Veronika ​meg akar halni (És a hetedik napon) 1572 csillagozás

Paulo Coelho: Veronika meg akar halni Paulo Coelho: Veronika meg akar halni Paulo Coelho: Veronika meg akar halni

A huszonnégy éves Veronikának látszólag mindene megvan, mégis úgy dönt egy reggel, megöli magát. Egy szanatóriumban tér magához a sikertelen kísérlet után, ahol barátokra talál, és egy skizofrén fiúban igazi társra lel.
A Veronika meg akar halni a világ egyik legnépszerűbb brazil szerzője által írt trilógia második része: A Piedra folyó partján ültem, és sírtam, valamint Az ördög és Prym kisasszony című regényekkel alkot kerek egészet.

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Athenaeum, Budapest, 2016
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639615830 · Fordította: Nagy Viktória
>!
Athenaeum, Budapest, 2015
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639615830 · Fordította: Nagy Viktória
>!
Athenaeum, Budapest, 2014
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639615830 · Fordította: Nagy Viktória

11 további kiadás


Enciklopédia 19

Helyszínek népszerűség szerint

Ljubljana


Kedvencelte 269

Most olvassa 62

Várólistára tette 238

Kívánságlistára tette 147

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Sippancs P>!
Paulo Coelho: Veronika meg akar halni

Egészen a tegnapi napig nem gondoltam volna, hogy nekem, aki a spirituális világtól igencsak távol áll, Coelho könyv a kezem ügyébe kerül, de mint egy isteni szikra, Veronika megjelent, és olyan szinten magával ragadta a testemet és lelkemet, mint már nagyon régóta egy könyv sem.
Gyönyörű volt. És tanulságos. És hihetetlen módon elgondolkodtató.
Örülök, hogy végre én is „felnőttem” Coelho történeteihez.

4 hozzászólás
redikin>!
Paulo Coelho: Veronika meg akar halni

A könyv elolvasása után megfogadtam, hogy őrültebb leszek. :D

gab001 P>!
Paulo Coelho: Veronika meg akar halni

Nem hittem, hogy elolvasom ezt a könyvet ezzel a címmel, aztán hagytam magam rábeszélni, ráadásul ajándékba is megkaptam. Így kezdődött, majd sok meglepetéssel folytatódott, ugyanis ahogy haladtam az olvasással, úgy jöttem rá, hogy egyre jobban tetszik. Az első meglepetés akkor ért, amikor rögtön az elején kiderült, hogy Szlovéniában játszódik a történet, ahol nem is olyan rég jártam. Másrészt sokkal komorabb hangulatot vártam, de szerencsére inkább pozitív kicsengése van a könyvnek. Tetszett, hogy Veronika története mellett mások életét is megismerhettem. Tele van érdekes elgondolással a könyv és bizony kicsit csavaros is. Nagyon tetszik az író stílusa, igazán olvasmányos. Kellemes csalódás volt.

>!
Athenaeum 2000, Budapest, 2006
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639471747 · Fordította: Nagy Viktória
3 hozzászólás
h_orsi>!
Paulo Coelho: Veronika meg akar halni

Számomra a könyv tartalmazott mondanivalót, de formáját és témáját tekintve sem tudott újat mutatni.

A mondanivaló nagyon minimális és olyan szinten leegyszerűsített, hogy azt nem is érdemes boncolgatni. Valójában ez az attitűd az egész regényen végigvonul. Coelho olyan hasonlatokkal dolgozik, amik már megszokottak. Olyan közhelyeket ír le, amik mindenki által ismertek. Semmi újat nem alkot. Nem akarja és nem is tudja megváltani a világot.

http://konyvkoktel.blogspot.hu/2016/10/paulo-coelho-ver…

Orsi_olvas>!
Paulo Coelho: Veronika meg akar halni

Paulo Coelho ezúttal se győzött meg.
Az volt az érzésem, hogy túl sok mindent akart beleerőltetni ebbe a könyvecskébe, éppen ezért nagyon felszínes maradt. Alapvetően egy egzisztencialista probléma felvetéssel indul a könyv, Veronika az élet értelmén, hiábavalóságán töpreng és úgy dönt, hogy nem folytatja tovább: öngyilkos lesz. Aztán jön egy kis antipszichiátriai vonal, a normalitás kérdésének feszegetése, egy kis asztrális utazás, egy kis szexualitás, egy kis szerelem, egy kis orvosi kísérlet.
A legfőbb bajom, hogy mindazt, amit Coelho elmond ebben a könyvben már olvastam máshol (Yalom, Kesey, Plath – csak hogy pár nevet említsek). Nem mond új dolgokat, közhelyekkel dobálózik. A normalitás a társadalmi közmegegyezésen múlik. Az élet értelmét csak végességének tükrében tudjuk értékelni. Fedezd fel önmagad, spirituális, testi és szexuális valódat és légy szabad. A valóságot a tudatunk formálja. Mindezt mások szebben, logikusabban, igényesbben leírták már.
Az alkimistát olvastam még a szerzőtől, ahol szintén ez volt az érzésem, hogy csak a felszínt kapargatja, minden kijelentése a levegőben lebeg, nincs súlya – „Megmérettél és könnyűnek találtattál.”

mazsof>!
Paulo Coelho: Veronika meg akar halni

Nem vagyok egy hatalmas Coelho rajongó, de azt kell mondjam, ez a könyv akkor is jó. (Hiszen nem véletlenül olvastam már másodjára.) Néha mindannyian érezzük azt, amit Veronika érzett, mielőtt öngyilkosságot követett el. A hétköznapok megszokott rutinját, és azt, hogy néha azt érezzük, már belefáradtunk ebbe. De mindig van miért élni, túl kell emelkednünk a mindennapokon, hiszen mindenben rejlik valami apró csoda. Számomra ezt jelentette ez a könyv. Sose adjuk fel, merjünk nagyot álmodni és tenni azért, hogy boldogok legyünk. Ne törődjünk bele a szürke hétköznapok megszokásaiba, hanem éljünk úgy, hogy mire a végéhez érünk, tudjuk, hogy érdemes volt, legyen mire örömmel és büszkén visszatekinteni!

KönyvMoly_1989>!
Paulo Coelho: Veronika meg akar halni

Sok Coelho könyvbe beleolvastam már, de nekem valahogy sehogy sem tetszett az író stílusa, pár oldal után félretettem a regényeit, mert szimplán untam…
Ez viszont abszolút 5 csillagos és kedvenc. Nagyon tetszik Veronika karaktere, a téma, a kidolgozás.
Bár minden Coelho könyv ilyen hatással bírna…
Akinek tetszett a könyv, feltétlenül ajánlom a filmet is, nagyon jól visszaadja a történet hangulatát!

gybarbii>!
Paulo Coelho: Veronika meg akar halni

Hallottam már sok jót és rettentő sok rosszat Coelho-ról… Eddig még nem olvastam tőle, ez volt az első könyv, amit kézbe vettem, valamiért mindig is előítéleteim voltam az íróval szemben. Nem tudom, hogy csak sikerült-e éppen egy olyan könyvet kiválasztanom, ami kivételesen jól sikerült és megérintett, vagy majd kiderül, hogy én – sokakkal ellentétben – szeretem Coelho könyveit. Meglátjuk majd, talán rá tudom venni magam még egy kötetre. :)
Először a téma miatt is tartottam a könyvtől, de ahogy olvastam, egyre inkább megtetszett és magával ragadott a történet mondanivalója. Sok igazság volt a kötetben, bár igaz, hogy ezeket már legalább százan leírták más könyvekben. Egy kicsit úgy éreztem, hogy az író néhány helyen saját magát ismétli, és talán egy kicsit klisésre is sikeredett. de mégis tetszett. De hiába tetszett, még mindig nem értem, hogy miért istenítjük Coelho-t… Mindegy is, nem az én dolgom, hogy megítéljem, mennyire jó vagy rossz egy adott író, de az biztos, hogy megfogadtam, hogy még a mostaninál is őrültebben fogok élni, nem mulasztom a pillanatokat, kihasználok minden percet, és megvalósítom az álmaimat! :)

Jaina>!
Paulo Coelho: Veronika meg akar halni

Mindig megfogadom, hogy soha többet nem olvasok Coelhot és valahogy mindig beleakadok a könyveibe. Ha most nem kell egy kihívás miatt extra gyorsan egy hamar kivégezhető 1001-est keresnem (ami még romantikus is, hogy egy másik molyos kihiváshoz is passzoljon), akkor biztosan messzire elkerülöm :D Meglepően olvasmányos volt, sok elcsépelt gondolattal és furcsa karakterekkel. Még egyszer nem fogom elolvasni, de délutáni szórakozásnak elment.

5 hozzászólás
Mariann_ P>!
Paulo Coelho: Veronika meg akar halni

Hát, Veronika jó dolgában nem tudja mit csináljon, unalmasnak találja az életét, meg akar halni. Aztán mégsem hal meg, hanem egy elmegyógyintézetben találja magát a sikertelen öngyilkosság után.
Hát, nem túl bizalomgerjesztő egy ilyen intézetben felébredni.
Emberek, sorsok elevenednek meg előttünk.
Azért sajnálom azokat, akiknek ilyen zsákutcába kerül az élete.
Veronika megtudja, hogy napjai meg vannak számlálva…
Innentől megváltozik a véleménye, még egy kicsit élni akar, kihasználni a pár napot.
Azt nem tudom az író miért ezt a helyszínt választotta.
Talán minden könyvét elolvastam Coelhonak, de túlságosan régen ahhoz, hogy emlékezzek rájuk.
Annyit azonban leszögezhetek, nem ez a kedvenc könyvem tőle,de ennek is van tanulsága.


Népszerű idézetek

Mileva>!

Azt hiszik, hogy normálisak, csak azért, mert mind egyformák.

41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: normalitás
gsuveg I>!

– Az első szerelem soha nem múlik el, de mindig véget ér.

190. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
19 hozzászólás
kávésbögre P>!

– Meggyógyultam?
– Nem. Maga más, mint a többi ember, de szeretne ugyanolyan lenni. És ez, véleményem szerint, nagyon súlyos betegség.
– Súlyos, ha valaki más?
– Nem, az a súlyos, ha valaki mindenáron ugyanolyan akar lenni, mint a többiek.

182. oldal

7 hozzászólás
Algernon P>!

[…] én bolond akarok maradni, és úgy akarom élni az életemet, ahogy megálmodom, nem pedig úgy, ahogy mások elvárják.

41. oldal

Hmmmm>!

Ne féljetek mások lenni, de tanuljátok meg, hogyan kell feltűnés nélkül csinálni.

mandarina>!

De az öngyilkosság természeténél fogva önző, az ember előbb magára gondol, és csak azután a többiekre.

7. oldal

3 hozzászólás
mandarina>!

Azt mondta, nem volt se boldog, se boldogtalan, és éppen ezt nem bírta tovább.

19. oldal

mandarina>!

– Mi a valóság?
– Amit a többség annak tart.

95. oldal

gsuveg I>!

…..Látja, mi van a nyakamban?
– Nyakkendő.
– Helyes. Logikus válasz, teljesen normális emberre vall. Igen, nyakkendő! De egy őrült azt felelné, hogy a nyakamban egy színes rongydarab van, ami nevetséges, haszontalan, és bonyolult módon van megkötve. Akadályozza a fej forgatását, és a lélegzetvételt is megnehezíti. S ha nem vigyázok, bekapja a ventilátor, és meg is fulladhatok. Ha egy őrült megkérdezné, mire való a nyakkendő, azt kellene felelnem: az égvilágon semmire. Még csak nem is díszít különösebben. Valójában a rabszolgaság, a hatalom és a távolságtartás szimbóluma. Egyedüli haszna abban áll, hogy amikor hazaérünk a munkából, végre levehetjük, és úgy érezzük, hogy megszabadultunk valamitől, amit nem tudunk megfogalmazni. De vajon a puszta megkönnyebbülés létjogosultságot ad a nyakkendőnek?
Nem.

10 hozzászólás
kávésbögre P>!

– Bolond az, aki a saját világában él. Mint a skizofrének, a pszichopaták vagy a mániákusok. Vagyis, akik különböznek a többiektől.

39. oldal

4 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Leda Schwartz: A negyedik szerető
Colleen Hoover: November 9.
Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok
Olivier Bourdeaut: Merre jársz, Bojangles?
Leah Scheier: Csak a te hangodat hallom
V. E. Schwab: Addie LaRue láthatatlan élete
Elena Ferrante: Briliáns barátnőm
Guillaume Musso: Most!
Belinda Alexandra: Zafír égbolt
Bauer Barbara: A fekete rózsa