Az ​Ötödik Hegy 67 csillagozás

Paulo Coelho: Az Ötödik Hegy Paulo Coelho: Az Ötödik Hegy

Miért ​hányatja kardélre Jézabel, a világszép libanoni hercegnő az Úr prófétáit? Miért dacol a Bibliából ismert Illés próféta Baál isten hol kereskedő, hol vérengző martalóc imádóival, hol önmagával, hol meg magával az Úrral? Miért vív Baál és az ötödik Hegy isteneinek főpapja álnok vagy áldozatos harcot a bübloszi hangíró ábécé (vagy a haladás?) ellen? Hogy színezi egy észrevétlenül bimbózó szerelem egy külső-belső válságokon át bukdácsoló és mégis diadalmas küldetés nyomasztó-lelkesítő erőfeszítéseit? Mi megy végbe egy földúlt ókori város lángjainál: a büszke asszír birodalom gyürkőzik világhódításra, vagy a hagyomány és a hazaárulástól sem visszariadó érdek vív történelmi jelentőségű „kultúrharcot” a „fejlődéssel” és az igazsággal? Szabad-e az akaratunk, vagy tehetetlen bábok vagyunk „az elkerülhetetlen” (vagyis a sors) kezében? Ezekre a kérdésekre keresi és véli megtalálni a választ Az ötödik hegy, e lebilincselő történelmi, lélektani és kalandregény világhírű brazil szerzője,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1996

>!
Athenaeum, Budapest, 2017
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632931111 · Fordította: Nagy Viktória
>!
Athenaeum, Budapest, 2017
288 oldal · ISBN: 9789632937083 · Fordította: Nagy Viktória
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1998
176 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635487258 · Fordította: Lukács Laura

Kedvencelte 7

Most olvassa 1

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 40

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
BarbyMalik0112 P
Paulo Coelho: Az Ötödik Hegy

Bővebb értékelés: https://barbyesakonyvek.blogspot.hu/2017/10/paulo-coelh…

"Elgondolkodtató regény a világszerte ismert Coelhótól. Filozófikus, rejtelmes. Mindez Bibliai alapra építve, bár kicsit beleszőtt még extra dolgokat.
Ajánlanám az író rajongóinak a könyvet, na meg azoknak, akik egy kicsit mélyebb tartalmú olvasmányra kíváncsiak egy borúsabb napon."

>!
Ariadne
Paulo Coelho: Az Ötödik Hegy

Számomra ez a könyv egy felfedezés, ismerkedés volt. Újabb spirituális utazásra indultam a szerzővel és a könyv szereplőivel, kérdéseket tettem fel, s meg is válaszoltam néhányat. Szerettem a hasonlatokat, a bölcs gondolatokat, s azt, hogy nem mindenre van kézenfekvő válasz. Munkálkodik bennem egyfajta kettős érzés, mert elégedettséggel tölt el, hogy a könyv által választ kaptam néhány kérdésemre, ugyanakkor frusztrál, hogy újabb kérdések is megfogalmazódtak bennem, amire viszont úgy érzem, már saját magamnak kell megtalálnom a választ. Egy biztos. Megerősített a könyv abban, hogy fontos a hit és a remény az ember életében, de ami szintén ugyanilyen fontos, hogy képesek legyünk nézőpontot váltani, s más perspektívából szemlélni a világot.
+1 jó pont: nem akarta rám erőltetni a vallási témát és hitet, éppen csak bemutatta bizonyos szemszögből.

Bővebben:
http://ariadneolvasmanyai.blogspot.hu/2017/08/paulo-coe…

>!
Könyveskuckó_reblog
Paulo Coelho: Az Ötödik Hegy

Mi az élet értelme? Miért küld ránk Isten néha szenvedést? Mi értelme a megpróbáltatásoknak? Változtathatunk-e a sorsunkon? Szembeszállhatunk-e büntetlenül Isten akaratával?

Paulo Coelho új kiadásban is hamarosan megjelenő műve, Az Ötödik hegy többek között ezekre a kérdésekre ad választ a bibliai Illés történetén keresztül.

A vallási történetek alapjában véve ritkán érdekesek, de talán a régies nyelvezet is az oka annak, hogy az emberek nem értik vagy nem értékelik ezeket a műveket. Coelho viszont azzal segít leküzdeni ezt a problémát, hogy regényesen ülteti át Illés történetét modern nyelvezetbe. Ebben az új köntösben kicsivel jobban megismerhetjük ezt a bibliai alakot, Illés prófétát, és a könyv ezáltal olyan igazságtartalmakat ad az olvasó számára, amelyeket a hétköznapi élete során is hasznosítani tud. A történettel kapcsolatos bibliai tanulságok, válaszok mind-mind megjelennek ebben a regényben is, azonban hála annak, hogy nyelvezete utat talál a jelenkor emberéhez, nem csak az istenhívők, hanem a kételkedők számára is értékes olvasmánnyá válhat.

Igaz, hogy a régebbi, 1998-as kiadás nem örvend egyelőre olyan nagy népszerűségnek a könyvmolyok között, azonban az új kiadás vélhetőleg ismét megtalálja az utat az emberek szívéhez.

Számomra mindenképpen a kedvencek közé került a könyv, s leginkább azokért az igazságokért értékelem, amelyek olyan kérdéseket válaszolnak meg, mint például, hogy mi az emberi életünk értelme, miért tesz Isten néha (látszólag) rossz dolgokat is, miért ilyen szigorú, miért van ránk mérve életünk folyamán egy-egy szenvedésekkel teli korszak, hogyan küzdjük le ezeket a borús éveket, hogyan lépjünk tovább a boldogság felé, stb.

Igazság szerint ez mind olyan kérdés és válasz, amelyeket Coelho többnyire a Bibliából idéz, mégis mivel Illés történetét ebben a kalandos regényben dolgozza fel, amely egyből magával ragadja az olvasó figyelmét, ezek a tartalmak sokkal hamarabb eljutnak az olvasóhoz. Megismerjük ezt a prófétát, aki sokkal inkább esendő ember, semmint gondolnánk, tele van kétséggel a sorsát illetően, sőt, van, hogy szembefordul Istennel és megkérdőjelezi az akaratát. Addig is azonban sok viszontagságon megy keresztül, mire megérti a miérteket és megtalálja a válaszait, hogy végül mégis a számára kijelölt úton haladjon tovább.

Nem csak istenhívőknek ajánlom tehát az olvasását, hanem gondolkodni szerető, gondolkodni vágyó felnőtteknek, akik néha bizonytalanok az életük alakulásával kapcsolatban, vagy csak érdekli őket Illés próféta története.

Kedvenc idézeteim a könyvből:
„…az életem értelme nem más, mint az, amit én akarok adni neki.”

„Isten mindent megtehet. Ha csak azt tenné, amit mi Jónak nevezünk, nem hívhatnánk Mindenhatónak, a Világegyetemnek csak egy részét uralná, és létezne valaki, aki Nála is hatalmasabb, aki figyeli, és megítéli a tetteit. Akkor azonban én azt a még hatalmasabbat imádnám.”

„Nem könnyű meghallgatni valamit; mindig azt próbáljuk elmondani az imáinkban, hogy hol követtünk el hibát, és vágyaink szerint minek kellene történnie. De az Úr már mindezt tudja, és olykor csak azt kívánja tőlünk, hogy hallgassuk, mit mond nekünk a Világmindenség. És hogy legyünk türelemmel.”

„Az embernek választania, nem pedig elfogadni kell a sorsát.”

„Akármelyik oldaláról nézed a hegyet, mindig másnak fogod látni, pedig ugyanaz a hegy. Minden ilyen, ami a teremtés műve: egyazon Isten más-más arcát mutatja.”

„– Minden úgy fog történni, ahogy meg van írva – válaszolta a proféta. – Életünkben sokszor érnek megpróbáltatások bennünket, és mi nem kerülhetjük el őket. De ezeknek is van valamilyen értelmük.
– Milyen értelmük?
– Erre a kérdésre nem válaszolhatunk sem előre, sem a nehézség ideje alatt. Csak akkor értjük meg, miért voltak, amikor már túljutottunk rajtuk.”

Pontozás:
Egyedi besorolásom: 6. Kedvencek között
Karakterek: Bibliai alakok, nevezetesen Illés, aki a modern szövegkörnyezetnek hála kicsit közelebb kerülhet a hétköznapi emberekhez/olvasókhoz is.
Borító: 8/10 – Persze, az új borító sokkal jobb, mint a régi, de számomra kicsit monoton. Azért Illést vagy Istent meg lehetett volna jeleníteni rajta.
Kinek ajánlom: Azoknak, akik érdeklődnek a bibliai történetek iránt, vagy csak kíváncsiak néhány, az élettel kapcsolatos igazságra. Igazából szerintem bárkit is talál meg a könyv, annak épp aktuális igazságtartalmakat fog tudni közvetíteni.
+ pont: Mert nagyon hasznos válaszok, idézetek bukkannak fel a könyvben az élet értelmével kapcsolatban (is).
– pont: Örültem volna, ha nem ilyen „hirtelen” ér véget, és a történet, avagy Illés kalandjainak folytatását is a regényesített műből tudhatta volna meg az olvasó, nem egy utólagos elbeszélésből.

>!
dwistvan P
Paulo Coelho: Az Ötödik Hegy

Ez a bibliai tárgyú könyv nem csak tanít, üzen, gondolkoztat, hanem egy izgalmas történetet is rejt. Egy példázattal felérő kaland. Szeretem Coelho könyveit, ez a rövid mű különösen izgalmasnak bizonyult.

>!
mackótestvér P
Paulo Coelho: Az Ötödik Hegy

Érdekes volt. Gondolom akik ismerik Illés történetét, azok kritizálni is tudnak. Nekem elég, hogy szemléletesen, olvasmányosan adta elő a történetet. Ha lenne pár író, aki hasonló formába öntené a többi próféta történetét is, lehet sokkal többen kerülnének közelebb a valláshoz, mint történelmi korszakhoz. Én lévén ateista nem hiszem, hogy akér egy lépéssel is közelebb kerültem, de mivel érdekel, hogy mit és miért olvasnak hívő társaim, ezt ak önyvet is nagy kiváncsisággal forgattam. Nem csalódtam, pedig nem vagyok Coelho rajongó :)

>!
Buzánszky_Vírus_Dávid
Paulo Coelho: Az Ötödik Hegy

Régebben olvastam, most pótlom az elmaradt értékeléseket.
Volt egy korszak, amikor még kedveltem Coelho műveit. Azóta sok minden változott.
Azóta inkább idegesít a legtöbb története. A tőmondatai, amivel dolgozik, az áligazságok, amiket egy óvodás is megért. Amivel valahol nincs gond, ilyen is kell. Ezt a könyvét régen sokáig kellett vadásznom, mert beszerezhetetlen, most viszont cserére és eladásra kínálom.
Nem azért mert rossz, csak már nem érdekel. Ez a könyve az egyik legjobb az írótól szerintem.

4 hozzászólás
>!
linokumiko
Paulo Coelho: Az Ötödik Hegy

Jó kis könyv lett, valószínűleg újraolvasom. A mondandója viszont kicsit sablonosnak hat, mivel manapság mindenki ezt szajkózza (bár lehet rosszul értelmeztem és ezért kell újraolvasnom :D ).
Maga történet elbeszélése, az írásmód és a stílus meggyőző, mondhatni új távlatokat nyit az ember gondolkodásmódjában. Érdemes elolvasni. :)

>!
Athenaeum, Budapest, 2017
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632931111 · Fordította: Nagy Viktória
>!
Juanita81
Paulo Coelho: Az Ötödik Hegy

Nagyon vártam, hogy megjelenjen új kiadásban. Volt egy pont, ameddig úgy gondoltam, kedvenc könyv is lehet belőle. Nem lett, viszont biztosan újra fogom olvasni.

>!
Gigger
Paulo Coelho: Az Ötödik Hegy

Nem volt ez olyan rossz, bár annyira mélyenszántó gondolatokat sem ültetett el bennem.
Bővelkedik ugyan sok bölcsességgel, tanító gondolattal. Egyszerű, kedves, kedvelhető, a karakterfejlődés pedig mindenképp példaértékű számomra.
Örülök, hogy könnyen olvasható volt, és lehetett vele haladni.

>!
semmilyen P
Paulo Coelho: Az Ötödik Hegy

Érdekesen megírt bibliai történet, amely nem mentes az írói fantáziától sem. Illés prófétáról tudhatunk meg többet, vagy inkább másként, mint ahogyan eddig olvashattuk. Paulo Coelho stílusa most is lenyűgözött és ezáltal nagyon élvezetessé tette számomra a könyvet. Érdekes, hogy nevek gyakorlatilag nem is szerepeltek benne, de így is mindig tudtam, hogy kiről-miről van szó. Pont ezekért a stílusjegyekért kedvelem nagyon az írót, hiszen mindig pontosan, szabatosan fogalmaz.
A történet lenyűgöző, de különösen az, ahogyan a szerző tálalja nekünk egyszerűen, könnyeden, de mégis magasztosan.


Népszerű idézetek

>!
K_Maria P

Az embernek választania, nem pedig elfogadni kell a sorsát.

151. oldal

>!
BarbyMalik0112 P

Az életben minden csata azért van, hogy megtanítson nekünk valamit – még azok is, amelyeket elveszítünk.

157. oldal

>!
Aquarius

Mindig tudni kell, mikor ér véget az élet egy-egy korszaka. Ha mindenáron időzni akarsz benne, a kelleténél is tovább, akkor már se örömöt, se értelmet nem találsz a maradékban.

2. rész, 171. oldal

>!
ritusss

Senki sem tévesztheti igazán szem elől, mit is akar igazán. Még akkor sem, ha olykor úgy tűnik, erősebb a világ meg a többiek. Ez a titok nyitja: nem szabad csüggedni.

1 hozzászólás
>!
K_Maria P

Akármelyik oldaláról nézed a hegyet, mindig másnak fogod látni, pedig ugyanaz a hegy. Minden ilyen, ami a teremtés műve: egyazon Isten más-más arcát mutatja.

58. oldal

>!
K_Maria P

Ismét hatalmas lett az életkedvem. (…) és rádöbbentem: az az életem értelme, amit én akarok neki adni.

110. oldal

>!
BarbyMalik0112 P

Akár a pataknak és a növényeknek, a léleknek is szüksége van az esőre, még ha más formában is.

41. oldal

>!
K_Maria P

Az életben minden csata azt a célt szolgálja, hogy tanuljunk belőle valamit, még az is, amelyiket elveszítjük.

>!
K_Maria P

Három olyan dolog van, amelyet mindig eltanulhat a felnőtt a gyerektől: hogy kell ok nélkül örülni, hogy kell mindig valamilyen foglalatosságba merülni, és hogy kell kíméletlenül kiharcolnia magának azt, amit ő akar.

149. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jorge Amado: Csodabazár
Jorge Amado: Gabriela
Jorge Amado: Az éjszaka pásztorai
Jorge Amado: A vén tengerész
Jorge Amado: Holt tenger
Jorge Amado: Vízordító három halála
Jorge Amado: A kikötő rémei
Jorge Amado: Galád kandúr és Fecske kisasszony
Jorge Amado: Szenvedélyek földje
Jorge Amado: Vörös vetés