Rókagyermek (The Witcher 2.) 68 csillagozás

Paul Tobin: The Witcher 2. – Rókagyermek

Geralt útja során egy szerencsevadászokkal teli hajóra kerül, nem sejtve, hogy néhány utas komoly veszélyt jelent a többiekre. Idővel az is kiderül, hogy egyikük olyan titkot őriz, amely a teljes legénységet és az utasokat is a keserű és csúf vég felé sodorja. Egy rókaasszony bosszúja felé…

Geralt kénytelen minden vaják képességét bevetni, hogy mentse magát és társait a bosszúszomjas vulpia gyilkos varázslataitól. A szörnyeteg által keltett illúziók azonban mindenkit megtévesztenek, s a hajó fedélzetén csakhamar káosz és zűrzavar lesz úrrá…

A The Witcher, mely Andrzej Sapkowski Vaják c. fantasy sorozatából született, 2015-ben a közönség és a kritikusok által is leginkább elismert videójáték volt. Képregényünk bár ez alapján készült, de benne a játéktól és a Vaják könyvektől független, teljesen új történetet ismerhetnek meg az olvasók.

Eredeti mű: Paul Tobin: The Witcher 2. – Fox Children

>!
Szukits, Szeged, 2018
136 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634974543 · Fordította: Kolozsvári Zsófia · Illusztrálta: Joe Querio

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Ríviai Geralt


Kedvencelte 5

Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 34

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
vicomte P
Paul Tobin: The Witcher 2. – Rókagyermek

A második Vaják képregény történetét tekintve sajnos jócskán egyszerűbb, mint az első volt, ám persze még így is kellemes olvasmány – már, ha lehet a „kellemes” jelzőt egy véres bosszútörténetre használni.

Geralt egy törpe társaságában utazva egy folyami hajóra keveredik, amelyen egy rakásnyi szerencsevadász tartózkodik, akik elfuserált mentőcsapatként próbálták egy nemes tündehölgy gyermekét megmenteni az őt elrabló vulpia – rókaasszony – karmaiból. A vulpiákról tudnivaló, hogy nem likantrópok, nem emberből állattá alakuló szörnyek, hanem állatszellemek, amelyek humanoid – tünde – formát tudnak felvenni spoiler, és ösztönös varázshatalmuknak köszönhetően számtalan illúzióval tudják tévútra vezetni az ellenségeiket.

Egy ilyen spoiler bosszúszomjas vulpia csap le a társaságra és egyre mélyebbre, egyre veszélyesebb helyekre tereli a hajón tartózkodókat a csalárd látomások segítségével. Természetesen a történet végére – az előírt spoiler csavart követően – a gátlástalan és elég ostoba szerencsevadászok meg is bűnhődnek a tetteikért.

Ahogy mondtam, ennek a kötetnek a története jóval kevésbé komplex, mint az első részé volt, és ez sajnos a kicsit vissza is ütött, mivel a remek felvezető epizódot követően számomra eléggé leült a sztori, és túl gyakran köszönt vissza ugyanaz a konfliktus… Furcsa ezt mondani egy másfél óra alatt kivégezhető képregénynél, de kevesebb oldalszámban ez a sztori jobban ütött volna.

A rajz itt is Joe Querio munkája, akinek a stílusa leginkább a Hellboyt idézi, de az előző résznél egy fokkal jobban kidolgozottabbak a panelek, és a karakterek is kevésbé tűntek számomra vázlatosnak és elnagyoltnak, amit pozitívumként éltem meg.
Persze ettől még ez a kötet sem lesz az aprólékos grafikai kidolgozás híveinek a kedvence.

4 hozzászólás
>!
ViraMors P
Paul Tobin: The Witcher 2. – Rókagyermek

A kötet hasonló az előző részhez, Geralt és aktuális útitársai a világtól elzárva kerülnek szembe az elrabolt lányát kereső vulpiával. A történet során folyamatos kérdés, meddig a valóság és honnan az illúzió, arról nem is beszélve, hogy a legnagyobb szörny nem feltétlenül a rókaasszony…
A képi világ itt is meglehetősen sötét, remekül illik a hangulathoz. Kicsit talán sokszor játszódott le az Ez most illúzió? – Nem tudom. beszélgetés, de ezt leszámítva határozottan élveztem ezt a kötetet is.

>!
zamil
Paul Tobin: The Witcher 2. – Rókagyermek

Nálam ezek a Vaják képregények nagyon betaláltak. Mind a rajzolás mind a történet ismét rendben van. Üde kiegészítők számomra a már megismert világhoz.

>!
Hollóhát
Paul Tobin: The Witcher 2. – Rókagyermek

Páromat ajándékoztam meg vele, de valahogy mégis megelőztem az olvasással. Kész rejtély. ;) Az előző kötethez hasonlóan itt is egy vaják epizódot kapunk, kis harccal, kis gondolkodnivalóval. Nem olyan erős, mintha Andrzej Sapkowski tollából ragadtak volna ki egy fejezetet, de jól illeszkedik a witcher univerzumban. Nincs idegen kéz szaga sem.

A képi világáról továbbra is azt tudom mondani, hogy szépen illeszkedik a történetek stílusához. Önmagában annyira nem nyűgözött le, a karakterek, főleg a háttérben állók, sokszor túl elmosódottak. Hangulat aláfestőnek tökéletes, de nem valószínű, hogy csak a képek kedvéért később is nekiállok majd lapozgatni.

>!
Ivenn
Paul Tobin: The Witcher 2. – Rókagyermek

Lényegében elég hasonló élményt nyújtott a Rókagyermek, mint a képregénysorozat első része: a rajz továbbra is hagy némi kívánnivalót maga után, az én ízlésemnek még mindig túl felületes a karakterek kidolgozása. Ezzel szemben a táj- és környezetábrázolások még mindig tetszenek és szerintem Joe Queriónak ehhez van igazán érzéke. (A hajót és a tengert ábrázoló paneleknél még néha meg is álltam egy pillanatra, hogy jobban megnézegessem a rajzokat! De ezt leszámítva lehet nem kezdeném el csakúgy fellapozgatni a kötetet a képekért…)
A grafikával ellentétben a történet ismét sokkal jobban értékelhető, ráadásul ezúttal már egy Sapkowski által írt sztori áll a középpontban: a Viharidőben megismert rókaszörny, a vulpia körüli események kerülnek bemutatásra és véleményem szerint egész jól vissza is adja a képregény a könyvben történteket. spoiler
Egy délutáni kikapcsolódásra ismét teljesen jó volt a kötet, de őszintén szólva továbbra sem érzem azt az átütő erejű lelkesedést, ami szerettem volna, ha elkap engem. Azt viszont el kell ismerni a kötetnek, hogy erősen fel tudja ébreszteni az emberben a nosztalgiát és azt is el tudta érni, hogy ismét belekezdjek a Witcher 3-ba! spoiler
Összességében tehát továbbra sem vagyok teljesen lenyűgözve, de remélhetőleg a következő kötet tartogat majd meglepetéseket. Bízom az új illusztrátorban, mert Joe Querio nekem sajnos annyira nem jött be.

17 hozzászólás
>!
Vincenza
Paul Tobin: The Witcher 2. – Rókagyermek

Kissé szomorú voltam amiatt, hogy ezt a történetet már olvastam…
Andrzej Sapkowski spoiler megírta ezt a fejezetet és természetesen sokkal jobbra is írta, mint amit ebben a részben olvashattam.
Másik szomorú dolog, hogy egy vaják harc közben nem veszíti el mindkét fegyverét, csak ha meghal. Ezt csak azok tudhatják, akik elolvasták a könyveket, egy vaják fegyver nélkül semmi, mert az a mindene. Harc közben Geralttól biztos nem tudják elvenni.. Ezért kicsit hiteltelennek éreztem. Persze ez a csavar azért volt szükséges, mert spoiler Ez egy sokkalta hihetőbb történet, hogy miért nem volt fegyver nála.
Ettől a koppintástól eltekintve, a rajzok szépek. Az alap történet a Viharidőből jön, amin a kisebb változtatások jók, mert így több harcjelenet lett belecsempészve.

>!
ftamas
Paul Tobin: The Witcher 2. – Rókagyermek

A történet az előzőhöz hasonló komor és sötét. Tükrözi azt a hangulatot, amelyet a játékból megismerhettünk. A rajzok viszont nem jönnek be. Továbbra is azt érzem, hogy a játék megadott egyfajta szépséget, amit a képregény egyelőre nem tud megadni.

>!
DoktorGonzo
Paul Tobin: The Witcher 2. – Rókagyermek

Hallottam, hogy jó cucc mindkettő, de sosem játszottam a játékokkal és a könyveket sem olvastam, a képregény viszont érdekelt, szóval úgy döntöttem, ezzel veszítem el a szüzességem.

Ma megtörtént.

Szerencsére nem fájt, és emlékezetes is marad.

Mindkét rész remek szórakozás egy délelőttre. Kikapcsolja az embert, ami amúgy az egyik legklasszabb dolog az olvasásban, azon túl, hogy okosodhatsz vele, segít a világ megértésében és megismerésében, meg élvezheted általa a kiválasztott írókkal megszülető új nyelvet, vagy a szürke 50 árnyalatát.

A képregény meg (amit 50 év múlva talán majd elismernek, és jobban a helyén kezelnek) azért klassz, mert az olvasott mellett vizuális élményt is kapsz. Két ősi, kellemes időtöltést egyesít: hallgatod, ahogyan a sámán mesél, és közben a tüzet is nézheted! Win-win – ahogy az angol mondja!

Hogy látványos, az a Vajákra hatványozottan igaz: Querio nagyon ütős világot alkotott. Sötét, nyomasztó, és művészi. Jó megállni és nézni a képeit, mert megragadják a képzeletet.

Vannak ugyan színes mellékszereplők, de ez igazi one man show, addig viszont, amíg Aragorn és Sherlock Holmes szerelemgyereke a főszereplőd, aki a klasszikus film noirok cinikus, megtört, keserű, mégis emberi (nem ember, de emberibb sok embernél) nyomozóit idézi, ez egyáltalán nem baj. Sőt.

4 hozzászólás
>!
Dávidmoly
Paul Tobin: The Witcher 2. – Rókagyermek

Tudod, a vulpiák félig rókák, félig tündék, de teljesen nők… Érthetetlenek. Rejtély, szeszély, megtévesztés… Ez a természetük alapja.
*
Fecsegsz, Cobbin. Túl sokat. Túl hamar.

Az előző kötetről írottak nagyrészt erre is érvényesek. Joe Querio továbbra sem igazán tud arcokat rajzolni, de ezt a groteszk szörnyek és a lidérces tájak miatt hajlandó vagyok elnézni. A történet lényegesen egyenesebb vonalon fut spoiler, cserébe a párbeszédek szellemesebbek spoiler. A mellékkaraktereknek lehetett volna egy kicsit több teret engedni.
Négy és egynegyed vulpia az ötből.

2 hozzászólás
>!
Szyszyyy
Paul Tobin: The Witcher 2. – Rókagyermek

Ez a rész is tetszett. :D
Kapásból az első oldalon jókat vigyorogtam.
A rajzolással még most sem vagyok kibékülve, de már kezdem megszokni.
A történet pedig mindenképp kárpótol.


Népszerű idézetek

>!
Ligeia

Janessa: – Gyönyörű, nemde?
Geralt: – A folyók általában azok… amíg megtudod mi ólálkodik a parton, és mi úszik a víz alatt. Akkor inkább baljóslatúvá válik.

Kapcsolódó szócikkek: Ríviai Geralt
>!
Ligeia

Addario Bach: – Ez pedig itt Geralt, vaják vagy morcos költő, attól függően, mi van a közelben… szörny vagy sör.

Kapcsolódó szócikkek: Ríviai Geralt · sör
>!
bartok_brigitta P

– Nagydarab, és akkor mi van? Hová jutott vele? Csak hangosabban puffant, amikor eldőlt.

1. fejezet (Szukits, 2018)

>!
Ligeia

a Vulpia: – Te éreztél és gondolkodtál, mikor mások csak féltek és gyűlöltek.

Kapcsolódó szócikkek: Ríviai Geralt
>!
bartok_brigitta P

– Á! Ez az én Geraltom! Homályos és komor, mint egy sírásó.

3. fejezet (Szukits, 2018)

>!
graffalo

Tudod, a vulpiák félig rókák, félig tündék, de teljesen nők…Érthetetlenek. Rejtély, szeszély, megtévesztés…Ez a természetük alapja.

>!
DoktorGonzo

Hajótöröttek lettünk. Bánatosak, mint a tárnában rekedt bányászok rum és pajzán vésetek nélkül.

3. fejezet (Szukits, 2018)

>!
Ligeia

Geralt: – Az élet nem kínálja tálcán a reményt. Neked kell megteremteni.

Kapcsolódó szócikkek: remény · Ríviai Geralt
>!
bartok_brigitta P

– Fegyverbe!
– Azok… Azok nem lehetnek valódiak, ugye?
– Nem lehetünk biztosak benne. De inkább úgy deríteni ki, hogy én szúrom le őket, mint hogy a csúfságok egyike szúrjon le engem.

2. fejezet (Szukits, 2018)

>!
bartok_brigitta P

Az élet nem kínálja tálcán a reményt. Neked kell megteremteni. Cselekvéssel, és folyamatos mozgással.

3. fejezet (Szukits, 2018)


A sorozat következő kötete

The Witcher sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: Death – Halál
Jody Houser: Stranger Things 1. – Túloldalon
Garth Ennis: Prédikátor 1.
Todd McFarlane – Brian Holguin: Spawn: Kezdetek 14.
Jordie Bellaire – Dan Mora – Raúl Anguló: Buffy, a vámpírok réme 1. – A gimi maga a pokol
George R. R. Martin – Daniel Abraham: Trónok harca – 2. szám
Juan Diaz Canales – Juanjo Guarnido: Blacksad – Hófehér nemzet
Stephen King: Az
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei II.