A ​régi belváros 3 csillagozás

Pereházy Károly: A régi belváros

„… ​Minden a régi helyén, csak persze ici-pici korrekcióval. Mürschberger úr egykori, szűk fűszerkereskedése elterebelyésedett az idők folyamán, és úgy hívják: Közért. Megvan a Déryné trafikja is, csak éppen dohányárudára keresztelték. Áll, szépen tatarozva, az angolkisasszonyok temploma és zárdája. A templom csinosabb lett, és most már Szent-Mihály-templomnak hívják, a zárda lakályos otthona a Vámos Ilona ápolónő- és szülésznőképző iskola kurtaszoknyás növendékeinek. A templomkapun egy-egy litánia után most is tömjénszag szökik az utcára, s akárcsak egykori műhelyünkben a liszt képzeletbeli illata, a zárda öblös kapualjára is ragad még a hajdani tömjénből valami és a kegyes angolkisasszonyok nyilván pirulva menekülnének, ha látnák kapuzárás előtt a zokogva, telhetetlen csókban összeforrva búcsúzkodó ifjú bábákat és szerelmüket valahonnan egy messzi faluról, a szabadságos honvédeket…
Nincs gond semmire nálunk az Erzsébet-híd és a Nagycsarnok között, legfeljebb virágért kell… (tovább)

>!
Képzőművészeti, Budapest, 1982
70 oldal · ISBN: 9633362490 · Illusztrálta: Bakos Margit

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

shadowhunter1975 P>!
Pereházy Károly: A régi belváros

Csillagos ötös. Máris szeretném a következőt…
Ez a könyv kötelező minden olyan fura alaknak, aki szeret Pest utcáin bolyongani, ismeretlen házakra rácsodálkozni, gyanútlan lakóknál kuncsorogni a házba bejutásért, hogy egy-egy érdekesebb régi épület belső kialakítását is szemügyre vehesse.
Számomra különösen nagy élmény volt, mert hiába szeretem és egy kicsit még talán ismerem is a századforduló és a századelő egyetemes építészetét, ez a picike könyv annyi új ismeretanyaggal gazdagított a korábbi időszak építészetéről és a Belváros történetéről, hogy azóta is elő-előveszem, ismerkedem a lapokon látott, ma már csak metszeteken, festményeken megtalálható épületekkel.
Tetszettek a visszaemlékezések, a korabeli leírások, a mai Budapest ősi, ma is lüktető szívének bemutatása, mi volt, hogy volt anno… hogyan alakult át a rakpart, hogyan tűntek el városrendezés címén híres épületek és miért maradt meg az a néhány, ami ma is áll (persze legtöbbször átépítve, mert vagy a háború vagy a korszellem változtatott az összképen).
Szinte az egész könyvet legszívesebben idézném annyi érdekes dolog van benne.
Életem felét a Belvárosban töltöm (/ töltöttem), és a mai napig sokszor fedezek fel számomra meglepő újdonságokat az ódon épületek között. Ez egy szórakozással megspékelt tanulmányi kirándulás, amihez jól jön ez a könyvecske, hiszen kimondatlan kérdésekre kap választ benne az ember, csak egy pillanatra meg kell állni, észre kell venni és fel a fejjel.
Sajnos, az íróról, Pereházy Károlyról nem sokat találtam a könyvein kívül, csak annyit, hogy 1954-től haláláig építészettörténettel, ezen belül is a kovácsoltvas-művesség történetével foglalkozott.
Ajánlom mindenkinek, aki picit is kíváncsi hogyan fejlődött egy kicsiny, zaklatott városrész századokon át a huszadik század hajnaláig. Milyen döntések vezettek el idáig, és kik voltak azok az emberek, akiknek a mai arculatot köszönhetjük.
Gondolatébresztőnek szerintem tökéletes.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

shadowhunter1975 P>!

A mai Belváros lüktető élettel teli keskeny utcákkal, középkori és barokk templomokkal, barokk, klasszicista házakkal és tengernyi betonból formált új épületekkel tűzdelt település.
Az egykori Pest ez, noha területében kissé megnőtt, és a XVIII. század végére túllépte a várost övezte falakat.

Neve az óbolgár óegyházi szláv pest kemence vagy barlang szóra vezethető vissza, így lett a Gellérthegyből Pesthegy vagyis barlanghegy, és a lábánál fekvő évezredeken át használt dunai átkelőhelyből a Pesti rév.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Zsidi Paula: Aquincum polgárvárosa
Vajda Sándor: Budapest tegnap
Verrasztó Gábor: Lövészárok Pasaréten
Buzás Kálmán: Volt egyszer egy kaszinó
Zolnay László: Az elátkozott Buda / Buda aranykora
Szemes István (szerk.): Úttörővasút
Szemes István (szerk.): Budai séták
Thirring Gusztáv: Budapest részletes kalauza
Balázs Attila – Kollega Tarsoly István (szerk.): Jókai Mór és a Sváb-hegy
Tarr László: A régi Váci utca regényes krónikája