A ​boszorkány lánya 66 csillagozás

Paula Brackston: A boszorkány lánya

1628-ban járunk. A kis Bess Hawksmith rémülten nézi végig, ahogy anyját boszorkányság miatt felakasztják. Egy titokzatos férfi befogadja és felneveli. Ám Gideon oltalmának hatalmas ára van. Megátkozza a lányt, hogy örökre üldözni fogja. Ugyan már, ki venné ezt komolyan?
1888-at írunk. Dr. Elisabeth Hawkins sebészeti műtétekhez asszisztál, és közben egy különleges ügyben nyomoz: Londonban valaki sorra végez prostituáltakkal. Ki sejtheti még akkoriban, hogy Hasfelmetsző Jack a történelem egyik legkegyetlenebb sorozatgyilkosaként vonul be a történelem lapjaira?
2012-et mutat a naptár. Elizabeth visszavonultan él. Már szinte beletörődött, hogy a férfi hajdani átka alól sosem lesz szabadulása. De egy napon beállít hozzá egy fura tinédzserlány. És Elizabeth elkezdi tanítani őt…

>!
Lettero, Budapest, 2022
440 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155685996 · Fordította: Hoppán Eszter
>!
Lettero, Budapest, 2022
400 oldal · ISBN: 9789636240004 · Fordította: Hoppán Eszter

Kedvencelte 3

Most olvassa 6

Várólistára tette 139

Kívánságlistára tette 109

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Dóra_Viki P>!
Paula Brackston: A boszorkány lánya

A 15 éves Bess édesanyját boszorkányság vádjával elítélik, a családja többi tagját a pestis miatt veszíti el. A magára maradt lány örökli anyja képességeit, és az ő javaslatára a titokzatos Gideonnál keres menedéket. Aki igazi boszorkányt farag belőle, mindenre megtanítja, de meg is átkozza.
384 évvel később találkozunk Elizabeth -el, aki összebarátkozik a szomszédságában lakó Tegan-nel, bizalmába fogadja, és elmeséli élete történetét.
Ahhoz képest, hogy nem szoktam fantasyt olvasni, és nem is köt le igazán, kifejezetten tetszett ez a regény. Miután elengedtem, hogy ne sok valóságtartalmat keressek benne, sikerült belerázodnom. De nem lett a kedvencem ez a műfaj.
Viszont, nekem hiányzott, hogy a bemutatott életek között mi történt. Hogyan lett Bess-ből Eliza, majd Elise…. Hiányérzetem maradt, hogy miért ezt a három életet fejtette ki.

Mariann_ P>!
Paula Brackston: A boszorkány lánya

A fantasy nem az én műfajom, de csak akkor vettem észre amikor az első „fura ” dologgal találkoztam.
A boszorkányság, a kicsit több tudást, a gyógynövényekkel gyógyítást, a főzetek, balzsamok, tinktúrák készítését jelentette.
Az 1620-as években járunk. Megjelenik a pestis, az emberek kitalálják, hogy a halál a boszorkányok műve.
A boszorkányvadász megjelenése semmi jót nem jelent, könnyen rábizonyítható bármi a gyógyítással foglalkozókra. Halál is vár rájuk.
A boszorkány lánya is örökli a képességet, 15 éves korában magára marad.
Eddig nagyon megfogott a történet, aztán a fantasy szállal egy olyan ötvözet alakult ki, hogy éreztem, el kell fogadnom ezt a mágikus , különleges vonalat is, ha tudni szeretném hogy alakul a lányka sorsa.
3 idősíkban követhetjük az életét , 260 évvel később , amikor egy londoni kórházban dolgozik (ezt a részt nagyon szerettem ) , majd 384 évesen találkozunk vele ismét.
Utazás közben olvastam, a vonat vitt, a gondolataim szárnyaltak a könyvnek köszönhetően.
Amint elfogadtam a fantasy történéseket, nem találtam semmi nem tetszőt benne, így maximális csillagot kapott tőlem.

Lázárné_Csernus_Anikó>!
Paula Brackston: A boszorkány lánya

AddieLaRue (és Adaline varázslatos élete) óta keresek jó kis időutazásos fantasyt. A boszorkány lánya jó választásnak tűnt, mert ezeket az alapjegyeket fűszerezi jó mágiával. A hibái ellenére szerethető történet. Elisabeth a boszorkány üldözések idején kezdi sok száz éven átívelő kalandját, ahol legtöbbször a magány a társa. Habár a megjelenített időszakok történelmi háttere jól bemutatott, valahogy hiányzott az összekötő kapocs, a válasz a miértre, miért ezek az időpontok? Szeretem a fejlődő női karaktereket, itt ebből picit kevesebbet kaptam, orvostudománya minden korban magabiztos, mégis apró morzsákat megjeleníthetett volna a jelenben is. A mentor mentorált viszony is sokszor hiányos. Ezektől függetlenül jó volt elmerülni kicsit a gyógynövények és különleges erők birodalmában.

szindilu>!
Paula Brackston: A boszorkány lánya

Mind a történet, mind a szerző stílusa lenyűgözött. Általában nem szeretem a lassan hömpölygő történeteket, de ez esetben teljesen sikerült belevesznem mind időben, mind „térben” . Fantasztikus atmoszféra lengte be valamennyi idősíkot, ugyanolyan egyszerűen és gyorsan sikerült belehelyezkednem az 1888-as londoni milliőbe, mint az 1600-as évek eleji eldugott angol falucska kezdetben csupán istenfélő ám átlagos világába, amely hamarosan a boszorkányüldözés kegyetlen színterévé válik. De ugyanúgy belevesztem az 1917-es szálba is, amikor a flandriai hadszíntérre varázsolt el Brackston, szinte testközelből tapasztaltam meg a háború borzalmait az egészségügyi személyzet szemszögéből.

A mágia, a boszorkányság valahogy olyan természetesen bújt meg a lapokon, elhitette velem, hogy akár igaz is lehetne mindaz, amiről olvasok, olyan finom építette fel a szerző, kezdve az egyszerű gyógynövényes orvoslástól, a kétségbeesés vezérelte magasabb erők felé fordulásig.

Bess karaktere is szépen, fokozatosan érik. Egy ártatlan, gondtalan fiatal lányból, tragédiák és üldöztetés sújtotta, halhatatlanságra kárhoztatott asszonnyá válik, akit a múltja évszázadokon keresztül kísért és ez meghatározza az emberekkel való kapcsolatait is.

Szerintem egy mágiáról, boszorkányokról, természetfeletti erőkről szóló történet akkor igazán jó, ha az olvasó azt érzi, rá is mágikusan hat. Bűbájjal csalogatja magához, transzba ejti és nem ereszti az atmoszféra. És én pont ezt éreztem A boszorkány lánya olvasás közben, annak ellenére is, hogy a varázslás ténylegesen csak elvétve üti fel fejét a történetben.

Jucush84 P>!
Paula Brackston: A boszorkány lánya

Lenyűgöző történet egy elátkozott lányról, aki talán soha nem lel nyugalmat.
A történet egy kicsit lassan csordogált, ez mégsem volt zavaró. A bemutatott történelmi korok és helyszínek szépen be lettek mutatva, jól megírtak voltak. Mégis hiányzott a korok és idők közötti összefüggés, a folyamatosság. Miért pont most, miért pont itt? Vártam, hogy Gideon több szerepet kap, nekem kicsit olyan volt, mint egy szellem.
Igazi nőregény, boszorkányokkal, bűbájjal, gyógynövényekkel. Az ember a könyvet olvasva kicsit elhiszi, hogy valóban léteznek.

BBetti86 >!
Paula Brackston: A boszorkány lánya

A helyzet az, hogy az Addie LaRue nagy kedvencem lett, és ez a történet annyira emlékeztetett rá, hogy hiába más, attól már kevésbé tetszett.

A hősnőnk, Elizabeth történetét követjük nyomon évszázadokon át. spoiler Viszont, ha enged neki, azzal az erőt adó Gideont is elfogadja, aki egyre kevésbé emberi, nagyon magának akarja a nőt és mocskos módszerekhez nyúl. Ők játszmáznak egymással kezdetektől, egészen a végéig.

Nekem ez magyarázza, hogy a hosszú életből miért ezek az epizódok lettek kiragadva. Itt vannak a kapcsolat legfontosabb pontjai: a kapcsolat kezdete, amikor majdnem szerelem lett, a nagy veszteség és a leszámolás. De az is úgy, hogy spoiler Sok mindent hozzá lehet tenni, de nekem ez leginkább Elizabeth és Gideon harcának története, amiben mindenki más csak bábu.

De, ha már emlegetem ezeket a színeket. Izgalmas, érdekes helyszínek. A boszorkányüldözések kora. London Hasfelmetsző Jack terrorjának idején. A világháború. A korhangulat, az események mindig hatással vannak a cselekményre. Így van történelmi regény beütése is, bár nem a tényleges nagy történelmi eseményeket taglalja, és nem a történelmi hírességek a szereplői.
Különben minél régebbi a korszak, annál jobban sikerült megfognia az írónőnek. Ahogy a babona és a népharag ártatlanokra irányul, és miből lett a boszorkányüldözés. Nekem talán ez tetszett benne legjobban.

Elizabeth és Gideon harcában a jellemek is összecsapnak. Az egyik másokért él, a másik számára a saját hatalma és akarata minden. Pedig mindketten ugyanazt az erőt hordozzák – ezzel kicsit benne van az is, hogy nem maga az erő jó vagy rossz, az ember teszi valamilyenné. Így lehet Elizabeth a mindenkin segítő jóságos, míg Gideon fizikailag is egyre inkább szörnyeteggé lesz – spoiler

Ami miatt még kissé csalódott vagyok, hogy más színezetet vártam. Thrillert akartam olvasni, pergő cselekményt, rejtélyt. Ehhez képest ez egy kifejezetten kényelmes, nyugodt történet. Még a Hasfelmetsző korszakában is. Thriller nagyon kevés akad benne, nem is tudom, mi az uralkodó zsáner. Éppen csak kicsit fantasy, ahogy kicsit történelmi, meg nagyon kicsit thriller is. Még a női regényhez, a chick lithez érzem legközelebb annak ellenére, hogy nem éppen az arra jellemző stíluselemekkel van teli a regény.

Különben jól olvasható, megvan az élvezeti faktora. Gördülékeny, értelmes, és nem merít alsóbb rétegekből. Csak nagyon női, a stílusa is. Jóval több benne az érzelmi gyötrődés, mint ami nekem bejön.

Egy olvasásra jó volt, de ennél sokkal jobbat vártam.

szélcsengő>!
Paula Brackston: A boszorkány lánya

Szerettem ezt a könyvet. Korokon átívelő fantasy, némi történelmi színezettel. Elisabeth karaktere néhol idegesítően naív, Gideon az a tipikus gonosz, aki számomra nem igazán volt ijesztő, de összességében jól szórakoztam. Akik anno szerették a Bűbájos boszorkák című sorozatot, imádni fogják.
A folytatások várhatóak magyarul? Ugyanis ez egy sorozat első része. off

TűrőlPattant>!
Paula Brackston: A boszorkány lánya

Ez a tipikusan a borító alapján könyvválasztás esete volt.
De megint csak tudom a fantasy, még ha csak minimálisan is van jelen a regényben nem az én világom.

Pedig ez a csizma-szoknya kombó nagyon vagány

A Gideon vonalat én jobban ki ontotta volna….

kicsiboszi P>!
Paula Brackston: A boszorkány lánya

Jó volt, de van néhány de. Igazi nőregény, abból a szempontból, hogy minden pozitív karakter nő, nincs benne tevékeny férfi, és a századokon átívelő gonosz, akivel meg kell küzdeni, szintén egy pasi. A végefelé picit zavart, de ez van. Lassú folyású, de olvasmányos könyv, az idősíkok közti ugrás is jó, de ezek a történetek csak lógnak a levegőben, nekem hiányzott, hogy lesz Bessből Elisabeth, majd Elise és a többi. Pont a személyiségváltás lenne izgalmas. Mivel az életéből csak pár hétnyi epizódokat ismerhetünk meg, kimaradtak olyan információk, amik jók lettek volna. spoiler
Elisabeth és Gideon mester-tanítvány, pszichopata szerelmes üldöző kapcsolata nekem ijesztő mértékben eszembe juttatta az Esmeralda című sorozatot, amit kislányként néztem a mamámmal. Jó lett volna, ha Gideon többet szerepel, az indítékai, eredete több részt kap, mert bár egy darabig izgalmas volt a „gonosz, akit sose látunk, de menekülni kell előle”, jobban tetszett volna, ha elmélyedhetünk a karakterében. A vége csavar elég kiszámítható volt.

senhorita>!
Paula Brackston: A boszorkány lánya

A múltbéli események érdekeltek, de a jelen kiábrándító volt.


Népszerű idézetek

Liat >!

– Most erősnek kell lenned. A szíved mélyére kell lenyúlnod, és onnan kell merítened olyan erőt, amiről nem is tudtad, hogy ott lakozik, Bess. Bátornak kell lenned. Ahogy nekem is.

Liat >!

A gyász térdre kényszerítette, és úgy szorította ki a tüdejéből a levegőt, mint egy erőteljes ütés. Látta, hogy az anyja ugyanúgy szenved, és mindketten tudták, hogy erre nem létezik orvosság.

Liat >!

A vadak társasága megnyugtató, bizalmuk pedig örömöt ad.

average>!

Csak azokat tudom tanítani, akik akarnak tanulni, uraim. A tanuláshoz alázat kell. Fel kell készülniük arra, hogy beismerjék a tudatlanságukat. Hagyniuk kell, hogy megteljen az agyuk azokkal a létfontosságú ismeretekkel, amelyeket azoknak a nagy tudású és elkötelezett elődöknek köszönhetnek, akik maguk előtt indultak el a megvilágosodás felé vezető hosszú úton.

217. oldal - A boszorkány lánya (Lettero, 2022)

Liat >!

Nem tudok […] megváltozni, hogy olyan legyek, amilyennek te akarsz.
Olyan vagyok, amilyen. És te is olyan vagy, amilyen. Éppen ezért szeretlek.

Liat >!

Amiatt szeretlek, aki és ami vagy. Elfogadom a szakadékot, ami kettőnk között van. Tudom, hogy te is szeretsz engem, Bess. Ezt az alantas, halandó énemet. És azt akarom, hogy így szeress. Ahogy vagyok.

Liat >!

Ha mást nem is, azt megtanultam ebben a nyomorult háborúban, hogy hűnek kell
maradnunk önmagunkhoz. A nyers, egyszerű, tökéletlen énünkhöz.

Liat >!

Azt szeretném, hogy úgy éljük együtt az életünket, ahogy most. Kész vagyok vállalni a következményeket. Teljesen neked szentelem magam, bármennyi időnk is legyen. És bármilyen hosszú vagy rövid is legyen ez az idő, én boldog leszek, mert szerethettelek téged.

Liat >!

Túlságosan feldúlt voltam ahhoz, hogy belássam Archie gondolkodásának észszerűségét, és a szavai bölcsességét. Csak később jöttem rá, hogy igaza volt.

Liat >!

Este órákon át készítettem egy újabb adag olajat. Csináltam egy tucatnyi üveggel a levendulából és ugyanannyit mentából. Könnyű és kellemes munka, és általában leköti a figyelmemet, miközben megakadályozza az elmémet abban, hogy olyan dolgokon rágódjak, amelyekkel kapcsolatban nem tehetek semmit.


Hasonló könyvek címkék alapján

Barbara Erskine: Az Alvókastély
Philippa Gregory: A folyók asszonya
David Gemmell: Makedónia oroszlánja
Joan D. Vinge: 47 ronin
Alma Katsu: Éhség
Krencz Nóra: Szilánk
Farkas Bíborka: Róma lángjai
Yangsze Choo: Szellemara
Marcellus Mihály: Az idő tava
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Reneszánsz