Iggy ​Pop – Open up and Bleed 14 csillagozás

Paul Trynka: Iggy Pop – Open up and Bleed

„So ​many people rise and fall” – énekli Iggy a »Home«-ban, s ha valakivel, hát épp vele kapcsolatban igaznak érzik ezt a tündöklés-bukás mesét. Mert hát a Stooges-időszak után jött a nagy zuhanás. Állítólag. Mert miféle zuhanás az, amelyet olyan zseniális albumok fémjeleznek, mint az Idiot vagy a Lust For Life?
Jobban tesszük hát, ha hanyagoljuk ezt az „egyszer fenn, egyszer lenn” típusú megközelítést, mely egyébként is a mainstream-sikerekben gondolkodók sajátja. Ők azok, akik folyton azon sopánkodnak, hogy Iggy sosem „futott be” igazán. Valószínűleg soha nem is akart – az ő mércéik szerint semmiképp. S ha mégis lettek volna ilyen ábrándjai, alkatából adódóan alkalmatlan volt rá, hogy a fél világ kedvence legyen. Így maradhatott meg kevesek kisajátítható Jim Osterbergje.
Valami okból e könyv szerzője, a Mojo magazin jeles szerkesztője nagyon erőlteti a Jim Osterberg/Iggy Pop alteregók szembeállítását. Előbbit a meghitt barát és halk szavú poéta, utóbbit a nagyközönség… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Legendák élve vagy halva Cartaphilus

>!
Cartaphilus, Budapest, 2008
424 oldal · ISBN: 9789632660448 · Fordította: Dudich Ákos, László István, Tardos Hanna

Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Juhász_Peti>!
Paul Trynka: Iggy Pop – Open up and Bleed

Avagy az erősen nárcisztikus, hipomániás nagyfarkú Iguána kalandjai! Nem egy tipikus esti mese. Életveszélyes, de abszolút hiteles dekadens figura, aki ön-és közveszélyes punk, nagy túlélő. Ebben a könyvben remek bepillantást kaphat az olvasó emberünkről, aki hatással volt annyi zenészre,zenekarra (Bowie,Rotten,Cobain,N.I.N.Ramones,Clash,Damned stb.) és magára a punk korszakra,meg talán a thrash-re. James Osterberg tehetséges énekes és poéta, skizo másik énje, Iggy Pop,a tasmán ördög élete izgalmakkal, kudarcokkal, hullámvölgyekkel és tömény rakenrollal tarkítva fél (?) Kolumbiát elszívva, belőve zajlott, miközben bárkin képes volt átgázolni, kihasználni, ha épp tombolni vágyott. Végig érdekfeszítő stílusban, rengeteg (nekem) hasznos infófal szolgál a kötet, ami nem sajnálja a bulvár sztorikat sem. Nem, nem a jóízlés határán egyensúlyoz, hanem túlmegy mindenen, és feketén-fehéren megkapjuk, amire vágyunk az életrajz okán. Messze nem átlagos élet, amin keresztül betekinthetünk a Fun House,Three Stooges, David Bowie (Kaméleon és Iguána  ) vagy szólókarrier „backstage-e” mögé, egy rendkívül intelligens, de bipoláris talán zseni zenész történetein át. Diszkográfia, élethelyzetek, elemzések, pletykák, minden, ami belefér a majd 400 oldalba. Paul Trynka számomra hibátlan munkát végzett, sehol nem veti el a sulykot,ha kell, személyesen, vagy épp kívülállóként ír, legyen szó az Idiot-ról, vagy perverz játékokról, kaki-pisi szexről. A hosszú farkú Iguána tuti nem normális, hanem egy másik,Heroin bolygóról jött dekadens „Utazó”…Teljes döbbenet, amit megtudtam ebből, de mégis csodálom, talán irigylem,de példaképnek nem nevezném. Rendkívül jó könyv néhány veszett képpel megspékelve! Kötelező olvasmány.
https://youtu.be/y4hPnZUMBwA

kissakos I>!
Paul Trynka: Iggy Pop – Open up and Bleed

A világ legkidolgozotabb heroin izomzatával rendelkező rockandrollere és az ő története, a nem is olyan szomorú gyerekkortól a hegyekkel és völgyekkel tarkított, mai napig tartó életpályáig. Meredek, mint maga a Művész, akiről szól.

>!
Cartaphilus, Budapest, 2008
424 oldal · ISBN: 9789632660448 · Fordította: Dudich Ákos, László István, Tardos Hanna
Virág_Balázs_Face I>!
Paul Trynka: Iggy Pop – Open up and Bleed

$@!% cucc! Betekintést nyerhetünk egy rock' roll vadállat életébe, az összes hullámvölggyel, elszalasztott (vagy elkúrt) lehetőséggel együtt. Az agresszió, balhék, izzadtság, vér, összeomlások és feltámadások örvényében forogva a szerző a szemünk elé vetít egy modern kori Jekyll és Hyde-ot, csak mások a díszletek, a konfliktusok és végig DÜBÖRÖG A ZENE!


Népszerű idézetek

norbert_hellacopter>!

Iggynek már a színpadon kellett volna lennie, de mi épp egy tűt húztunk ki a karjából, és spriccelt az arcunkba a vér. Eközben Alice Cooper és a zenekara felrakja a műszempilláit, és púderezi az arcát ugyanabban a helyiségben. És ekkor elgondolkodtam, hogy Alice Cooper és a srácai nem olyan jók, mint ez a banda, de profik. Összehasonlítom őket. Mindkét zenekar egyformán ezerötszáz dollárért lépett fel, de úgy tűnt, hogy csak az egyikük hajt a sztárságra. A másik arra hajtott, hogy a fürdőszoba padlóján feküdjön. – Danny Fields; 1971

133. oldal

norbert_hellacopter>!

Elég kemény társaság volt, akik sokmindent nyomtak – meséli Dayna. – Én is eljátszadoztam ezzel-azzal, de Iggy aztán alaposan belemerült, és megint kezdett elég szemét módon viselkedni. Aztán egyszer amikor felugrottam hozzá, egy csaj volt az ágyában. Kérdem tőle: Hogy a kurva életbe kerül ide ez a nő? Mire ő: Nos, baby, lecseréltelek. És miközben én pakoltam össze a cuccaimat, ők dugtak tovább. Nos, ekkor láttam utoljára.

287. oldal

norbert_hellacopter>!

Hallotuk, hogy amikor a zenekar hazajött egy kicsit pihenni az utolsó nagy nekirugaszkodás előtt, Iggy valahogy átvert valakiket, akik az University of michigan egyetemen dolgoztak, és egy orvosi kísérletben majmoknak adtak kokaint. Lenyúlta a majmok kokainját és benyomta az egészet, a majmok pedig cukros vízen éltek. Utána biztos kirúgtak néhány embert az egyetemről.

192. oldal

Juhász_Peti>!

Iggy röpke megalomániás rohamában azt találta mondani egy újságírónak: Elég szar ügy, hogy Elvis meghalt, én vagyok az új Elvis! – aztán belepisált az íróasztal alatti szemétkosárba.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Ben Myers: Green Day (angol)
Iggy Pop: 'Til Wrong Feels Right
Steven Tyler – David Dalton: Does the Noise in My Head Bother You?
Johnny Ramone: Commando (angol)
Roger Miret – Jon Wiederhorn: My Riot
Rob Jovanovic: George Michael
Janis Winehouse: Loving Amy
J. Randy Taraborrelli: Michael Jackson (angol)
Rex Brown – Mark Eglinton: Official Truth, 101 Proof
Steven Adler: My Appetite for Destruction