A ​Kékmandulafa erdő hősei 19 csillagozás

Pék Rea: A Kékmandulafa erdő hősei Pék Rea: A Kékmandulafa erdő hősei

A Kékmandulafa erdő legöregebb császárfájának, a császárfa legmagasabb ágának balról a tizennyolcadik óriáslevelén él Kokkinella, a magányos katicabogár. Az erdő lakói csúfolják gombolyű pocakja miatt, az élen Futrinkával, a nagyszájú bogárral. Kokkinella barátságot köt Otisszal, a denevérrel, aki ugyancsak nem kedvelt az állatok körében. Egy napon különös, zöld idegen jelenik meg az erdőben, akinek érkezésével fenekestül felfordul az erdő lakóinak élete. Hogyan akadályozhatják meg a jóbarátok a bajt?
Mese a négy éven felülieknek az össztartás erejéről.

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Naphegy, 2015
32 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639869622 · Illusztrálta: Ilyés Juli

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 4

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

csgabi P>!
Pék Rea: A Kékmandulafa erdő hősei

Ha valahol tökéletesen illik az illusztráció a történethez, hát akkor ez az a könyv. Légies, könnyed, mint ahogyan Kokkinella vagy Otisz repül a levegőben. Gyönyörű ez a 29 oldalas könyv. Máshogy nehezen tudnám jellemezni.
A történet? Szomorúan indul, de szerencsére jó a befejezés. Kicsit olyan ez, mint az élet: sokszor bántanak valakit, csak mert más, mint mások (kövér, nem szép vagy más okból), és ezzel fájdalmat okoznak neki. Ebben a mesében azonban jóra fordulnak a dolgok, habár az életben nem mindig.

Gelso P>!
Pék Rea: A Kékmandulafa erdő hősei

Aranyos volt, és el tudom képzelni, hogy a csúfolódások célpontjában álló kisgyerek családjában segítségül vehetik a szülők a megoldás keresése során… Megoldást nem biztos, hogy kínál, de felvázol egy „hasonló” helyzetet.
Beszélgetést indíthat, ami még jobb, hiszen kibeszélheti bánatát a gyerek…
Kokkinella, a főszereplő katicabogár neve kicsit elhibázott, alkalmasabb és talán kedvesebb lett volna a Coccinella magyar fonetikával leírva: Koccsinella…
Viszont Otisz, a denevér neve – csúcsszuper!
Sámulnek is el tudom képzelni a sáskakirály elsőszülött fiát…
A mumust pedig Futrinkának hívják…aki mindenkit megszól és kicsúfol…
Aranyos volt, üde, mert a természet lágy ölén, a Kékmadulafa erdő mélyén, a császárfa legmagasabb ágán üldögélve/szomorkodva, a Gyapjaslábú fülőke foteljába huppanva, a hű barátságból származó közös percek adta kellemes együttlétekről is képet kaphatunk: lapulevélen sodorta őket a víz, nyíló virágok kelyheiben bújócskáztak, miközben a problémába ütközhetünk: a személyes sérelmeken túl a köz idilli élete is veszélybe kerül a sáskák miatt…
Kedves, mert egy lehetséges – de nem égbemarkoló! – problémát tár elénk, és igyekszik bizonyos fajta megoldást kivetíteni; de az igazi értéke abban van, hogy rövid, tömör, egyhuzamra elolvasható, gyors tálcán kínált megoldásféle is végül, ami után a gyerek joggal érezheti úgy, hogy van megoldás az ő személyes bajára, van kiút kilépni az örökös csúfolódásból, sőt, még bocsánatkérés is elhangzik Futrinkától …

@meseanyu Merítés-díj / gyermekirodalom (2015) c. kihívásához.

Futóhomok>!
Pék Rea: A Kékmandulafa erdő hősei

A Naphegy Kiadótól megszokott varázslatos külcsín. Ilyés Juli emberarcú állatai szépen illeszkednek a történethez. Csakhát a mese! A központi téma a csúfolódás. Írhatnám az elfogadás szót, de ez kisebb óvodásoknak szánt képeskönyv, így fogalmazzunk egyszerűbben, ha már a könyv elbeszélői stílusa úgyis túlcifrázott, bonyolult. Ahogyan a főszereplő katicabogár neve – Kokkinella – sem a legszerencsésebb.
A „versbetétek” szintén elvesznek az üzenetből: ha a kicsiket nyilvánvalóan arra szeretném a mesémmel terelgetni, hogy a szavainkkal ne okozzunk fájdalmat, akkor miért van a kötetben három könnyen megjegyezhető gúnyvers??

7 hozzászólás
Nikkincs>!
Pék Rea: A Kékmandulafa erdő hősei

Keresztlányomnak vettem szülinapi ajándékként. Mivel félig német a lányka, ezért mindig kap tőlem egy magyar könyvet, korából kiindulva még mesekönyvet, amit kiválasztani nekem hosszú procedúra. Most is jó sokat bolyongtam, nézelődtem a boltban és valahogy a Kékmandulfa erdő címébe szerettem bele a nagy felhozatal közepette. Aztán fellapoztam, elolvastam és az illusztrációkba is teljesen el tudtam veszni. Csodálatosak a színei, plusz az emberarcú kis kerekded katicalány, meg a nagyfülű denevér igazán szerethető kinézettel elevenednek meg a lapokon. Továbbá a mese üzenete is nagyon tetszett, így reménykedem abban, hogy aki kapja az is hasonló lelkesedéssel lapozgatja majd mint én.

dianna76 P>!
Pék Rea: A Kékmandulafa erdő hősei

A könyv maga szép kivitelezésű, s a meseötlet jó, mely szerint nem a külső számít, hanem az érték, amit belül hordozunk. Egy katicát csúfolni a kövérségéért, amikor egy katica kereken katica? A denevér pedig… nos, neki alaptartozéka a vámpírfog. A sáska pedig szerintem csodálatosan szép zöldben pompázik, bár magától az élőlénytől személy szerint irtózom. A történet, amit a gúnyolódás köré (vagy nem is feltétlenül a köré) szőtt az írónő, nem varázsolt el. Viszont az illusztrációk szépek, s kellemesek a színek.
A versikék nagyon fülbemászóak, s írnám, hogy tetszettek, ha nem lennének gúnyosak.
A kacifántos neveket én sem értem, lévén magyar szerzőtől származik a történet. Akiről megjegyezném, hogy a becses utóneve nem Bea, hanem Rea!! Ezt már jeleztem is a Moly szerkesztői felé, javítást igényelve.

3 hozzászólás
Honey_Fly P>!
Pék Rea: A Kékmandulafa erdő hősei

Nem hagyományos mesekönyv. Olyan értelemben, hogy az illusztrációk nem megszokott gyerekkönyv stílusúak, hanem inkább művésziek, különlegesek. A kislányomnak is tetszettek és nekem is. A mese maga sajnos már nem ennyire érdekes. Van undokság és konfliktus, de alapvetően kedves és tanulságos, de semmi extra nincs benne. A fura nevekkel sem sikerült megbarátkoznom. Pedig igyekeztem. Kokkinellát próbáltam finn katicának elképzelni, de az Otisz névről csak a liftek jutnak eszembe :) A kislányomnak egyébként tetszik, már harmadik estén ezt kell olvasnunk.

Juci P>!
Pék Rea: A Kékmandulafa erdő hősei

A mese eléggé so-so, de a rajzok! A Pipó utazása jutott eszembe, ahhoz hasonlóan varázslatos a képi világa.

Papírtigris>!
Pék Rea: A Kékmandulafa erdő hősei

Nekünk nagyon tetszett. Gyönyörű rajzok, szívhez szóló történet.

RattusRattus>!
Pék Rea: A Kékmandulafa erdő hősei

Az illusztrációi nagyon szépek, bájosak és kedvesek, igazán különleges, némelyiket szívesen kitenném képként a falamra :). A története is tanulságos ("ne ítélj külső alapján"), izgalmas, viszont a versecskék kissé erőltetettnek tűntek (mondjuk nem is volt belőlük sok), amit sajnálok.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bartos Erika: Bogyó és Babóca rajzol
J. Z. Novák: A tücsök meg a hangyák
Walt Disney – Egy bogár élete
Morvai Elvira – Csics Emese: Pilla Pali, Lepke Lili és a színek
Tóth Eszter: Ormányos Olivér
Melovics Konrád: Meló, a büdibogár
Elek Mária: Bogárbarátság
Eszes Hajnal: Bogárország meséi
Zelk Zoltán: A három nyúl
Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé