Lili ​és a bátorság 21 csillagozás

Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság

Lili ​egy átlagos kislány, aki egy nem mindennapi helyen él: a cirkuszban. Sok barátja van a bohóctól az állatidomárig, de legjobban a Bűvészt szereti a társulatból. Lili arról álmodozik, hogy majd egyszer, csakúgy mint az Anyukája, ő is a Cirkusz Királynője lesz. Ehhez viszont nem elég a sok gyakorlás, bátorságra is szüksége lenne, amit a Bűvésztől remél megkapni. De csodatévő varázsige helyett egy olyan nehéz titkot kap, ami miatt legszívesebben már a Cirkuszból is menekülne.

Vajon sikerül-e Lilinek megtalálnia a nyomasztó titok elleni varázslatot? Egyedül harcol, vagy lesz bátorsága segítséget kérni?

Ez a könyv azért született, hogy felnőttek és gyerekek egy szerethető, átélhető mese kapcsán beszélhessenek olyan érzékeny és fontos, de többnyire elhallgatott témáról, mint az intim testrészekre vonatkozó szabályok, hogy egy felnőttnek is lehet nemet mondani, és hogy mi a különbség rossz titok és jó titok között. A Lili és a bátorság célja a szexuális… (tovább)

>!
62 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631290141 · Illusztrálta: Varsányi Pál

Kedvencelte 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 25


Kiemelt értékelések

>!
blueisthenewpink SMP
Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság

Fontos téma, okosan megvalósítva. A könyv elején és végén a szülőknek szóló részekkel, a megbeszélnivalók viszont egyáltalán nem szájbarágósan, a történetbe ágyazva merülnek fel. A mese mese marad, annyira élheti bele magát a gyerek, amennyire azt elbírja, de olyan megkerülhetetlen dolgokról beszélhet aztán a szülővel, mint hogy van olyan, hogy rossz érintés, van olyan, hogy rossz titok, és lehet a felnőtteknek nemet mondani. Nekem nagyon nyomasztó volt olvasni, de fel fogom olvasni a hétévesnek is, és ha nagyobb lesz, a Kicsinek is, mert ezekről nem utólag kell beszélni.

(Szülők, olvassátok el a végén is a tanácsokat! A gyerek saját testének határait mindenkinek tiszteletben kell tartani, kezdődjön ez otthon. Ne kelljen puszit adni x rokonnak, csak mert különben megsértődik. És akkor mi van?)

5 hozzászólás
>!
Hintafa P
Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság

Lili meséje nagyon jó alapot teremtett arra, hogy ezt a nehéz témát körbejárjuk. A történet egyes epizódjai jól lefestették a kisgyermek ijedelmét és zavarodottságát, így könnyű volt beleélni magunkat a helyzetébe. A szorongást követő feloldás pedig jókor és a belső feszültséggel arányosan érkezett el a végén, ami megerősítette a tudatot, hogy baj esetén az egyetlen megoldás a segítségkérés. Nem kis része van mindebben Varsányi Pál kíváló illusztrációinak. Rajzainak világos, pasztell árnyalatú színei megnyugtató, biztonságos hátteret vonnak Lili köré, csakúgy, mint a figurák és a környezet lekerekített formái. Még a rázósabb részek sem felkavaróak, inkább csak megfelelő mértékű feszültséggel töltenek el. Így az olvasók fantáziájába sem vad, ijesztő színekkel épül be a történet.

Lili és a bátorság egy nagyon átgondolt, kidolgozott történet, amin érződik a komoly szakmai hozzáértés és a gyermekek lelkivilágát előtérbe helyező hozzáállás.
Részletek itt: http://hintafa.blog.hu/2017/10/10/paulik_moni_-vincze_z…

5 hozzászólás
>!
bagie P
Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság

Egyértelműen 5 csillag. Mind a történet, mind a kivitelezés.

Nagyon félek, hogy majd egyszer beszélnem kell a gyermekemmel erről a témáról, de nagyon jó támpontot ad ez a könyv, hogy hogyan is dolgozzuk ezt fel kisgyermekkel.

Bevallom, mivel már maga a téma is kiborít (a gondolata is), valamint a könyv első lapjain adott instrukciók alapján (vagy egyhuzamban, vagy a Varázsláda fejezet előtti megszakítással olvassuk) … nekem nem ment egyhuzamban… muszáj voltam az adott fejezet előtt aludni egyet: összeszorult a gyomrom…

Kellett egy ilyen könyv. És köszönöm, hogy ez ilyen jó lett!

1 hozzászólás
>!
dtk8 P
Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság

Nagyon fontos téma, és jó megvalósítás. Hát már ezért megérte zsűrizni, hogy ezt a kezembe vegyem.
Okos, érzékeny, támogató, kerek. Nagyon-nagyon jó!

>!
BeetheBlessed
Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság

Ez a könyv egy kincs. Szerencsére elérkeztünk odáig, hogy vannak dolgok, amiket kimerünk mondani. A szexuális bántalmazás is egy ilyen dolog. A témáról felnőtteknek is nehéz beszélni, egy gyermeknek pedig még nehezebb. Ez a könyv tökéletes alap arra, hogy elindítson egy fontos diskurzust, nem csak felnőtt és gyermek között, de felnőtt és felnőtt között. Lili anyukája azonnal cselekszik és lépéseket tesz az ügyben, amely sajnos nem tükrözi sok szülő attitűdjét, az elhallgatás és a beletörődés még mindig túlságosan nagy számban jelentkezik. Ez a mese talán a felnőtteknek is megtanítja, hogy nem az áldozat tehet róla és rögtön segítséghez kell fordulni.

>!
gab001 P
Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság

Nagyon szép a borító, muszáj közelebbről is tanulmányozni. Akárcsak a könyvben szereplő többi képet. Mégis a tartalom az, ami egészen elvarázsolt. A téma ellenére is. Sajnos vannak dolgok, amiről muszáj beszélni a gyerekekkel, mégha legszívesebben nem is vennénk róla tudomást. A gyermekbántalmazás is ezek közé tartozik. Szerintem minden anyuka rémálma. A könyv hatalmas segítséget nyújthat ebben. Eszközül szolgálhat egy ilyen helyzet elkerüléséhez. Tetszett, hogy a szülő kap az elején egy leírást, hogyan használja. A végén pedig további tájékoztatást a témáról. Számomra bőven szolgált újdonsággal is. Szívesen látnám a polcon. Másoknál is.

>!
62 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631290141 · Illusztrálta: Varsányi Pál
>!
Eszter_28
Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság

Facebookról ismertem meg ezt a könyvet, és bár nem vagyok se anya, se gyerek, tudtam, hogy nekem ez akkor is kell. Megrendeltem, és a cukiság fellegvárában (Helloanyu kávézó) át is vettem. Bár nagyon későn értem haza, még nekiálltam olvasni – persze le sem tettem.
Érdekelt, hogy egy ilyen témát, egy ekkora ötletet hogyan lehet megvalósítani. Azt gondolom, a lehető legjobban sikerült és már maga a kezdeményezés is egyedülálló. A könyv felépítése is nagyon megfogott, hogy külön van a szülőknek és külön a gyerekeknek tájékoztató. Szerintem nagyon jól van megírva abból a szempontból, hogy nincs benne úgymond semmi durva, nem ijesztő, hanem inkább magyarázó. A cirkuszi környezet is jól ki volt találva. A jó és rossz titokról szóló rész volt a kedvencem. Kíváncsi lennék, hogy egy gyerek mit szólna, miket kérdezne, mi lenne a véleménye a mese elolvasása után, de abban biztos vagyok, hogy ha tehetném, minden iskolába juttatnék legalább egy példányt belőle. Persze azért szomorú, hogy egyáltalán szükség van ilyen könyvre… De egyetértek abban, hogy a témával foglalkozni kell, nem szőnyeg alá söpörni, hiszen ahogy a könyvben is volt: egyetlen szülő sem teheti meg, hogy ne beszéljen a gyerekével erről.

>!
Zoe27
Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság

A mesében minden benne van, aminek benne kell lennie, DE számomra ennek a legnagyobb könyvnek a legnagyobb értéke a szerkesztése és a mindenre kiterjedő válaszadása.
A könyv elején megadja a szülőknek, pedagógusoknak, felnőtteknek azokat az instrukciókat amelyek elengedhetetlenek ennek a könyvnek a legjobb felhasználásához, a végén pedig minden olyan kérdésre választ ad, ami felnőttben , gyerekben megfogalmazódik.
Fél csillagot azért voltam kénytelen levonni, mert bár a történet nagyon jól meg van írva, nem gondolnám, hogy csupán 6+ inkább 8 vagy 10+…
Ha a szülők okvetlenül ezt a témát akarják a gyermekükkel megvitatni úgy érzem van ennél jobb megoldása is a dolognak.
A történetben megjelenő feszültség akkora, hogy még egy empatikusabb lelkületű olvasót is megviseli, ezért csak ÓVATOSAN!!!

>!
Édeskiskönyvkritikák P
Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság

„Nagyon örültem neki, amikor megláttam, hogy egy tabutémával kapcsolatos könyv van készülőben, ami ráadásul segítséget nyújt a beszélgetésben a szülőknek a gyermekeikkel. Az örömömet nagy lelkesedéssel adtam tovább mindenkinek a környezetemben, amikor egy kedves ismerősöm elmesélte hasonló, egészen fiatalkori élményeit. Teljesen letaglózott a története, és mélységes elkeseredés hatalmasodik el rajtam, ha életének erre az időszakára gondolok. Ezeknek a tényeknek a tudatában még inkább szeretném, ha minél több emberhez eljutna a mű és komolyan vennék a problémát.”
A teljes véleményt itt megtalálhatjátok: https://edeskiskonyvkritikak.hu/2017/09/12/amirol-besze…


Hasonló könyvek címkék alapján

Michal Sznunit: A lélekmadár
Bombicz Judit: Mesék elalvás előtt
Max Lucado: Zöld orr
Buzás Kálmán – Nagy Krisztina (szerk.): Az én mesém 5.
Mijoko Macutani: Táró kalandjai a hegyek országában
V. Kiss Orsolya: A pelikán, aki olyan kapzsi volt
Bombicz Judit: Csodák könyve
Jean de La Fontaine: A tücsök és a hangya
Vlagyimir Szutyejev: Vidám mesék
Sven Nordqvist: Amikor Findusz kicsi volt és eltűnt