Gyilkosság ​a 31. emeleten 8 csillagozás

Per Wahlöö: Gyilkosság a 31. emeleten

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Délután két óra. A világvárosi forgatag kis időre lelassul, rendőrök, tűzoltók veszik körül a Házat, a több ezer alkalmazott sietve hagyja el az épületet. Egyszerű tűzrendészeti gyakorlat, legyint az utca embere, csak Jensen felügyelő tudja, hogy fenyegető levél érkezett a konszern vezérigazgatójához: délután kettőkor levegőbe repül a harmincegy emeletes palota.
A robbanás ezúttal elmarad. A gyomorbajos Jensen felügyelő egy hetet kap főnökétől, derítse ki a névtelen levél szerzőjét. Óvatosan, tapintatosan járjon el, a megszokottnál is nagyobb éberséget tanúsítson, hisz a Házban az ország legnagyobb vállalata székel, a amely kezében tartja a könyvkiadást, a sajtót, a száznál jóval több hetilapot, a nyomdaipart: állam az államban.

Eredeti cím: Mord pa 31:a vaningen

Eredeti megjelenés éve: 1964

>!
Európa, Budapest, 1968
152 oldal · Fordította: Kádár Péter

Kedvencelte 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

gyuszi64>!
Per Wahlöö: Gyilkosság a 31. emeleten

Wahlöö az ő egyszerű, tőmondatos, szürke dokumentarista stílusával egyfajta szürke városi prózát (lírát) hozott létre, amely tökéletesen illeszkedik az állandósult (szürke) társadalom bírálatához. Nehezen találok szavakat, a tárgyiasult lírával egy hatásos, tökéletes futurisztikus disztópiát kaptunk, profetikus felhangokkal. Fizikai irigységet érzek, hogy egy eredeti ötletet, ennyire bravúrosan meg lehett írni – 1962-ben… Fülszövege szerint a könyv „megfelel a jó krimi követelményeinek, van benne izgalom, feszültség, sok meghökkentő fordulat”. Nagyon találó, mert tulajdonképpen a könyvben spoiler

Emlékszem, az 1981-es film is mennyire tetszett, pedig akkor már olvastam a könyvet. Hát a csaknem négy évtizedes újraolvasás nagyon jót tett, a minimális cselekményt is lassító filozofikusabb részeket kifejezetten élveztem.

A könyvre ráteszek mindenféle címkét, ha tudok: disztópia, politikai krimi, társadalmi sci-fi.

Bla I>!
Per Wahlöö: Gyilkosság a 31. emeleten

„A hídfőt már elfoglaltuk. Most tovább harcolunk a végső győzelemig!…”politikánk éppen az, nem akarunk ellenszenvet, agressziót, vagy véleménykülönbséget ébreszteni”…”Azelőtt a sajtó, (média) sokszor felizgatta, nyugtalanította az olvasót. Ma már nem ez a helyzet. Most a lapok (és műsorok) külső formájukban és tartalmukban egyaránt az olvasók (nézők) hasznára…és örömére válnak”…nem „mint a végső társadalmi egyetértés megoldása előtt”…mert, miután kezünkben a média 99%-a, „minden egyszerű, érthető”, „az egységes sajtó(média)mindennél többet tett az egyetértés konszolidálása érdekében. Felépítette az egyetértés hídját a különböző pártok…és a köztársaság között.” – sajátos világ ez – amit a szerző ábrázol –, de számunkra valahogy mégsem tűnik teljesen ismeretlennek. A szerző egy kriminek álcázott futurisztikus politikai pamfletet írt, de nem sejtette, hogy a megvalósulás ily közeli is lehet…Kénytelen voltam a szerző saját szavaival jellemezni a mának szóló üzenetet, hátha a vájtfülűek is megértik és észreveszik a hasonlóságokat…
Érdeklődőknek ajánlom!

lizzizi>!
Per Wahlöö: Gyilkosság a 31. emeleten

Az emberben nem tudatosul, hogy ez egy utópia vagy a múlt, esetleg a jelen aztán egyre inkább rájön hogy egy kitalált idealizált világ, mégis kész rémálom. Ahol minden hír csak pozitív, mindenki mindennel egyetért, a bűnözést csírájában elfojtják, a rendőrség legnagyobb problémája, hogy az alkoholistákat hogyan szállítsák el otthonaikból.
Ugyanakkor folyamatos feszültség érződik a könyvben, picit hasonlít az 1984-re bár a hangsúlyt nem ugyanarra helyezi.
Bemutatja a Házat, ami végérvényesen felemészti az egyént, a szólásszabadságot, elhallgatja a valódi híreket, így lesüllyeszti a társadalmat szellemileg, és az ember lassan azt kívánja, bárcsak tényleg robbanna fel az egész úgy, ahogy van…


Népszerű idézetek

Bla I>!

Nemdebár, a mi országunkban nincs hivatalos cenzura…Mégis…itt sokkal kegyetlenebb és következetesebb a cenzura, mint valaha is bármely rendőrállamban…Természetesen azért, mert magánosok gyakorolják akadálytalanul és jogilag megtámadhatatlan eszközökkel…Azért, mert….a cenzurának nem joga, hanem gyakorlati lehetősége olyanoknak a kezében van, akik…meg vannak arról győződve, hogy döntésük helyes és mindenki számára hasznos…mert az emberek többsége hisz ebben a visszájára fordított logikában, következésképpen amikor csak alkalmuk nyílik rá, maguk játszák meg a cenzort.

130. oldal

Bla I>!

A legnyilvánvalóbban a jogszolgáltatásban volt látható ez a tünet. Azzal kezdődött, hogy mind gyakrabban és mind szigorúbban alkalmazták a titkossági törvényt…hogy minden pitiáner dolog összefüggésben van az állam biztonságával…Természetesen csak nagyon finoman szólhatunk az ilyen hatalmat birtokló személyek erkölcsi kvalifikációjáról…egyedülálló hatalmi koncentráció jött létre…a szervezett ellenzék önmagától eltűnt.

lizzizi>!

A 8. számban látott olvasólevelet természetesen nem kellett volna leközölni. Az a megállapítás, hogy az öngyilkosságok száma csökkent országunkban, arra a nyugtalanító félreértésre adhat alkalmat, hogy korábban túl sok öngyilkosság történt az egyetértésen alapuló társadalomban.

49. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

John Scalzi: Árnyékszövetség
Mira Grant: Feed – Etetés
Blake Crouch: Hamis emlékek
Ben H. Winters: Az igazság határán
Stieg Larsson: A kártyavár összedől
Arne Dahl: Rossz vér
Henning Mankell: Riga kutyái
Simon Stålenhag: Elektronikus állam
Simon Stålenhag: Mesék a Hurokból
Karin Tidbeck: Amatka