Lili ​és a bátorság 48 csillagozás

Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság

Lili ​egy átlagos kislány, aki egy nem mindennapi helyen él: a cirkuszban. Sok barátja van a bohóctól az állatidomárig, de legjobban a Bűvészt szereti a társulatból. Lili arról álmodozik, hogy majd egyszer, csakúgy mint az Anyukája, ő is a Cirkusz Királynője lesz. Ehhez viszont nem elég a sok gyakorlás, bátorságra is szüksége lenne, amit a Bűvésztől remél megkapni. De csodatévő varázsige helyett egy olyan nehéz titkot kap, ami miatt legszívesebben már a Cirkuszból is menekülne.

Vajon sikerül-e Lilinek megtalálnia a nyomasztó titok elleni varázslatot? Egyedül harcol, vagy lesz bátorsága segítséget kérni?

Ez a könyv azért született, hogy felnőttek és gyerekek egy szerethető, átélhető mese kapcsán beszélhessenek olyan érzékeny és fontos, de többnyire elhallgatott témáról, mint az intim testrészekre vonatkozó szabályok, hogy egy felnőttnek is lehet nemet mondani, és hogy mi a különbség rossz titok és jó titok között. A Lili és a bátorság célja a szexuális… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: 6 éves kortól

>!
Lakmusz, Budapest, 2019
62 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631290141 · Illusztrálta: Varsányi Pál
>!
62 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631290141 · Illusztrálta: Varsányi Pál

Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 54

Kívánságlistára tette 81

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Timár_Krisztina I>!
Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság

Akárhogyan használják – ha csak a felnőtt olvassa, vagy ha a gyerek is, mindegy –, ez a mesekönyv mindenképpen alkalmas arra, hogy a gyerekek biztonságát elősegítse. Ne hallgass, hanem beszélj a gonoszságról, hozd ki a fényre, mert azt nem bírja.

Ennél többet nem szeretnék, nem is tudnék kiemelni, a továbbiakat a blogon találjátok, csak a teljes szöveget olvasni van értelme:
https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/2021/07/07/nem_lehet_…

>!
Lakmusz, Budapest, 2019
62 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631290141 · Illusztrálta: Varsányi Pál
9 hozzászólás
Hintafa>!
Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság

Lili meséje nagyon jó alapot teremtett arra, hogy ezt a nehéz témát körbejárjuk. A történet egyes epizódjai jól lefestették a kisgyermek ijedelmét és zavarodottságát, így könnyű volt beleélni magunkat a helyzetébe. A szorongást követő feloldás pedig jókor és a belső feszültséggel arányosan érkezett el a végén, ami megerősítette a tudatot, hogy baj esetén az egyetlen megoldás a segítségkérés. Nem kis része van mindebben Varsányi Pál kíváló illusztrációinak. Rajzainak világos, pasztell árnyalatú színei megnyugtató, biztonságos hátteret vonnak Lili köré, csakúgy, mint a figurák és a környezet lekerekített formái. Még a rázósabb részek sem felkavaróak, inkább csak megfelelő mértékű feszültséggel töltenek el. Így az olvasók fantáziájába sem vad, ijesztő színekkel épül be a történet.

Lili és a bátorság egy nagyon átgondolt, kidolgozott történet, amin érződik a komoly szakmai hozzáértés és a gyermekek lelkivilágát előtérbe helyező hozzáállás.
Részletek itt: http://hintafa.blog.hu/2017/10/10/paulik_moni_-vincze_z…

9 hozzászólás
Annamarie P>!
Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság

Kezdeném azzal, hogy bemutatom a 2017-ben megjelent gyermekkönyvek közül a moly zsűri által legjobban ítélt könyvet, de van ennél egy sokkal fontosabb szempont, ami teljesen feleslegessé teszi azt, hogy ez most egy díjnyertes kiadvány vagy sem.
A Lili és a bátorság ugyanis a mai könyvpiac egyik legfontosabb kiadványa, aminek helye ott van minden gyermekes család polcán.

Sajnos majdnem minden ötödik gyerek áldozatául esik valamilyen szexuális visszaélésnek. Ennek elszenvedői fiúk és lányok egyaránt. Aki úgy gondolja, hogy erről kell beszélni a gyerekeivel, annak ez a mesekönyv remek kiindulási alap lesz. Eddig hazánkban még csak hasonló kezdeményezés sem létezett arra, hogy egy meséből kiindulva közelíthessünk a témához. Ezért is örültem annyira, amikor megtudtam, hogy Paulik Móni és Vincze Zsuzsi megírták ezt a történetet….
https://annamarie-irkal.blogspot.com/2019/01/paulik-mon…

3 hozzászólás
ziara>!
Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság

Szép könyv egy nagyon nehéz témáról. Tetszik, hogy a rajzok is halványak, szinte nincsenek is, hogy a történeten lehessen a hangsúly. Megrázott.

bagie P>!
Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság

Egyértelműen 5 csillag. Mind a történet, mind a kivitelezés.

Nagyon félek, hogy majd egyszer beszélnem kell a gyermekemmel erről a témáról, de nagyon jó támpontot ad ez a könyv, hogy hogyan is dolgozzuk ezt fel kisgyermekkel.

Bevallom, mivel már maga a téma is kiborít (a gondolata is), valamint a könyv első lapjain adott instrukciók alapján (vagy egyhuzamban, vagy a Varázsláda fejezet előtti megszakítással olvassuk) … nekem nem ment egyhuzamban… muszáj voltam az adott fejezet előtt aludni egyet: összeszorult a gyomrom…

Kellett egy ilyen könyv. És köszönöm, hogy ez ilyen jó lett!

1 hozzászólás
dtk8>!
Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság

Nagyon fontos téma, és jó megvalósítás. Hát már ezért megérte zsűrizni, hogy ezt a kezembe vegyem.
Okos, érzékeny, támogató, kerek. Nagyon-nagyon jó!

Bee_bookworm>!
Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság

Ez a könyv egy kincs. Szerencsére elérkeztünk odáig, hogy vannak dolgok, amiket kimerünk mondani. A szexuális bántalmazás is egy ilyen dolog. A témáról felnőtteknek is nehéz beszélni, egy gyermeknek pedig még nehezebb. Ez a könyv tökéletes alap arra, hogy elindítson egy fontos diskurzust, nem csak felnőtt és gyermek között, de felnőtt és felnőtt között. Lili anyukája azonnal cselekszik és lépéseket tesz az ügyben, amely sajnos nem tükrözi sok szülő attitűdjét, az elhallgatás és a beletörődés még mindig túlságosan nagy számban jelentkezik. Ez a mese talán a felnőtteknek is megtanítja, hogy nem az áldozat tehet róla és rögtön segítséghez kell fordulni.

dianna76 P>!
Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság

– Gyerekek! Gyertek körém a nappaliba, felolvasok egy mesét!
– Lili és a bátorság? Ez honnan van? – kérdezi a nyolc éves fiú.
– Pár napja vettem.
– Annának?
– Nem, ez a könyv a közös családi könyvespolcon fog helyet kapni.
– Csak mert elég lányosnak tűnik!
– Attól, hogy egy könyvnek lány a főszereplője, szólhat éppen úgy a fiúknak is. Légy szíves szólj a bátyáidnak is!
– De őket nem hiszem, hogy érdeklik az ilyen mesék… – azért elcammog, s végül mind a négyen együtt vannak.
– Ez igazából nem is mese, hanem egy történet, melynek fontos mondanivalója van. Egyaránt szól fiúknak és lányoknak, minden iskoláskorú gyereknek. Legyen hét, nyolc, tizenegy, vagy közel tizenhárom éves. És szól a szüleiknek is. Miután felolvastam, szeretném, ha beszélgetnénk kicsit róla!

Igen, ennek így kéne lennie! Kortól figyelembe véve az ajánlott minimum korhatárt, nemtől függetlenül minden gyerekhez el kéne jutnia a történetnek egy felnőtt által, akivel utána nyugodtan beszélgethetnek róla. Tetszett, hogy a fontos mondani valón túl egy mesét kapunk. Annyira valósághű, hogy eleinte kedves és szerethető figura a zaklató; hogy a gyermeket ért lelki sérelem fizikai tüneteket okoz; hogy a gyermek nem mer beszélni a történtekről. Magát a szexuális abúzus jelenetét nem tálalja tolakodóan és túl ijesztően, mégis éreztet egy feszültséget, izgalmat. A történet feloldása is jól megírt. Természetesen nem hiányozhat a könyvből a szülőknek, nevelőknek szóló írás, tájékoztató sem. A könyv elején pedig a felolvasáshoz is kapunk némi tanácsot. Az illusztrációk egyszerű vonalvezetése nagyon jól illik a téma komolyságához.
Példaértékű az egész könyv! A fenti párbeszéd a képzelet szüleménye!

>!
62 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631290141 · Illusztrálta: Varsányi Pál
Mariann_Czenema P>!
Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság

Maga a mese is klassz, de még jobbak és milyen fontos kiegészítések a szülőknek szóló bevezető, tények és tévhitek.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kántor Kata: Tolvajtempó
Bombicz Judit: Csodák könyve
Berg Judit: Rumini Tükör-szigeten
Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén
Varró Zsuzsa – Varró Dániel: Áfonyka
Dobó Dorottya: A zapumai varázsló legendája
Kemendy Júlia Csenge: Az Anyacsalogató Hadművelet
Berg Judit: A Nádtenger télen
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Paulon Viktória: Kisrigók