Házasságtörés 128 csillagozás

Paulo Coelho: Házasságtörés

A ​harmincas éveiben járó Linda megbecsült feleség, odaadó anya és ambiciózus újságíró. Szerencsés és sikeres nő, akinek mindene megvan: szerető férj, gyerekek, család, gazdagság. Belül mégis szorong, depressziós és a mindennapjaiban rendkívül boldogtalan. A rutint és a kiszámíthatóságot, amelyek eddig biztonságot nyújtottak számára, hiányként éli meg, a szabadság hiányaként. Börtönnek érzi harmonikus életét, majd ennek rabságából mély apátiába süllyed. Ebből rántja ki egy izgalmas, régi-új kapcsolat, egy népszerű politikus személyében. Linda egyszerre szembesül a szenvedély felszabadító érzésével és a választás kényszerével. Élete sorsfordulóhoz ér. A világ első számú bestseller írójának legújabb műve elementáris erejű provokáció. Paulo Coelho érzékeny figyelemmel, de könyörtelen őszinteséggel mesél szabadsághiányról, az élmények erejéről, elkövetett bűnökről, azok szükségszerű következményeiről. A brazil mester felismerése hátborzongató: a házasságtörés az emberi természet… (tovább)

Eredeti cím: Adultério (portugál)

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Athenaeum, Budapest, 2014
302 oldal · ISBN: 9789632933535 · Fordította: Nagy Viktória
>!
Athenaeum, Budapest, 2014
302 oldal · ISBN: 9789632933719 · Fordította: Nagy Viktória

Enciklopédia 16


Kedvencelte 6

Most olvassa 10

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

hencsa06>!
Paulo Coelho: Házasságtörés

Tény, hogy e regény nem a megszokott Coelho regény. Megsem próbálom úgy értékelni , mert nem lehet.
A téma amit választott igencsak valós , és hétköznapi probléma.
Sajnos, nekem is van az ismerőseim között nem is egy olyan ember aki „jódolgában ” már nem tud mit kezdeni magával. Mindene megvan , mindent alátoltak szó szerint , nem kellett az életben nagyobb erőfeszítést tennie semmiért , mégis elégedetlen, besavanyodott , semmi nem jó neki , mindenkire fúj , csak panaszkodik. Talán azért van ez , mert nem tudja igazán értékelni amilye van.
Ez a regényben megcsalásként nyilvánul meg, mivel hiányzik Linda életéből az izgalom, szabadság ,kockázat – legalábbra is ő a kapcsolat egyhangúságát, laposságát így érzékeli 10 év után.
Kérdem én milyen ember az olyan aki szemrebbenés nélkül átveri a társát ? Aki egyszer megteszi megteszi újra… csak idő kérdése…

just_aGirl>!
Paulo Coelho: Házasságtörés

Coelho műveit nem lehet, pontosabban nem szabadna úgy olvasni, mint egy regényt, melynek szereplői és cselekménye van, mert bár hasonlatos ahhoz, de nem ez a lényege. Inkább úgy kellene felfogni, mint egy hajhálót, melyet gyerekkoromban volt alkalmam megcsodálni az egyik szomszéd néni fején. A néni a kívánt alakúra formázta a haját, majd az ici-pici hálót, mely alig állt néhány vékonyka, szinte láthatatlan fonálszálból, kifeszítette, ráhelyezte a fejére és lelakkozta az így elkészült hajkoronát, hogy az eredmény tartós legyen és ellenálljon az időjárás viszontagságainak is. Háló. De csak gyenge hajháló, és nem az a fajta, ami a légtornászok életét óvja. Ez nem erős, ez hagyja zuhanni az olvasót, ha keresztülesik rajta. Aki nem értette meg vagy nem kedvelte Coelho Házasságtörés című művét, annak szívből kívánom, hogy ez az állapot tartson ki számára egy életen át. Annak pedig, aki megértette és szívfájdítóan életszagúnak találja a szereplők gondolatait, tetteit és a történetet, mely a „hajháló” alatt tökéletesre van fixálva, azt üzenem, hogy bármelyik oldalról szemlélje is az eseményeket, soha nincs két egyforma ember, emberi sors, mint ahogy a mű sem megoldást kínál, de mélyen elgondolkodtat már az olvasás során is arról, hogy mi lenne, ha…mi lett volna, ha… és mi lesz, ha…

zsebibaba007>!
Paulo Coelho: Házasságtörés

Nem értem miért csak 60%-on áll, de sebaj.
Tele van mély gondolatokkal, pont olyanokkal, amit Coelhotól megszokhattunk. Aki szerette az előző könyveit, annak nagy valószínűséggel ez se fog csalódást okozni :)
Azért a 11 percet, Az alkimistát, és a Veronikát nálam még mindig nem sikerült leszorítania a dobogóról :D

Annamarie P>!
Paulo Coelho: Házasságtörés

Adva van egy harmincegy éves, jól szituált, kiegyensúlyozott családi körülmények között élő svájci családanya, Linda, aki furcsa, kiégésszerű tüneteket vesz észre magán. Érdektelen, nem lelkesedik már semmiért, ellaposodott a férjével való viszonya, és alapvetően hiányoznak életéből azok a kis bárkák, amik segítenek átkelni neki a hétköznapok egyhangú mocsarán. Foglalkozását tekintve újságíró, és éppen munkája kapcsán találkozik egy volt iskolai szerelmével, Jacob König-gel, aki politikai karrierét építi. Linda szexuális kapcsolatot kezdeményes egy interjú végeztével a férfivel, s furcsa viselkedésében manifesztálódik tulajdonképpen lelki válsága. Főhősünk azt sem tudja eldönteni, hogy mi a baja? Szerelmes lett? Rádöbbent, hogy unalmas a házassága? Hiányzik neki a kaland? Nincsenek elérhetetlen vágyai, amiért dolgozhatna az ember? Tehát a baját sem tudja meghatározni, és azt sem, hogy mászhat ki a gödörből? Bejárja a szokásos utat, pszichológus, másik pszichológus, harmadik pszichológus…más, a „társadalombiztosító által nem támogatott megoldás”, de nem sikerül javítania helyzetén. Hagyja, hogy sodorják az események.
Alapvetően nem ilyen könyvre számítunk Coelho neve alatt, és nem is a szexuális jelenetek sokszor közönségesre sikerült ábrázolása miatt, hiszen aki a Tizenegy percen túl van, az ismerheti a szerző eme arcát, hanem a végkimenetele a történetnek csapnivaló. Még a probléma behatárolása körüli mázolás is belefért nekem, a végső katarzist is elfogadom, mint megoldást, de összességében nagyon felszínes maradt a lezárás, nem emel fel, nem mutat utat, nem segít.
Persze megkönnyeztem Linda élményét, -nem vagyok én fából-, de csak manipulálva éreztem magam, hatásvadász lett és nem elmélyült.
Pedig örültem annak a problémakörnek, amibe Coelho beletenyerelt, de úgy érzem, hogy nagyon mást vártam én ettől az egész kibontásból.

klaratakacs P>!
Paulo Coelho: Házasságtörés

Messze nem annyira rossz könyv ez, mint amire a százalékából lehet számítani.
Tipikus életközépi válsághelyzetben lévő nő a főszereplő, akivel úgy minden rendben van, ketyeg az élete, mint a svájci óra, csak, hogy stílusos legyek. 31 évesen kicsit korai ez a kiábrándultság, de bárkit utolérhet, az „Ennyi volt az élet?”- érzés, pláne tíz évi házasság után, amikor előre látja, hogy felneveljük a gyerekeket és még negyven évig ugyanezt az embert fogom nézni reggelizés közben. Ki ne akarna kitörni?
Linda kitörése kicsit sarkított, de a szenvedély vakságában lehet hülyeségeket csinálni. Vannak kétségei is, félti-szereti a biztonságát. A végét nem árulom el.
Amit utáltam a könyvben az a NagyBetűs Szeretet, Igazság, Élet, Szeretet és Szeretet…. Falvédőre való közhelyszótár.
Olvastam már jobbat Coelhotól, nálam a Tizenegy percet semmi sem szárnyalja túl.

konyvolvaso >!
Paulo Coelho: Házasságtörés

Az életben mindenki keresi útját, próbálja megvalósítani önmagát. A főhős nem igazán tud mit kezdeni a lehetőségeivel, mindenkit hibáztat, csak saját magát nem. Egy rosszul sikerült házasság esetén az egyedüllét miatti félelem nem lehet indok az együtt maradásra.A hölgy sikeres a pályályán, család, férj minden van, mégsem boldog. Se veled, se nélküled szindróma.

mcborzaska>!
Paulo Coelho: Házasságtörés

Találkoztam pár idézettel a könyvből, és úgy gondoltam, hogy mindenképpen el kell olvasnom, mert milyen jó lesz. Alig vártam, hogy megjelenjen és most már örülök így utólag, hogy nem vettem meg, a kezembe fogjam, és olvassam. Őszintén nem erre számítottam. A Tizenegy perc-et olvastam tőle először, azzal nagyra tette a mércét, hisz az kedvenc, Az alkimista is tetszett, bár az nem lett kedvenc. Ennél is arra számítottam, hogy kapok egy jó könyvet. A problémám az volt leginkább, hogy nem értettem Linda döntéseit, egyet sem értettem vele. Úgy érzem, hanyagolom Coelho-t egy időre.

5 hozzászólás
eeszter>!
Paulo Coelho: Házasságtörés

Ez az írás azok közé a Coelho könyvek közé tartozik, amelyeket szeretek. Annak ellenére tetszett a történet, hogy a főszereplő egyáltalán nem volt szimpatikus, és a közepén azt reméltem, hogy spoiler

minett>!
Paulo Coelho: Házasságtörés

A főszereplő tipikusan az, akiről azt mondják, hogy nem tudja, hogy jódolgában mit csináljon, felszínes, unszimpatikus, kisszerű, viszont lehet, hogy éppen ez volt Coelho célja, hogy mindenki másképp ítélje meg a saját szubjektívumából. Minden vélemény egyedi és biztos többen lesznek akik azonosulni tudnak Lindával. Vannak emberek, akiknek mindene megvan, nem kell semmiért küzdeni, mégis azt érzik, hogy semmilyük sincs és unalmas az életük. Nekik szól, őket mutatja be ez a könyv, s meg kell hagyni ezt élethűen teszi.
A végén kifejezetten idegesített az Univerzumhoz való kiszólás

Kissiv>!
Paulo Coelho: Házasságtörés

Akkor is öt csillag, ha a vége kicsit túl…. Még egyszer el kell olvasnom, hogy eldöntsem, de asszem veszélyezteti a kedvenc Coelho könyvem (A Piedra folyó partján ültem és sírtam) eddigi abszolút első helyét. Mint az író mindegyik regénye, ez is olvastatja magát, ezért nem árt néha vissza-visszatérni némely sorra, hogy rendesen megértődjön, bevésődjön, mert természetesen tele van az „életismeret” komoly megnyilvánulásaival. Szerettem, mert nem papolós, nagyon mai, és mégis szépen belesimul Coelho eddigi írásai közé.


Népszerű idézetek

robinson P>!

A szerelmem az enyém és annak adom, akinek akarom, akkor is, ha nem viszonozza.

104. oldal

2 hozzászólás
Lunemorte P>!

Nem te választod az életedet : ő választ téged. Nem értheted meg, miért jut neked több öröm vagy több szomorúság. Csak fogadd el és menj tovább.

96. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet
Lunemorte P>!

A jégkorszakban sok állat halálra fagyott a hidegben. Ezért a tarajos sülök elhatározták, hogy csoportba tömörülnek, és így védik egymást a hidegtől és más veszélyektől.
De a tüskéik megsebezték a legközelebb álló társaikat – éppen azokat, akiktől a legtöbb meleget kapták. Ezért úgy döntöttek, hogy eltávolodnak egymástól. És újra halálra fagytak. Így hát el kellett dönteniük : vagy a fagyhalált választják, vagy elviselik a legközelebbi társaik tüskéit. Bölcsen úgy döntöttek, hogy újra összebújnak. Megtanultak együtt élni azokkal az apró sérülésekkel, amelyeket egy közeli kapcsolat okozhat, hiszen a másik melege mindennél fontosabb volt. És így sikerült életben maradniuk.

112-113. oldal

Kapcsolódó szócikkek: jégkorszak
Lunemorte P>!

Meg kell őriznünk azt a képességünket, hogy meglepjük a másikat.

298. oldal

Lunemorte P>!

Nem mutatjuk ki az érzéseinket, mert az emberek sebezhetőnek látnának és kihasználnának minket.

57. oldal

Kapcsolódó szócikkek: emberség · érzelem
Viktória_Erdei P>!

Kedves depresszió, ne gyere közelebb! Ne kellemetlenkedj! […] Depresszió, csak pazarolod rám az időd.

36. oldal

Lunemorte P>!

Hihetetlen, mennyire értenek hozzá az elveszett lelkek, hogy felismerjék egymást, és egymásra találjanak, egyesítve a fájdalmaikat!

42. oldal

Kapcsolódó szócikkek: lélek
Lunemorte P>!

Azt hiszed, hogy mindez a szépség és fenségesség belefér egy képkockába? Inkább vésd a szívedbe. Ez sokkal fontosabb, mint az, hogy másoknak mutogasd, mit éltél át.

288. oldal

Kkatja P>!

Minden reggel, amikor úgynevezett „új napra” ébredek, kedvem lenne újra lehunyni a szemem és nem fölkelni az ágyból.

(első mondat)

18 hozzászólás
Lunemorte P>!

Ha visszatekintesz, látod, hogy egykor te is úgy gondolkodtál, mint azok, akik ma elítélnek téged.

185. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Leah Scheier: Csak a te hangodat hallom
Baráth Viktória: Egy év Rómában
Abbi Waxman: Új örömök kertje
Janković Nóra: Árnyékok illata
Lizzy Charles: Zűröstül-bőröstül
Emery Lord: Amikor összeütköztünk
Gayle Forman: Itt voltam
Leila Sales: This Song Will Save Your Life – Éld az életed!
Jessica Park: Lélegezz velem!
Katarina Mazetti: Pingvinélet