötlet), Tinyei Kitti: Blattodea (gyakori motívum, de ilyen jól megírva korábbról nem emlékszem), Helyi Űrismeret Nélküli Gittegylet: A konkurencia (ötlet és kaland) spoiler
II. A jók közül is ki tudtak emelkedni nálam: Szelle Ákos: Karantén, Dömötör László: A moraj, Thoma László: Bürokrácia (irónia), S. Vladimir: Csillag.
És talán még hoznék három egyszerű szerkezetű, klasszikus stílusú írást: S. Varga Zoltán: A tanár, Királyházi Csaba: Alien a gatyámban (humor), Szarka Zoltán: A felhők szárnyán.

* Két problémát jeleznék.
1. Kockázatos egyetlen témára felfűzni egy válogatáskötetet, nagy az ismétlődés, alkalmanként az egysíkúság veszélye. Szerencsére most változatos novellákat kaptunk, de a sokszínűség ellenére bizony voltak ismétlődő tematikák. (Az eddig talált leghasználhatóbb ötletnek a 3-4 résztematika/kötet koncepció bizonyult.)
2. A könyv hosszú, novelláskötetnek szerintem a 150 – (200) oldal terjedelem az optimális.
A 4,5 és 4 csillag értékelés között ingadoztam, tkp. a fentiek miatt adtam „csak” 4 csillagot.

2 hozzászólás
Amethyst >!
Perényi Mónika – Bartha Barna – Koncz Mars János (szerk.): Hallhatatlanok

Egy antológia, mely arra vállalkozott, hogy az összegyűjtött novellák által körüljárja a Fermi-paradoxont, feloldja, időnként megcáfolja. Teszi ezt néhol elgondolkodtató módon, melankolikusan, vagy éppen humorosan megközelítve a témát. Nehéz kedvenceket kiemelni a kötetből, mivel éppen a válogatás össz-egésze volt az, ami a leginkább megragadott, a sokszínűsége, az eltérő megközelítések és frappáns megoldások. Ha egyenként kellene értékelnem a novellákat, már felemás véleménnyel lennék róluk. Akadnak köztük szárnypróbálgatások és rutint sejtető, gördülékeny szövegek is.
A Kegyes hazugságot én is egy kiemelkedő novellának éreztem, nem csodálom, hogy ez lett a kötet nyertes alkotása. Már a helyszínválasztás által is érzékletesen adja át az egyedüllétet, a történetbe beékelődő Fermi-paradoxon pedig tovább erősíti ezt a keserédes állapotot. Nagyon szép történet volt.
A tökéletes másodperc a kötet egyik legrövidebb, de annál lényegretörőbb alkotása. Hihetetlen, mennyi gondolatot, érzést képes egyetlen másodperc magába sűríteni és átadni az olvasónak.
A Harmadik nekifutás egy ötletes történet igencsak horrorisztikus végkifejlettel. Tetszett benne az ember és a fejlettebb létforma párbeszéde, no meg a csattanó, amire kifutott.
A Fényjáték kicsit távolabbról közelíti meg a témát, a cselekmény egy ház egyetlen szobájában felbukkanó anomáliájára helyezi a hangsúlyt, ezzel pendítve meg a paradoxon egy másik lehetséges magyarázatát. Mint kiderül, a kávé sok mindenre megoldás. :) Ez a történet volt az egyik kedvencem, mert a karaktereit azonnal megkedveltem, és az anomáliára való reagálásuk is megmosolyogtatóra sikeredett. :)
Az Alien a gatyámban a humorosabb történetek sorát gyarapítja, és számomra is ez volt az egyik legszórakoztatóbb alkotás. Frappáns a megfogalmazása, jól adagolja a poénjait.
A felhőn túl történetében kezdetben nem tudtam hova tenni némely avítt eszközt, tekintetbe véve, hogy a cselekmény egy űrhajón játszódik. De aztán a végére minden értelmet nyert, alaposan csőbe húzott a narráció :)
Az ügyintéző a világvallásokat is bevonja a paradoxon feloldásába, és teszi ezt roppant ízlésesen és humorosan :)
Az Egy különös éjszaka szintén egy megmosolyogtató történet volt off Tanulság? …az idegenek köztünk járnak! …és sört isznak…
A hang útja egy rövid, de megható szösszenet arról, hogy mindenhol megbújhat a megoldás, s milyen egyszerű ignorálva átlépni rajta…
Összességében nagyon élveztem ezt a válogatást, és meglepve tapasztaltam, hogy a novellák rövid terjedelmük ellenére is mennyire korrekt, kerek történetet tudnak felépíteni, néhol kedvelhető szereplőkkel, alkalomadtán szépirodalmi igényességgel megfogalmazva. Természetesen akadtak hasonló megoldások és hasonló szituációk (pl. az egyetemen a tanár magyarázza a paradoxont, majd a tanárról/egyik diákról/feketeöltönyösről derül ki, hogy alien), de szerencsére ezek elszórtan szerepeltek a válogatásban, így nem fogott el az érzés, hogy a novellák sokszínűségén csorba esne. És ugyancsak akadt a kötetben pár történet, ami nem nyerte el a tetszésemet, vagy nem tudtam hova tenni, annyira lazán kapcsolódott a megadott témához, de a legtöbbel elvoltam, jól szórakoztam, és a fenti listát átfutva úgy érzem, jó pár emlékezetes novellával is gyarapodtam.
Nálam egyébként pluszpont, ha egy kötet illusztrációkat is tartalmaz, ezért ezekre is kitérnék egy mondat erejéig. Kedvemre való volt a rajzok jelenléte, bár a karikatúrákat idéző figurákat néhol soknak éreztem, de a sejtelmesebbek (pl. fekete, szárnyas alak suhan a világűrben, emberi sziluettek sejtetnek egy evolúciós sort) nagyon ízlésesen kapcsolódtak az adott történet mondanivalójához.

7 hozzászólás
NagyMese>!
Perényi Mónika – Bartha Barna – Koncz Mars János (szerk.): Hallhatatlanok

Nagyon sok jó írás lett összegyűjtve a kötetbe. Ez dicséri az írókat és a kiadót egyaránt. Nehéz kiemelni belőle a kedvenceimet, mert tényleg sok jó van, de megpróbálom.

Szelle Ákos: Karantén – Szépirodalmi igényességű írás
Tóth Alán Zsolt: Enigma – Meglepő megoldása a problémának és jól van megírva
S. Vladimir: Csillag – Hátborzongató, hogy a katasztrófa elkerülhetetlen
Logan Ainsley Moore: Az ötödik bolygó negyedik holdjáról – tetszett a teljesen másféle élettérben létrejövő civilizáció leírása
Királyházi Csaba: Alien a gatyámban – Jól esett nevetni az inkább komor hangulatú írások után
Viháry Hanna: A Beszéd – Számomra misztikus volt
Bartos Anita: Fényjáték – Nagyon jól ír az írónő, szívesen olvastam volna tovább
Thoma László: Bürokrácia – A másik vicces kedvencem :)
Molnár Nikolett: A végső döntés – Szintén misztikus keretbe foglalt, szépirodalmi igényességű írás

A felsoroltakon túl még számos szórakoztató írásba futhatunk bele a kötetet lapozgatva. Én szinte biztos vagyok benne, hogy az írók némelyikével fogunk még találkozni a jövőben.

1 hozzászólás
Varga_Luca>!
Perényi Mónika – Bartha Barna – Koncz Mars János (szerk.): Hallhatatlanok

Elsőként nézzük a borítót, amiért több közösségi felületen is hisztérikusan kikeltek magukból a júzerek. Nos, nekem tetszik. Furcsa, misztikus, de egészen letisztult a koncepció. Becsülöm a kiadót, amiért nem esik a kezdők jellegzetes hibájába és nem kezd el csillivilli stockfotókkal építkezni. A grafikán lehetne javítani, nyilván később kiforrottabb lesz minden, de van stílusa. Ez a része tetszik, de ez csak a külcsín.

Az antológia egy hatásos hírverés után induló novellapályázat anyagát gyűjti csokorba, amely a Fermi-paradoxon lehetséges megoldásait dolgozza fel. A kötetbe kerülő amatőr írók kitettek magukért. Bár egy antológiát nehéz egységként kezelni a benne megjelenő írások sokszínűsége miatt, ennek a könyvnek éppen ez a sokszínűség adja meg a báját, illetve az, hogy a szokásos magyarázatok mellett fel-feltűnnek teljesen új elképzelések is.

A díjnyertes pályamű Dörgő Sándor: Kegyes hazugság című írása kiváló. Jól megírt történet, amely a rövidsége ellenére is borzongatóan tárja elénk a csillagközi magányunk okát. A történet kerüli a sci-fi kliséket, olyan – nem létező – technológiára alapozva fejti meg a problémát, amely sajnos a valóságban még nem áll a rendelkezésükre. A hangulata a végkifejlet közeledtével egyre sötétebb tónusú, a befejezés pedig olyan, hogy az olvasó karja lúdbőrözik. Méltán lett ez az írás a nyertes.

A gyűjteményben teljesen eredeti ötletek is felbukkannak, ahogy ezt már írtam. Ezek közül nagy kedvencem Tóth Alán Zsolt: Enigma című írása volt, de elgondolkodtatónak tartottam Dömötör László: A moraj, Kozák Dániel Gyula: A felhőn túl, S. Vladimir: Csillag és Fejér Dániel: Ármányhold című című írásait is.

Volt olyan írás (Hana Emuna Bat Avraham: A tökéletes másodperc), amelynél elsőre nem értettem, hogy miért került bele az antológiába, de aztán újra elolvasva és átgondolva rájöttem. Ez is érdekes egyébként a kötetben, hogy vannak könnyen értelmezhető írások, ahol a szerző szinte szájba rágja a megoldást, illetve van, ahol az agyunknak kel még futni néhány tiszteletkört, mielőtt bevillan a megoldás.

Összességében folyamatosan lekötötte a figyelmem a novellafolyam és a legtöbb esetben szívesen olvastam volna tovább az adott mesét. A humoros írásokon jókat nevettem. Egy kicsit furcsának éreztem a stílusok ilyen keverését, de nem tett rosszat az összképnek.

Kedvenceim a könyvből:
Dörgő Sándor: Kegyes hazugság
Tóth Alán Zsolt: Enigma
Fejér Dániel: Ármányhold
Dömötör László: A moraj
Kovács Bertold: Jelentés dilemma
Molnár Nikolett: A végső döntés
Bartos Anita: Fényjáték
Királyházi Csaba: Alien a gatyámban
Logan Ainsley Moore: Az ötödik bolygó negyedik holdjáról
Helyi Űrismeret Nélküli Gittegylet: A konkurencia

2 hozzászólás
dorgo_sandor IP>!
Perényi Mónika – Bartha Barna – Koncz Mars János (szerk.): Hallhatatlanok

Mint a kötetben szereplő szerző, úgy érzem nem tudnék elfogulatlanul ítélni, de azt elmondhatom, hogy fantasztikus érzés, ilyen tehetséges és különböző gondolkodású társakkal szerepelni egy kiadványban.

Jó azt érezni, hogy a világegyetemben csend honol, de itt legalább egy kötet keretein belül, mind hallhattuk a hangunkat.

Gratulálok a szerzőknek és a kiadónak is, remek antológia született, amit minden sci-fi rajongónak bátran tudok ajánlani!

Nick555>!
Perényi Mónika – Bartha Barna – Koncz Mars János (szerk.): Hallhatatlanok

Először is szeretnék gratulálni a szerzőtársaimnak a remek írásaikhoz és a kiadó munkatársainak a lelkiismeretes munkájukhoz.
Nagy várakozással ültem neki elolvasni a kötetet, lévén a Fermi-paradoxon az egyik kedvenc témám, és egyáltalán nem csalódtam! Sőt, minden alkalommal izgatottan lapoztam, hogy milyen érdekfeszítő megoldásokkal fogok találkozni a soron következő lapokon.
Számos novellánál éreztem azt, hogy szívesen olvasnám még tovább, sőt meg egy regényt is el tudnék belőle képzelni.
Minden sci-fi rajongónak és a téma iránt érdeklődő olvasónak szívből ajánlom a kötetet, garantáltan nem fog csalódni benne! Biztosan fog olyan novellát találni, aminek a nézeteivel azonosulni tud, elgondolkodtatja, avagy éppenséggel számára eddig ismeretlen tudományterületekre kalauzolja el.

Ennyi remek írás közül herkulesi feladatnak minősült kedvenceket választani, de azért szeretnék néhány írást kiemelni, amik különösen tetszettek:
Dörgő Sándor: Kegyes hazugság
Szelle Ákos: Karantén
Tóth Alán Zsolt: Enigma
S. Vladimir: Csillag
Kozári Bálint: Beszélnek, de mégsem halljuk őket
Suzie Great: Ismeretlen ismerős
Fejér Dániel: Ármányhold
Logan Ainsley Moore: Az ötödik bolygó negyedik holdjáról
Dina Thomas: Bolygótisztítók
Szebegyinszky Réka: Kockák
R. Harbinger: Gyerünk, Truman!
Királyházi Csaba: Alien a gatyámban
Viháry Hanna: A Beszéd

1 hozzászólás
merenwen>!
Perényi Mónika – Bartha Barna – Koncz Mars János (szerk.): Hallhatatlanok

Abszolút kellemes meglepetés volt számomra ez a novellásgyűjtemény. A Marsbook kiadó játékán nyertem, és bevallom, kicsit szkeptikusan álltam neki az olvasásnak. Aztán azon kaptam magam, hogy falom az oldalakat: a legtöbb történet izgalmas, eredeti, élmény volt őket olvasni. Valahol a kötet felétől éreztem azt, hogy elkezdett ingadozni a színvonal, és bizony volt olyan novella, amit szerintem simán ki lehetett volna hagyni, de összességében még így is ellensúlyozták a jó sztorik a kevésbé sikerülteket. Örülök, hogy hozzám került a könyv és elolvastam.

2 hozzászólás
Orosz_Krisztián IP>!
Perényi Mónika – Bartha Barna – Koncz Mars János (szerk.): Hallhatatlanok

A Hallhatatlanok egy remekül sikerült sci-fi antológia, ami a Fermi-paradoxon témakörét járja körbe. A kiadvány szinte végig tartja a minőségi, érdekfeszítő színvonalat. Csupán két vagy három helyen éreztem némi ingadozást, de ez betudható az antológiákra jellemző népes alkotótábornak.
Az alkotók széles skálán nyúltak hozzá a sci-fi témához. Példának okáért vannak komoly drámák, horrorba forduló sztorik, humoros megközelítések. Az ötletek egyediek, párat szívesen olvastam volna tovább is.
Külön öröm, hogy a „Harmadik nekifutás” című novellám bekerült a megjelenő művek közé.
Gratulálok minden sikeresen szereplő és az antológiába bekerülő írónak.


Népszerű idézetek

Marsbook KU>!

A 47. megfigyelőállomás némán bámult a Himalája hegyvonulatainak hófödte csúcsaira.

(első mondat)

FinyaKata>!

– Igor. Ez az első lépés a paranoia felé. Mégis kik lennének a paraziták? A politikusok?
– Nem.
– Akkor az ügyvédek! …mindig is sejtettem.

288. oldal, Helyi Űrismeret Nélküli Gittegylet: Konkurencia


Hasonló könyvek címkék alapján

Koncz Mars János – Perényi Mónika – Bartha Barna (szerk.): Veszélyeztetett faj 1.
Az utolsó űrhajó
Kleinheincz Csilla (szerk.): 10
Fonyódi Tibor – Szélesi Sándor (szerk.): Az evolvens kalózai
Ripp Gábor (szerk.): Utazók
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 1.
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Kuczka Péter (szerk.): MetaGalaktika 1.
Koncz Mars János – Perényi Mónika – Bartha Barna (szerk.): Veszélyeztetett faj 2.
Kuczka Péter (szerk.): UFO-k és elsüllyedt világok