Lassan ​izzó tűz 163 csillagozás

Paula Hawkins: Lassan izzó tűz

„Mi ütött beléd?”

Laurát egész életében előítélettel kezelték. Azt mondták rá, forrófejű, problémás, különc. Volt, aki egyenesen azt állította, veszélyes.

Miriam tudja, hogy Laura nem feltétlenül gyilkos, csak mert látták távozni a borzalmas gyilkosság színhelyéről, ráadásul véres ruhában. Miriam tisztában van vele, milyen könnyen előfordul, hogy az ember rosszkor jár a rossz helyen.

Carla magánkívül van az unokaöccse brutális meggyilkolása után. Senkiben se bízik: jó emberek is képesek szörnyűségekre. De milyen messzire megy Carla, hogy megbékélhessen?

Mindenki sérült, az ártatlanok és a bűnösök is. Vannak, akik annyira sérültek, hogy ölni is képesek.

„Nézd, mit tettél – és mi lett belőle.”

Eredeti megjelenés éve: 2021

>!
XXI. Század, Budapest, 2021
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635681112 · Fordította: Tomori Gábor
>!
XXI. Század, Budapest, 2021
304 oldal · ISBN: 9789635681129 · Fordította: Tomori Gábor

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Theo Myerson


Kedvencelte 3

Most olvassa 20

Várólistára tette 181

Kívánságlistára tette 249

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Paula Hawkins: Lassan izzó tűz

Hónapokkal ezelőtt megszellőztette a 21. Század kiadó, hogy megjelenik a könyv és már akkor tudtam, hogy Paula Hawkins első két kötetét követően ezt is el akarom majd olvasni. Mivel augusztus utolsó napjára volt időzítve a megjelenése (nemcsak itthon, hanem világszerte is), ezért ezt választottam a csatornám szeptember havi közös könyvének.

A regénynek három női főszereplője van, akik mindannyian egy-egy tragédia, trauma elszenvedői voltak. Carla, Laura és Miriam soha nem tudtak igazán felépülni múltjuk különböző tragédiáiból. A történet kezdetén egy londoni lakóhajón egy 23 éves fiatalembert meggyilkolnak. Mindhárom nő ismerte Danielt, akit brutálisan megkéseltek. Valójában ők voltak az utolsó három ember, akik élve látták. Amikor bosszúról van szó, még a jó emberek is képesek lehetnek szörnyű tettekre. Meddig mehet el közülük valaki, hogy békét találjon? Meddig füstölhetnek a titkok, mielőtt lángra lobbannak?

A szerző cikcakkos történetmesélési stílusra támaszkodik, ahol mi, olvasók több nézőpontot ismerünk meg ugyanazokról az eseményekről egy harmadik személyű narrátor jóvoltából, aki hozzáfér a különböző karakterek gondolataihoz.
Balesetek, gyász, halál, traumák, pszichés betegségek és egy kis „könyv a könyvben” játék adja meg az alaphangulatot ehhez a krimihez, amiben nem a nyomozás, mint inkább az elkövetés pszichológiája kerül fókuszba.
Engem ez a történet nagyon magával vitt, imádtam!

A könyvről élő kibeszélőt tartottunk a csatornámon. Vendégeim @Katalin_V_Tóth és @Edmond voltak.
https://youtu.be/qD4JV0QH17k

Málnika >!
Paula Hawkins: Lassan izzó tűz

”Végső soron mi baj volt a hagyományos bűnügyi regénnyel, amelyben a jó diadalmaskodik, a rossz elbukik? És ha a dolgok a való életben ritkán alakulnak így, akkor mi van?”

A Lassan izzó tűz egy sokszereplős lélektani krimi. A szereplők karaktere jól felépített, ám főként avval a céllal íródtak bele a történetbe, hogy legyen kikre gyanakodni a bűneset kapcsán. A töredezett emlékek, a titkok, a rejtélyes halálok és főként a traumatizált karakterek regénye, ha nem is katartikus, de igazán olvasmányos.

Laura ismét kellemetlen helyzetben találja magát, hiszen beismerten ő látja utoljára Danielt, akit brutálisan megkéselnek egy lakóhajón. A gyilkosságot tovább bonyolítja, hogy a fiatalember és édesanyja csupán 8 hét különbséggel hal meg. Elindul a nyomozás, ám különös, hogy a detektívek csupán mellékszereplők, akik passzívan hallgatják a vallomásokat, a gyanúsítottak maguktól fecsegnek, fedik fel titkaikat, vagy éppen terhelő bizonyítékok után kutatnak. A történet végig egyenletes tempóban halad, nincsenek eget rengető csavarok vagy nagy izgalmak, sérült szereplőkben viszont kifejezetten gazdag olvasmány.

mate55 P>!
Paula Hawkins: Lassan izzó tűz

A pszichológiai terror teljesen új szintje. Finoman sötét és veszélyesen nyugtalanító. Titkok, csalódások, hazugságok, neheztelések, bosszú, be nem gyógyult sebek és kétségbeesett késztetések a megtörténtek rendezésére. Azt vizsgálja, hogy a generációs átkok, milyen tartós hatás gyakorolnak három nőre, akik soha nem tudnak igazán felépülni múltjuk különböző tragédiáiból. A szereposztás befejeztével Hawkins bonyolult találgatási játéka „ördöglakattá” válik, (számos külön történetszál fut párhuzamosan, ahogy előre-hátra lépünk az időben) miközben a „hátsó történetek” epizódjai megmutatják, hogy a szereplők hogyan dolgozták fel a fájdalmat, a keserűséget, illetve a traumát gyűlöletté. Ha Ti, az a típusú olvasók vagytok, akik „barátokat” keresnek az olvasott könyvekben, akkor inkább kerüljétek el Hawkins új regényét, mert rég volt már, amikor az irodalmi világ vitában állt abban a kérdésben, hogy a kitalált karaktereknek „szimpatikusnak” kell-e lenniük. A bonyolultan összefonódó cselekmények és résztervek, a fordulatok és az ügyes finálé, noha nem egy „A lány a vonaton”, de egy „Lassú tűzégetéssel” végződő karakter-vezérelt feszültségregény.

1 hozzászólás
Kriszta_89 P>!
Paula Hawkins: Lassan izzó tűz

Paula Hawkins elég megosztó író, vagy nagyon szeretik a könyveit vagy éppenséggel nagyon nem. Én az első táborba tartozom, nekem különösen tetszik az a lélektani, lassan kibontakozó történetvezetés. Lassan izzó tűz is pont ilyen, mint ahogy a cím is sejteti. Minden karakter múltja és jelenje egymás mellett fokozatosan bontakozik ki az olvasó számára.
Egy szereplő sem került hozzám közel, valahogy mindenki gyanús volt, és senki sem tűnt egy tiszta jellemnek. Ahogy egy-egy szereplő múltja kibontakozott elkezdtek kavarogni a szálak egyre jobban és összeérni az ok-okozati összefüggések.
Nekem összességében nagyon tetszett, a vége is jóra sikerült úgy gondolom.
Mindenesetre, akik olyan thrillerre vágynak, hogy a 10 körmüket lerágják azoknak nem ajánlom, én inkább egy erősebb lélektani könyvnek mondanám :)

2 hozzászólás
Kókuszka >!
Paula Hawkins: Lassan izzó tűz

Egy húszas éveiben járó, halálra szurkált fiatalember holtestét találja meg egy szomszédos lakóhajón élő nő, aki fekete könyvet vezet a csatornán folyó jövés-menésről. Majd sorban feltűnnek a többi karakterek, akik mind valamilyen formában kapcsolódnak az elhunythoz, minden szereplőnek megvan az oka, hogy gyilkos legyen. Megjelennek Hawkins instabil női karakterei, akik mind boldogtalanok, sötét titkokat, be nem gyógyult sebeket hordoznak. Az írónő részletesen elénk tárja időben visszafele haladva a háttértörténeteiket, már csak az a kérdés a lassú tűz kinél lobban lángra. Maga a történet lassan halad, inkább a motivációk érdekesek.

Amál P>!
Paula Hawkins: Lassan izzó tűz

Nem olvastam még Paula Hawkins-tól semmit, bár megvan az előző két könyve is a polcon, így nem voltak elvárásaim, nincs viszonyítási alapom. Szeretem a lélektani történeteket, de ez nekem most kicsit sok volt. Adott egy gyilkosság, ahol megkéselnek egy fiatalembert és van három lelkileg sérült, problémás nő, aki közül bármelyik lehet a gyilkos. Talán ha kevesebb a tragédia, a szenvedés, a kín, akkor jobban tetszett volna, így egy kicsit erőltetettnek éreztem, de még így se volt rossz. A borítója nagyon figyelemfelkeltő az élénk színeivel, nagyon jó választás volt a kiadótól.

1 hozzászólás
Minden_hétre_egy_könyv_kihívás P>!
Paula Hawkins: Lassan izzó tűz

Az írónőtől megszokott, lassan kibontakozó, de mégis izgalmas thriller kaptunk. Több szálon fut a cselekmény, de a szálak mégis összeérnek. Az elején épp emiatt, egy kicsit bonyolultnak éreztem, elég összetett volt, bele kellett rázódni. :) Külön tetszett, megjelent a könyv a könyvben motívum, ami az egyik kedvencem. :)

smetalin>!
Paula Hawkins: Lassan izzó tűz

Úgy veszem észre, szereti az alkoholos, önsajnálatban tocsogó szereplőket. Én nem, semmi szerethető nincs bennük, fárasztóak.
Középszerű lett a sztori, semmi kiemelkedő, gyorsan felejthető.
Megint beletett a kalapba egy csomó szereplőt, rostálni kell az olvasónak, hogy ki fontos és ki nem, egy ami közös bennük, mind hibás áru. Irene a 80 éves kis öreglány a legszerethetőbb karakter, nem iszik és nem kesereg, néha kicsit zavart, de nagy krimi olvasó.
„Jajj, az ég szerelmére! – mormogta Irene hangosan, miközben becsukta a könyvet, és az adományboltba szánt halom tetejére dobta. – Tömény giccs az egész!”
Jól mondja! :)

LittleStar>!
Paula Hawkins: Lassan izzó tűz

Nem tartom magam elfogultnak, de eddig az írónő mindegyik könyve nagyon tetszett és megvett kilóra.
Alapvetően szeretem azt, ahogy ír, hálás köszönet a remek fordításért, a minőségi kiadásért (talán két elutesi hiba volt, de a papír remek és a kemenykotes nálam verhetetlen) a kiadónak. És persze azért is, hogy elhozzák Paula konyveit nekünk. :)
Szóval a történet elég szövevényes, az elején kapkodtam a fejem, hogy ki kicsoda, mit, miért és hol. Adott volt egy jó alap történés, ami szerintem fontos, hogy érdekeljen mégis mi tortenhetett, és nyilván sosem olyan egyszerű ez, mint amilyennek látszik. Meg nem is az első gyanúsítottam követi el általában a dolgokat. :D Most sem tudtam kitalalni természetesen a gyilkost.
A történetnek van egy szomorú oldala. A gyermekkori sérülések fizikai s lelki mivolta is megjelent a könyvben. Mivel gyerekekkel dolgozom, így számomra ez erősen megrázó volt. Ez egy viszonylag erős vonal volt nekem.
A történetben megint átlag emberekkel, átlag élettel ismerkedünk, de persze a pénz és a gazdagság itt is benyit az ajtón. (Na meg az ezzel járó „nekem mindent is lehet” dolog is.)
Azt hiszem az is sokat elmond, hogy röpke 1,5 nap alatt bedaraltam a sztorit (jó, lehet mégis csak elfogult vagyok, de tényleg betyáros volt :D).
Szóval a százalékok ne ijesszenek meg senkit, aki már olvasott Paulatol és tetszett neki. Szerintem ez is remek lett, talán még jobb, mint az előző könyve A víz mélyén (bár engem az is megvett kilóra).
Most pedig atadom a könyvet a Páromnak :D, ő is nagyon szerette eddig az írónő 2 könyvét, kíváncsian várom neki, hogy fog tetszeni, mert na ő biztosan nem elfogult, velem ellentétben (jó, talán tényleg az vagyok :D).
5*

2 hozzászólás
Kabódi_Ella P>!
Paula Hawkins: Lassan izzó tűz

„Sérült portéka, furabogár – ki tudja, mi zajlik azok mögött a szép szemek mögött?”

Valójában tudhatjuk-e biztosra bármikor is, mi zajlik egy másik ember fejében? Mit gondol? Mit érez? Mitől fél? Milyen múltbéli sebeket hordoz a lelkében?

Paula Hawkins: Lassan izzó tűz c. új regényében ezekre a kérdésekre próbál választ találni. Szövevényes, viszonylag sokszereplős és több szálón futó krimije Londonban játszódik, ahol egy lerobbant lakóhajón meggyilkolnak egy fiatalembert. Egy környékbeli lányt gyanúsítanak a gyilkossággal, ám hamarosan nyilvánvalóvá válik: semmi és senki nem az, aminek és akinek látszik.

Az írónő erőssége az emberi lét nyomorúságának bemutatása, és az egyéni tragédiákból fakadó ok-okozati összefüggések szép, elegáns feltárása. A lelki folyamatok, a kapcsolatok szövevénye, a hazugságok hálója, és a megtévesztés alkotják regényének gerincét. Megrázó, kíméletlen lélekábrázolásai lelombozóan hathatnak, mert nem idealizál. Szereplői hibás, kisebb-nagyobb bűnökkel és korlátokkal élő valós emberek. A gyermekét gyászoló anya. A szánalomra méltó alkoholista asszony. A kotnyeles, kissé botorka vénlány. A mogorva szomszédasszony. Az író, aki nem tud írni, nem igazán. A sérült, zavart fiú, akit megölnek, és a sérült, zavart lány, akit a gyilkossággal gyanúsítanak. Kiragadott képek, egyenfigurák, mégis élnek.

Hawkins egyszerű mondatokban ír, de egyszerűsége ennyiben ki is merül. Ahogy egyenként, fokozatosan és alaposan megismerkedünk a karakterekkel, feltárul előttünk a múlt és a jelen összes eseménye, és azok egymásra ható ereje. Drámai fordulatokba csöppenünk, torokszorító történések szemtanúivá válunk. Az igazság nem marad titokban, és a regény végére érve ott motoszkál bennünk a tétova kérdés, hogy mindannyian képesek volnánk-e ölni. Ha megvolna a kellő motiváció. Ha oda ütne valaki, ahol a legjobban fáj. Képesek volnánk rá? Mindennek, amit teszünk, van valamilyen következménye. A tetteink hatással vannak ránk és másokra. Néha olyanokra is, akikre sosem gondolnánk.

A szöveg gördülékeny, a cselekmény lendületes és meglepetésekkel teli, a stílus a megszokott, ám a hangulat nem olyan nyomasztó, mint az írónő korábbi könyveiben. Nincs az az érzése az olvasónak, mintha térdig érő vízben próbálna előrébb gázolni, mert a tempó bár ezúttal is ráérős, nem vontatott. Szeretem, mert kendőzetlenül emberi, megvesztegethetetlenül őszinte és a maga törvényei szerint tesz igazságot. A Lassan izzó tűz egy kemény és borongós thriller, ugyanakkor egy nagyon karakán, hiteles lélektani dráma, mely belül csupa lassan emésztő zsarátnok. Bekuckózós őszi estéken tökéletes olvasmány lehet.

Eredeti bejegyzés a blogomban:
https://tisztalappalavilagban.blogspot.com/2021/09/paul…

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Málnika >!

Nem lehet mindig csupa buli az élet, Janine. Időnként kénytelen az ember felnőtt lenni.

71. oldal (XXI. Század, 2021)

2 hozzászólás
Málnika >!

A hatalom forgandó, és jön még kutyára dér.

84. oldal (XXI. Század, 2021)

Málnika >!

Végső soron mi baj volt a hagyományos bűnügyi regénnyel, amelyben a jó diadalmaskodik, a rossz elbukik? És ha a dolgok a való életben ritkán alakulnak így, akkor mi van?

216. oldal (XXI. Század, 2021)

FreeAngel >!

– Amikor megszületnek – mondta, kezét a kilincsen nyugtatva –, a kezében tartja őket az ember, és káprázatos, aranyszínű jövőt képzel el. Nem pénzt, vagy sikert, vagy hírnevet, vagy bármi ilyesmit, hanem boldogságot. Hatalmas boldogságot! Felégetné az ember a világot, hogy boldognak lássa őket.

132. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · gyermek · jövő · születés · szülő
Maya>!

Apróságok zökkentik ki az ember életét a kerékvágásból.

173. oldal

Mónika_T P>!

És ha Carla is szenved, hát, az nem ideális, de pontosan úgy, ahogy az ellenségem ellensége a barátom, olykor az ellenségem barátja szintén az ellenségem, és ezen nem lehet segíteni, egyszerűen így működik a világ. Így szokott történni az ilyesmi; nem méltányosan. Bármiféle konfliktusban óhatatlanul akadnak ártatlan áldozatok.

85. oldal

FreeAngel >!

– Vannak kérdések – mondta halkan –, amelyekre nem akar az ember választ kapni. Amelyekre soha nem akarja tudni a választ.

262. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kérdés · Theo Myerson · válasz
Mónika_T P>!

A nők szeretik a krimiket – mondta neki az ügynöke. – Élvezik az áldozati szerep katarzisát…

106. oldal

Kapcsolódó szócikkek: krimi
Mónika_T P>!

különös, milyen gyorsan átértékeli az ember egy alkotó munkásságát, amikor az illető már nemcsak egy elvont valami, nemcsak egy önelégültséget árasztó fotó egy könyvborítón, hanem elő, lélegző személy, félénk mosollyal és büdös kutyával."

110. oldal

Maya>!

– Rengeteg dolog van, amivel törődhet. Van munkája, képzőművész…
– Ó, csakhogy ez nem elég, ugye? Egy nő, ha nincs pasija, gyereke vagy kutyája, hogy szeresse, akkor rideg, nem igaz? Rideg és tragikus, valahogy diszfunkcionális…

63. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Sabine Durrant: Így emlékezz rám
J.D. Barker: A negyedik majom
Darcey Bell: Egy kis szívesség
Sienna Cole: Elmejáték
Megyeri Judit: Csontvázak a szekrényben
Niki Tailor: Mindenki hazudik
Angela Marsons: Elfojtott sikoly
Leda D'Rasi: Rítus