A ​Szörnyeteg 1 csillagozás

Az atommagkutatás történetéből
Percy Stulz: A Szörnyeteg

A három férfi, aki 1939 egy perzselően forró napján érkezett New Yorkból egy fekete Cadillacen, már messziről elütött a Peconic melletti kis tengeri üdülőhely barnára sült törzsvendégeitől. A tengerre és Long Island nevezetességére, a strandra egy pillantást sem vetettek. Dr. Moore hétvégi háza érdekelte őket csupán, lépten-nyomon ezután kérdezősködtek.

>!
Zrínyi, Budapest, 1976
374 oldal · ISBN: 9633260221 · Fordította: Moller Pál

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

Kojak85>!
Percy Stulz: A Szörnyeteg

Percy Stulz: A Szörnyeteg Az atommagkutatás történetéből

Nagyon nehéz megfelelő helyre besorolni ezt a könyvet. Műfajilag lehetne tudományos kutatás, háborús történelmi regèny, szovjet propaganda iroda kukába való sorozatgyártmánya, vagy éppen egy kis bevezető az atommagkutatásba. Ennek az ötvözete ez a remekmű melyet az NDK-s író nem titkolt szoci+komcsi szimpátiája mélyen átitat. Joggal merül fel a kérdés, mi a fenènek olvastam el? Hát ez a HBO legújabb Csernobil sorozatának köszönhető, ugyanis szerettem volna egy picit megérteni, hogy mi is az a grafitreaktor, melyhez hőelvezetőkènt vizet alkalmaznak, és ahol veszèly esetèn biztosító rudakkal gondoskodtak arról, hogy a láncreakció ellenőrzés alatt maradjon. Hát ez az amit tènyleg csak ici-picit értettem meg ebből a könyvből! Azt azonban nagyon szèpen felfogtam, hogy minden ami rossz, gonosz és pusztítást végez az amerikai, és Truman, Eisenhower, ès egy kicsit Nixon :D és persze a Pentagon maga a pokol ahol az ördög lakozik!
Természetesen az oroszok az atomkutatás igazi úttörői, vagy inkább atom meghajtású jégtörői, és Teller Ede maga az antikrisztus a hidrogénbombájával. Azt is megtudtam, hogy az atomfizika igazi atyja nem más mint Igor Kurcsatov, aki a legszebb sirboltot kapta munkája elismeréséért – egyenesen a Kreml falába betonozták! Vajon tènyleg emberbaráti szeretetből nem dobtak le soha atombombát az oroszok?! Mit oroszok?! Szovjetek!!! A békés felhasználásában egyedülállót alkottak, az első atomerőmű természetesen orosz, és máig működik! Na jó, azt hiszem eleget tettem az irónia kedvelőinek! Adtam a könyvre 3 csillagot, mert elolvastam, és tényleg az elején – amikor még a nácik ellen végrehajtott akciódús jelenetek sorakoznak a könyvben – addig egész jó! Az utolsó fejezetet – Prométheusz tüzét azonban soha ne olvassa el senki! Nem fogok idézni belőle!!! Nyugodtan vitázzon velem aki ezek után elolvassa :-)


Hasonló könyvek címkék alapján

Albert Einstein: A speciális és általános relativitás elmélete
J. D. Jackson: Klasszikus elektrodinamika
Tom Stonier: Információ és az univerzum belső szerkezete
L. D. Landau – E. M. Lifsic: Folytonos közegek elektrodinamikája
Giber János: Szilárdtestfizikai feladatok és számítások
E. M. Lifsic – L. P. Pitajevszkij: Kinetikus fizika
Frei Zsolt – Patkós András: Inflációs kozmológia
L. D. Landau – E. M. Lifsic: Kvantummechanika
Horváth János: Termodinamika és statisztikai mechanika