A ​Zahir 509 csillagozás

Paulo Coelho: A Zahir Paulo Coelho: A Zahir Paulo Coelho: A Zahir

Esther tízévi házasság után, búcsú nélkül hagyja ott férjét, a sikeres írót. Az író kétségek között vergődve, megszállottan keresi szerelmét, de nem bukkan a nyomára. A Zahir, vagyis rögeszme szorításában, egy titokzatos idegen segítségével járja be az utat, amely során megtanulja feladni önös érdekeit, elfelejti múltját, megszabadul személyes történetétől, mert csakis megtisztulva juthat el szerelméhez újra. Coelho új műve nemcsak a tőle megszokott bölcsességről tesz tanúbizonyságot, de bepillantást enged a brazil szerző életébe, összegzi írói munkásságát, tükröt tart vágyainak és kétségeinek, feltárja féltve őrzött titkait. Ebben az önéletrajzi ihletésű műben Coelho olyan közel engedi magához olvasóit, mint még soha.

Eredeti cím: O Zahir

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
Athenaeum, Budapest, 2017
310 oldal · ISBN: 9789632937205 · Fordította: Nagy Viktória
>!
Athenaeum, Budapest, 2012
310 oldal · ISBN: 9789639615854 · Fordította: Nagy Viktória
>!
Athenaeum, Budapest, 2011
310 oldal · ISBN: 9789639615854

6 további kiadás


Enciklopédia 9


Kedvencelte 47

Most olvassa 17

Várólistára tette 53

Kívánságlistára tette 26


Kiemelt értékelések

Mariann_ P>!
Paulo Coelho: A Zahir

Végül is a rossz %-os értékeléseket elnézve nem volt ez annyira olvashatatlan.
Van persze olyan könyve is, ami nekem jobban tetszett, de olyan is, ami számomra annyira érthetetlen volt, hogy a rossz kategóriába soroltam.
Ebben a könyvben az író saját életét eleveníti meg, egy útkeresést, amikor kedvesétől távol tölt el hónapokat , találkozik emberekkel, végül olyannal is, aki tudja Esther hol tartózkodik , miért hagyta ott őt.
Voltak benne megszívlelendő gondolatok, aztán nekem kevésbé fontosak is, de nem bántam meg, hogy elolvastam ezt a könyvet.
Ez hozzátartozik a nagy egészhez, ami Coelho munkásságát alkotja.

serengeti P>!
Paulo Coelho: A Zahir

Flow élmény ("nembíromletenni" érzés): 5
Stílus (írói): 5
Ötlet (eredetiség): 5
Tartalom (mondanivaló): 5
Hitelesség (könyv világának átélhetősége): 3
Érzelmek (ábrázolása): 4
Izgalom: 5

Hihetetlen élményt adott a könyv, alig bírtam letenni. Paulo Coelho remek író, nagyon kedvelem a stílusát. Eredeti ötletből született a történet, ami egy fiatalember lelki fejlődésének útját dolgozta fel, olvasmányos, regényes formában. A tartalom kidolgozott, a mondanivaló átjut az olvasóhoz. Hitelesség szempontjából a történet persze nem igazán meggyőző, de a könyv világa jól átélhető. Coelho érdeme a szereplők érzelmeinek érzékletes ábrázolása. A történet mindvégig izgalmas, érdekfeszítő.

anesz P>!
Paulo Coelho: A Zahir

Nagyon jószívű voltam a csillagozással, de csak azért, mert ma ünnepnap van!
Az egyetemen ezt ajánlották, mint a legjobb könyve, nagyon dicsérték. Ezzel az elvárással álltam neki. Nagyot csalódtam. Nehezen értem a végére ennek a siránkozásnak.
Az Ötödik hegy színvonalát messze nem éri el. Az önéletrajzi vonulat fárasztó volt, az útkeresés az egyedüli pozitívum benne, és az, hogy eljut Kazahsztánba, de mire eljutunk odáig, az a csigatempó nagyon kimerítő
Megerősödtem abbéli hitemben, hogy ő nem az én íróm, és talán megleszek nélküle életem további részében.

Tóth_Füle_Bernadett>!
Paulo Coelho: A Zahir

Számomra ez a könyv a világ egyik legjobb könyve! Amúgy is szívesen olvasok Coelho-t, de nálam az ő művei közül ez a legleg. Tizensok évvel ezelőtt olvastam először, és talán azért érintett meg annyira és lett nagy kedvenc, mert nagyon sok párhuzamot véltem felfedezni az író és a saját életem között. Nekem is volt (akkor) egy Zahirom. Most tizensok év után újra olvastam. Kissé tartozzam tőle, hogy meg lesz e még az a varázs, és élvezem e annyira, mint anno. Szerencsére visszakaptam a régi érzést, most is beszippantott!
Meglepnek a nem túl kedvező molyos értékelések-de nem vagyunk egyformák. Szerencsére.

Szeszti>!
Paulo Coelho: A Zahir

Szeretem ezt a könyvet. Ahányszor olvasom, mindig találok valami újat benne, ami megérint, elgondolkodtat…

katalins>!
Paulo Coelho: A Zahir

Nem ez volt a kedvenc Coelho könyvem. Érdekes volt az író útkeresése, bár voltak számomra furcsa részek. Ismét sok bölcsesség, de sok közhely is szerepelt ebben az írásban. A leginkább azt a részt élveztem, amikor végre eljutottunk Kazahsztánba. Felkeltette az érdeklődésemet az ország iránt.

Nita_Könyvgalaxis>!
Paulo Coelho: A Zahir

Ez volt az első regény Coelho-tól, ami a kezembe akadt. Egy nap alatt kiolvastam, és nagyon tetszett. Annyira más volt, mint az addigi olvasmányaim, és valahogy olyan hangulatomban talált meg, amikor nagyon fogékony voltam rá.

adrica P>!
Paulo Coelho: A Zahir

Nem hagyott mély nyomokat bennem, csak a szokásosat hozta: ezoterikus közhelyek terjengősen regényesítve. Az Alef egy fokkal érdekesebb volt.

dzsobacsi>!
Paulo Coelho: A Zahir

Érdekes volt, ahogy folyamatosan bomlik ki a történet, ahogy megismerjük a házaspár kapcsolatát, újabb nyomok kerülnek elő az eltűnt feleséggel kapcsolatban. A „tanmesék”, felidézett történetek is elgondolkodtatóak. Nekem mégsem áll össze egy egésszé és az utolsó két oldal különösen nagy csalódás volt számomra.

Emília5>!
Paulo Coelho: A Zahir

Nem áll túl közel hozzám ez sem, meg is állapítottam, hogy Az alkimista – n kívül egyik Coelho regény sem talált el. Nehezen olvastam végig, nem szerettem meg egyik szereplőt sem, nem jutott el hozzám az üzenete, amit nyilván tartalmaz. Nekem vontatott, túl lassú, fárasztó volt a sok lelkiszöveg, pedig fogékoony vagyok rá, a cselekmény rémesen untatott. Elsimerem Coelho nagyságát, néha-néha éreztem, hogy mi lenne a mondanivaló, de valahogy távol állt tőlem a stílusa.


Népszerű idézetek

girlhu>!

Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: „a könyv sokkal jobb volt”.

114. oldal

Kapcsolódó szócikkek: film · könyv · olvasás
hencsibe P>!

az igazi szabadság ugyanis nem az elkötelezettség teljes hiányát jelenti, hanem azt, hogy képes vagy önállóan dönteni, és elkötelezni magad amellett, ami neked a legjobb.

Nutellaღ__>!

Az emberi fajnak két nagy problémája van. Az első: eltalálni azt a pillanatot, amikor valamit el kell kezdeni. A második: eltalálni azt a pillanatot, amikor abba kell hagyni.

Nutellaღ__>!

Két világ van: az, amelyikről álmodunk, és az, amelyik a valóságban létezik.

Aquarius >!

Nem velünk van a baj, hanem azzal a móddal, ahogy kinyilvánítjuk egymásnak a szerelmünket. Ha elfogadnánk, hogy léteznek problémák, akkor együtt tudnánk élni ezekkel a problémákkal, és boldogok lennénk.

145. oldal

Nóka>!

Minden emberi kapcsolatban a legfontosabb a beszélgetés, de az emberek már nem beszélgetnek egymással, nem ülnek le csak azért, hogy beszéljenek és meghallgassák egymást. Színházba járnak, moziba, tévét néznek, rádiót hallgatnak, könyvet olvasnak, de alig beszélnek egymással. Ha meg akarjuk változtatni a világot, vissza kell térnünk abba a korba, amikor a harcosok leültek a tűz köré, és történeteket meséltek.

136. oldal

WildWorld>!

Senkinek sem volna szabad föltennie ezt a kérdést: miért vagyok boldogtalan? Ez a kérdés magában hordja a vírust, ami mindent elpusztít. Ha feltesszük ezt a kérdést, akkor hamarosan azt is megkérdezzük, mi tesz minket boldoggá. És ha az, ami boldoggá tesz minket különbözik attól, amiben élünk, akkor vagy változtatunk a dolgokon, vagy még boldogtalanabbak leszünk.

Bagneso>!

El kellett veszítenem, hogy megértsem: a visszaszerzett kincsek íze édesebb, mint a legédesebb méz.

301. oldal

1 hozzászólás
baroness>!

Mindig észre kellene venni, amikor egy időszak a végéhez ér. Amikor lezárul egy ciklus, bezáródik egy ajtó, véget ér egy fejezet – mindegy, hogy nevezzük, a lényeg az, hogy magunk mögött hagyjuk életünknek azokat a pillanatait, amelyek már elmúltak.

157. oldal

Nixike>!

Csak az a fontos, hogy éber légy, mert a leckék mindig akkor jönnek, amikor készen állsz a befogadásukra, és ha figyelsz a jelekre, mindig mindent megtanulsz, amire szükséged lesz a következő lépéshez.


Hasonló könyvek címkék alapján

Karan Bajaj: A kereső
Kecsmár Szilvia: Egy maréknyi fűszer
Háy János: A mélygarázs
Garaczi László: Hasítás
Alessandro Baricco: Selyem
Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love – Ízek, imák, szerelmek
Richard Bach: Illúziók
Michael A. Singer: Az elengedés szabadsága
Eric-Emmanuel Schmitt: Ibrahim úr és a Korán virágai
Muriel Barbery: A sündisznó eleganciája