Lassan ​izzó tűz 424 csillagozás

Paula Hawkins: Lassan izzó tűz

„Mi ütött beléd?”

Laurát egész életében előítélettel kezelték. Azt mondták rá, forrófejű, problémás, különc. Volt, aki egyenesen azt állította, veszélyes.

Miriam tudja, hogy Laura nem feltétlenül gyilkos, csak mert látták távozni a borzalmas gyilkosság színhelyéről, ráadásul véres ruhában. Miriam tisztában van vele, milyen könnyen előfordul, hogy az ember rosszkor jár a rossz helyen.

Carla magánkívül van az unokaöccse brutális meggyilkolása után. Senkiben se bízik: jó emberek is képesek szörnyűségekre. De milyen messzire megy Carla, hogy megbékélhessen?

Mindenki sérült, az ártatlanok és a bűnösök is. Vannak, akik annyira sérültek, hogy ölni is képesek.

„Nézd, mit tettél – és mi lett belőle.”

Eredeti megjelenés éve: 2021

>!
XXI. Század, Budapest, 2021
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635681112 · Fordította: Tomori Gábor
>!
XXI. Század, Budapest, 2021
342 oldal · ISBN: 9789635681129 · Fordította: Tomori Gábor

Enciklopédia 25

Szereplők népszerűség szerint

Alfred Hitchcock · Theo Myerson


Kedvencelte 7

Most olvassa 15

Várólistára tette 185

Kívánságlistára tette 195

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Paula Hawkins: Lassan izzó tűz

Hónapokkal ezelőtt megszellőztette a 21. Század kiadó, hogy megjelenik a könyv és már akkor tudtam, hogy Paula Hawkins első két kötetét követően ezt is el akarom majd olvasni. Mivel augusztus utolsó napjára volt időzítve a megjelenése (nemcsak itthon, hanem világszerte is), ezért ezt választottam a csatornám szeptember havi közös könyvének.

A regénynek három női főszereplője van, akik mindannyian egy-egy tragédia, trauma elszenvedői voltak. Carla, Laura és Miriam soha nem tudtak igazán felépülni múltjuk különböző tragédiáiból. A történet kezdetén egy londoni lakóhajón egy 23 éves fiatalembert meggyilkolnak. Mindhárom nő ismerte Danielt, akit brutálisan megkéseltek. Valójában ők voltak az utolsó három ember, akik élve látták. Amikor bosszúról van szó, még a jó emberek is képesek lehetnek szörnyű tettekre. Meddig mehet el közülük valaki, hogy békét találjon? Meddig füstölhetnek a titkok, mielőtt lángra lobbannak?

A szerző cikcakkos történetmesélési stílusra támaszkodik, ahol mi, olvasók több nézőpontot ismerünk meg ugyanazokról az eseményekről egy harmadik személyű narrátor jóvoltából, aki hozzáfér a különböző karakterek gondolataihoz.
Balesetek, gyász, halál, traumák, pszichés betegségek és egy kis „könyv a könyvben” játék adja meg az alaphangulatot ehhez a krimihez, amiben nem a nyomozás, mint inkább az elkövetés pszichológiája kerül fókuszba.
Engem ez a történet nagyon magával vitt, imádtam!

A könyvről élő kibeszélőt tartottunk a csatornámon. Vendégeim @Katalin_V_Tóth és @Edmond voltak.
https://youtu.be/qD4JV0QH17k

>!
XXI. Század, Budapest, 2021
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635681112 · Fordította: Tomori Gábor
Málnika P>!
Paula Hawkins: Lassan izzó tűz

”Végső soron mi baj volt a hagyományos bűnügyi regénnyel, amelyben a jó diadalmaskodik, a rossz elbukik? És ha a dolgok a való életben ritkán alakulnak így, akkor mi van?”

A Lassan izzó tűz egy sokszereplős lélektani krimi. A szereplők karaktere jól felépített, ám főként avval a céllal íródtak bele a történetbe, hogy legyen kikre gyanakodni a bűneset kapcsán. A töredezett emlékek, a titkok, a rejtélyes halálok és főként a traumatizált karakterek regénye, ha nem is katartikus, de igazán olvasmányos.

Laura ismét kellemetlen helyzetben találja magát, hiszen beismerten ő látja utoljára Danielt, akit brutálisan megkéselnek egy lakóhajón. A gyilkosságot tovább bonyolítja, hogy a fiatalember és édesanyja csupán 8 hét különbséggel hal meg. Elindul a nyomozás, ám különös, hogy a detektívek csupán mellékszereplők, akik passzívan hallgatják a vallomásokat, a gyanúsítottak maguktól fecsegnek, fedik fel titkaikat, vagy éppen terhelő bizonyítékok után kutatnak. A történet végig egyenletes tempóban halad, nincsenek eget rengető csavarok vagy nagy izgalmak, sérült szereplőkben viszont kifejezetten gazdag olvasmány.

mate55 >!
Paula Hawkins: Lassan izzó tűz

A pszichológiai terror teljesen új szintje. Finoman sötét és veszélyesen nyugtalanító. Titkok, csalódások, hazugságok, neheztelések, bosszú, be nem gyógyult sebek és kétségbeesett késztetések a megtörténtek rendezésére. Azt vizsgálja, hogy a generációs átkok, milyen tartós hatás gyakorolnak három nőre, akik soha nem tudnak igazán felépülni múltjuk különböző tragédiáiból. A szereposztás befejeztével Hawkins bonyolult találgatási játéka „ördöglakattá” válik, (számos külön történetszál fut párhuzamosan, ahogy előre-hátra lépünk az időben) miközben a „hátsó történetek” epizódjai megmutatják, hogy a szereplők hogyan dolgozták fel a fájdalmat, a keserűséget, illetve a traumát gyűlöletté. Ha Ti, az a típusú olvasók vagytok, akik „barátokat” keresnek az olvasott könyvekben, akkor inkább kerüljétek el Hawkins új regényét, mert rég volt már, amikor az irodalmi világ vitában állt abban a kérdésben, hogy a kitalált karaktereknek „szimpatikusnak” kell-e lenniük. A bonyolultan összefonódó cselekmények és résztervek, a fordulatok és az ügyes finálé, noha nem egy „A lány a vonaton”, de egy „Lassú tűzégetéssel” végződő karakter-vezérelt feszültségregény.

1 hozzászólás
Kriszta_89 P>!
Paula Hawkins: Lassan izzó tűz

Paula Hawkins elég megosztó író, vagy nagyon szeretik a könyveit vagy éppenséggel nagyon nem. Én az első táborba tartozom, nekem különösen tetszik az a lélektani, lassan kibontakozó történetvezetés. Lassan izzó tűz is pont ilyen, mint ahogy a cím is sejteti. Minden karakter múltja és jelenje egymás mellett fokozatosan bontakozik ki az olvasó számára.
Egy szereplő sem került hozzám közel, valahogy mindenki gyanús volt, és senki sem tűnt egy tiszta jellemnek. Ahogy egy-egy szereplő múltja kibontakozott elkezdtek kavarogni a szálak egyre jobban és összeérni az ok-okozati összefüggések.
Nekem összességében nagyon tetszett, a vége is jóra sikerült úgy gondolom.
Mindenesetre, akik olyan thrillerre vágynak, hogy a 10 körmüket lerágják azoknak nem ajánlom, én inkább egy erősebb lélektani könyvnek mondanám :)

2 hozzászólás
Kókuszka>!
Paula Hawkins: Lassan izzó tűz

Egy húszas éveiben járó, halálra szurkált fiatalember holtestét találja meg egy szomszédos lakóhajón élő nő, aki fekete könyvet vezet a csatornán folyó jövés-menésről. Majd sorban feltűnnek a többi karakterek, akik mind valamilyen formában kapcsolódnak az elhunythoz, minden szereplőnek megvan az oka, hogy gyilkos legyen. Megjelennek Hawkins instabil női karakterei, akik mind boldogtalanok, sötét titkokat, be nem gyógyult sebeket hordoznak. Az írónő részletesen elénk tárja időben visszafele haladva a háttértörténeteiket, már csak az a kérdés a lassú tűz kinél lobban lángra. Maga a történet lassan halad, inkább a motivációk érdekesek.

Amál P>!
Paula Hawkins: Lassan izzó tűz

Nem olvastam még Paula Hawkins-tól semmit, bár megvan az előző két könyve is a polcon, így nem voltak elvárásaim, nincs viszonyítási alapom. Szeretem a lélektani történeteket, de ez nekem most kicsit sok volt. Adott egy gyilkosság, ahol megkéselnek egy fiatalembert és van három lelkileg sérült, problémás nő, aki közül bármelyik lehet a gyilkos. Talán ha kevesebb a tragédia, a szenvedés, a kín, akkor jobban tetszett volna, így egy kicsit erőltetettnek éreztem, de még így se volt rossz. A borítója nagyon figyelemfelkeltő az élénk színeivel, nagyon jó választás volt a kiadótól.

1 hozzászólás
maya75>!
Paula Hawkins: Lassan izzó tűz

Ez nem az én könyvem volt, pedig régóta vártam, hogy elolvashassam.
A lány a vonaton-hoz képest borzasztó lassú és elnagyolt, úgy éreztem, sosem érek a végére. Hogy lehet ennyi ellenszenves embert összehozni egy könyvben?! Jaj.
A 'vontatóút' szó meg valamiért annyira taszít, hogy azt hittem, felsikítok, ha még egyszer leírva látom. :D

10 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Paula Hawkins: Lassan izzó tűz

Első olvasásom Paula Hawkinstól, természetesen hallottam már róla, a Lány a vonaton című regénye eléggé megosztotta az olvasóközönségét. A Lassan izzó tűz egy nagyszerű cím ehhez a történethez, az összes szereplőben, lehetséges gyanúsítottban ott izzik, parázslik a lehetőség, hogy akár ők is elkövethették a történet elején felfedezett gyilkosságot, mert Paula Hawkins remekül teremti a hangulatot és kavarja a szálakat ahhoz, hogy ne tudjuk, mely szereplőben lobbant fel végül annyira a láng, hogy számunkra is kiderüljön, hogy bizony ő követte el a gyilkosságot.
Ne egy körömrágós könyvre számítsatok, de mégis megfog valahol ez a sötét hangulat, ez a sok kilátástalan, szomorú élet, amit megismerünk, érdekesebbek voltak magánál a gyilkosságnál és annak a megoldásánál is. Nekem úgy tűnik Hawkins mestere a sérült és traumatizált szereplők kitalálásának, ezeknek a karaktereknek és a megoldandó rejtélynek a kombinálása egész jól sikerült.
Bővebben: http://www.konyvutca.hu/2022/02/paula-hawkins-lassan-iz…

Minden_hétre_egy_könyv_kihívás P>!
Paula Hawkins: Lassan izzó tűz

Az írónőtől megszokott, lassan kibontakozó, de mégis izgalmas thrillert kaptunk. Több szálon fut a cselekmény, de a szálak mégis összeérnek. Az elején épp emiatt, egy kicsit bonyolultnak éreztem, elég összetett volt, bele kellett rázódni. :) Külön tetszett, hogy megjelent a könyv a könyvben motívum, ami az egyik kedvencem. :)

smetalin>!
Paula Hawkins: Lassan izzó tűz

Úgy veszem észre, szereti az alkoholos, önsajnálatban tocsogó szereplőket. Én nem, semmi szerethető nincs bennük, fárasztóak.
Középszerű lett a sztori, semmi kiemelkedő, gyorsan felejthető.
Megint beletett a kalapba egy csomó szereplőt, rostálni kell az olvasónak, hogy ki fontos és ki nem, egy ami közös bennük, mind hibás áru. Irene a 80 éves kis öreglány a legszerethetőbb karakter, nem iszik és nem kesereg, néha kicsit zavart, de nagy krimi olvasó.
„Jajj, az ég szerelmére! – mormogta Irene hangosan, miközben becsukta a könyvet, és az adományboltba szánt halom tetejére dobta. – Tömény giccs az egész!”
Jól mondja! :)


Népszerű idézetek

Málnika P>!

Nem lehet mindig csupa buli az élet, Janine. Időnként kénytelen az ember felnőtt lenni.

71. oldal (XXI. Század, 2021)

2 hozzászólás
Málnika P>!

Végső soron mi baj volt a hagyományos bűnügyi regénnyel, amelyben a jó diadalmaskodik, a rossz elbukik? És ha a dolgok a való életben ritkán alakulnak így, akkor mi van?

216. oldal (XXI. Század, 2021)

Málnika P>!

A hatalom forgandó, és jön még kutyára dér.

84. oldal (XXI. Század, 2021)

Bea_Könyvutca P>!

Sosem tudhatja az ember, mi fog hasznosnak bizonyulni, nem igaz?

22. oldal

FreeAngel P>!

– Amikor megszületnek – mondta, kezét a kilincsen nyugtatva –, a kezében tartja őket az ember, és káprázatos, aranyszínű jövőt képzel el. Nem pénzt, vagy sikert, vagy hírnevet, vagy bármi ilyesmit, hanem boldogságot. Hatalmas boldogságot! Felégetné az ember a világot, hogy boldognak lássa őket.

132. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · gyermek · jövő · születés · szülő
FreeAngel P>!

– Vannak kérdések – mondta halkan –, amelyekre nem akar az ember választ kapni. Amelyekre soha nem akarja tudni a választ.

262. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kérdés · Theo Myerson · válasz
Mónika_T P>!

És ha Carla is szenved, hát, az nem ideális, de pontosan úgy, ahogy az ellenségem ellensége a barátom, olykor az ellenségem barátja szintén az ellenségem, és ezen nem lehet segíteni, egyszerűen így működik a világ. Így szokott történni az ilyesmi; nem méltányosan. Bármiféle konfliktusban óhatatlanul akadnak ártatlan áldozatok.

85. oldal

Maya>!

Apróságok zökkentik ki az ember életét a kerékvágásból.

173. oldal

Mónika_T P>!

A nők szeretik a krimiket – mondta neki az ügynöke. – Élvezik az áldozati szerep katarzisát…

106. oldal

Kapcsolódó szócikkek: krimi
Mónika_T P>!

különös, milyen gyorsan átértékeli az ember egy alkotó munkásságát, amikor az illető már nemcsak egy elvont valami, nemcsak egy önelégültséget árasztó fotó egy könyvborítón, hanem elő, lélegző személy, félénk mosollyal és büdös kutyával."

110. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Lisa Jewell: A föld nyelte el
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Sabine Durrant: Így emlékezz rám
Lisa Jewell: A fenti lakók
Alice Feeney: Időnként hazudok
Liz Nugent: Mindig is éjjel lesz
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból
Diana Hunt: Őrület határán
Robert Galbraith: Gonosz pálya
Søren Sveistrup: A gesztenyeember