Kisrigók 63 csillagozás

Három gyerek hazatalál
Paulon Viktória: Kisrigók

A ​Kisrigók igaz történet, három gyerek hazatalálásának, örökbefogadásának története úgy, ahogyan azt el lehet mesélni.
Csabó ötéves, Szaszka hat, Gigi még csak négy. Egyikük gyerekotthonban lakik, a másik kettő nevelőmamánál. Nincs ­igazi ­otthonuk, nincs igazi családjuk, nincsenek saját játékaik és szép könyvespolcuk. De nagyon bátrak, van varázstelefonjuk és egy hírvivő, beszélő galambjuk, Kukrú, aki mindenben segíti őket. Mert hiába választja el őket egymástól sok-sok kilométer, mégis tudják, hogy testvérek és összetartoznak, együtt kell élniük.
Legyőznek minden akadályt, kicselezik a felnőtteket, átmásznak falon, kerítésen, hogy összetalálkozhassanak, mert összetartoznak.
Ritkán történik meg velem, hogy belefogok az olvasásba, és a harmadik mondatnál már úgy érzem, hogy érdemes volt elkezdenem. A Kisrigók olvasásakor éppen ez történt. A három gyerekszereplő rögtön annyira élővé vált, hogy majd' kiugrottak a betűk közül. Ebben a mágikus mesében olyan elevenen… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Kiadói ajánlás: 6 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Pagony, Budapest, 2017
130 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634103042 · Illusztrálta: Agócs Írisz

Enciklopédia 3


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 45

Kívánságlistára tette 52

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

olvasóbarát>!
Paulon Viktória: Kisrigók

Paulon Viktória: Kisrigók Három gyerek hazatalál

„ Ez a mese egy csodamese.”

Három gyerek története, akik testvérek, de még sosem találkoztak, mégis tudják egymásról, hogy összetartoznak. Minél jobban vágyakoznak igazi szülőkre, otthonra és az egymással való találkozásra annál több csodás dolog történik velük, háztartási gépek válnak hírközlő eszközökké, egy galamb lesz a postásuk. Amikor már éppen reménytelennek látszik a tervük megvalósulása, akkor történik velük az igazi csoda. Az örökbefogadásról szóló történethez Agócs Írisz rajzolt kedves képeket.
https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2018-gyermekirodalom-kozonsegdij

Mesemondó IP>!
Paulon Viktória: Kisrigók

Paulon Viktória: Kisrigók Három gyerek hazatalál

Ma voltam a könyvbemutatón, megvettem, beleolvastam, és már azelőtt tudtam, hogy ezt a könyvet szeretni fogom, mielőtt elkezdődött volna a beszélgetés. A blogot is követem egy ideje, szóval predesztinálva voltam rá, hogy szeressem, de nem tudtam, mit várjak egy mesésített, gyerekeknek szóló verziótól. Azt hiszem, Berg Judit foglalta össze a dolgot a legjobban az utószóban: Ez a könyv nem gügyög. Gyerekekről szól, elsősorban gyerekeknek, de egy pillanatig sem mézesmázas vagy cukiskodó, ami különösen fontos azért, mert nagyon komoly, nehéz témát dolgoz fel, amit sok író hajlamos lett volna édeskés dolgokkal túlkorrigálni. Paulon Viktória nem tette (ennyit számít, ha valaki személyes tapasztalattal a háta mögött ír).
A könyv végtelenül bájos (amihez Agócs Írisz rajzai is nagyban hozzájárulnak). A három testvér szerethető, de a kapcsolatuk nem konfliktusmentes. Semmi sem egyszerű, fekete vagy fehér ebben a könyvben, a felnőttek sem jók vagy gonoszak, csak szimplán nem értik azt, amit a gyerekek (és ez fordítva is igaz). A mesés elemek, beszélő galambok meg miegymás ellenére a történet életszerű, szerethető, és a mágikus realista pillanatoknak is pontos helye, jelentősége van benne. Emellett pedig izgalmas is, sok benne a majdnem-találkozás, és a végére már borzasztóan izgultam a gyerekekért, akkor is, ha tudtam, hogy nyilván jó vége van a sztorinak. Nehéz elérni azt, hogy a biztos végifejlet ellenére is érezze az olvasó a fesztülséget és bizonytalanságot, amit a történet szereplői is éreznek. A könyv ebből a szempontból is remekül sikerült.
Nagyon fontos, hogy legyen ilyen könyv. Nem csak azoknak a gyerekeknek, akik éltek át hasonlót, hanem azoknak is (és nagyon is), akik nem. Itt az a szerencsés helyzet állt elő, hogy nem csak az üzenet fontos, hanem a kivitelezés is remek, és a végeredmény minden szempontból szerethető. Nagyon hálás vagyok, hogy felkerült a polcomra.

Hintafa>!
Paulon Viktória: Kisrigók

Paulon Viktória: Kisrigók Három gyerek hazatalál

Egy kalandos mese ez, amelyben a gyerekek az igazi szüleiket keresik, hogy végül rátaláljanak két szerető emberre, akik sok küzdelem és várakozás után otthont, barátságot és megértést nyújtanának mind a három kis vándornak. Erős habarcs az a sok csodás elem, amire felfűzi a szerző gyermekei múltjának hiányzó darabjait és amik segítségével tudomást szerenek egymásról és végül célt érnek. Mert el lehet hinni Paulon Viktória történetének minden egyes betűjét. És a fiaimon is ezt láttam, elhitték a hírpuskát (sajnos a hajszárítót is), meg a mindent felülíró vágyat, amivel egymás után, a szülők után ácsingóznak. És mivel elhitték, hogy vannak gyerekek, akiknek a vágyai középpontjában egy olykor idegesítő testvér jelenti a megtestesült örömöt, abban bízom, hogy bennük is megváltoztatott valamit a Kisrigók története.

A szöveg sodró lendületű, igényes: időnként megható, máskor mulatságos. Látszik, hogy a szerző hasonló néven vezetett blogján már szerzett tapasztalatokat. A blog oldalain az adoptálás, a családi életük néhány hétköznapi részletét is megismerhetjük. Akik ilyesmiben törik a fejüket semmiképpen ne hagyják ki.

ziara>!
Paulon Viktória: Kisrigók

Paulon Viktória: Kisrigók Három gyerek hazatalál

Megható, személyes könyv, gyerekkönyvnek is nagyon jó! A három kisgyerek a végsőkig nem adja fel, hogy családban és együtt élhessenek.
Paulon Viktória megható utószava pedig hűha!
Olyan igazi az egész, hogy az embernek összefacsarodik a szíve!

worsi P>!
Paulon Viktória: Kisrigók

Paulon Viktória: Kisrigók Három gyerek hazatalál

Napok óta azon gondolkozom, hogy mit is írhatnék erről a könyvről. Nem nagyon tudok mit. Úgy tökéletes, ahogy van. Legszívesebben minél több ember kezébe adnám. És alig várom, hogy a saját gyerekeim belenőjenek.
Nincs mit ezen ragozni, olvassátok! De tényleg!

6 hozzászólás
katen>!
Paulon Viktória: Kisrigók

Paulon Viktória: Kisrigók Három gyerek hazatalál

Teljesen és tökéletesen el vagyok varázsolva.
Nagyon ritkán sírok egy könyvön, itt végig könnycsepp ült a szemem sarkában, és olvasás közben gyanúsan sokszor ölelgettem és puszilgattam a gyerekeimet.
Teljesen ismeretlen, ijesztő világ számomra az örökbefogadás , nevelőotthonok világa, de kár volt félnem. Ilyen bátor, jófej gyerekekkel, ennyi csodával semmi baj nem érheti a kisrigókat.
Bár hasonlóan történne az életben is, és soha nem lennének ijedt, elhagyott, szülőt-szeretetet nélkülöző kisgyerek.

meseanyu P>!
Paulon Viktória: Kisrigók

Paulon Viktória: Kisrigók Három gyerek hazatalál

Néha kicsit vontatottnak éreztem, de egyébként meg egy nagyon izgalmas, szeretnivaló és megható történet. A rajzok is nagyon kedvesek, szépek.
https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2018-gyermekirodalom-kozonsegdij

bagie P>!
Paulon Viktória: Kisrigók

Paulon Viktória: Kisrigók Három gyerek hazatalál

Elevenembe talált, és szerintem sokáig velem marad még!
KELL!

Kek P>!
Paulon Viktória: Kisrigók

Paulon Viktória: Kisrigók Három gyerek hazatalál

Mikor hallottam a könyvről, tudtam, hogy el kell olvasnom – és lehetőleg minél hamarább. Aztán örömmel konstatáltam, hogy a könyvtárban is megvan, sőt, már a címéből tudták, hogy melyik könyvről van szó. Nos, ennyi: örökbefogadás, 3 kisgyerek, testvér sorsa… Kell több? Nekem nem, de azért olvastam pár idézetet is már belőle, meg egy interjút a szerzővel, és hát a borító csak erősítette ezt a pozitív várakozást. Aztán végre belekezdtem. És ki is olvastam a legnagyobb munkahelyi pörgés közepette is – mert egyszerűen letehetetlen. Mi tagadás, egy kicsit valóságosabb történetre számítottam; de hogy nem lett az, az egyáltalán nem baj. Sőt! Így tündéri igazán, valami elképesztően kedves nyelvezet és mesés körítés, és… és… és… És még talán az se baj, hogy eddig inkább csak szörnyűséges történeteket hallottam árvaházakról, gondozott gyerekek sorsáról az életből. Mert vannak jól végződő történetek is. Megrendítően szépségesek. Ami ennek a mesének alapjául szolgált nyilván ilyen. Hát meséljük ezt. Pandora szelencéje ez a kis könyvecske, az az egy dolog biztos ott van benne, azt őrzi, s várja, hogy kinyissuk.

gab001>!
Paulon Viktória: Kisrigók

Paulon Viktória: Kisrigók Három gyerek hazatalál

Egy igazán szerethető történet három árváról, akik egymástól távol, különböző körülmények között laknak. Természetesen szeretnének a szüleikkel együtt végre boldogan élni. Az írónő ügyesen ötvözi a valóságot és a mesevilágot; olvasás közben könnyű megfeledkezni róla, hogy a valóságban a galambok nem járnak titkos küldetésben, a macskák nem írnak hirdetéseket és a borsóleves nem okoz furcsa álmokat, melyek akár valóra is válhatnak. Az egyéb furcsaságokat nem is említve. Ezektől több lett a történet, de a hangsúly mégis a megfelelő helyre került. Mindeközben pedig sokat megtudhatunk az árvák életéről, a nevelő intézetekről és a nevelőszülőkről. A végkifejlett sem teljesen kiszámítható, bár sejteni lehet, merre tartunk. Mindössze egy kis bevezetést hiányoltam, amiből kiderült volna, hogyan talált egymásra a három kisrigó. A végen található néhány gondolat az írónőtől viszont sokat hozzáadott számomra az élményhez.

>!
Pagony, Budapest, 2017
130 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634103042 · Illusztrálta: Agócs Írisz

Népszerű idézetek

Kek P>!

A valóság be tud néha csapni, de a csoda, az mindig igaz, annak lehet hinni.
És érdemes is!

5. oldal

Paulon Viktória: Kisrigók Három gyerek hazatalál

2 hozzászólás
Kek P>!

Csak nem egy plüssállat-konferenciába csöppentem?

39-40. oldal

Paulon Viktória: Kisrigók Három gyerek hazatalál

3 hozzászólás
fabikri>!

– Honnan vagyok? – mondta ki a legelsőt.
– Szándékból és szeretetből – felelte a tölgyfa.
– Kik az én szüleim? – mondta ki mindjárt a következőt.
– Akik megengedték, hogy megszüless – felelte az öreg fa gondolkodás nélkül.
– Hol vannak az én szüleim? – kérdezte Csabó óvatosan.
– Elsodorta őket a szél – felelt a fa kedves hangon.
– Elhagytak engem? – kérdezte a kisfiú bátran.
– Az életed adták, az volt a feladatuk – mondta a fa lassan, és Csabó el tudta hinni neki.
– Meg kell őket keresnem?
– Nem ez a te dolgod!
– Mi az én dolgom? – faggatta a tölgyfát Csabó tovább.
– Hogy gyerek legyél! – felelt a fa kacagva.
– De ki segít nekem? – kiáltotta Csabó a föld alatti veremben.
– Mindenki, akivel csak találkoztál, s akivel még találkozni fogsz – válaszolt a tölgyfa, és visszhangoztak a szavai az odúban.

105. oldal

Paulon Viktória: Kisrigók Három gyerek hazatalál

Kek P>!

Addig kéne csak elbújni, amíg felnőtt nem leszek, akkor előjönni, és akkor bemutatkoznék más felnőtteknek kézfogással, és megkérdezném, hol szabadna elkezdenem élni…

36. oldal (Szaszka)

Paulon Viktória: Kisrigók Három gyerek hazatalál

Mesemondó IP>!

– Gyere be, adok valamit! – kiabált ki Pista bácsi a bódéból.
– Egy mérőszalagot? – kérezte Csabó óvatosan, már nem először.
– Dehogy mérőszalagot, kisfiam, nincs neked arra szükséged! – felelte Pista bácsi, és karamellcukorkát adott Csabónak.
Csabó zsebre dugta a többi cukorka közé. Csabó mindenkitől cukorkát kap, pedig mindenkitől tudna olyat kérni, amire tényleg szüksége van. Pista bácsitól a mérőszalagját vagy az egyik elemlámpáját, a konyhás nénitől azt a kis hámozókést a banán helyett, ami még a karamellcukorkánál is rosszabb, és zsebre tenni sem olyan egyszerű.

11. oldal - Hírpuska és Belefon

Paulon Viktória: Kisrigók Három gyerek hazatalál

Kapcsolódó szócikkek: elemlámpa · mérőszalag
Kek P>!

A csodamesékben az álmok valóra szoktak válni.

8. oldal

Paulon Viktória: Kisrigók Három gyerek hazatalál

Kek P>!

– Földrengés van az ebédemben – suttogta Csabó

55. oldal

Paulon Viktória: Kisrigók Három gyerek hazatalál

Kek P>!

De a kertben sem rossz, tisztogatja a hírpuskát, gyűjtögeti a jóleszvalamire-akármiket, keresi a rejtekhelyeket a jóleszvalamire-akármiknek. Jól szórakozik, sok dolga van.

19. oldal

Paulon Viktória: Kisrigók Három gyerek hazatalál

Mesemondó IP>!

– Jó, akkor a te anyukádnak milyen a szeme? – kérdezte váratlanul a konyhás néni unokája.
– Az enyém milyen? – kérdezett vissza Csabó.
– Nem látom, hajolj le!
Csabó kihajolt a csúszdából, de a kisfiú így sem látta.
– Nem látom, túl magasan vagy.
Csabó lehasalt a csúszda tetején keresztbe, és derékig leeresztette magát, belógott a kisfiú fölé.
– Barna – állapította meg.
– Na! Az anyukámnak is barna. Meg a Szaszkáéknak. Most már elhiszed?

31. oldal - A baleset

Paulon Viktória: Kisrigók Három gyerek hazatalál

Bogas >!

Egyszer régen Gigi nagyon beteg volt, és csupa piros pötty lett. Bent feküdt az ágyban, az ablakpárkányról látogathatta meg csak Kukrú, és hozta az üzeneteket Szaszkától. Főleg vicceket, hogy örüljön Gigi. És egy napon Gigi ágyában ott feküdt egy öreg fehér macska. Gigi akkor mesélte, hogy ő a postás macskája. Már sosem vadászik, nyugtatta meg az aggódó Kukrút. Régen tanítónő volt, még a szomszéd faluból is hozzá járták a kismacskák macskakaparással írni tanulni, de most már ehhez nem lenne türelme.

Pagony, 2017, 23.

Paulon Viktória: Kisrigók Három gyerek hazatalál


Hasonló könyvek címkék alapján

Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái
Wéber Anikó: Visszhangország
Holly Webb: Gombóc, az elhagyatott kiskutya
Tomcsik Nóra: A hercegnő és a sárkányok dala
Téti István: Manfréd és Anton világa
Tea Stilton: Az álom királynője
Kiss Ottó: A bátyám öccse
Dér Adrienn: Egy jeti lakik a pincénkben
Maja Lunde: Hónővér
Berg Judit: A Nádtenger télen