35. legjobb életmód könyv a molyok értékelése alapján

Az ​alkimista 1748 csillagozás

Paulo Coelho: Az alkimista Paulo Coelho: Az alkimista Paulo Coelho: Az alkimista Paulo Coelho: Az alkimista Paulo Coelho: Az alkimista Paulo Coelho: Az alkimista Paulo Coelho: Az alkimista

Paulo Coelho 1988-ban megjelent regénye, Az alkimista minden idők legnagyobb könyvsikere az író hazájában, Brazíliában, ahol eddig közel kétszáz kiadásban látott napvilágot. A spanyol pásztorfiú története – jelképes zarándokútja – arra ösztönöz bennünket világnézetünktől függetlenül, hogy merjünk hinni álmainknak, vegyük kezünkbe sorsunk irányítását, találjuk meg elrejtett kincsünket, ami csak a miénk, s közelebb van hozzánk, mint gondolnánk. Ez a legendás mű úgy lett világsiker néhány év alatt negyven nyelven, sok-sok millió példányban, hogy irodalmi értékét is mindenütt elismerték.

Eredeti megjelenés éve: 1988

>!
Athenaeum, Budapest, 2020
176 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632939964
>!
Athenaeum, Budapest, 2020
176 oldal · ISBN: 9789635430246
>!
Athenaeum, Budapest, 2019
174 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639615816 · Fordította: Simkó György, Piros Ákos

20 további kiadás


Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Santiago · alkimista


Kedvencelte 213

Most olvassa 56

Várólistára tette 236

Kívánságlistára tette 161

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Tíci>!
Paulo Coelho: Az alkimista

Drága Koejju Mester, leborulok ön előtt. Köszönöm, hogy csak 173 oldalnyi szenvedést okozott és nem többet. Próbálnám a pozitívumokat kiemelni, de csak annyi sikerül, hogy rövid.
Ellenben a negatívumok: fárasztó, az utolsó 30 oldalhoz (elolvasásban kb. fél óra) egy egész napon át kellett gyűjtögetnem az erőmet. Tiszta zombi lettem tőle.
A történet: közhelyes, unalmas, tőmondatok tömkelege. Mint ahogy már említették, kitalál egy szépen hangzó mondatot és kerít köré egy mesét. Sokszor éreztem azt, hogy más íróktól próbál stíluselemeket kölcsönözni. Néha láttam egy kis kitekert – és sokkal rosszabbul megírt – Borgesi stílust vagy akár Márquezest.
A másik, hogy kitalál pár olyan szót, ami talán majd tetszik a tömegeknek: pl. Személyes Történet, Világlélek stb. és ezeket minden oldalra bepakolja a lehető legtöbbször. Vagy megír egy első fejezetet és annak a mondatait idézi végtelenszer. (Talán addig sem kell új mondatokon törnie a fejét?)
A történet, a szereplők nekem mind túl naivak voltak, az igazi világban ez nem így van. Inkább egy kis buta mese felnőtteknek, mint egy komoly regény, a bölcselkedő hangvételről meg inkább ne is beszéljünk.
Szerintem az az igazi író, aki úgy tud írni, hogy van saját, egyedi stílusa anélkül, hogy ezt erőltetné vagy tudatosan másoktól lopkodna stílusvonásokat. Szóval….
Köszönöm Kedves Koejju Mester! Köszönöm, hogy most már nyugodt szívvel mondhatom azt a könyveire, hogy: köszönöm nem! „Maktub.”

29 hozzászólás
Emmi_Lotta I>!
Paulo Coelho: Az alkimista

Nem.

>!
Athenaeum, Budapest, 2012
186 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632932194 · Fordította: Simkó György, Piros Ákos
5 hozzászólás
gabiica P>!
Paulo Coelho: Az alkimista

Az egyetlen pozitívum, amit ki tudok emelni, hogy vége.
Na jó, ez kicsit túlzás. A nyelvezete és a fogalmazásmódja egészen elnyerte a tetszésemet, azonban az egész egy végeláthatatlan nagy semminek tűnt.
Szinte csak végigrohantam az egészen, egyáltalán nem kötött le. Semmi lényegeset és lekötőt nem találtam benne, örültem, hogy ilyen rövid volt, és hamar végeztem vele.
Nem tudom, hogy akarok-e még a jövőben Coelhot olvasni, talán nem adom fel, de egy darabig biztosan nem akarok majd mást tőle… Ez most nagyon nem jött be.

Izolda P>!
Paulo Coelho: Az alkimista

Egy életre megtanultam több mindent belőle. Pl. hogy tényleg felfordul a gyomrom a Nagybetűs Főnevektől. Meg hogy hallgatnom kell a szívemre. Ami nem akart Coelhot olvasni.
Az a baj, hogy tényleg k. közhelyes (Excuse my French.), és 15 mondatot használ ott, ahol egy is elég lenne. És nagyon mély akar lenni, és nagyon költői és titokzatos és elmélkedő, de nem az. Helyette inkább szófecsérlő. És ennek csak látszólag mond ellent, hogy de legalább rövid a könyv.

(De azért a Prym kisasszonyt még elolvasom. Asszem.)

1 hozzászólás
Heni_könyvespolca P>!
Paulo Coelho: Az alkimista

Nem volt rossz könyv, bevallom őszinten, hogy egy kihíváshoz való címke miatt olvastam el. Egyáltalán nem tudtam, hogy mire számítsak. Öhmmm…tényleg jó a mondandója. Viszont lehet velem van a baj de nem nagyon szeretem az ilyen könyveket. Vagyis inkább nem kötnek le. Ami nem a könyv hibája, ezért is nem akarom lepontozni.

ozsolt>!
Paulo Coelho: Az alkimista

Ifjabb koromba nagyon sokszor voltam én is vele úgy, mint Coelho. Nevesítettem egy, egy szót és sokkal több mindent beleláttam mint amennyit elbírt volna. Nagyon nehéz úgy megfogni az olvasót, hogy az adott szót ugyan úgy piedesztálra helyezze, mint ahová azt az író elképzeli. Sajnos úgy tűnik kiöregedtem a fantáziám világából és ebben a könyvben szinte már zavart az adott szavak folyamatos misztifikálása. Viszont az alaptörténet azért kitartott annyira, hogy kíváncsi legyek a végére és az utolsó lapig elolvassam. És azért valljuk be az a csavar a végén nem is olyan gyenge. De sajnos 3 csillagnál akkor se tudok többet adni. Mondjuk, ha átírná novellává és tized annyiszor használná csak a nagybetűs főnevek kapna még 1 csillagot. De addig is marad ennyi. Azért egy próbálkozást megér, lehet, hogy téged majd olyan passzba talál a könyv, hogy egy húron tudj pendülni az íróval.

bptoth>!
Paulo Coelho: Az alkimista

Mintegy két héttel ezelőtt sikeresen túlestem életem első Coelho-könyvén. Az azóta eltelt időszakot túlnyomórészt azzal töltöttem, hogy megpróbáltam egy olyan értékelést megfogalmazni róla, amelyben a „közhely” szó egyetlen alkalommal sem fordul elő. Sajnos, mint az életem oly sok más területén, ezzel a próbálkozásommal is kudarcot vallottam. Elmeséltem ezt a kudarcot valakinek, aki azt tanácsolta, hogy egy sikeresebb élethez merítsek ihletet Coelho könyveiből.

3 hozzászólás
Frank_Spielmann I>!
Paulo Coelho: Az alkimista

Csalódtam. Úgy értem, kellemesen.

Valami teljesen agyatlan közhelyekből összetákolt könyvre számítottam, ehelyett kaptam egy mesét. Nem a legjobb mesét, amit valaha olvastam, de mesét, ami jól van elmesélve. Coelho tud írni. Ez persze önmagában kevés. Jó volt olvasni, eleinte idegenkedtem tőle, mert hát ugye Koejjóról rosszat vagy semmit, ez a sznob-szabály, már tervezgettem, hogyan fogom lehúzni ezt a könyvet, le a sárga földig…. aztán kiderült, hogy nem fogom.

Közhelyek? Vannak szép számmal, de nyissunk ki egy Stendhal-regényt, vagy egy Jókait, ott is találunk eleget. Szép történet ez, nem olyan szép, mint A kis herceg (amihez hasonlítják), könnyekre nem fakasztott (azt hiszem az volt az egyetlen könyv, ami könnyeket csalt elő belőlem), de érdemes volt elolvasni. Jó könyv. (Hoppá!)

Azért néha fárasztott, és a fejemhez kaptam. Amikor valamelyik okostojás arról beszélt, hogy az útszéli kavicsnak is van nemcsak lelke, de Személyes Története, amit meg kell valósítani, ott aztán fájt a hülyeség. Nem mertem iróniának venni, mert ennyire még nem ismerem az írót. Akarom mondani a Mestert.

Örülök annak, hogy népszerű ez a könyv, jóra tanít, igaz, naivan, de érthetően. Nem buzdít erőszakra, elveti a csordaszellemet (mindenkinek saját Személyes Története van, stb.), azt mondja, hogy ismerd meg magad és a körülötted lévő világot. A többi csak rizsa. Szóval én azt mondom, ha Az alkimistát olvassátok, tanuljátok meg előtte hogyan kell szkeptikusnak lenni, de azt is, hogy a szkepticizmus csak segítő lehet, nem a gondolkodás alapja.

40 hozzászólás
tonks>!
Paulo Coelho: Az alkimista

Hogy lehet egy ilyen rövid könyv ilyen unalmas. Semmit nem mozgatott meg bennem, Coelho meg tényleg ezekből a tönk-egyszerű frázisaiból él meg?

11 hozzászólás
Trudiz>!
Paulo Coelho: Az alkimista

Emlékeim szerint már korábban olvastam, de akkor nem hatott rám ilyen szintem, mint most. Lehet megértem rá :) Mindent átfogó és átható gondolatokat közöl, melyek néha misztikusnak tűnhetnek, de igazságalapjuk magas. A hit és a tiszta lélek nagy szerepet kap benne. Különleges, „eltöprengető” és megrengető olvasmány.


Népszerű idézetek

megan29>!

Az életben épp az az érdekes, hogy egy-egy álmot valóra lehet váltani.

18 hozzászólás
psn>!

Az ember azért szeret, mert szeret. Nem kell hozzá semmi indok.

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
1 hozzászólás
Pity>!

(…) mindig a virradat előtti óra a legsötétebb.

74. oldal

thia>!

Olyan vagyok, mint mindenki: úgy látom a dolgokat, ahogyan szeretném, hogy történjenek, nem úgy, ahogyan valójában történnek.

53. oldal

1 hozzászólás
megan29>!

Szeretlek, mert az egész Mindenség összefogott, hogy elérjek hozzád.

1 hozzászólás
megan29>!

Minden, ami egyszer megtörténik, lehet, hogy soha többé nem történik meg újra. De minden, ami kétszer történik, bizonyosan megtörténik harmadszor is.

160. oldal

trinitti>!

Az emberek nem az ismeretlentől félnek, mert minden ember képes mindent elérni, amit akar és amire szüksége van. Attól félünk csak, hogy elveszítjük, amink van, legyen az az életünk vagy a földünk. De a félelmünk elmúlik, mihelyt megértjük, hogy a mi történetünket és a világ történetét ugyanaz a Kéz írta.

1 hozzászólás
Moncs>!

A szenvedéstől való félelem rosszabb, mint a szenvedés maga.

137. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szenvedés
1 hozzászólás
Irasalgor>!

A titok a jelenben rejtőzik; ha a jelenre összpontosítasz, meg tudod jobbítani. És ha jobbá tetted a jelent, akkor az is, ami utána következik, jobb lesz.

112. oldal

thia>!

Az Isten talán azért teremtette a sivatagot, hogy az ember elmosolyodhasson, amikor meglátja a datolyapálmákat.

96-97. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Benkovics Péter: 60 óra küzdelem
Nick Vujicic – Kanae Vujicic: Szerelem korlátok nélkül
Braskó Csaba: Múzsa
Mike Greenberg: Amit csak akarsz
Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról
Popovics Tamás: Elfüstölt évek
Michael A. Singer: Az elengedés szabadsága
David Michie: A dorombolás művészete
A. Freedman: A láncolat
Mika Waltari: Isten elől menekülve