Napkeringő 55 csillagozás

Egy megzabolázhatatlan és bátor nő története
Paula McLain: Napkeringő

„Egy ​nap Karen majd könyvet ír róla – megírja őt, és ezzel örökre eggyé kovácsolja kettejüket. És én hiányzom majd azokról a lapokról.”

Karen Blixen nevét széles körben ismertté tette az emlékiratain alapuló Távol Afrikától című mozi, amely a dán bárónő és az angol Denys Finch Hatton szerelméről szól. Ám arról nem mesél a film, hogy ebben a kapcsolatban létezett egy titokzatos harmadik…

Paula McLain, A párizsi feleség című sikerkönyv szerzőnője új regényében az 1920-as évek Kenyájának gyarmati világába repíti vissza az olvasót. A Napkeringő a félelmet nem ismerő és elbűvölő fiatal angol arisztokratának, Beryl Markhamnak állít emléket.

Beryl egy angol lord gyermekeként nő fel Brit Kelet-Afrikában, a későbbi Kenyában. Miután az édesanyja elhagyja, apja és a birtokukon élő kipszigisz törzs neveli fel. Szabadon csatangol, bennszülött fiúkkal fut versenyt, és mindent megtanul a versenylovakról. Rendhagyó neveltetésnek köszönhetően öntörvényű fiatal nővé… (tovább)

Eredeti mű: Paula McLain: Circling the Sun

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Alexandra, Pécs, 2015
392 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633576403 · Fordította: Frei-Kovács Judit

Enciklopédia 8

Helyszínek népszerűség szerint

Afrika · Kenya


Kedvencelte 5

Most olvassa 3

Várólistára tette 78

Kívánságlistára tette 57


Kiemelt értékelések

>!
pepege MP
Paula McLain: Napkeringő

Paula McLain: Napkeringő Egy megzabolázhatatlan és bátor nő története

Talán könnyen megbocsátható az a hiányosság a részemről, hogy nem ismerem Karen Blixen történetét: sem a könyvét nem olvastam (Volt egy farmom Afrikában), sem pedig a filmváltozatát nem láttam (Távol Afrikától). Paula McLain legújabb regénye viszont ráirányította a figyelmem, hiszem a fülszövegben találkozhattam a nevével. Az a tény, hogy Karen Blixen és Danys Finch Hutton kapcsolatában jelen volt egy titokzatos harmadik személy, s a Napkeringőben minderre fény derül, rögtön felcsigázott, annak ellenére, hogy először azt gondoltam, hogy ez csak egy kitalált „megzabolázhatatlan és bátor nő” fiktív, könnyed története lesz. Persze, mint annyiszor, most is csalatkoznom kellett, méghozzá kellemesen, mert Beryl Markham élettörténete egy kellemes kenyai utazás volt számomra.

Az angol Clutterbuck-család a XX. század első éveiben nagy tervekkel, lelkesedéssel érkezett meg Kenyába, ahol azonban nagyon hamar kiderült, hogy az anya, kisfiával együtt másként képzelte el az ottani életet, így visszatért Londonba, hátrahagyva férjét és tízéves lányát. Beryl lányuk ezt előbb – természetesen – tragédiaként élte meg, de az afrikai élet s barátsága a bennszülöttekkel idővel edzetté tették az élet viszontagságai ellen, melyből volt része bőven élete során. Anyagi okok miatt kötött korai házassága, sorozatosan zátonyra futott kapcsolatai miatt egyre szívósabb lett, de közben mindössze egy dolog volt, ami igazán érdekelte: a lovak. Valószínűleg ő volt az első nő, aki lovastréner „szakképesítést” szerzett, és sorra készítette fel – sikerrel – a gazdagok lovait az akkoriban nagyon elterjedt lóversenyekre.

Szoros barátsága Karen Blixennel sokat jelentett a számára, de mégsem kerülhette el, hogy annak szeretőjébe a vadász és pilóta Denys Finch Huttonba végérvényesen és szenvedélyesen beleszeressen. Tulajdonképpen az ő hatására kezdett el repülőleckéket venni, s az utókor már – mivel másodszorra is férjhez ment – Beryl Markhamként emlékezik rá, mint az első női pilótára, aki átrepülte az Atlanti-óceánt.

Paula McLain hangulatteremtésben dicséretreméltó, igazán élethűen tudta felépíteni a regénybeli Kenyát, szinte láttam magam előtt Afrika színeit, éreztem az illatát. Remekül kidolgozta a főhősnő (és a többi fontos szereplő) karakterét, Beryl valóban irigylésre méltóan bátor nő volt, olyan, „aki a jég hátán is megél” – én is nagyon hamar meg tudtam szeretni és minden ballépését, rossz döntését meg tudtam neki bocsátani. Az írónő történetvezetése kiváló, külön kiemelendő, hogy amikor úgy tűnt, talán kezd a történet ellaposodni, odaillesztett egy csavart, egy váratlan eseményt, amitől az olvasó egy újabb adrenalin-löketet kaphatott.

Hideg, téli estéken, egy finom forró ital társaságában igazán kellemes társaság lehet bárki számára Paula McLain legújabb regénye. Ajánlom mindazoknak, akik vágynak Afrika kalandjaira, forróságára, s akik kíváncsiak a Napkeringő és Karen Blixen történetének különleges összefonódására.

http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2016-01…

11 hozzászólás
>!
Gregöria_Hill
Paula McLain: Napkeringő

Paula McLain: Napkeringő Egy megzabolázhatatlan és bátor nő története

Nagyon érdekel a repülés korai története, nem mondom, hogy egy nagy tudományos szakértő vagyok nyilván, de mondjuk hogy más átlagos kőbányai háziasszonyokhoz képest többet olvastam róla, változatos műfajokban. Ezt a könyvet is ezért vettem meg, sorstársaknak üzenem, emiatt ne vegyék meg, mert erről a korszakáról van benne a legkevesebb szó. Beryl Markham élete egyszerűen bámulatos, a feledésbe merülése is az, nem is hiszem, hogy bárki fejből vágná egyáltalán csak a nevét. Pedig egy csoda volt. Ez a könyv persze dokumentumokon alapul meg minden, de azért fikció. Sajnos bizonyos részei elég unalmasan megírt fikciók is, szerintem. Túl hosszú, túl részletes, és ahhoz nem elég jól megírt és lélektanilag nem annyira stabil, sajnálom.
De azért jó sidekick Blixen könyvéhez az adatokat tekintve (lásd fülszöveg).

>!
Hoacin P
Paula McLain: Napkeringő

Paula McLain: Napkeringő Egy megzabolázhatatlan és bátor nő története

Ha azt képzelem, hogy ez a könyv egy random, kitalált lányról szól, akkor összességében kellemes olvasmánynak mondanám. Jó stílusban írt, izgalmas történet, szerethető főhőssel. Szimpatikus volt ez a vadóc, különc lány, hatalmas haverok lehettek volna a gyerek Gerald Durrellel. :) Konkrétan jobban szeretett volna fiú lenni, hogy harcosként vadászhasson az afrikai törzsekkel. Gyöngyök és állati csontok lógtak a szobájában, vagány módon élt: „Minden tőlem telhetőt megtettem az iskolában – bár ez igazából nem mindig sikerült jól. Vagy fél tucatszor megszöktem, egyszer három napig rejtőztem egy disznólyukban. Máskor lázadást szítottam, és az iskola nagy része elszökött velem biciklivel a síkság felé.
Aztán eléggé széthullik körülötte minden, és hosszú időbe telik, míg újra megtalálja önmagát és a szabadságát. Az életét. Sajnos a könyv nagyjából a felétől (kb. a kamaszkorától) eléggé csöpögni kezd, és az afrikai kalandok, életcélok, kemény szituációkban helytállás helyét eléggé átveszi a lányregényes sóhajtozás az áhított férfiért. De még ennek dacára is színvonalas, és pozitív élmények mondanám…
…ha ez a könyv nem egy valódi személyről szólna! Mert Beryl Markham életének ez eléggé hatásvadász és meglehetősen méltatlan ábrázolása volt. De ugyanilyen méltatlanul jeleníti meg Karen Blixent is. Hé, ezek a nők igazi példaképek, és végtelenül szívós felnőttek voltak! A lelkük csurig van Afrikával, Karen meghatóan istápolja a kikujukat, kávéfarmot tart fenn, Beryl pedig vadászik, túlél, megvalósítja önmagát, mellesleg az első női pilóta. De a Napkeringő buta, teátrális kislányokká redukálja őket, akik hol szerelmesek, hol siránkoznak, hol szerelmesen siránkoznak, minden problémájuk Denys birtokolhatatlanságában gyökerezik. Még a pusztító sáskajárás is másodlagos információvá töpörödik Denys éppen aktuális távollétének fényében. Oldalanként róla olvashatunk, minden más mellékes, és nincsen gond azzal, hogy ábrázolva vannak érzések, hiszen nyilván mindketten bele voltak zúgva. De ne erre legyen már kihegyezve a történet! Ne ruházza fel az írónő ilyen karakteridegen sopánkodással ezeket az embereket, olyan stílusú mondatokat adva a szájukba, amik teljesen elütnek a saját könyvükben megmutatkozó, intelligensen érett színvonaltól, mert ez így egy izgalmasan érdekesen induló, de meglehetősen szirupos stagnálásba fulladó hollywood-i feldolgozás jellegét kelti.
Kár érte. Mindenesetre az afrikaszeretetet és szabadságvágyat viszonylag jól ábrázolta az írónő. Voltak benne jó gondolatok, és tetszett, amikor a főhősnő épp Lakwet volt. Vagy az akart lenni megint. És persze értékeltem Blix és Dr. Turvy receptjeinek felbukkanását. :)

(Az érdeklődőknek erősen ajánlom Beryl Markham önéletrajzi könyvét, ami pompás olvasmány: https://moly.hu/konyvek/beryl-markham-kovetem-a-napot)

Csak a saját határainkig tudunk elmenni, ha semmi egyebet, ezt kőkeményen megtanultam. ha ennél többet teszünk, túl sokat áldozunk fel magunkból. és végül senkinek sem leszünk elég jók.

>!
Nikkincs
Paula McLain: Napkeringő

Paula McLain: Napkeringő Egy megzabolázhatatlan és bátor nő története

Aki ugyanazt az élményt várja, mint A párizsi feleség esetében szerintem csalódni fog. Aki viszont hagyja, hogy Paula McLain belezsongja Kenya vad ritmusát, a lovak patáinak csattogását, a pezsgőspoharak csilingelésének hangját, a repülők motorjának búgását és egy szabad lélek útkeresésének történetét a fülébe az el fog veszni. Mint én. Köszönöm ezt a regényt is az írónőnek, remélem, sok érdekes karakterről fog még nekünk írni.

>!
Miestas
Paula McLain: Napkeringő

Paula McLain: Napkeringő Egy megzabolázhatatlan és bátor nő története

Nagyon érdekes volt olvasni más megközelítésben Karen Blixen bárónőről és élete szerelméről, Denys Finch Hattonról, mint a Volt egy farmom Afrikában c. történetben. (http://moly.hu/konyvek/karen-blixen-volt-egy-farmom-afrikaban)
A Napkeringő a félelmet nem ismerő és elbűvölő fiatal angol arisztokratának, Beryl Markhamnak állít emléket, ő a központi figura és az ő élete kapcsolódott Karenhez és Denyshez, nem is akárhogyan.
Kenyát gyönyörű tájleírások, valamint a 20-as években kialakult telepesek , kolóniák éltetének bemutatásán keresztül ismerjük meg, ahol Beryl Markham éli nem mindennapi életét.

>!
Belle_Maundrell
Paula McLain: Napkeringő

Paula McLain: Napkeringő Egy megzabolázhatatlan és bátor nő története

Tudom, hogy ez egy kulturális vákuum az életemben, de nem láttam a Távol Afrikától című filmet. Megyek, elásom magam a sivatagban. Nem hallottam Berylről a könyv megjelenése előtt, de amint elolvastam a fülszöveget, tudtam, hogy imádni fogom ezt a nőt.
Mindig lenyűgözött, hogy néhány kivételes nő milyen sokat el tudott érni egy csúnya hímsoviniszta korban, ráadásul Beryl élete még ma is izgalmasnak számítana. Érdekes volt, hogy mennyire megerősítette a kenyai gyerekkora, de közben akadályozta is abban, hogy tényleg beilleszkedjen a sznob társadalomba. Mégis ez adott neki olyan akaraterőt és kitartást, hogy véghez vigye a céljait. Persze néha voltak olyan pillanatai, amikor legszívesebben megráztam volna, mert sejtettem, hogy rossz vége lesz a döntésének, de csodálattal adóztam neki, hogy a legkietlenebb helyzetben is fel tudott állni a padlóról és mindent újrakezdett. A férjeivel jól melléfogott szegény, spoiler de a Denyshez fűződő érzelmei teljesen átjöttek spoiler
Paula McLain stílusa is tetszik, nagyon gördülékeny és magával ragadó, tényleg olvastatja magát és tökéletesen sikerült átadnia az afrikai hangulatot. Ezek után A párizsi feleség is kívánságlistás lesz.
Soha nem izgatott különösebben a lóversenyzés vagy a repülés, de az írónőnek és Berylnek hála egy kicsit engem is elvarázsolt.

Ui.: Mennyivel menőbb lenne már ilyen lányokról mesélni a gyerekeknek, mint a tehetetlen Hamupipőkéről. :P

>!
kritta
Paula McLain: Napkeringő

Paula McLain: Napkeringő Egy megzabolázhatatlan és bátor nő története

Egy teljesen más Kenya rajzolódik ki előttünk, ahol nem minden romlatlan és gyönyörű, hanem egy igenis kemény gyarmatosító világ találkozik a vad Afrikával, ami bizony feszültségek és nehézségek forrásává válik és ahol az erkölcsöket igen lazán értelmezték a 20. század első felében. Itt élnek, küzdenek és szeretnek a regény szereplői, ezáltal mi is megízlelhetjük Afrika kegyetlenebb énjét is. Nagyon érdekes volt egy ilyen nézőpontból olvasni a kontinensről, az őslakókról és a gyarmatosítókról. Szerettem a regényt az első laptól az utolsóig, elvarázsolt és megérintett.

Egyetlen hiányérzetem maradt, mert ezt is meg kell említenem, mégpedig, hogy Beryl repüléshez fűződő kapcsolata nem volt olyan kidolgozott, mint a szerelmi élete, pedig ez is egy nagyon érdekes része lehetett volna történetnek, hiszen ez életének egyik meghatározó és kulcsfontosságú eseménye volt. Igen, nekem emiatt egy kicsit, de tényleg csak egy kicsit elkapkodott volt a befejezés, hiszen mégiscsak átrepülte ez a nő az Atlanti-óceánt és erre vonatkozóan nem kapunk túl bőbeszédű leírást.

Bővebben: http://konyvlelo.blogspot.hu/2017/04/paula-mclain-napke…

>!
Kókuszka 
Paula McLain: Napkeringő

Paula McLain: Napkeringő Egy megzabolázhatatlan és bátor nő története

Beryl Markham (1902-1986) brit születésű kenyai pilóta, aki a repülés hőskorában egyedül repülte át az Atlanti-óceánt kelet-nyugati irányban. Az ő életéről szól a történet. Vadóc kislányként apja mellett nő fel a bennszülöttek között. Anyja elhagyja Afrikát, visszatér Angliába és megszakít velük minden kapcsolatot. Az akkor 4 éves kislány életét ez döntően befolyásolja. 18 évesen megszerzi a lovastréner bizonyítványt. Nőként mindenért kétszer olyan keményen kell megdolgoznia. Nyughatatlan és a dolgai sem jönnek mindig össze, a sors sokszor ellene van. Mindkét házassága kudarc. Túlságosan szabad lélek, bármiféle elkötelezettség terhére van. Ráadásul pletykák keringenek kicsapongó életéről. Karen Blixen dán írónővel ugyanaz a férfi dobogtatja meg a szívét. Az ő hatására kezd a repülés iránt érdeklődni, 28 évesen hivatásos női pilóta lesz.
Néha kicsit ellaposodik a történet, de alapjában véve jó kis könyv. Érdekes a gyarmati Kenya, a brit telepesek élete és nem utolsó sorban Beryl küzdelme a fennmaradásért.

>!
Amanda90
Paula McLain: Napkeringő

Paula McLain: Napkeringő Egy megzabolázhatatlan és bátor nő története

A párizsi feleség után kíváncsi voltam a szerző ezen könyvére is.

Megérintett, és nem csak a szép borítója miatt.

A könyv belépett a többször olvasós könyvek közé :) Nálam nyerő darab volt.

>!
Gabci88
Paula McLain: Napkeringő

Paula McLain: Napkeringő Egy megzabolázhatatlan és bátor nő története

Bár a fülszöveg kicsit félrevitt, összességében nagyon tetszett. Azt hittem, jobban kifejtésre kerül Beryl repüléshez fűződő viszonya, erről sajnos nem sokat tudtunk meg. Itt egy kis történelmi háttér is elfért volna magáról a repülés kialakulásáról és népszerűsödéséről. Ezt azért hiányoltam. Ettől eltekintve nagyon tetszett. Érdekes volt egy más kultúrát, más korszakot megismerni. Beryl igazi talpraálló volt. Maradt olyan benyomásom a végére, hogy bár igyekszik önálló lenni és egyedül boldogulni, kicsit szélmalomharcot vívott. A rossz kapcsolatok és félrecsúszott társadalmi helyezkedés útvesztője miatt mindíg ugyanott lyukadt ki. Persze ez lehet a könyv hibája is, hiszen az önállóságot és a vasakarat sikerességét kellett volna hírdetnie, de néha az az érzésem maradt, hogy ebben Beryl sokszor alulmaradt. Egyébként szerettem a karakterét és értettem a motivációit.


Népszerű idézetek

>!
Kókuszka 

– Mindannyian számtalan dologtól félünk, ám ha az ember lebecsüli magát, vagy engedi, hogy a félelem börtönében éljen, akkor többé már nem önmaga, nem igaz? A valódi kérdés az, hogy vállaljuk-e a boldogsággal járó kockázatot.

177. oldal, 25.fejezet

Paula McLain: Napkeringő Egy megzabolázhatatlan és bátor nő története

>!
Kókuszka 

– Csak a saját határainkig tudunk elmenni, ha semmi egyebet, ezt kőkeményen megtanultam. Ha ennél többet teszünk, túl sokat áldozunk fel magunkból. És végül senkinek sem leszünk elég jók.

355. oldal, 57.fejezet

Paula McLain: Napkeringő Egy megzabolázhatatlan és bátor nő története

>!
Kókuszka 

– Néha, amikor az embert fájdalom éri, segít, ha belevetheti magát valamibe, ami súlytalanná teszi, és megszabadítja a terhektől.

360. oldal, 58.fejezet

Paula McLain: Napkeringő Egy megzabolázhatatlan és bátor nő története

>!
Kókuszka 

– Egyszer találkoztam a férjével a városban. Elbűvölő ember.
– Valóban? – mosolygott keserűen. – Engem is mindig ez tart vissza attól, hogy megfojtsam.

172-173. oldal, 25.fejezet

Paula McLain: Napkeringő Egy megzabolázhatatlan és bátor nő története

>!
Belle_Maundrell

A változás jó, még ha fájdalmas is.

89. oldal

Paula McLain: Napkeringő Egy megzabolázhatatlan és bátor nő története

>!
Kókuszka 

Ám akkor úgy tűnt, minden vonzalom egycsapásra eltűnt, mint a napfény.

342. oldal, 54.fejezet

Paula McLain: Napkeringő Egy megzabolázhatatlan és bátor nő története

>!
Belle_Maundrell 

Az élet időnként rémesen magányos tud lenni.

307. oldal

Paula McLain: Napkeringő Egy megzabolázhatatlan és bátor nő története

Kapcsolódó szócikkek: élet · magány
>!
Kókuszka 

A tudás nemcsak társasági szempontból fontos, Beryl. Kincset érő tulajdonná válhat, olyasmivé, ami csak a tiéd.

52. oldal, 6.fejezet

Paula McLain: Napkeringő Egy megzabolázhatatlan és bátor nő története

>!
Belle_Maundrell

– Vigyázz magadra, és küzdj keményen!

109. oldal

Paula McLain: Napkeringő Egy megzabolázhatatlan és bátor nő története

>!
Caroline

Miwanzo azt jelenti szuahéliül: a kezdetek. Ám van olyan, hogy előbb mindennek véget kell érnie, az alapoknak megrepedeznie, minden fénynek elhalvanyulnia, majd kihunynia, hogy a megfelelő kezdet teret kapjon.

21. oldal

Paula McLain: Napkeringő Egy megzabolázhatatlan és bátor nő története


Hasonló könyvek címkék alapján

Ngũgĩ wa Thiong'o: Egy szem búza
Barbara Wood: Árnyak a napfényben
Jennifer McVeigh: Leopárd az ajtóban
John le Carré: Az elszánt diplomata
Karen Blixen: Volt egy farmom Afrikában
Tőke Péter: Afrikai nyomozás
Ngũgĩ wa Thiong'o: Közöttünk a folyó
P. S. York: Dzsungelláz
Széchenyi Zsigmond: Csui!…
Joy Adamson: Oroszlánhűség