A ​Kétszer Született (A fáraó embere 1.) 10 csillagozás

Pauline Gedge: A Kétszer Született

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A kis Hui tudja, örülnie kellene, mert nagybátyja, Ker fizeti a taníttatását Iunuban, így később írnokként jobb élete lehet. Tanulás nélkül nincs más lehetősége, minthogy egy hut-heriíbi földműves fiaként apja mesterségét folytassa. A kisfiú azon­ban szomorú, mert nemcsak a szüleit, hanem legjobb barátját, Isatot is el kell hagynia.

Az iskolában a szorgalmas és okos Hűi gyorsan összebarát­kozik Thotmesszel, a helyi kormányzó fiával, bejáratos lesz a családhoz, s szerelmes lesz a kisebbik lányba, Anuketbe. Hűi sajnos nem számol az irigységgel, amit tehetségével kelt egyik iskolatársában. Ez a fiú olyan súlyosan megsebesíti, hogy Hui megjárja a Halottak Birodalmát, s onnan visszatérve kü­lönös képességek birtokába jut: látó és gyógyító lesz, s ezekkel a tulajdonságaival képes más irányba terelni Egyiptom történetét.

Eredeti cím: The Twice Born

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
GABO, Budapest, 2008
590 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636892470 · Fordította: Czibik Márta

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Hui


Kedvencelte 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

Filippino P>!
Pauline Gedge: A Kétszer Született

Részletesen leírtam már egyszer a meglátásomat a könyvvel kapcsolatban. Idézem azt,amit írtam, hisz már csak ragozni tudnám.:)
"Számomra a megtestesült tökéletes összhangú könyv az Pauline Gedge: A kétszer született c. vaskos kötete.Igazából van egy közvetlen folytatása is, A Látó, de számomra az egy icipicit gyengébb, és a borító sem az igazi.
Hogy miért pont ezt választottam? Mert előtte Egyiptomról csak annyi fogalmam volt, amennyit leszűrtem anno történelem órákon, és megvallva az igazat, nem is keltette fel az érdeklődésemet. Sivatag, szárazság, fáraók, labirintusos piramisok, kőfalakon hieroglifák.Számomra nem volt túl szép a környezet. De jött Pauline Gedge, és minden addigi előítéletemet félresöpörte, és kinyitott egy olyan kaput, amin benézve csak ámultam. Több, mint ezer oldal azért „beleég” az emberbe. És Egyiptom régen nem csak sivatagos, forró kincsekkel teli terület volt, hanem tele zölddel, növénnyel, eszméletlen jó ételekkel, italokkal, emberekkel, istenekkel.Mintha kiszíneztek volna egy addig üres kifestőt.Bennem.:)
Ha ránézek a borítóra, mindig eszembe jut az az érzés, ami akkor fogott el, ha olvastam ezt a csodás regényt.Még festettem egy s.k.képet is,amit maga a borító ihletett.:) Szóval szerelem lett belőle, Egyiptomból, az ókori világból."

Noferure P>!
Pauline Gedge: A Kétszer Született

Több könyvet is olvastam már Pauline Gedge-től, de ez volt számomra a legrosszabb, sőt, talán az összes Egyiptomról szóló regény közül is, amit valaha olvastam. A főszereplő egy elkényeztetett, önző gyerek, hatalmas önérzettel alacsony származása ellenére, és ez végig megmarad. A regény első részében összesen 4 éves, de igen komoly gondolatokat és eszmecseréket hallhatunk tőle, ami különösen idegesítővé tette az egész történetet. Legalábbis nekem senki ne mondja, hogy 4 éves gyerekek pl. politikáról beszélgetnek egymás között…
Az ominózus 12 éves kori események után pedig az önzőség, és önteltség mellé állandó nyavalygás, önsajnálat párosul, amit igen nehezemre esett további 4-500 oldalon keresztül olvasni. A Thot könyvének részletei és annak magyarázata pedig iszonyú unalmas volt, és végülis nem tudtuk meg a nagy rejtélyt, mit is jelent. A kedvenc karakterem Isat volt, remélem tényleg jóra fordul a sora, de nem vagyok benne biztos, hogy a további két kötetet is el fogom olvasni.

dianna76 P>!
Pauline Gedge: A Kétszer Született

Ez egy kicsit nehéz szülés volt. Tíz napot vett igénybe, pedig a hosszúsága ellenére gyorsan lehet vele haladni. Csak hát, nem minden rész kötött le, ill. kevesebb időm volt mostanában olvasásra.
Kegyetlen világ, ahol a négy éves gyerekedet elszakítják tőled, hogy tanulhasson. Szegény Huinak bizony hamar fel kellett nőnie. Azonban meghazudtolta a korát messzemenően. Kicsit furcsa is volt, mert ha az ember úgy olvassa a sorokat, hogy nem tudja mennyi idős gyerekről van szó, jóval idősebbnek gondolja.
Azt hittem az első kötetben több lesz a gyermekkorból, gyermeki dolgokból. Kicsit hamar eljött a választóvonal, a tizenkét éves kor.
Tetszett viszont, hogy megismerhettem kicsit Egyiptom történelmét, múltját. Érdekesek voltak a szokások, rituálék. Magam elé képzeltem, ahogy a gyerekek cserepeken tanulnak írni, és szinte éreztem a papirusztekercsek illatát.
Sajnos nem tudok rá több csillagot adni, és gondolkodom rajta kihozzam-e a folytatást a könyvtárból.

Kisildikó P>!
Pauline Gedge: A Kétszer Született

Hui életének első része annyira különbözik a későbbiektől, h amikor befejeztem és elolvastam az első oldalt, nem találtam benne a helyem a történetben. Mindig muszáj sok időnek eltelnie az újraolvasások között.


Népszerű idézetek

Kisildikó P>!

Ó, istenek, tizenöt évesen hogy lehet elegem az életből?

390. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hui

A sorozat következő kötete

A fáraó embere sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Thomas Mann: József és testvérei
Violaine Vanoyeke: A Kobra-királynő kincse
Michelle Moran: Nefertiti
Michelle Moran: Az eretnek királyné
Karen Essex: Kleopátra
Bene Zoltán: Fekete föld
Judith Tarr: Ízisz trónján
Bolesław Prus: A fáraó
Nigel Forest: A Fáraó és a Titkos Templom
Colin Falconer: Kleopátra