Lótolvajok 126 csillagozás

Per Petterson: Lótolvajok Per Petterson: Lótolvajok

Per Petterson regényében a természet mitikus erejű ábrázolása alapvető érzelmeink intenzív átélését szolgálja: szerelem, féltékenység, barátság, árulás. Ez az egyedülálló, jellegzetesen északi elbeszélői mód a szerző számára olyan világhírt hozott, melyben nem sok norvég író részesült előtte.

Az 1952-ben született norvég író az elismerések tömkelegét kapta hazájában, Franciaországban, Angliában és a tengerentúlon. Az egyedülálló, jellegzetesen északi elbeszélői mód olyan világhírt hozott számára, melyben nem sok norvég író részesült előtte. Ezzel a könyvvel megnyerte az egy műre kirótt legrangosabb, százezer eurós IMPAC-díjat.

Eredeti cím: Ut og stjæle hester

Eredeti megjelenés éve: 2003

>!
Scolar, Budapest, 2018
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632449159 · Fordította: Földényi Júlia
>!
Scolar, Budapest, 2009
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632441382 · Fordította: Földényi Júlia

Enciklopédia 31

Szereplők népszerűség szerint

Ellen Sander · Trond Sander

Helyszínek népszerűség szerint

Norvégia · Vadnyugat · világvége


Kedvencelte 34

Most olvassa 7

Várólistára tette 98

Kívánságlistára tette 63


Kiemelt értékelések

>!
Kuszma P
Per Petterson: Lótolvajok

Lótolvajok – első blikkre ez akár egy vadnyugati sztori címe is lehetne. (Vagy egy jófajta Móricz-novelláé.) És végül is… tényleg – ez tulajdonképpen a norvég vadnyugat: hallgatag, magányos fickók bóklásznak a gyantaszagú fenyők alatt, és maguk döntik el, hogy mikor éreznek fájdalmat. Persze ez afféle skandináv típusú letérő a műfaj országútján, például a szereplők nem bosszújuk tárgyát üldözik összeszorított foggal, a’la Charles Bronson, hanem a múlt ködébe merészkedve próbálnak megérteni valamit, ami egykor életük fordulópontjának bizonyult. Alkalmasint ez sem igényel kevesebb keménységet.

És ez a könyv egyben egy „kamaszkorom legszebb nyara”-regény is, ahol az ominózus nyár egyben a kamaszkor legfájdalmasabb nyara is. Még fájdalmasabbnak tetszik azáltal, hogy az öregkor novemberéből tekintünk vissza rá, és ez jórészt jóvátehetetlenné tesz mindent, ami akkor történt. Szűkszavú, szomorú szöveg apákról, természetről, kutyákról, ikrekről, hibákról és Dickensről. Ennyi kibontásra váró réteget talán csak ez a tolakvástól mentes nemes elegancia tud egyben tartani, amit Petterson nagyon ért.

6 hozzászólás
>!
gesztenye63 P
Per Petterson: Lótolvajok

A Lótolvajok az első olvasásom volt a norvég szerzőtől. Kezdetben nehezen értettem, hogy a tiszta, egyszerű mondatok, a szívet melengetően puritán, skandináv természetközelség, vajon miért bújik meg szerényen a lapok között, mintha csak fura, megmagyarázhatatlan szemérmében takargatni akarná magát az olvasó elől.
Majd, miután rákerestem a szerzőre, és kissé utána olvasva kiderült számomra, hogy a sors milyen szörnyű hendikepet akasztott a nyakába, minden könnyen áttekinthetővé vált, az írásmód és a vélt mögöttes tartalom rögtön értelmet nyert, az író szándéka egyszer csak kikukucskált a résre nyitott ajtón kiszüremlő fénycsíkon.

A szerényen bujkáló szemérmesség azonnal óvatos félelemmé, tartózkodó, megmutatkozni alig-alig merészelő vágyakozássá vált. Félelem a gyermekkor veszélyesen gyönyörű, de egy életen át sóvárgott emlékeitől. Vágyakozás a kamaszkori veszteségek újbóli megélésére, melyben valahol mindig ott bujkál annak a lehetősége, hogy hátha most mégis másképp történik majd az életem; hátha most majd én nyerem a felnőtté válással vívott küzdelem döntő csatáit; ebben az életben talán nem veszítem el a visszahozhatatlan példaképet, talán nem válok örökkön csak kompenzáló, folyton elismerést kolduló, szeretet után esengő lelki nyomorékká.
A „lótolvajlás” újra és újra felvillanó pillanatai tulajdonképpen egy uroborosz-szerűen körbeérő, saját farkába harapó jelképrendszert hívnak életre, amely rendkívül intelligens szerkezetben és feltételezhetően tudatos alkotói attitűddel válaszolgat a szerző/főszereplő (és talán az olvasó) gyermeki énjének és már vénülő mesélőjének gondolataira egyaránt.

Döbbenetes volt számomra, hogy kissé megismerve az író személyes hátterét, mennyire más képet nyújtott maga a történet, milyen félelmetes és mégis csalogató mélységek nyíltak meg a lábaim előtt, melyekbe még letekinteni is szédítő.

A Lótolvajok egy valóbann értékes, ízig-vérig skandináv regény, csak ajánlani tudom, és természetesen kíváncsi lettem Petterson további alkotásaira is.

2 hozzászólás
>!
Oriente P
Per Petterson: Lótolvajok

Szelíd, szűkszavú kitárulkozás ez a regény és pont ebben rejlik a varázsa. Nem magyaráz, nem értelmez, csak megmutat; egyszerűségében mégis olyan elegáns, ami keveseknek szokott sikerülni.
Ami meglepett, az éppen Földényi Júlia utószava: egészen zavarba hozott ez a szerintem erősen túlgondolt műelemzés, nyomát sem látom több olyan motívumnak, amit a fordító kifejezetten kiemel és központba helyez. Kezdve rögtön a Magritte festményes jelenettel, amit véletlenül épp ki is idéztem (https://moly.hu/idezetek/1074422), de ami nekem egészen mást közvetített, mint Földényinek spoiler. Na ja, hát ez a szép az irodalomban! :)

Különösen tetszett egyébként az idősíkok trükkös egymásba csusszanása: többször előfordul, hogy néhány mondat erejéig nem derül ki, melyik valóságban járunk éppen, a jelenben vagy az emlékek között. Ez a kis „összezavarodás” pedig pont azt az élményt erősíti fel, hogy fiú és öreg valójában ugyanaz az ember, tapasztalásuk nem választható szét időegységnyi darabokra.

>!
Bélabá P
Per Petterson: Lótolvajok

Ez aztán a nagybetűs SZÉPIRODALOM! Úúú, de jólesett most nekem. Az év egyik legjobbja, topon lesz, az biztos. Apa-fiú kapcsolat, két idősíkon. Nagyon egyszerűen, szikáran előadva a történteket. Emlékezésfolyam, amit a természeti környezet ilyen nagyszerű leírása még magasabb szintre emel. Azt a fajta tájábrázolást, amit Petterson ír, nagyon kevesek tudják. Hiába sallangmentes, szűkszavú, a rövid mondatokból erőteljesen átsüt a mondandó.
Megmondom őszintén, bennem kicsit személyes emlékeket idézett azokról a nyarakról, amit vidéken töltöttem. Igyekeztem ugyanúgy segíteni édesapámnak, ahogy Trond Sander is tette. Nem voltam ugyan Lótolvaj viszont csináltam én is néhány csínytevést.
Az egészen zseniális, egyszerű ábrázolásmód valamint a vidéki életképek miatt nagyon szívemhez közelálló regény, kedvencem lett. Természetesen 5 csillag (4,9 pont) Csak ajánlani tudom, mesteri széppróza, igazi remekmű!

1 hozzászólás
>!
Emmi_Lotta IMP
Per Petterson: Lótolvajok

Na ugye, hogy lehet sikeres egy kortárs regény anélkül, hogy hemzsegnének benne az obszcén szavak, naturális leírások? Na ugye, hogy nem kell pornográfnak lennie, sőt leszbikus vagy meleg szereplőt sem szükséges beletenni a könyvbe ahhoz, hogy erős érzelmi hatást váltson ki az olvasóból?

Per Petterson nem áll be a sorba. Nem alkalmaz hatásvadász eszközöket sem. Trond Sanderben, a zárkózott, magányra vágyó, idősödő férfiban új otthona vízparti, erdős környezetében felidéződik az a sorsfordító nyár, amelyet 51 évvel korábban, 1948-ban tizenöt éves kamaszként élt át imádott és bálványozott apjával Norvégia északkeleti részén.

A Lótolvajok egyedülálló atmoszférájú olvasmány. Az elhallgatott, éppen csak sejtetni engedett történések továbbírják a szereplők életét.

Szomorúsága mellett mégis életigenlő, csodálatos és lelkesítő olvasmány! És nem mellesleg vágyat ébreszt az olvasóban az erdők, a fák, a természet iránt.

>!
Scolar, Budapest, 2009
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632441382 · Fordította: Földényi Júlia
4 hozzászólás
>!
sztinus P
Per Petterson: Lótolvajok

Valami olyasmit érzek Petterson írásaiban, mint a népmesében, amikor a lány „vitt is meg nem is” valami ajándékot.
Ír is, meg hallgat is. Amit ír, az nagyon gyönyörű, mégis a hallgatásai sokatmondóak, mélyek, fájdalmasak.
Igazán különleges az egésze.

>!
nola P
Per Petterson: Lótolvajok

Ezzel a regénnyel kapcsolatban nem az a kérdés, miről szól, hanem, hogy miről hallgat. És én még nem találkoztam íróval, aki ennél szebben, mélyebben, kifejezőbben, tökéletesebben tudott volna hallgatni. Gyönyörű volt. Még mindig érzem a nyers fa illatát.

1 hozzászólás
>!
marcipáncica
Per Petterson: Lótolvajok

Hátborzongatóan gyönyörű regény, ami lassan csordogál keresztül annak a nyárnak történetén, amit Trond utoljára együtt töltött édesapjával. Akár a folyó, mely egy kis szakaszon áttér Svédországból Norvégiába, majd visszatér a határon, a történet is csak egy eleje és vég nélküli, rövid, de annál fontosabb időszakba enged bepillantást, mely csak az emlékek terhét hagyja maga után hátra. Trond elmerengő emlékképeiből szép lassan rajzolódik ki az, hogy mennyire jelentőségteljes volt ez a nyár, és a félmondatokban megbúvó, sokszor kimondatlan gondolatok mögöttes tartalmából kitűnik az is, hogy milyen hatással volt ez életének azóta eltelt 50 évére.
A párhuzamos történetmesélés, pláne ha fejezeten belül élesen siklik át 50 évet a történet, nem mindenkinek áll jól, de Petterson elsőrangú író, aki minden sallangtól mentesen, mégis finom és aprólékos módon köti össze nemcsak ezt a két szálat, hanem annak a távoli nyárnak megannyi tragédiáját. Míg egyéni szinten a felnőtté válás, a gyász, a magány, a csalódás feldolgozása éltre szóló gyötrő fájdalmat rónak Trondra, a háttérben meghúzódik az egész Norvégiát sújtó trauma, a második világháborút követő felocsúdás.
Gyönyörű a párhuzam, amiben a forró, nyári, békésnek látszó emlékekre a rideg, kegyetlen fájdalom árnya vetül, míg a jelen elhagyatott, téli, kopár és fagyos napjai Trond számára egyfajta megbékélést, boldogságot és melegséget hoznak. A kietlen Norvég táj festőien szép leírása nagyon erős atmoszférát teremt, mely egyszerre sugároz békességet és vészt.
Megrendítő és lebilincselő történet, Petterson minimalista stílusa mindenféle szentimentalizmus nélkül rejteget nagy igazságokat, az emberi lélek és az emberi kapcsolatok igazi mélységét tárja fel kevés, de annál hatásosabb szóval.

>!
kaporszakall
Per Petterson: Lótolvajok

Ha az ember épkézláb, a magány elviselhető. De nem mindig.

Számomra a regénynek ez a legfőbb mondanivalója. Nem minimalista próza, sem korai Hemingway, sem Carver vagy Askildsen. A terjedelmi korlátok ellenére többször is szemérmes ódákat zeng a természetről, és a mezei-erdei munkákat is részletesen bemutatja*. Minimalistának talán a szikár cselekmény, meg a kevés szereplőt mozgató kamaradarab-jelleg miatt tekinthetjük, nem a szűkszavúsága révén.

Az elbeszélő idős korában tér vissza a vidéki életformához, amelyből kamaszkorában kiszakadt. Váltakozó fejezetekben szembesülünk az itt és most és az akkor és ott történetével, s a regény végére rajzolódik ki a kettő közötti összefüggés spoiler. Az elvesztett barát, s az annak családjában lezajló tragédia már-már melodramatikus színt ad a regénynek, de a szerzőnek – visszafogottsága révén – sikerül elkerülnie a giccs szégyenbélyegét.

A főhős magányát egyébként az események csak részben magyarázzák. Életének középső – ha úgy teszik: aktív felnőtt – szakaszáról csak morzsákat kapunk, s abból az látszik: ő egyszerűen ilyen természetű. Lehetne az ifjúkori trauma számlájára írni a dolgot, de a szerző nem teszi, s szerintem az olvasóknak sem érdemes.

Terjedelme szerint inkább kisregény, mint regény**. Kiegyensúlyozott, szép történet.

* Apropó: nem tűnt még fel, milyen kevés az olyan irodalmi alkotás, ami egy munkát kellően alaposan, ugyanakkor nem unalmasan ábrázol? (természetesen nem a szovjet termelési regényekre gondolok…)
** Ilyenkor nosztalgikusan gondolok arra, milyen csinos, karcsú kis kötet lett volna ez a munka a hetvenes évek Modern Könyvtár sorozatában…

3 hozzászólás
>!
abcug IP
Per Petterson: Lótolvajok

Nagyon szépen megírt és fordított, gondosan komponált, mégis észrevétlenül könnyen sikló regény. Petterson, ahogy arra (sajnos és szerencsére) az utószó is felhívja az olvasó figyelmét, tükörtörténeteket épít, két időben távoli, mégis párhuzamos világot. Mindkettő férfiközpontú, kétkezi, lassú és mély. A norvég táj legalább annyira fontos szereplő, mint az emberalakok – ilyenformán egyszerre faulkner-i és hemingway-i vétetésű szöveg: előbbi a térképen megrajzolható falu- és tanyavilág, utóbbi a szikár mondatokban van jelen. Talán ezért is éreztem úgy, hogy a norvég Cormac McCarthyt olvasom – bár persze nagyon távol van annak durva és erőszakos világától ez a békés, mégis rettentő feszültségekkel terhes, tragédiákat hordozó világ. Itt nem egymással küzdenek az emberek – csak a természettel: a világéval és a saját magukéval. Költői, lassú, szép regény.


Népszerű idézetek

>!
n P

Végül is mi magunk döntjük el, mikor érzünk fájdalmat.

261. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fájdalom
24 hozzászólás
>!
egy_ember

Az emberek szeretik hallgatni, amint apránként elmeséled az élettörténetedet visszafogott, bizalmas hangon. Azt hiszik, ezáltal megismernek, de ez nem így van, éppen csak tudnak dolgokat,hiszen tényeket osztasz meg velük, és nem érzéseket. Nem ismerik a véleményedet a dolgokról, fogalmuk sincs arról, a történtek, az elhatározásaid miként alakítottak azzá, aki most vagy. Az üres részeket egyszerűen kitöltik saját érzéseikkel, véleményeikkel, feltevéseikkel. Ily módon egy új életet komponálnak, amelynek semmi köze hozzád, és ezzel biztonságban tudod magad. Senki nem érhet hozzád, ha úgy akarod. Csak udvariasan kell válaszolgatni, mosolyogni, és nem szabad hagyni, hogy úrrá legyen rajtad a paranoia, mert hiszen a hátad mögött kitárgyalnak majd, akárhogy is ügyeskedsz, ez elkerülhetetlen, te magad is így tennél a helyükben.

80-81. oldal (Scolar Kiadó, 2009)

>!
Oriente P

(…) zokogni kezdtem, jóllehet mindig is tudtam, egyszer eljön ez a nap. Ráeszméltem, hogy semmitől sem rettegtem jobban, mint attól, hogy én vagyok az a férfi, aki önmagát nézi a tükörben Magritte festményén; én nézek bele újra és újra a saját tarkómba.

140. oldal, 9. fejezet

1 hozzászólás
>!
Oriente P

Mintha leereszkedett volna a Tejút, mely őszi estéken csillogva-villogva kanyarog az égbolton, egyetlen végtelen, fodrozódó folyamot képezve. Őszi estéken gyakran ültem a fjordnál, hátamat a parti sziklának vetve, és a vaksötétben addig bámultam az eget, míg bele nem fájdult a szemem. A világegyetem teljes súlyával nehezedett a mellkasomra. Néha már lélegezni is alig bírtam, máskor pehelykönnyű voltam és elszakadtam a földtől, egyetlen csepp emberi vér voltam a végtelen vákuumban, mely soha nem fog visszatérni a mindennapi vérkeringésbe.

143-144. oldal, 10. fejezet

>!
Oriente P

Miközben mendegéltem a porhanyós fényben a két, sötét fák alkotta oszlopsor között, ütemesen himbáltam a karomat, szétterpesztettem az ujjaimat és éreztem, amint átáramlik köztük a levegő. Semmi sem különböztette meg ezt az éjszakát egy teljesen szokványos nyári éjszakától, ám az élet súlypontja áthelyeződött, mintha egy óriás nehezedett volna egyik lábáról a másikra a távolban sötétlő hegyek között. Úgy gondoltam, már nem ugyanaz az ember vagyok, aki a nap kezdetén voltam (…).

118. oldal, 8. fejezet

>!
AnyAnonymous P

Milyen jó érzés az egész napos munka után, este fáradtan, de nem tönkremenve leroskadni, és másnap kipihenten ébredni, meginni a reggeli kávét, befűteni, és az ablakon át figyelni a vöröse reggeli fényt, amely a fák fölött kúszva közeledik az erdő felől és a tó felé tart.

179-180. oldal (Scolar, 2009)

3 hozzászólás
>!
Angele P

Én úgy tartom, hogy magunk alakítjuk az életünket. Én magam teremtettem az életemet, ér amennyit ér, és vállalom érte a felelősséget.

75. oldal (Scolar Kiadó, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: élet · sors · Trond Sander
>!
robinson P

Úgy gondolom, az idő számomra fontos tényező. Azzá lett. Nem szeretném, hogy száguldjon vagy csigalassúsággal vánszorogjon, hanem magát az időt akarom megélni. Azt, amelyben élek, és amelyet kézzelfogható tevékenységek révén szakaszokra osztok be. Így valóságossá válik, ahelyett, hogy észrevétlenül eltűnne.

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: idő · jelen · Trond Sander
>!
AnyAnonymous P

Van, aki szerint a múltunk egy idegen ország, ahol mindent másképp csináltunk, mint a jelenben, és amelyhez többé semmi közünk. Életem nagy részében én is így éreztem, hiszen muszáj volt, de most már szabad vagyok. Ha erősen összpontosítok, sikerül bejutnom emlékeim raktárába, az adott polchoz lépek, leemelem a megfelelő filmtekercset, magam is a film részévé válok, és testemben érzem, milyen volt apám társaságában átlovagolni az erdőn.

236. oldal (Scolar, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: emlékezet · jelen · múlt · Trond Sander
>!
robinson P

– Az apám gyakorlatias ember volt Sokat tanultam tőle.
– Ó, az apák! Az én apám tanár volt. Oslóban. Ő tanított meg arra, hogy könyveket olvassak. Egyébként sok egyebet nem tanultam tőle.

84. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Erlend Loe: Naiv.Szuper.
Chuck Palahniuk: Harcosok klubja
Douglas Coupland: X generáció
Bret Easton Ellis: Glamoráma
Bret Easton Ellis: Nullánál is kevesebb
Agota Kristof: Trilógia
Craig Clevenger: A gumiember
Kanehara Hitomi: Pirszinget a kígyónak
Samuel Beckett: Molloy
Raymond Carver: Befognád, ha szépen kérlek?