A ​Rézhegyek Királynője 41 csillagozás

Pavel Bazsov: A Rézhegyek Királynője Pavel Bazsov: A Rézhegyek Királynője

Mint minden igazi nagy mesemondónál, Bazsov történeteiben is csodálatosan keveredik valóság és mese ; a drágakövet bányászó és faragó Danyiluska történetei és a Rézhegyek Királynőjének titokzatos varázslatai, a hegyek alatti drágakövek kertje, lidércek bolygó fényeitől csillogó mocsarak, erdők, drágaköveket rejtő bányák tárnái. Semmihez nem hasonlítható, különös világ ez, amelyet Bazsovnál jobban nem ismer senki.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 1983
264 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631128458 · Fordította: Rab Zsuzsa
>!
Móra, Budapest, 1980
264 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631119491 · Fordította: Rab Zsuzsa · Illusztrálta: Szoboszlay Péter
>!
Európa, Budapest, 1955
374 oldal · Fordította: Rab Zsuzsa

Enciklopédia 2


Kedvencelte 11

Most olvassa 2

Várólistára tette 45

Kívánságlistára tette 21

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Citrompor P>!
Pavel Bazsov: A Rézhegyek Királynője

A bányászcsaládba született író, népmesegyűjtő tizennégy mesét tartalmazó kötetét @kalypso kihívására választottam.* A mesék a bányászok és kőfaragók, eme kemény, az egészséget felőrlő munkát végző emberek dolgos, küzdelmes mindennapjiaba engednek bepillantást, csodákkal, nagyhatalmú varázslényekkel, kincsek ígéretével fűszerezve az életükből vett epizódokat.
A drágakőnek könnyen rabjává válik az ember, megszállottan, megrögzötten kutatva a veszélyes, de sokat ígérő érclelőhelyek után, de csak keveseknek adatik meg, hogy becsületükkel és tisztességükkel kiérdemelve elnyerhessék a Rézhegyek Királynője jóakaratát. Az arany és a drágakövek ígérete ugyanis megméretteti az embert, s ezekben a mesékben is számosan könnyűnek találtatnak. Vannak azonban olyanok, akik becsületességükben eltántoríthatatlanok, akárcsak a népmesei legkisebb királyfik vagy egyszerű, de állhatatos fiak és leányok. Az ő kalandjaikról szólnak ezek a történetek, melyek közül néhány hol szorosabban, hol lazábban függ össze, akár több generáció sorsát is végigkövetve. Néhol az izgalmakat mesterien fokozandó, egy-egy mese utolsó mondatában azzal az ígérettel találkozunk, hogy a főhős sorsának további alakulását csak a következő mese fedheti fel előttünk.
Varázslatos, meselényektől kavargó világ amivel találkozhatunk, helyenként vissza-visszatérő motívumokkal, amelyek ismerős mintázatot alkotnak – akárcsak a malachit rajzolatai, amely a „réz egyik érce (…) világoszöld, szép ásvány. Sötétzöld erek hálózzák, szebbnél szebb mintákat formálnak rajta”.

* http://moly.hu/kihivasok/orosz-mesek-vilaga

eme P>!
Pavel Bazsov: A Rézhegyek Királynője

Andersen meséi mellett van a helye. Legalábbis az én emlékezetem mindig ezt sugallta, most, újraolvasva, ugyanezt érzem. Mindketten tudnak valamit, valami hasonlót: hogyan kell színt, mesét, álmot vinni a hétköznapok, a többnyire sivár és egyáltalán nem felhőtlen hétköznapok szürke valóságába, és hogyan kell elfogadtatni azt, hogy nem minden álom, nem minden mese végződik jól.
Van valami delejes vonzerő a Rézhegyekben és királynőjükben. A mesélni tudás megfoghatatlan varázsa, a hegyek gyomrában, a mélységben rejtező különös világ borzongató, csábító érdekessége, a rengeteg különös nevű, káprázatosnál káprázatosabb színekben pompázó drágakő csalogató, hűvös fénye. Ékszerként csillanó kis gyíkok, kígyók hideg, de bűvölő vonzása. És fent, a felszínen a bányavidék. Munkások és jobbágyok, gazdagok és nyomorgó, betegségek és gondok sújtotta, szebbre, jobbra vágyó szegények, tehetséggel megáldott, saját utat, sablonokból kilépő, egyediséget kereső kézműves-művészek világa. A világ, ahol nap mint nap megmérettetik az ember. Találkozik a Rézhegyek Királynőjével, a Nagy Kígyóval vagy Lidérc anyóval, akik felkínálják neki az annyira áhított kincset, mely egyesek kezében porrá omlik, mások keze alatt csodálatos alkotássá szépül. De aki a kincs, gazdagság vagy akár a tehetség, tökéletesség keresésére indul, és találkozik ezek őrzőjével, többnyire megégeti a kezét – hideg kövek fájó égetése ez. Ami túléli ezt a találkozást, az egyben a legnagyobb érték is: a szeretet, a hűség és a művészi alkotás, a tehetség terméke. Mert a Rézhegyek titokzatos lényei nemcsak kegyetlenek, hanem bölcsek és igazságosak is.
Borongós, szívszorító történetek ezek, mégis annyira szépek, hogy egyre csak olvasnád és olvasnád őket. Talán felnőtt fejjel még szebbek, még többet mondanak, igaz, nyomasztóbbak is. Írójuknak meg sikerül az, amire hősei is annyira vágynak: egyedinek lenni, képzeletét, tehetségét szabadjára engedni. Gyönyörűen szövi össze a népmesék titokzatos világát a megtapasztalt bányászlét mindennapjaival, fantasztikum és realizmus ötvözésével villantja fel az emberit – sorsokat, konfliktusokat, vívódásokat…
Nagyon-nagyon szeretem. Ma is.

Oriente >!
Pavel Bazsov: A Rézhegyek Királynője

Szemben a Tűzmadár orosz mesegyűjteményével, ezek a történetek összekapcsolódnak, és ez sokkal gördülékenyebbé teszi az olvasást. Az Urál vidékén gyűjtött népmesék hősei egytől egyig bányászok, munkafelügyelők, kincskeresők, malachitfaragók, és ilyen vagy olyan formában minden mesében megjelenik vagy a Rézhegyek Királynőjének alakja, vagy egy titokzatos kígyó, a földalatti kincsek őrzője, aki változatos emberalakokban és (alapvetően természetfeletti) szerepekben is képes mutatkozni. A magukat földhöz vágó és daliákká változó madarak itt elmaradnak, kapunk viszont rókát, aki ha földre koppintja az orrát, öreganyóvá változik. Cárevicsekről és messzi királyságokról legfeljebb csak hírből hallunk, egyszerű emberekről és hétköznapi csodákból szövődnek itt a történetek.

Néhány mesében egészen szokatlan, mondjuk úgy, modern témák bukkannak fel, nem véletlenül ezek lettek a kedvenceim. A kővirág c. mesében a művészi önkifejezés gyötrelmének, már-már önpusztító sürgetésének minden fokozatát átélhetjük Danyiló mester életútját követve. Az utóbbival összefüggő, A hegybéli mester c. történetben pedig a magára hagyott menyasszony, Katya sorsát követhetjük nyomon: hogyan próbál érvényesülni és férfimesterséget kitanulva, büszkén talpon maradni egy eltökélt „szingli” az őt körülvevő, igencsak hagyományos szerkezetű és szűklátókörű társadalomban. Szerencsére ez népmese, így végül a bátor és hűséges szívű leány természetesen elnyeri méltó jutalmát. ;)

NB. Lehet, hogy tévedek, de az utolsó mese mohalepte kővitézeiben felismerni véltem a Marija Morevna és a Halhatatlan egyik mellékszereplőjének, a lesovik Zemlegyednek az archetípusát.

8 hozzászólás
Lahara IP>!
Pavel Bazsov: A Rézhegyek Királynője

Kincset rejt e könyv, nem malachitot, de legalább olyan értékest, mint ama kő e kötet szereplőinek. Tetszett, hogy valamennyire összefüggő történetek, és, hogy kevesbé nepmesés a megfogalmazás, akkor is, ha mégis meseelemekkel tarkított.

Arianrhod P>!
Pavel Bazsov: A Rézhegyek Királynője

Örülök, hogy hallgattam azokra az általam nagyra értékelt olvasótársakra, akik ajánlották ezt a könyvet. Vérbeli „bányászkislányként”, aki bányát is járt hajdanán, megmelengették a szívemet ezek a gyönyörű, bár sokszor tragikus mesék.

Habók P>!
Pavel Bazsov: A Rézhegyek Királynője

Sok jó értékelést olvastam róla, sokat vártam tőle. De sajnos nekem nem tetszettek. Lehet, hogy ezek népmesék ( megtalálható bennük minden, aminek jó népmesében lennie kell : állattá változó tündér, lidérc, drágakő, ami csak tiszta ember kezében marad értékes, gonosz bányamester, tanulni vágyó fiatalok, rókalelkű testvér), de nagyon érződik a szocialista időben történt gyűjtés, zavaróan sok benne a didaktikus megmondás. Ami viszont tetszett, hogy a mesék összefüggnek, szinte már meseregény lett belőlük. Érdekes – és nekem tetsző – megoldás a többnyire kék-zöld illusztráció.

Uzsonna>!
Pavel Bazsov: A Rézhegyek Királynője

Az Aranyhajszál kötet után már csak 3 ismeretlen mese maradt számomra ebben a kötetben. De muszáj volt újra beleolvasnom a már ismert mesékbe is, annyira tetszenek.
A címadó meséből készült film is (http://www.port.hu/a_rezhegyek_kiralynoje/pls/w/films.f…), amelyet megnéztem. Csalódás volt, nem adta vissza a könyv hangulatát: a királynőt vihogós fruskának, Sztyepánt pedig „tökös” legénynek mutatták be, kihangsúlyozva egy erotikus vonalat, amelyről még utalásilag sincs szó az eredeti mesében. (vagy Rab Zsuzsa nagyon átdolgozta az eredeti mesét…)
Most akadtam rá, hogy A kővirág c. meséből is készült film (http://www.port.hu/a_kovirag_kamennyy_tsvetok/pls/w/fil…) francia – orosz koprodukcióban. Felvértezem magam, és ezt is megnézem majd.

Kantele>!
Pavel Bazsov: A Rézhegyek Királynője

Nagyon nehéz írni erről a kötetről. Egyszerűn annyira tetszett az egész. Megfogtam a szereplők, a színek, a helyszínek. Bazsov valahogy varázsolt a szavakkal, szinte láttam magam előtt az aranyat, a malachitot és az összes többi kincset és csodát. Kellően szomorkásak voltak ahhoz, hogy tényleg jó mese legyen belőlük – ezt most nem arra értem, hogy csak az lehet jó, ahol az ember kisírja a szemét, hanem ahol a valóság és veszteségek keverednek a csodával, a szerencsével és az ősi „a jó elnyeri méltó jutalmát, a gonosz pedig megbűnhődik” hagyománnyal.
Fantasztikus élményt adott, a végén már osztogattam be, hogy ne legyen vége, tartson tovább ez a csoda. Máskor is a kezembe fogom venni.
(Plusz pont a fordítónak. Nem tudom, hogy az eredeti milyen, de Rab Zsuzsa érzékletesen választott szavakat, meséhez illően.)

Kedves_Könyvek I>!
Pavel Bazsov: A Rézhegyek Királynője

Ez a könyv valami eszméletlenül jó. Imádom egyrészt ezt a világot, másrészt meg a valóságot is remekül tükrözte a történet.

Vaklarma P>!
Pavel Bazsov: A Rézhegyek Királynője

Kb. 12 éves koromban kaptam ezt a könyvet, és azóta is átlag tíz évente újrolvasom. Igazi jó kis mesék, a mi kultúránknak kicsit egzotikusak, de azért nem túlzottan, és még felnőtt fejjel is élvezetesek! Mondjuk számomra az ásványok világa amúgy is mindig érdekes volt, talán azért is szeretem ennyire.


Népszerű idézetek

Uzsonna>!

Csakhogy az asszonyféle olyan, mint az őszi eső. Esik egy napig, duruzsol két napig, s végül is eléri, amit akar.

68. oldal, A smaragdszemű macskák

Citrompor P>!

Úgy bizony, kedveskéim! Örökkétig él a munka. Az ember meghal, de a műve megmarad. Úgy gondoljátok meg, hogy mit végeztek az életben!

Uzsonna>!

Nemhiába mondják: először a vánkosoddal, aztán a feleségeddel hányd-vesd meg a dolgodat.

79. oldal, A vas-anyóka

Citrompor P>!

– Legalább a köveidet szedd össze! Szétlopkodják egykettőre. Nem akárhol vagy, a cári palotában vagy! Itt aztán tudják, mi mennyit ér.

Citrompor P>!

– Nem hallottál-e a kincskereső virágról? Iván éjszakáján nyílik, úgy mondják. Bűvös virág az, kincseket tárnak fel a segítségével. De bajt zúdít az emberre. A pókhálófű virága meg mint a futó lángocska. Aki meg tudja fogni, azelőtt minden zár lepattan. Tolvajok virága az. Van még, azt mondják, kővirág is. A malachithegy mélyében terem. A kígyók ünnepén teljes az ereje. Szerencsétlen az az ember, aki a kővirágot megpillantja.

A kővirág

Kapcsolódó szócikkek: Szent Iván-éj
Uzsonna>!

Az álom nem olyan, mint az ember – egyforma előtte mindenki. A félős éppúgy horkol, ha elnyomja az álom, mint a bátor.

64. oldal, A smaragdszemű macskák

Kapcsolódó szócikkek: álom
Vaklarma P>!

Szépséges szép teremtés áll Tanyuska előtt, mintha tükörből tekintene rá, olyan gyönyörű, amilyenről csak mesékben olvashatunk. Haja, mint az éj, zöld a szeme. Drágakövek borítják tetőtől talpig, a ruhája meg színjátszó zöld bársony.

Vaklarma P>!

Ha rossz gondolatokat nem forgatsz a fejedben, semmitől se kell tartanod, sima lesz az életed útja. Megvidámít a nappal, dajkálgat a sötét éjszaka, gyönyörködtet a piros napocska. De ha a rossz gondolatok fészket vernek a fejedben, bizony keserves lesz az életed.


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Magda: Tündér Lala
Lisa Papademetriou: Ráni a Sellő-öbölben
Fellinger Károly: A kincsesláda / The Treasure Chest
Duray Miklós: Csillagszilánk és tövistörek
Jakob Grimm – Wilhelm Grimm: A legszebb Grimm mesék
Rosie Banks: Tündérhercegnő
Bombicz Judit: Csodák könyve
Cas Lester: Nixie, a csuda rossz tündér
Elizabeth Dale: Szupersztár a barátnőm
A. L. Singer: Anastasia