Lili ​és a bátorság 30 csillagozás

Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság

Lili ​egy átlagos kislány, aki egy nem mindennapi helyen él: a cirkuszban. Sok barátja van a bohóctól az állatidomárig, de legjobban a Bűvészt szereti a társulatból. Lili arról álmodozik, hogy majd egyszer, csakúgy mint az Anyukája, ő is a Cirkusz Királynője lesz. Ehhez viszont nem elég a sok gyakorlás, bátorságra is szüksége lenne, amit a Bűvésztől remél megkapni. De csodatévő varázsige helyett egy olyan nehéz titkot kap, ami miatt legszívesebben már a Cirkuszból is menekülne.

Vajon sikerül-e Lilinek megtalálnia a nyomasztó titok elleni varázslatot? Egyedül harcol, vagy lesz bátorsága segítséget kérni?

Ez a könyv azért született, hogy felnőttek és gyerekek egy szerethető, átélhető mese kapcsán beszélhessenek olyan érzékeny és fontos, de többnyire elhallgatott témáról, mint az intim testrészekre vonatkozó szabályok, hogy egy felnőttnek is lehet nemet mondani, és hogy mi a különbség rossz titok és jó titok között. A Lili és a bátorság célja a szexuális… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: 6 éves kortól

>!
62 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631290141 · Illusztrálta: Varsányi Pál

Kedvencelte 1

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 36

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
blueisthenewpink SP
Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság

Fontos téma, okosan megvalósítva. A könyv elején és végén a szülőknek szóló részekkel, a megbeszélnivalók viszont egyáltalán nem szájbarágósan, a történetbe ágyazva merülnek fel. A mese mese marad, annyira élheti bele magát a gyerek, amennyire azt elbírja, de olyan megkerülhetetlen dolgokról beszélhet aztán a szülővel, mint hogy van olyan, hogy rossz érintés, van olyan, hogy rossz titok, és lehet a felnőtteknek nemet mondani. Nekem nagyon nyomasztó volt olvasni, de fel fogom olvasni a hétévesnek is, és ha nagyobb lesz, a Kicsinek is, mert ezekről nem utólag kell beszélni.

(Szülők, olvassátok el a végén is a tanácsokat! A gyerek saját testének határait mindenkinek tiszteletben kell tartani, kezdődjön ez otthon. Ne kelljen puszit adni x rokonnak, csak mert különben megsértődik. És akkor mi van?)

6 hozzászólás
>!
Hintafa P
Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság

Lili meséje nagyon jó alapot teremtett arra, hogy ezt a nehéz témát körbejárjuk. A történet egyes epizódjai jól lefestették a kisgyermek ijedelmét és zavarodottságát, így könnyű volt beleélni magunkat a helyzetébe. A szorongást követő feloldás pedig jókor és a belső feszültséggel arányosan érkezett el a végén, ami megerősítette a tudatot, hogy baj esetén az egyetlen megoldás a segítségkérés. Nem kis része van mindebben Varsányi Pál kíváló illusztrációinak. Rajzainak világos, pasztell árnyalatú színei megnyugtató, biztonságos hátteret vonnak Lili köré, csakúgy, mint a figurák és a környezet lekerekített formái. Még a rázósabb részek sem felkavaróak, inkább csak megfelelő mértékű feszültséggel töltenek el. Így az olvasók fantáziájába sem vad, ijesztő színekkel épül be a történet.

Lili és a bátorság egy nagyon átgondolt, kidolgozott történet, amin érződik a komoly szakmai hozzáértés és a gyermekek lelkivilágát előtérbe helyező hozzáállás.
Részletek itt: http://hintafa.blog.hu/2017/10/10/paulik_moni_-vincze_z…

5 hozzászólás
>!
ziara P
Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság

Szép könyv egy nagyon nehéz témáról. Tetszik, hogy a rajzok is halványak, szinte nincsenek is, hogy a történeten lehessen a hangsúly. Megrázott.

>!
bagie P
Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság

Egyértelműen 5 csillag. Mind a történet, mind a kivitelezés.

Nagyon félek, hogy majd egyszer beszélnem kell a gyermekemmel erről a témáról, de nagyon jó támpontot ad ez a könyv, hogy hogyan is dolgozzuk ezt fel kisgyermekkel.

Bevallom, mivel már maga a téma is kiborít (a gondolata is), valamint a könyv első lapjain adott instrukciók alapján (vagy egyhuzamban, vagy a Varázsláda fejezet előtti megszakítással olvassuk) … nekem nem ment egyhuzamban… muszáj voltam az adott fejezet előtt aludni egyet: összeszorult a gyomrom…

Kellett egy ilyen könyv. És köszönöm, hogy ez ilyen jó lett!

1 hozzászólás
>!
dtk8 P
Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság

Nagyon fontos téma, és jó megvalósítás. Hát már ezért megérte zsűrizni, hogy ezt a kezembe vegyem.
Okos, érzékeny, támogató, kerek. Nagyon-nagyon jó!

>!
BeetheBlessed P
Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság

Ez a könyv egy kincs. Szerencsére elérkeztünk odáig, hogy vannak dolgok, amiket kimerünk mondani. A szexuális bántalmazás is egy ilyen dolog. A témáról felnőtteknek is nehéz beszélni, egy gyermeknek pedig még nehezebb. Ez a könyv tökéletes alap arra, hogy elindítson egy fontos diskurzust, nem csak felnőtt és gyermek között, de felnőtt és felnőtt között. Lili anyukája azonnal cselekszik és lépéseket tesz az ügyben, amely sajnos nem tükrözi sok szülő attitűdjét, az elhallgatás és a beletörődés még mindig túlságosan nagy számban jelentkezik. Ez a mese talán a felnőtteknek is megtanítja, hogy nem az áldozat tehet róla és rögtön segítséghez kell fordulni.

>!
Izolda +SP
Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság

Visszafogott, ízléses, kemény. Nagyon fontos. Nagyon jól. De első olvasás után én, mint anya, azt érzem, ehhez nyúl vagyok.
Hány éves kortól olvasta ezt bárki, aki olvasta?

5 hozzászólás
>!
dianna76 P
Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság

– Gyerekek! Gyertek körém a nappaliba, felolvasok egy mesét!
– Lili és a bátorság? Ez honnan van? – kérdezi a nyolc éves fiú.
– Pár napja vettem.
– Annának?
– Nem, ez a könyv a közös családi könyvespolcon fog helyet kapni.
– Csak mert elég lányosnak tűnik!
– Attól, hogy egy könyvnek lány a főszereplője, szólhat éppen úgy a fiúknak is. Légy szíves szólj a bátyáidnak is!
– De őket nem hiszem, hogy érdeklik az ilyen mesék… – azért elcammog, s végül mind a négyen együtt vannak.
– Ez igazából nem is mese, hanem egy történet, melynek fontos mondanivalója van. Egyaránt szól fiúknak és lányoknak, minden iskoláskorú gyereknek. Legyen hét, nyolc, tizenegy, vagy közel tizenhárom éves. És szól a szüleiknek is. Miután felolvastam, szeretném, ha beszélgetnénk kicsit róla!

Igen, ennek így kéne lennie! Kortól figyelembe véve az ajánlott minimum korhatárt, nemtől függetlenül minden gyerekhez el kéne jutnia a történetnek egy felnőtt által, akivel utána nyugodtan beszélgethetnek róla. Tetszett, hogy a fontos mondani valón túl egy mesét kapunk. Annyira valósághű, hogy eleinte kedves és szerethető figura a zaklató; hogy a gyermeket ért lelki sérelem fizikai tüneteket okoz; hogy a gyermek nem mer beszélni a történtekről. Magát a szexuális abúzus jelenetét nem tálalja tolakodóan és túl ijesztően, mégis éreztet egy feszültséget, izgalmat. A történet feloldása is jól megírt. Természetesen nem hiányozhat a könyvből a szülőknek, nevelőknek szóló írás, tájékoztató sem. A könyv elején pedig a felolvasáshoz is kapunk némi tanácsot. Az illusztrációk egyszerű vonalvezetése nagyon jól illik a téma komolyságához.
Példaértékű az egész könyv!
A fenti párbeszéd a képzelet szüleménye!

>!
62 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631290141 · Illusztrálta: Varsányi Pál
>!
Szávitrí SP
Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság

Fontos téma jól megvalósítva. Hiánypótló, de soha senkinek ne legyen rá szüksége! Tetszik az illusztrációk színvilága, nyugalmat áraszt.

3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Buzás Kálmán – Nagy Krisztina (szerk.): Az én mesém 5.
Bombicz Judit: Mesék elalvás előtt
Hajdú Kati: Sárkányhegedű
Szegedi Boris: Fur-Fa-Rag-Ta
Leszkai András: Eredmény és ráadás
V. Kiss Orsolya: A pelikán, aki olyan kapzsi volt
Nógrádi Gábor: Gazdag akarsz lenni te is?
Bombicz Judit: Csodák könyve
Michal Sznunit: A lélekmadár
Max Lucado: Zöld orr