A ​topolai mozi titka 20 csillagozás

Paulon Viktória: A topolai mozi titka

Topolán mindig szép az idő, virágzik az almafa, és a városka lakói békében élnek. Egészen addig a napig, míg Ferdinánd meg nem nyitja a moziját, és valami szörnyűség nem történik…
A kisváros állóvize felkavarodik, a két kamasz, Ágoston és Jusztina nyomozni kezdenek. Míg Ágoston a titokzatos vakondmanókat hibáztatja, és ellenük sereget szervez, Ferdinándnak a topolaiak gyanúsak egytől-egyig. A pékség bezárása, a szélvihar, az emberrablás, a titokzatos idegen felbukkanása után semmi sem a régi Topolán. Míg Ágoston sereget szervez, Jusztina biztos benne, hogy gyanakvással nem mennek semmire. Megpróbálja a szívével és az eszével megoldani a rejtélyt.
Miközben újabb részetekre derül fény, felépül körülöttünk különös boltjaival és kedves lakóival egy egész kis univerzum. Szeretnénk benne maradni, amíg csak lehet.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

>!
Pagony, Budapest, 2018
228 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634104049 · Illusztrálta: Endrődi Kata

Most olvassa 1

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
meseanyu MP
Paulon Viktória: A topolai mozi titka

Nagyon tetszett: a hangulat, a történet, az illusztrációk, az egész könyv nagyon egyben van. Jó lenne egy ilyen helyen lakni, mint Topola, tényleg a boldogság szigete ez a kedves, nyugodt, idilli kis hely. Sokszor olyan érzésem volt, mintha egy Agatha Christie történet lenne, ami St. Mary Meadben játszódik, Janka, az idős hölgy Miss Marple szerepében, van gyanús idegen, minden lakó rejtélyesen viselkedik, de a végén megnyugtatóan fény derül minden titokra.

>!
Navi P
Paulon Viktória: A topolai mozi titka

Szép és emberi történet hihető karakterekkel hihetetlen környezetben. Gyönyörű lehet Topola, szívesen odaköltöznék :)
Sajnálom Ágostont, s megértek mindent.
Jusztina, Donna Móna, Vacogóka, Máriusz, Ottókár, mindenkit megszerettem.
A bányaváros is érdekes lehet.

>!
Hintafa P
Paulon Viktória: A topolai mozi titka

Tele volt nagyon jó ötletekkel ez a történet, de hiányzott belőle a feszesség. Felolvasni is csak a végén esett igazán jól, amikor felpörögtek az események.

>!
dianna76 P
Paulon Viktória: A topolai mozi titka

A könyvet eredetileg karácsonykor kezdtem el olvasni, csak a Márciusnál félretettem kicsit. Az elején nehezen hangolódtam rá. Az érdeklődésemet a viráguktól megkopasztott fák, a tömény vattacukorillat hozta meg. Innentől éreztem azt a fajta izgalmat, ami előrevitt az olvasásban. Sajnos így is volt olyan szakasza a történetnek, ami lelohasztotta ezt az érdeklődést. A fejezetek címei érdekesek, ötletesek voltak a rímes szöveggel, mely némileg utalt a történések egy-egy mozzanatára. A szójáték Topola helyeinek, tájainak elnevezésére szintén ötletes volt, de talán kicsit sok. A vakondmanók alakja szerethető volt, főleg maga Vacogóka. Ezzel a névvel olyan cuki! A történetet, a cselekményszálat illetően többet vártam. Nem tudott elkápráztatni. Hiányolni szoktam, ha nincs egy regény végén pár mondat a szereplők további sorsáról. Itt volt valami hasonló, de ezúttal ezt feleslegesnek éreztem, s vártam már az utolsó sort. Az illusztrációk jól kidolgozottak, tetszettek.

>!
Pagony, Budapest, 2018
228 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634104049 · Illusztrálta: Endrődi Kata
>!
PTJulia P
Paulon Viktória: A topolai mozi titka

Paulon Viktória már tavaly is megmutatta, hogy nagy varázsló; a Kisrigók után most újabb remekművet olvashatunk tőle.
A topolai mozi története ismét a szívünkre pályázik: szerethető környezet és szerethető karakterek, cuki meglepetésvendég ötvözve a békebeli hangulattal. De nem fogunk belehalni az unalomba Topola békés városkájában, ugyanis körömlerágósan izgalmas nyomozás veszi kezdetét a történet elején, és tart szinte az utolsó lapokig. A felnőtt olvasó számára bizonyos események talán kiszámíthatóak, a gyerekek számára viszont biztos, hogy végig meglepetéseket tartogat a könyv.
A kalandok során sokat tanulhatunk arról is, hogy milyen érzéseink vannak, és hogyan kell bánni velük. Tetszett, hogy nem lesz minden jó, de mégis kerek egész a történet. Hiszen a fájdalom, a gyász is az élet része. Szépen, érzékkel, figyelemmel tanít erre ez a meseregény. Talán Szabó Magda Sziget-kék-je teszi hasonlóan ugyanezt.
spoiler

>!
bagie P
Paulon Viktória: A topolai mozi titka

Jó kis történet, helyes könyvecske – de engem a helyek, üzletek „feltételes” nevei nagyon idegesítettek.

>!
kisboszorka
Paulon Viktória: A topolai mozi titka

A beszélő nevekkel a mesékben engem a sírba lehet kergetni,de ezen sikerült túllendülnöm nagy szerencsére, mert a karakterek, a sztori szövése és az izgalom többszörösen visszaadta, amit a nevek elvettek.

>!
berlin
Paulon Viktória: A topolai mozi titka

Nagyon tetszett a nyelvezete, hangulata nekem és a gyerekeknek is. Egy nap alatt olvastuk el.


Népszerű idézetek

>!
Etike P

Csak mibennünk nőtt a bizonytalanság, hogy minden visszatérhet-e a megszokott mederbe. Féltünk, ahogy a filmben a rekedtes hang jósolta.
Sötétedés után a gyerekek nem maradtak az utcán, az almafát és alatta a három hordót mindenki elkerülte, mintha az lenne minden rossz forrása.


Hasonló könyvek címkék alapján

Csukás István: Pom Pom meséi – Festéktüsszentő Hapci Benő
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű
Marék Veronika: Coffi, Pocak, Paprika
Rigó Béla: Vuk
Csukás István: Süsü, a sárkány
Bálint Ágnes: Megint Mazsola
Bosnyák Viktória: És most hogy festek?
Benedek Elek: Világszép nádszál kisasszony
Dániel András: Matild és Margaréta, avagy boszorkányok a Bármi utcából
Berg Judit: A Nádtenger télen