A ​lány a vonaton 3074 csillagozás

Paula Hawkins: A lány a vonaton Paula Hawkins: A lány a vonaton Paula Hawkins: A lány a vonaton

Te nem ismered, de ő ismer téged

Elképesztő lélektani thiller – a Hátsó ablak találkozása a Holtodiglannal.

Rachel ingázó, minden reggel felszáll ugyanarra a vonatra. Tudja, hogy minden alkalommal várakozni szoktak ugyanannál a fénysorompónál, ahonnan egy sor hátsó udvarra nyílik rálátás. Már-már kezdi úgy érezni, hogy ismeri az egyik ház lakóit. „Jess és Jason”, így nevezi őket. A pár élete tökéletesnek tűnik, és Rachel sóvárogva gondol a boldogságukra.
És aztán lát valami megdöbbentőt. Csak egyetlen pillanatig, ahogy a vonat tovahalad, de ennyi elég.
A pillanat mindent megváltoztat. Rachel immár részese az életüknek, melyet eddig csak messziről szemlélt.
Meglátják; sokkal több ő, mint egy lány a vonaton…

Paula Hawkins első thillere azonnal a bestsellerlisták első helyezettje lett.

Tizenkét nyelvre már lefordították, vitathatatlan, hogy 2015 meglepetését tartja kezében az olvasó.

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
XXI. Század, Budapest, 2021
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635681259 · Fordította: Tomori Gábor
>!
XXI. Század, Budapest, 2021
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635681242 · Fordította: Tomori Gábor
>!
XXI. Század, Budapest, 2018
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155915161 · Fordította: Tomori Gábor

7 további kiadás


Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Megan Hipwell · Rachel Watson · Scott Hipwell · Tom Watson · Anna Watson


Kedvencelte 228

Most olvassa 139

Várólistára tette 676

Kívánságlistára tette 666

Kölcsönkérné 13


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Paula Hawkins: A lány a vonaton

A könyv, ami már hetek óta a moly legolvasottabb könyvei között van, én pedig vagy egy fél éve előjegyeztem magamnak, és várom, hogy olvashassam. Nem tagadom, nagyon kíváncsi voltam már.
Kezdjük a fülszöveg első mondatával: „Elképesztő lélektani thriller – a Hátsó ablak találkozása a Holtodiglannal.”, ez egy nagyon csábító mondat volt nekem, de sajnos nem volt itt semmiféle találkozás. Hitchcock remekével, a Hátsó ablakkal köszönő viszonyban sincs ez a könyv szerintem, a Holtodiglannak pedig egy fejezete izgalmasabb volt számomra, mint az egész A lány a vonaton.

Bővebben:http://konyvutca.blogspot.nl/2016/01/paula-hawkins-lany…

51 hozzászólás
Evelena P>!
Paula Hawkins: A lány a vonaton

Nagyon régóta tervbe volt már véve a könyv és mikor kézbe vettem, alig tudtam letenni. Hitchcock thrillereiből már annyit láttam, hogy a számát se tudom, és itt is megjelent az a feszültségkeltés, ami a filmekben is tetszik.
Borzongós, hidegrázós, izgulós, jó volt olvasni este a sötétben egy kislámpánál a nagy szobában. :D
A vonat, az újonnan felbukkanó szereplők, visszaemlékezések, ködös pillanatok, találkozások, menekülések, keserűség és múlt iránti vágyakozás egyvelege, ahol senki sem az, akinek elsőre hisszük.
Nagyon tetszett, tudom, hogy sokaknak túl borongós volt, de ez az egyre csak fokozódó feszültségérzet teljesen beszippantott.
Egyetlen negatívumot érzékeltem, az pedig az volt, hogy a könyv eleje táján (pontosabbat nem mondok, hehe :D) van egy mondat, amit, ha figyelmesen olvasunk, rájövünk, hogy ki a tettes.
Összességében nagyon érdekes regény, tetszett, már várom a filmet.

17 hozzászólás
Bleeding_Bride IP>!
Paula Hawkins: A lány a vonaton

Ebben a történetben az a legjobb, amit sok más esetben negatívumként hoznánk fel.
A szereplők mindegyike igazi, hús- vér sz@r alak. Nincs köztük egy kiemelkedően szép, okos, gazdag, elátkozott stb sem, amit úgy a történetek javában megtalálunk. Részemről egyikük sem volt szerethető, de az nem vett el semmit az olvasás élményéből. A történet lecsúszott szereplői valósak. Valós drámájuk van és gusztustalanul maiak.

8 hozzászólás
csillagka>!
Paula Hawkins: A lány a vonaton

Figyelmeztetés !
Ez a könyvet véletlenül se vedd a kezedbe ha nem vagy tökéletes mentális állapotba, mert még kiegyensúlyozottan is megvisel! Nem igazán tudok összeszedett lenni, ennyi szenvedést és mocskot nehéz lesz megemészteni. Sajnos nagyon is aktuális probléma az alkoholizmus, és minden ami vele jár. Tökéletes körkép hogyan csúszhat egy lány a semmibe, ha rossz embert választ és utána a legegyszerűbb pótszerhez nyúl. Kriminek se utolsó, bár éreztem a csavart, azért ennyire kemény végre álmaimban se gondoltam. Mármint ha lesznek álmaim, mert azt hiszem ma éjszaka pörögni fog az agyam, és minden vonatnál összerezzenek, mivel itt is közel vannak a sínek.(még fütyülni is szokott a sorompó előtt) Biztos ami biztos az ablakon a függönyt is behúzom, hiszen mindig lehetnek lányok a vonaton.

15 hozzászólás
zuna19>!
Paula Hawkins: A lány a vonaton

Hűha nem is tudom, hogy hol kezdjem.
Nagyon rettegtem az utóbbi időben ettől a történettől, főleg a vegyes kritikák miatt.
Már vagy ezer éve vártam rá, hogy ki tudjam kölcsönözni. De mégis amikor hozzájutottam, valahogy érdektelen volt, mindig csak félretettem itthon.
Pár napja már vissza is akartam vinni a könyvtárba, amikor anya azt mondta, hogy elolvassa, mert érdekli. Nagyon kíváncsi voltam a véleményére, mert gondoltam, akkor az segíteni fog nekem is abban, hogy elolvassam vagy hagyjam a bajba. Azt mondta, hogy az első 50 oldal nagyon gáz volt, de utána érdemes volt olvasnia, így azt mondta olvassam el, mert összességében tetszett neki és ajánlja. Próbáltam belőle kihúzni egy két infót, de mindig csak mosolygott és azt mondta, hogy olvassam el én is, és akkor megtudom, hogy miről van szó benne. Nagy nehezen de rávettem magam, hogy nekikezdjek. De tényleg nagy nehezen.
Fogalmam sincs, hogy hogyan de nekem már az elején leesett, hogy ki a tettes.
Nem is értem miért halogattam eddig. Nekem az elejétől nagyon tetszett a történet. Sőt nekem az eleje jobban tetszett mint a vége. A karakterekkel meggyűlt a bajom, egyiket sem kedveltem meg. Jóformán beteg volt az összes karakter.
Elgondolkodok rajta, hogy megnézzem e filmet, vagy sem. Kíváncsi is vagyok rá, meg nem is. Majd, ha már jó minőségben online is elérhető lesz, lehet megbirkózok vele. De nem hiszem, hogy annyira maradandó lenne, nálam ez a sztori.

nicosia P>!
Paula Hawkins: A lány a vonaton

Régi tervem volt már a „Lány a vonaton”, sokat hallottam róla, de valahogy mindig elkerültem. Most, hogy végeztem vele, nagyon vegyes érzéseim vannak. Kétségtelen, hogy jól felépített, erős lélektani krimi, de mégis valahogy az egész disszonáns.
Lassan haladtam az olvasással. Elsőre nem értettem pontosan miért, aztán rájöttem, hogy nagyon nehezen férek bele két pszichésen defektes narrátor fejébe. Egyikük bőven elég lett volna. Nem is tudom, hogy az alkoholbeteg önértékelési zavarokkal küzdő nő, vagy az önző szerintem bipoláris csaj volt-e a rosszabb. És akkor még a pöffeszkedő ostobáról nem is beszéltünk. Iszonyúan diszkomfortos élmény volt mindkét (mindhárom) versenyző. Ráadásul igazán el sem különültek a karakternézőpontok „hangjai”. Mindegyik egyforma vehemenciával, egyforma stílusban mesélte a történetet, ha a defektusaikról nem azonosíthatóak tulajdonképpen az egész simán összemosódik.
Tovább olvasva rájöttem, hogy egyetlen szimpatikus karakter sincs a könyvben, talán csak a vidám vörös fickó, aki körülbelül háromszor tűnik fel (akkor sem józan), és alig zavarja fel a vizet. Más senki. Még a rendőrők, és a barátnők sem. Ebből a szempontból egy nagy érzelmi síkság volt a regény, senkiben nem találtam kapaszkodót. Miközben érdekelt a bűntény, a szereplők folyamatosan löktek ki a történetből.
A regény cselekménye folyamatában nézve érdekes, de ahogy a végére értem,és visszanéztem csak azt láttam, hogy az egész simán összeköthető egy egyszerű geometriai ábrává. Tiszta vonalakkal, átláthatóan. Talán nem négyszöggé, de ötszögnél tovább nem mennék. Ez érdekes ugyan, de valahogy túl steril. Mintha a kivülálló világ nem is hatna, mintha csak a szereplők buborékja létezne. Egyszerűen valótlannak tűnik, és nekem ezzel fel is borult a koncepciója.
Ugyanez igaz az írásmódra is. A cselekmény naplószerűen kijegyzetelt, de ez is vonalas. A bejegyzésszerű fejezetrészek reggel és este ismétlődnek talán csak 5 délutáni és 3 kora reggeli esemény van, minden beszélgetés, találkozás, rendőrségi ellenőrzés, kihallgatás kizárólag reggel és este történik, váltakozó ütemben. Ez persze elsőször az ingázás miatt van így, aztán már csak megszokásból talán, mindenesetre túl kiszámított. Semmi sem lóg ki a sorból, az egész egyszerűen túl monoton.
Mindenképpen újdonság volt, a stílusa, a szereplőválasztás, és a felépítése is. Értékelem is az egyediségét, de nem szerettem.
Aludtam rá egyet, és most sem szeretem.

Lanore P>!
Paula Hawkins: A lány a vonaton

Ez a könyv aztán tényleg egy hullámvasút volt, de a végén fent állt meg. Elég sokáig olvastam, egyrészt a töménysége miatt, másrészt azért, mert iszonyúan depresszív a történet… a szereplőkben annyi bánat, félelem, és lelkifurdalás volt, hogy néha nem bírtam elviselni. Nem tudtam, mi lesz a vége, nem tudtam, melyik szemszögből mit látok, jól értem-e, és végképp nem tudtam, kire gondoljak bűnösként. Sikerült meglepnie az írónőnek, szerintem tökéletes befejezést írt, és az a sok-sok szenvedés, amit több, mint 300 oldalon keresztül tolt a fejembe, és alaposan lehúzott vele a mélybe, végül értelmet nyert.

5 hozzászólás
Bla IP>!
Paula Hawkins: A lány a vonaton

I.
Gondoltam, ha a felénél tartok, megfogalmazom az eddigiekről a benyomásaimat. Rachel a lány a vonaton – bár itt mindenki ingázik London felé. Sok lesújtó véleménnyel szemben én megértem Rachelt. A meddősége, s az ebből adódó szellemi frusztráció „már semmire nem vagyok jó – se szép, se anya” nagyon mélyre taszította, ahonnan – a könyv feléig jutva – úgy tűnik, bár visszaesésekkel, de igyekszik kilábalni, amikor úgy érzi tehet valamit, s így hasznos része lehet a közösségnek. Még nem veszett el véglegesen! M. A. T. S. szereplők nemigen nyerték el eddig rokonszenvemet.
Ez a krimi nem hasonlítható Hitchcock mesterműveihez. A könyv első felének környezetábrázolása kiábrándító, elég nehezen olvasom egyébként.
II.
Befejeztem. A mocskos valóság került itt ábrázolásra, s nem is ügyetlenül. Szuggesztiv, igen hatásos módszer, hogy együtt gondolkozhatunk e könyvben az érintett szereplőkkel. Ez a könyv tagadhatatlan értéke. Sajnos az emberek közt számosan vannak, akik visszaélnek a környezetükben élők bizalmával, s nem is mindig kell megbűnhődniük tetteikért. Tenni kell róla, hogy ne így legyen Rachel végső megoldásként miután nincs választása ezt teszi, s ezzel akár példát is mutat nekünk. Minden gyengesége ellenére ő a pozitív hőse ennek a könyvnek. Képes az újrakezdésre!
A könyv összbenyomását tekintve inkább egy közepesen jó krimi, szerintem túlértékeli az olvasótábor…

3 hozzászólás
Edmond>!
Paula Hawkins: A lány a vonaton

Elég szűz vagyok a thriller / krimik világában, ezért is vettem a kezembe a regényt, amin emlékszem, hogy hatalmas hype volt régen és sokan szerették. Az, hogy pont ezt a könyvet választottam egy kísérlet volt, hogy kilépjek a komfortzónámból. Jelentem, sikeres és teljesen pozitív lett az expedícióm, mert izgalmas, fordulatos és letehetetlen volt számomra A lány a vonaton, ami talán azért is tetszett ennyire, mert egyáltalán nincs viszonyítási alapom.
Nekem a történet jól felépített volt, az okok logikusak, de maga gyilkos kicsit kiszámíthatóra sikeredett, mert igaz, hogy több gyanús félrevezető tényező is volt, de azért könnyen lehetett következtetni. A csúcspont a pattanásig feszült és amolyan i-re a pont volt, hogy a regény az alkoholizmussal is foglalkozik. Az eleinte negatív főhősnő, akit nagyon nem szerettem, egy hatalma a karakterfejlődésen megy át, ami nagyon jót tett a történetnek.

Számomra jó élmény volt, de biztos vagyok benne, hogy az írónőtől szívesen olvasnék még.

8 hozzászólás
Pandalány P>!
Paula Hawkins: A lány a vonaton

Nehéz értékelést írni egy olyan könyvről, ami kapott már hideget-meleget, és ráadásul sokan összemossák a filmmel.
A könyvet tegnap este fejeztem be, de még mindig kavarognak a gondolatok a fejemben vele kapcsolatban. Rendesen feszegeti a határokat a történet, mert nem tudom egyértelműen azt mondani rá,hogy tetszett, de ugyanakkor azt sem, hogy egyáltalán nem.
Persze, a sztori, az események, a téma kegyetlen és durva benne (alkoholizmus, gyilkosság, lelki terror), tehát nem is számítottam semmi romantikára benne. Szerintem a pszichothriller kategória mindent elmond róla.
Számomra az eleje meglehetősen unalmas volt, de aztán a felétől beindultak az események. Tetszett, hogy végig nő narrálta a sztorit és a legizgalmasabb részeknél ugrott át mindig egy másik szemszögbe. Egy héten keresztül olvastam a regényt, amiből a könyv felét egy nap alatt. Egyszerűen ott maradt a kezemben az e-book olvasóm. :P
Nem volt ez olyan rossz, rémes és olvashatatlan, mint ahogy sokan állítják. Azt aláírom, hogy tényleg nem egy Holtodiglan, amivel nagyon magasra tette a lécet Gyllian Fynn a pszichothriller műfajában, de számomra ez a könyv is izgalmas és lebilincselő volt. Néhol idegesített Rachel okoskodása és az, hogy nem hagyta békén Scottot, fontoskodott, de máskor viszont drukkoltam neki, hogy végre ne igyon annyit.
Durva, hogy egy könyv főhőse alkoholista és nem is tudtam vele azonosulni, ettől függetlenül reméltem, hogy a történet végére jobban alakul a sorsa és kicsit javul a helyzet.
És most kíváncsian várom a filmet, a sok rémes kritika ellenére érdekel, hogy mit hoztak ki a könyvből.

7 hozzászólás

Népszerű idézetek

vargvani>!

Az élet nem bekezdés, a halál pedig nem zárójel.

14. oldal

Bíró_Júlia>!

Valami nem volt rendjén, de végül rájöttem, hogy csak én vagyok az.

183. oldal (21. Század Kiadó, 2015)

2 hozzászólás
TheEvii>!

Az ember arról talán nem tehet, hogy kicsoda, de arról tehet, hogy mit csinál.

283. oldal

Suddus>!

Nem értem, soha nem értettem, hogyan képesek az emberek vidáman semmibe venni a kárt, amit a szívük követésével okoznak. Ki mondta, hogy jó dolog, ha követed a szíved szavát? Színtiszta önzés ez, a mindent legyőző egoizmus.

37. oldal

DoreenShitQ>!

Talán nem is az igazság kimondásához, hanem pont a továbblépéshez van szükség bátorságra.

292. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bátorság · továbblépés
Black_Angel>!

Valaki, akivel közös múltad van, nem enged el, és bármennyire igyekszel is, nem tudsz elszakadni, nem tudsz megszabadulni tőle. Egy idő után talán felhagysz a próbálkozással is.

262. oldal


Népszerű triviák

Suba_Csaba P>!

A kötetből 2016-ban filmfeldolgozás készült Tate Taylor rendezésében.

[www.imdb.com]

Kapcsolódó könyvek: Paula Hawkins: A lány a vonaton

Paula Hawkins: A lány a vonaton

Kapcsolódó alkotók: Paula Hawkins


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Sabine Durrant: Így emlékezz rám
Ker Dukey – K. Webster: Pretty New Doll – Csinos új babácska
M. J. Arlidge: Ecc, pecc
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Sienna Cole: Ahol a százszorszépek nyílnak
Lisa Jewell: A fenti lakók
Gillian Flynn: Éles tárgyak
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból
S. J. Watson: Amnézia
Daniel Cole: Rongybaba