Budapest ​off 77 csillagozás

Kortárs novellák
Péczely Dóra (szerk.): Budapest off

Ezen ​a reggelen kicsivel fél hét előtt ébredt. Magára húzta a farmerját meg egy pólót, és kicsoszogott a konyhába. Az életmentő kávé után Budapest a fürdőszobába ment, és miközben fogat mosott, a tükörbe nézve elcsodálkozott rajta, milyen jól néz ki, pedig már vagy százötven éves. Azon morfondírozott, lehetne-e még az ő korában egy könyv főszereplője… Nem tudta eldönteni.
Tizenhárom köztünk élő író azonban igen. Berg Judit, Dániel András, Gévai Csilla, Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Kalapos Éva Veronika, Kemény Zsófi, Kertész Erzsi, Kiss Tibor Noé, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Tasnádi István, Totth Benedek története a főváros egy-egy kis szegletében játszódik a belvárostól a külvárosig. A novellák kamasz szereplői úgy élnek benne, ahogy tudnak, ahogy a fiatalok élnek, de egy pillanatban szétválaszthatatlanul összekapcsolódnak a várossal. A novellákban hol megelevenedik a főváros története, hol eltévedünk benne, hol otthonosnak látjuk, hol folyton változónak, hol sírunk, hol… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

A művek szerzői: Berg Judit, Dániel András, Gévai Csilla, Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Kalapos Éva Veronika, Kemény Zsófi, Kertész Erzsi, Kiss Tibor Noé, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Tasnádi István, Totth Benedek

Tartalomjegyzék

>!
Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2018
228 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634103837 · Illusztrálta: Kárpáti Tibor

Enciklopédia 2


Kedvencelte 4

Most olvassa 10

Várólistára tette 63

Kívánságlistára tette 60

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Molymacska P>!
Péczely Dóra (szerk.): Budapest off

A könyvről
Tetszett a gondolat, hogy Budapesten játszódó novellákról legyen szó, bár kevésnek éreztem ezt a kötetet. Nagyon sok hely nem jelent meg, nagyon soknak a jó része, az, ami miatt híres nem volt fókuszban, és még egy ilyen kötet talán lefedné egész Budapestet. Talán… (Én várom a Budapest ON-t is :D Sőt, ha lenne ilyen Magyarország nagyvárosairól tuti azt is elolvasnám)
A könyvben voltak illusztrációk is: kis pixelekből álló képek, amely megragadták a látványosság lényegét, vagy a kerület átlag kinézetét. Sok helynél feljött bennem az aha élmény, hogy itt már jártam, meg itt is, ez milyen jó hely stb. Nagyon élvezetes volt ilyen stílusú képeket is nézegetni (mivel én megvásároltam a kötetet, otthon láttam meg, hogy van hozzá egy ajándék képeslap is. Imádom <3 )

A novellákról

Berg Judit: Rózsaszín Felhőkarcoló
Mostanság sok ifjúsági könyv nyomán volt kérdés, hogy jó példa e a könyv a most felnövő nemzedéknek. Nos, ez biztosan az, főleg úgy, hogy még vicces is. Nagyon jó volt olvasni az önkéntes munkáról (amely nem is önkéntes inkább segítő, hiszen egyedül csinálja) egy tini szemszögéből. Sajnálom, hogy mégis ennyi embernek van szüksége erre. Egy vidám novella, egy szomorú dologról.
Mivel Budapest, ezért a Deák tér és környéke is meg volt nevezve, ez nekem nagyon tetszett, igazán jó díszlet volt a történethez (és egyre jobban fel szeretnék ülni az óriáskerékre :D )

Dániel András: Off
Hát ha lehet én is offolnám ezt a novellát. Alapvetően nem szeretem azokat a novellákat, amik ennyire mesélős, érzelmes, világmegváltó tiniszemszöges, erre még a szakítás is… *sóhaj* A jó benne egyértelműen a Városligeti leírások voltak, ezeket imádtam, hiszen a középiskolám a Városliget mellett volt, így én is rengeteget jártam arrafelé.

Gévai Csilla: Buddha-fok
Iszonyatosan ultra cuki <3
Nyári szerelem, latinos sárm, pezsgő, és Budafok. Lehetne ennél jobb a történet? Nemhiszem… Nagyon tetszettek benne az apró poénok, akár, mint a Buda-Buddha párhuzam is. Az egész novella ontotta azt a bájos és nagyon szerethető hangulatot, amit imádok az ilyen novellákban. Egyszerűen imádtam!

Gimesi Dóra: A lány és a kéményseprő
Érdekes narratíva volt a kéményseprő szemszögéből nézni az egészet (sajnálom is, hogy a végén ez felborult) és egy érdekes történetet szemlélni. Színház is, meg élet is, szomorúság és valami egészen különleges. Talán akkor lett volna jobb, ha végül ki is derül, a kiderülnivaló, bár én nem tudnám úgy elképzelni, hogy ne igen legyen a vége. Hiszen átélte azt, amit el kellett mondania.

Jeli Viktória: Pesti Erzsi
Volt Pesterzsébetiként külön öröm, hogy ebből a novellából indult a kötet ötlete. Érdekes volt, bár túlságosan mesei (én bíztam a mesei hármasban, de abból mesei ötös lett, ami azért furcsa) Megvolt a hangulata, főleg aki ismeri a környéket, de azért többet vártam volna egy picivel ettől a novellától.

Kalapos ÉVa Veronika: Kóbor bárányok
A cím találó, hiszen tényleg kóbor srácokról és lányokról van szó, de egyrészről nekem kicsit sok volt (a fű meg minden) másrészről annyira proli, amit én nem tudok sem kedvelni, sem átérezni.

Kemény Zsófi: Az újlipótmezei csata
Ennek a novellának a kulcsa a kerület, amiben játszódik. Helyieknek biztosan nagy öröm lenne, és külsősöknek is vicces lehet, megvan a hangulata, de kicsit azért hiányzik belőle valami. Valami konkrét, nem csak érzetek, érzelmek, és értékek.

Kertész Erzsi: A fal
A kötet egyetlen portál fantasy írása. Nagyon tetszett, nem csak a fantasy szál miatt, hanem azért is, ahogy a két város helyet kap egymás mellett, mint ahogy a két fél is, akik akár szerelmesek is lehetnének egymásba, ha egyidőben élnek. Nagyon jó volt a leírás, és itt az érzések és benyomások inkább pozitívan hatottak, mint más novelláknál.

KIss Tibor Noé: Ciao, Xiaomi!
Na a másik proli novella, ami kétségbeejtően nem az én világom. Valahogy értem, hogy létezik ilyen, meg értem, hogy miért, de novellaként nagyon nem jött be. A srác balaszerencséje még vicces is lehetett volna egy-két helyen, de az se volt annyira humoros a háttér miatt.

Mészöly Ágnes: Runway 13R/31L
Ez a novella az a kötetben, ami kiugróan nem arról szólt, ami. Itt a középpontban csak minimálisan jelent meg Budapest (ahol igen, ott nagyon tetszett. A repülő hangok és az idő nagyon jó volt benne) ellenben teljesen másról szólt. Az utazásról, a felnövésről, az emberi problémákról és a pénzről. És igen, a főszereplő lány felelőtlen és a valóságban igenis otthon maradt volna, mert lekési a járatot (vagy máshol maradt volna pénz nélkül… nem tudom, melyik a jobb)

Molnár T. Eszter: Tájkép lövés előtt
Mindenképpen más volt, mint a többi. Régi időben játszódott, elgondolkodtatott. Nagyon erős novella volt, akkor is, ha úgy éreztem, lehetett volna még rajta javítani (valahogy nem volt olyan, mint amit az írónőtől vártam volna) Szomorú, de valahogy mégis igaznak tűnt…

Tasnádi István: A nagy Oculus-teszt
Nagyon modern! Imádtam benne, hogy egyszerre tudta ötvözni a modern ifjúságot (a maga bájával és minden hibájával) és a régmúltot, amely érdekes, és szemléletes. Nagyon tetszettek a kifejezések, amiket a VR-ban használtak, és a magyarázatok is. A végére megkívántam a Gólyakalifát

Totth Benedek: Albi
Érdekes, hogy a főszereplő itt is nagyon proli, mégis nagyon imádtam a novellát. Egyszerű volt, sejthető (vagy inkább sejtelmes) de mégis rengeteg minden fért bele. Bár a helyről talán itt tudunk meg a legkevesebbet, mégis a történet kárpótol érte.

6 hozzászólás
csucsorka IP>!
Péczely Dóra (szerk.): Budapest off

Szigorúnak tűnik a két és fél csillag, de hát nagyjából a fele értékelhető. Én formára meg ötletre már nem adok csillagot – mire megyünk vele, hogy jó ötletnek tűnt, ha nem tudjuk megvalósítani?

Az én Budapestem nem ilyen,
és az ifjúságom sem.
Az irodalmam de pláne.

Az antológiák mindig veszélyesek, a legnagyobb siker – főleg, ha a fiatalságnak szánjuk a kötetet – az, ha további olvasásra sarkall. Ez épp hogy nem vette el a kedvem azoktól is, akiket szeretek.

Az előszót nagyon szerettem.
De minél tovább haladtam a novellák közt, annál becsapottabbnak éreztem magam tőle.

RandomSky>!
Péczely Dóra (szerk.): Budapest off

A Budapest Off tizenhárom ifjúsági novella gyűjteménye, melyekben szinte csak az közös, hogy Budapest egy-egy városrésze (vagy kerülete) adja a hátterüket. Van, ahol szinte főszereplő; van, ahol épp csak megemlítik, de minden írásban meghatározó. Anélkül, hogy erőltetett lenne, bizonyítja mindegyik novella, hogy az embert formálja, befolyásolja, alakítja a hely, ahol él.
Bővebben: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2018-07-23+…

pufirizs>!
Péczely Dóra (szerk.): Budapest off

Nem szeretem a novellákat, de ez a kötet felkeltette az érdeklődésem, gondoltam, egy próbát megér. De még mennyire, hogy megérte! Szívmelengető rövid történetek voltak, jártam fejben a várost, szeltem a szereplőkkel az utcákat, közben meg a novellák szerzői simogatták a lelkemet. Végtelenül szerethető volt, néhol ártatlan, néhol blazírt, de 100 százalékban emberi. Visszavonhatatlanul imádom ezt a gyönyörű várost, megérdemli ezeket a különleges kis irományokat.
A kedvencem a Buddha-fok volt, illetve hatalmas élmény volt, amikor az Astorián álldogálva véletlenül épp az ott játszódó novellába kezdtem bele :).

furacs>!
Péczely Dóra (szerk.): Budapest off

„vannak dolgok, amiket magyarul nem lehet megnevezni. Nem engedi a nyelvtan, hiányzik rájuk az alkalmas szó, és a mondatban, ennek a nem létező szónak a helyén mintha fal lenne, vagy bezárt ajtó, aminek nekiszalad a gondolat.”

A Budapest off szerintem remek ötlet. Olyan, ami megérdemli a folytatást a többi, hiányzó városrésszel. Aztán meg újra a már megírtakkal, mert a városban mindig történik valami. Valami, amivel vagy tudunk azonosulni, vagy nem, mindenesetre körbe vesz minket, akár a tömeg a metrón. Életekbe kóstolunk bele, epizódokat élünk át, hol mélyebbet, hol sekélyesebbet és próbáljuk megérteni a valóságot, értelmezni a saját és mások helyzetét.
A novellák változó minőségű, hangulatú, atmoszférájú írások. A kötet így tényleg elég színes, változatos lett. A pixeles képekről a Wellhello: Apu vedd meg spoiler száma jutott többnyire eszembe. (Szeretem a Tilos az Á könyeit, olyan kellemes, jó fogású köteteket tudnak alkotni.)
Melyik tetszett a legjobban? Talán nagyon lányból vagyok, de Gévai Csilla: Buddha-fokjától szerte szét olvadtam. Véletlenül épp ezzel kezdtem és egyiknek sem sikerült kiütnie a nyeregből… ha csak egyet olvasnál el a kötetből, ez legyen az!

danlin>!
Péczely Dóra (szerk.): Budapest off

Alapvetően tetszettek a novellák és koncepció. A novellák változatosak voltak, kamaszok voltak a főszereplők és Budapesten játszottak a történetek, de mindegyik más stílusú volt, különböző mondanivalóval. Jártunk a múltban, jelenben, jövőben, voltunk szomorúak, boldogak, voltak happy endek é szomorú végek. A szerkesztő nagyon ügyesen válogatott, mert tényleg igazán változatos és élvezetes kis kötet lett.
Kedvencek: Rózsaszín Felhőkarcoló, Buddha-fok, Pesti Erzsi, Tájkép lövés előtt, A nagy Oculus-teszt.

andi75>!
Péczely Dóra (szerk.): Budapest off

Nem ez lesz a kedvenc novellás kötetem. Az az érdekes, hogy visszatekintve a novellákra, egyetlen egy volt, ami kimondottan nem tetszett, de olyan is csak egy vagy kettő, ami meg kimondottan tetszett. Összességében az volt az érzésem olvasás közben, hogy iskolai házikat olvasok. Általában nincs bajom az ifjúsági címkés könyvekkel, úgy látszik, itt most nem voltam megfelelő hullámhosszon.

Teetee>!
Péczely Dóra (szerk.): Budapest off

Egészen kiskoromban Budapest volt álmaim városa, de akkor még az Ózdra való eljutás is lehetetlennek tűnt. (Aztán persze lehetséges lett, amikor már elég volt egy szülő beleegyezése is, hogy útlevelem legyen. És persze Pestre is eljutottam, és a Vidám Park megbabonázott.)
Ma már gyakran járok Pestre, de csak ritkán tudom az ott élők (és a várost mindenekfelett szeretők, thx @poggi) szemével látni a várost. Pesten sokszor fülledt a levegő (amikor én ott járok, akkor mindig!), és engem a szél éltet. Talán ezért nem tudott annyira közel kerülni hozzám ez a novelláskötet, vagy már egyszerűen túl öreg vagyok ahhoz, hogy cinizmus nélkül olvassak holmi világmegváltó Rózsaszín Felhőkarcolókról.
Kalapos Éva Veronika szövege viszont szuper volt, és KTN is hozta a jól megszokott színvonalat. Totth Benedek és Mészöly Ágnes meg megosztva kap egy bronzérmet.

k_mesi>!
Péczely Dóra (szerk.): Budapest off

Ez volt életem első novelláskötete, amit elejétől a végéig elolvastam, de hát Budapestért bármit. Egészen kiskoromtól Budapest szerelmese lettem, igaz, másodszor körülbelül 12-13 évesen járhattam fővárosunkban, de azóta is „dúl a láv”. Idén kezdtem el csak úgy „eltévedni”, amikor éppen ott vagyok, és hát rácsodálkoztam rendesen, hogy milyen gyönyörűek az épületek, mennyi sokszínű ember, kirakat, étterem… És – most, hogy a barátom Budapestre költözött, – még inkább hiányzik Budapest, hiszen közeledek az érettségi felé, és azt követően remélhetőleg Pesten tanulhatok.
Pont ezt a szívemben tátongó űrt töltötte be ez a novelláskötet. Olyan környékeket, kerületeket ismertem meg, ahol még sosem jártam (de fogok!), és erre a pár napra igazán úgy éreztem magam, mintha újra Pesten lennék. (Jövő hétvége, siess már!)
Személy szerint a kedvenceim közé került a Rózsaszín felhőkarcoló a maga lazaságával, és magával a történettel, és Istenem, tényleg alapítsa meg valaki a Rózsaszín Felhőkarcolót, mert életeket mentene (és nem biztos, hogy csak átvitt értelemben).
Aztán szintén a szívemhez nőt a Buddha-fok a romantikus, nyári szerelemmel, az érdekes, felváltott szemszögekből bemutatott történésekkel.
Szintén kiemelném A lány és a kéményseprő című novellát,sosem olvastam olyan történetet, amelyet egy épület mutat be, illetve tetszett a Sirály említése, és a cselekmény alakulása is.

booksta_girl01>!
Péczely Dóra (szerk.): Budapest off

Egy ideje már szinte megszállottan odavagyok Budapestért, mindig el tud kápráztatni és számomra igencsak meglepetésgazdag az egész! Nagyon tetszett az, hogy a tizenhárom novella tizenhárom budapesti kerületet vonultatott fel, mindegyikben fontos szerep jut nekik, a leírások valami fantasztikusak, mindig együtt tudtam mosolyogni, nevetni vagy szomorkodni a szereplőkkel, számomra egy igen felemelő olvasmány volt, amit bátran ajánlok mindenkinek! Nem utolsó sorban pedig új kedvencet avathattam! *-*

>!
Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2018
228 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634103837 · Illusztrálta: Kárpáti Tibor

Népszerű idézetek

Zsani>!

Kálvin tér. Szép házak szigorúan csukott ablakokkal. Itt a kánikula magánügy. Nálunk ilyenkor mindenki az ablakpárkányon ül és sasol. Átordítjuk egymásnak a nyári boldogságot.

44. oldal Gévai Csilla: Buddha-fok

Molymacska P>!

Csenge meséli, hogy Budafokon vagyok. Like Buda-cape. Érzem én is, itt vagyok Buddha mester legfelső fokán.

54. oldal Gévai Csilla: Buddha-fok

Kapcsolódó szócikkek: Buddha
Molymacska P>!

Buda? Talán Buddha! Ezen mosolygok itt magamba. Most elképzelem, hogy ezek az utcákon botorkáló emberek a buddhaiak.Mindent úgy csinálnak, mint mások, csakhogy itt mindenki megvilágosodott. Persze ezt titokban tartják. A híd lehet a határ! Lehet, hogy ez a nénike simán veszi a gondolataimat. na, most ezen mosolyognom kell. A néni is mosolyog. Úgy látszik, vette az adást.

45. oldal Gévai Csilla: Buddha-fok

Kapcsolódó szócikkek: Buddha
k_mesi>!

Hogy vannak dolgok, amiket magyarul nem lehet megnevezni. Nem engedi a nyelvtan, hiányzik rájuk az alkalmas szó, és a mondatban, ennek a nem létező szónak a helyén mintha fal lenne, vagy bezárt ajtó, aminek nekiszalad a gondolat.

36. Oldal, Dániel András: Off

paoloni>!

– Nézz csak fehér hajamra, a madárlábnyomokra a szemem sarkában, hajlott hátamra. Ezt mind az évek hagyták itt bűnöm jutalmául, hogy annyit éltem. […]
– A hajadat szűz hó borítja, azért ilyen vakító fehér […] A szemed sarkában sok szép nevetés hagyott nyomot. A hátad pedig sosem tört, ezért hajlott, jó anyóka.

88. oldal

Molymacska P>!

– A bűnt mi el nem rejthetjük – felelték az asszonyok. – mert harcolunk ellene.
– De hiszen nők vagytok! Hogyan is harcolnátok? – kérdezte Erzsi.
– Bűn csak egy van: nem tudni – szólt az egyik asszony. – Hozd le a tudást a földre, és add oda mindenkinek! Így harcolhatsz egyedül.

82. oldal Jeli Viktória: Pesti Erzsi

booksta_girl01>!

– Bulcsú, ez most pont olyan, mint a Jurassic Park! Szerintem egy ideig még ne próbáld ki máson!

212. oldal

Molymacska P>!

Jé, Simonkovitséknak új kutyájuk van! A cukiság ezen fokát nem lehet kibírni, oda kell menni és meg kell nyalatni vele a kezemet és az arcomat. Nyálas örömünnep kerítésen innen és túl. Oké, most kersek egy csapot.

46. oldal Gévai Csilla: Buddha-fok

Kapcsolódó szócikkek: kutya
Molymacska P>!

Móni egyszer azt kérdezte, észrevettem-e, hogy a szeretet megszűnt, és a hazaszeretet vett át a helyét. A szeretet nevében nehéz lenne hadiiskolába vinni a lányokat, mondta, de a hazaszeretet elvontabb, többet elbír. Persze előbb azt kellene tisztázni, mi a haza, feleltem.

181. oldal Molnár T. Eszer: Tájkép lövés előtt

Molymacska P>!

Arra jöttem rá, hogy minél többen élnek egy környéken, annál kevesebbet beszélgetnek egymással.

216. oldal Totth Benedek: Albi


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Gyöngyfüzér
Kalapos Éva: A tökéletes randi
Csapody Kinga – Nagy Boldizsár (szerk.): Az első
Csapody Kinga (szerk.): Szívek dallama
Cathy Arrow: Boszorkányok
Dávid Ádám – Gaborják Ádám (szerk.): Jelen!
Lázár Ervin: Csillagmajor
Pósfai János (szerk.): Gyöngyhalászok
Morsányi Bernadett: A sehány éves kisfiú és más (unalmas) történetek
Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek