Hippi 21 csillagozás

Paulo Coelho: Hippi

Aki ​igazán meg akarja ismerni önmagát, annak először a világot kell megismernie

Paulo, a lázadó brazil ifjú Amszterdamban összefut Karlával, a holland lánnyal, aki őt szemeli ki arra, hogy közösen Nepálba utazzanak.
Manapság, amikor minden arról szól, hogy fogyasztói igényeinket kielégítsük, talán nehéz elképzelni, hogy valaha fiatalok egy csoportja szembeszállt az anyagi javakat halmozó szülőkkel, és a régi normáktól elhatárolódva felépítette saját kis világát. Többen indultak el egy kemény, fapados buszon Ázsia ismeretlen tájaira. Kalandos útjuk során nemcsak a veszélyekkel, hanem az előítéletekkel is szembe kellett nézniük. Hiszen mindenki drogmámorban fetrengő léhűtőket látott bennük.
Paulo Coelho regényéből – mely a szerző élményekben gazdag élettörténetéből is jócskán merít – megtudhatjuk, hogy itt saját utat kereső fiatalokról volt szó, akik alapjaiban szerették volna megrengetni a világot, hogy visszatalálhassanak az ősi filozófiákhoz.
A népszerű… (tovább)

>!
Athenaeum, Budapest, 2018
256 oldal · ISBN: 9789632931531 · Fordította: Nagy Viktória
>!
Athenaeum, Budapest, 2018
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632938080 · Fordította: Nagy Viktória

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 14

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 40

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Deziréé
Paulo Coelho: Hippi

Ez az első könyv, amelyet az írótól olvastam, megjegyzem valójában csak azért olvastam el a könyvet, mert mindig is érdekelt a hippi, mint kultúra és életforma (ha nevezhetem így).
Hasonló könyvet eddig még nem olvastam, de tetszettek a kalandok, a táj leírások, a különböző kultúrák megismerése. Mindig is szerettem utazni, de most így hála a könyvnek úgy éreztem, mintha én magam is ott ültem volna azon a bizonyos buszon és láthattam azokat a helyeket, amelyekről Paulo is ír.
Úgy néz ki megkedveltem ezt a műfajt és Paulo is kedvemre valóan írta meg ezt a történtet.

>!
robinson P
Paulo Coelho: Hippi

Ebben a történetben is talál az olvasó nem is annyira elrejtve mélyenszántó bölcseleteket. Igazi gondolatokat a kábítószerekről és vallási szempontokról, az önmagunk megismerésén át, a szeretet és a napfény erejéig. Persze a fő irány a hippik társadalomhoz való viszonya és a társadalom elfogadó, tűrőképessége irányukba. Kiderül, a Mester is volt fiatal, hosszú hajú lázadó. :)

https://gaboolvas.blogspot.com/2018/08/hippi.html

>!
wzsuzsanna P
Paulo Coelho: Hippi

Paulo Coelho egyike azoknak az íróknak, akiről szinte mindenkinek van véleménye. Szeretjük szeretni, szeretjük utálni, szeretünk viccet csinálni belőle, de amellett nem nagyon lehet elmenni, hogy valamit tud a fickó, ami miatt rengeteg olvasó falja a köteteit. A történeteiben mindig találunk valamilyen misztikus, filozofikus tartalmat, az pedig már csak ízlés dolga, hogy ez mennyire találkozik az ember saját gondolatvilágával, világnézetével. Én személy szerint józan és mérsékelt viszonyban vagyok a brazil szerzővel: több könyvét olvastam, tetszettek is, de tudom, hogy ha sokkal többet vagy gyakrabban olvasnék tőle, akkor megunnám. Mivel azonban jó pár éve nem vettem a kezembe egyik könyvét sem, és a téma is felkeltette az érdeklődésemet, nem volt kérdés, hogy közelebbi ismeretséget kössek a Hippivel. (…)
A történet több szálon fut, de középpontjában leginkább két személy áll, a fiatal Paulo, és a holland lány, Karla. A fiú már korábban belekóstolt a hippi életérzésbe, megismert sok embert és részt vett többféle utazáson, de még mindig úgy érzi, hogy valami hiányzik, még kutatnia kell, hogy megtalálja azt az igazságot vagy szellemiséget, ami teljesebbé teheti az életét. Karla helyzete hasonló abból a szempontból, hogy ő is keres valamit, ami értelmet adhat az életének, ugyanakkor sokkal kiábrándultabb és fásultabb a fiúnál. Úgy érzi, képtelen igazán szeretni, beengedni valakit a szívébe, és már felkészült arra, hogy a világtól elzárva, szemlélődéssel töltse napjait, hiszen más nem tud számára kielégülést, megnyugvást adni. Kettejük útja Hollandiában keresztezi egymást, ahol a lány éppen arra vár, hogy a sors megajándékozza egy lehetséges útitárssal, aki elkíséri őt Nepálba. Paulo döntése, hogy elkíséri őt, sokkal inkább sodródás az árral, mint tudatos elhatározás: egyszerűen érzi az erős vonzást, ami a lányhoz köti, másrészt saját határain is szeretne túllépni azáltal, hogy egy ennyire vakmerő utazásra vállalkozik. Ezzel meg is kezdődik kettejük kalandja a Magic Bus-szal, mely országokat és kontinenseket átszelve igyekszik Nepál felé, hogy közelebb segítse utasait az igazság megtalálásához. (…)
Bár egy különálló kor és kultúra sajátosságait szerettem volna jobban megérteni, olvasás közben mégis arra kellett (megint) rájönnöm, hogy bizonyos dolgok soha nem változnak. Jelen esetben például az, hogy a fiatalok keresik az igazságot, dacolnak a világgal és önmagukkal, kritizálják az őket körülvevő rendszert és társadalmat, ugyanakkor semmi mást nem szeretnének végső soron, mint szeretni és értelmes életet élni. Különbséget legfeljebb az jelenthet, hogy éppen milyen politikai-történelmi-társadalmi kontextusba helyezkedik mindez. (…)
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2018/09/hippi.html

>!
Mariann_Czenema
Paulo Coelho: Hippi

Mindig el szoktam mesélni, hogy egy-egy könyvet miért veszek a kezembe, és ez most is így lesz.
Coelho önéletrajzi ihletésű regénye azért került sorra nálam, mert kíváncsivá tett az az extra hiszti, amivel a magyar olvasók reagáltak az új könyv megjelenésére.

Sokan szeretik a brazil írót, de legalább ugyanannyian utálják, mégpedig meglepő módon hevesen. Ez utóbbi energiapocsékolás egyfelől érthetetlen számomra, másfelől, meg őszintén, mennyi az esély arra, hogy a negatív visszhang elér Brazíliáig? :P
Azt sem igazán értem, hogy miért kell oly hevesen támadni a kiadót, a könyvkiadás meglehetősen tőkeigényes biznisz, nem az az elvárható, hogy erős legyen a marketing?

No, mindegy, Spongya Bobot az előzményekre, és maradjunk szorosan a könyvnél, hogy nekem mennyire tetszett.
Coelhotól én eddig két művet olvastam, a szintén megosztó Alkimistát, és a Veronika meg akar halni-t. Nekem mindkettő tetszett, de szigorúan nézve, nem azonos olvasóközönségnek készült, és egyik sem való a tágabb értelemben vett mindenkinek.
Az Alkimista nagyon ezoterikus, míg Veronika meglepően eklektikus fejlődésregény.

Én a Hippit sem javasolnám mindenkinek elolvasni, a rajongók úgy is kézbe veszik, a fanyalgók viszont nem biztos, hogy elhiszik nekem: én nem bántam meg, hogy a kezembe került az elektronikus változat, nem volt ez rossz könyv. :P

(tovább itt:
http://czenema.blogspot.com/2018/09/paulo-coelho-hippi.html )

>!
Ariadne
Paulo Coelho: Hippi

Magával ragadott, ahogy a szerző mesélt. Szinte megelevenedett előttem a történet, láttam a szebbnél szebb helyeket, az embereket, akik igyekeztek kilógni a tömegből és megtalálni önmagukat. Élni akartak, és megismerni a világ minden csodáját, megtapasztalni az élet adta lehetőségeket, ismerkedni, szabadnak lenni. Nyitottak akartak lenni a világ felé, nem akartak beleragadni az örök taposómalomba. Iskola, munka, családalapítás, munka munka hátán, miközben elrohan mellettünk az élet. Ugye ismerős? Én személy szerint teljes mértékben megértem a mozgatórugójukat, hiszen kinek nincsenek vágyai, álmai? Ki ne szeretné megismerni a világot? Felfedezni, magáévá tenni, megtapasztalni?

Bővebben:
http://ariadneolvasmanyai.blogspot.com/2018/08/paulo-co…

>!
AH_magazin
Paulo Coelho: Hippi

Nagyon tetszett a könyvben az, ahogy el volt mesélve a történet, Paulo élete az 1970-es években. Nem volt minden pillanata eseménydús, viszont a leírások és az elmélkedések szükségesek voltak ahhoz, hogy az ember megértse mi játszódott le az emberek fejében, mit érezhetett akkor egy hippi, hogyan láthatta a világot. A természet szépségeit, az embereket, a vallást és a kultúrát. Azt a viszonyt, ami a társadalom és a hippik között van.

A regény üzenete is talán a fentebbiekről szól. Nem az, hogy bemutassa nekünk milyen volt egy hippi. Hanem hogy azt az életérzést, azt a szeretetet, a szeretet iránti vágyat mutassa be nekünk, ami nem csak egy emberhez köthető, hanem a természethez is.

A Hippi című regényt azoknak ajánlanám, akik nyitottak a világra, a kultúrára és az életre. Ezzel a kötettel betekintést nyerhetünk egy utazásba, ahol az emberek az élet értelmét, a boldogságot és a szabadságot keresik.

Bővebben: http://www.ahmagazin.com/konyvek/paulo-coelho-hippi/

>!
WildCat
Paulo Coelho: Hippi

Paulo Coelho könyveit többnyire vagy szeretik valaki, vagy nagyon nem. Én az előbbi kategóriába tartozom, ezért örömmel vettem kézbe Hippi című könyvét. Kiolvasván sajnos azt kell mondanom, ez nem tartozik a legjobbjai közé.
Coelho Hippi könyve érdekes olvasmány, mely bemutat egy olyan kort, egy olyan mozgalmat, amiről igazán nem sokat tudunk. Olvashatunk a hippi mozgalom kezdetéről, megtudjuk mi is az – s mindezt néhány ember szemén keresztül, akik elmerültek az élet értelmének keresésében, lelkük mélységeiben, önmaguk megismerésében – jó adag droggal megspékelve.
Ez a könyv inkább egy történelmi időszak bemutatása önismereti kérdések megvitatásával. Nem szolgál olyan katartikus élménnyel, mint Coelho más könyvei.
Egy oké könyv, érdekes, de aki ezzel kezdené felfedezni Coelho varázslatát – ne tegye, ahhoz másik könyvet válasszon. Aki már kedveli Coelho műveit, el fogja olvasni, talál is majd benne életigazságokat – ahogy azt megszoktuk, de nem az igazi.

>!
Benedek_Eszti
Paulo Coelho: Hippi

A regény egy olyasfajta útikönyv, ami elgondolkodtatja az embert. Lélektani elemzéseket, bölcseleteket tár az olvasó felé, megismertet minket a drogok és kábítószerek hatásaival, hogy bár abban a pillanatban mikor használja az ember remek érzést nyújt, viszont megannyi veszélye van. Megjelenik benne vallási vonatkoztatás, különböző vallások és kultúrák ismerete, ami egyáltalán nem tenyérbemászóan van ábrázolva, hanem olyan módon, ami akár az ateista olvasó számára is érdekes lehet.

Nagyon tetszett a könyvben az, ahogy el volt mesélve a történet, Paulo élete az 1970-es években. Nem volt minden pillanata eseménydús, viszont a leírások és az elmélkedések szükségesek voltak ahhoz, hogy az ember megértse mi játszódott le az emberek fejében, mit érezhetett akkor egy hippi, hogyan láthatta a világot. A természet szépségeit, az embereket, a vallást és a kultúrát. Azt a viszonyt, ami a társadalom és a hippik között van.

A regény üzenete is talán a fentebbiekről szól. Nem az, hogy bemutassa nekünk milyen volt egy hippi. Hanem hogy azt az életérzést, azt a szeretetet, a szeretet iránti vágyat mutassa be nekünk, ami nem csak egy emberhez köthető, hanem a természethez is.

Bővebben: http://www.ahmagazin.com/konyvek/paulo-coelho-hippi/

>!
Fyvone_könyvesblog
Paulo Coelho: Hippi

A hippi kultúra ifjúsági mozgalom volt az 1960-as évek elején, melybe olyan közösségek tartoztak, akik ki akartak vonulni a kötött társadalomból, az elvárásokkal teli életmódból, hogy aztán szabadelvű nézeteikkel – melyek gyakran pszichedelikus szerek hatására kerültek felszínre – hatást gyakoroljanak a világra. Ennek a végtelen szabadságnak egyik alappillére volt az utazgatás, melyhez az Európa napi öt dollárból című könyv szolgált segítségül.

Engem nagyon hamar beszippantott ez az életfilozófia, mely leginkább a könyv hangulatának köszönhető, hiszen a sorokat olvasva szebbnél szebb helyeken jártunk, Magic busszal utaztunk a kontinens egyik végéből a másikba, miközben a szereplőkkel közösen nyitottunk a mindenség felé, menekülve az őrült mókuskerékből. Talán a megtörtént események, vagy az említett ismert zenekarok (Santana, Beatles) miatt váltak ennyire érzékletessé a leírások, a hippi korszakról szőtt életmesék, a sokszor kemény szituációk, hiszen valljuk be, a földkerekség felfedezése nem csak játék és mese.

Bővebben: http://fyvone.hu/2018/09/17/hippi-eleterzes-coelho-modra/

>!
lha
Paulo Coelho: Hippi

Az első Coleho könyvem. Nem igazán tudom, hogy maga a könyv nem fogott meg igazán, vagy maga az író és a stílus… Valószínűleg olvasnom kell majd még tőle, hogy ezt kiderítsem.
A cselekmény valahogy olvasás közben mintha átalakult volna. Vagy rossz helyre tettem a fókuszt? Az is lehet. De mintha a háromnegyede környékén már másról kezdett volna szólni, mint az eleje.
Valahogy másra számítottam. Hogy jobban a hippikről és az életérzősről kapok benyomásokat, de sokkal inkább csak spoiler. Abból viszont kevés lett a mondanivaló. Szóval összességében a kíváncsiság hajtott már végig rajta, hogy lássam mire jutok vele, meg hát mégis csak Coelho….de őszintén csalódás volt. Vagy nem értem :)


Népszerű idézetek

>!
robinson P

Minden gyilkosság közül az a legrosszabb, amelyik az életörömöt öli ki belőlünk.

56. oldal

>!
robinson P

A régiek szerint a változás állandó és folytonos, hiszen az élet pillanatok alatt eltelik. Ha a dolgok nem változnának, nem is létezne az univerzum.

112. oldal

Kapcsolódó szócikkek: változás
>!
robinson P

Lesznek olyan országok, mint például a kommunista Bulgária, ahol senki nem szállhat le a buszról. A fiziológiai szükségleteiteket előtte kell elvégeznetek, mert nem fogok megállni.

>!
Könyves_pillanatok

Férfiak. Azt hiszik ők uralják a világot, de egy lépést sem képesek anélkül megtenni, hogy meg ne kérdezzék, mit gondol a feleségük, a szeretőjük, a kedvesük, az anyjuk.

60. oldal

>!
Deziréé

– Mindent megengedni. Nem gondolkodni a napfelkeltén vagy az elvarázsolt erdőkön, nem küzdeni az árral, hanem hagyni, hogy szétáradjon benned az öröm. Nekem ez a szerelem.
– Folytasd.
– Szabadnak maradni, így a szerelmed sem érezheti melletted soha, hogy a rabszolgád. Nyugodt, szelíd, sőt szinte magányos dolog. Szeretni szerelemből, nem valami más okból, például a házasság, a gyerek vagy a pénz miatt.

>!
robinson P

1970 szeptemberében két hely versengett a világ közepe címért:
a londoni Piccadilly Circus és az amszterdami Dam tér.

(első mondat)

>!
robinson P

– Az a baj, hogy a szervezet hozzászokik, és
növelni kell az adagot. Eleinte napi öt dollárt költöttem
rá, ma már húsz dollárt fizetek azért, hogy eljussak a paradicsomba.

>!
robinson P

Nem tudott aludni, ezért Istennel beszélgetett, aztán egy angyallal.

>!
Adrienn_Hujder_Spirit_Bliss I

Nincs annál szörnyűbb érzés, mint amikor olyasmiért büntetnek meg, amit nem követtél el.

>!
robinson P

Miután eltávolodott az egyháztól, a hinduizmusban kezdte keresni az élet értelmét.
Aztán a taóban, a buddhizmusban, az afrikai kultuszokban, a jóga különböző ágazataiban.


Hasonló könyvek címkék alapján

Szent-Györgyi Albert: Az őrült majom
Barry Miles: Hippik
Göbölyös N. László: Jimi Hendrix
Pamela Des Barres: A banda cicája
Sükösd Mihály: Hippivilág
Benkő Zsuzsanna (szerk.): Magyar hippik
Koltay Gábor (szerk.): John Lennon 1940–1980
Marc Dugain: Óriások útja
Alice Echols: Janis Joplin
Beverly Donofrio: Fiúk az életemből