36. legjobb képregény könyv a molyok értékelése alapján

Az ​elátkozottak háza (The Witcher 1.) 110 csillagozás

Paul Tobin: The Witcher 1. – Az elátkozottak háza

Geralt, ​a szörnyvadász a Fekete-erdő vidékén utazva találkozik egy néhány éve megözvegyült halásszal, akinek halott és vérszomjas felesége egy Üvegablakos ház nevű baljós kúriában kísért. A házban üres szobák végtelen sora fogadja a kalandvágyó hősöket, ám van itt még valami, valami rejtélyes… és rettenetes.
A hátborzongató folyosókon Geralt és társa rémek seregébe botlanak, akik mind az életükre törnek, s a kiállt szörnyűségek és válogatott tortúrák hatására már legszívesebben elmenekülnének. De a házat körülvevő elátkozott erdő talán még több veszélyt rejt…
Miközben – a kiutat keresve kilátástalan helyzetükből – a rettenthetetlen vadászok lassan megismerik a kúria lakóinak történetét, Geralt kénytelen lesz szembesülni egy lelke mélyéig ható, aljas árulással is…

A The Witcher, mely Andrzej Sapkowski Vaják c. fantasy sorozatából született, 2015-ben a közönség és a kritikusok által is leginkább elismert videojáték volt.… (tovább)

>!
Szukits, Szeged, 2017
120 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634974420 · Fordította: Kolozsvári Zsófia · Illusztrálta: Joe Querio

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Ríviai Geralt · Jakob Ornstine


Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 59

Kívánságlistára tette 83

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

vicomte P>!
Paul Tobin: The Witcher 1. – Az elátkozottak háza

Bár nem Sapkowski írta, ez mégis igazi, tőről metszett Vaják történet – kedvenc szörnyvadászunk életének szinte bármely szakaszába beilleszthető röpke epizód, ami azért súlyos tanulságokkal is szolgál.

Geralt épp egyedül járja a Fekete-erdő vadonját, amikor belebotlik egy magányos alakba, aki a felesége tragikus elvesztését követően évek óta remeteként éli az életét az rengeteg mélyén. A félig-meddig meggárgyultnak tűnő alak váltig állítja, hogy a feleségét vámpírrá tették, ám ennek ellenére ők azóta is furcsa, se veled, se nélküled kapcsolatban állnak egymással, és még mindig reméli, hogy valahogy vissza tudja szerezni az asszonyt.

Geralt persze nem hagyja annyiba a dolgot, és a fickó társaságában egyre mélyebbre keveredik nem csak az erdő, de a lélek sötétjébe is, míg végül egy olyan házba kerülnek, ahonnan látszólag már nincs kiút.

A képregény talán még a megszokott Vaják történeteknél is sötétebb hangulatú, amit ugyan egyszer-egyszer oldanak a szereplők közötti párbeszédekből elcsíphető vaskosan humoros anekdoták, és az elátkozottak házában rekedt szukkubusz cinikus beszólásai, de folyamatosan ott sejlik, hogy a valóság még annál is komorabb, mint amit az olvasó érteni vél.

És valóban: a történet végére minden a helyére kerül, és fény derül arra, hogy a szereplők közül ki és miért kell, hogy az elátkozottak házában rekedjen, és persze, hogy a valóság sokszor jóval brutálisabb, mint azt sejtenénk. spoiler

A képregény grafikai megvalósítása szerintem ugyan hangulatos, de tény, hogy a legtöbb helyen inkább csak vázlatos, s ha nem lenne ennyire erős a történet, amit illusztrál, akkor azért kissé húznám rá a számat.

zamil>!
Paul Tobin: The Witcher 1. – Az elátkozottak háza

Ez most nagyon jól esett, azt hiszem az egész sorozatot, ahogy megjelenik megszerzem magamnak.
A vaják világa, és maga Geralt karaktere amúgy is az egyik kedvencem, ezért aggódtam egy kicsit vajon, hogy lehet ezt képregénybe átültetni, de felesleges volt az aggódásom, jól sikerült.
A rajzoló jól eltalálta színvilágot, igen jól illik a borongós, magányos Geralthoz és a Négy Királyság vad világához.
A történet nem egy bonyolult elégé előrelátható, de ez nem rontja az olvasási élményt.
Kíváncsian várom a folytatást, azt hiszem a sorozat kedvelőinek ez a képregény is megtalálható lesz a polcain.
(Lehet egyszer még öreg fejemmel a számítógépes játékba is belekóstolok.)

3 hozzászólás
ViraMors P>!
Paul Tobin: The Witcher 1. – Az elátkozottak háza

Ügyesen összerakott, kellemesen sötét történet. A csavarok egy része ugyan várható vagy sejthető volt, de összességében jól illik a világhoz és Geralthoz. Kicsit azok a játékok jutottak eszembe róla, ahol a főhős egy elátkozott/szellem-járta/stb házba jut be, aztán elszabadul a pokol, csak éppen ebben a világban sokkal életszerűbb volt a helyzet, hogy pont Geralt köt ki egy ilyen helyen, mint a legtöbb játékhős esetében :D Különösen tetszett, ahogy az üvegablakokkal 'játszottak'.
A grafika jól illik a történethez, sötét tónusú, kellemesen zord.
Remélem, a folytatások is legalább ilyenek lesznek.

luthienlovemagic IP>!
Paul Tobin: The Witcher 1. – Az elátkozottak háza

Ezt az olvasást a kíváncsiságom szülte, mert egyáltalán nem volt betervezve, de ha már ott volt a képregény, akkor úgy gondoltam, miért ne. Azért így teljesen Witcher szűzként voltak fenntartásaim, hogy úgy, hogy nem olvastam a könyveket, nem játszottam a játékkal (néhány videót láttam róla csak), és csak Geraltról tudtam némi információt, mennyire fogom érteni, de kellemeset csalódtam. Teljesen érthető volt minden, amennyi információ kellett a történet megértéséhez, az kiderült, így semmi hiányérzetem nem volt. Sötét, dark fantasy történet, az ehhez az alzsánerhez tartozó szabadszájúsággal és a nem makulátlan szereplőkkel. Különösen Geralt stílusa volt, ami megnyert magának.

A rajzolást is kiemelném, mert nagyon illett ez a fajta stílus a történethez és magához a világhoz, bár először kissé durvának találtam, de a végére nagyon megtetszett az ábrázolásmód. A borítót külön kiemelném, aminek a stílusa már a Hell Boy kötetekről is visszaköszönt. Mike Mignola már megint alkotott.

Bővebben:
https://luthienkonyvvilaga.blogspot.hu/2018/01/paul-tob…

Razor MP>!
Paul Tobin: The Witcher 1. – Az elátkozottak háza

Első igazi találkozásom a Witcher/Vaják-világgal. Kezdésnek nem is volt rossz, Geralt és cinikus humorérzéke hamar belopta magát a szívembe, akárcsak a történet hangulata. Maga a sztori sem volt rossz, középtájt kicsit vakartam a fejem, mi fog ebből kisülni, de a lezárás helyretette a dolgokat, illett ehhez a sztorihoz. A grafikával viszont nem volt teljesen kibékülve, helyenként az én ízlésemnek ronda volt, ráadásul a választható borítók közül sem éreztem épp a legjobb döntésnek a Mignola-variánst, főleg a két további kötet tükrében.

>!
Szukits, Szeged, 2017
120 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634974420 · Fordította: Kolozsvári Zsófia · Illusztrálta: Joe Querio
Saileach P>!
Paul Tobin: The Witcher 1. – Az elátkozottak háza

A történet szuper, a dialógusok is, Geralt beszólásai szokás szerint haláliak. Nagyon tetszett. Az ami viszont nagyon nem tetszik, csak nem akartam nagyon csillagot levonni érte, az az ábrázolása. Biztos ez is egy stílus, de számomra csak rondán odakent pacáknak tűnnek az alakok off, és ha nem tudnám, kik a szereplők, ezekből a „rajzokból” fel nem ismerném őket. Ezért zseniális Geralt alakja, hogy ennek ellenére izgalmas és hangulatos a történet!
A másik, hogy a magyar fordítása totál elfedi az eredeti „poént” az üvegházról, így Geralt végső metaforikus szavai Varához se nagyon érthetőek. Jobb lett volna meghagyni az eredeti címet!

4 hozzászólás
Ivenn>!
Paul Tobin: The Witcher 1. – Az elátkozottak háza

Nagyon nehéz értékelnem ezt a kötetet, hisz a képregények világa mindig is közel állt hozzám, ugyanakkor egészen idáig én egy teljesen más oldalát ismertem ennek a stílusirányzatnak és műfajnak: tinédzserkorom óta rajongok/rajongtam az ázsiai képregényekért (mind a mangák és manhwák iránt) és valószínűleg az is kijelenthető, hogy több képregényt olvastam életemben, mint sima könyvet. Ennek ellenére az amerikai stílusú kiadványok terén nulla tapasztalatom van és egészen idáig ódzkodtam is tőle, hogy belefogjak bármi ilyesmibe. Az ok pedig szörnyen egyszerű: szimplán kidolgozatlanabbnak és „érzéketlenebbnek” ítéltem az amerikai szerzők stílusát az ázsiai alkotótársaikkal szemben és féltem, hogy érzelmileg nem tud megragadni egy ilyen módon megrajzolt történet.

A Witcher képregénysorozat első része részben igazolta a sejtéseimet, részben hozott meglepetéseket is. A rajztól sajnos egyáltalán nem dobtam hátast és szerintem nagyon sok panelen nem igazán jöttek át a szereplők érzései, mimikái. Ezzel szemben viszont azt el kell ismernem, hogy a környezet és a háttérelemek nagyon szépen ki voltak mindenhol dolgozva és a mangák letisztult, karakterközpontú ábrázolásához képest ez mindenképp egy tágabb betekintést adott a történetbe, a sötét tónusokkal való játék pedig megalapozta a hangulatot. Mivel először láttam ilyesmit, nekem érdekes élmény volt kissé „távolabbról” szemlélni a történetet, ugyanakkor pont ebből kifolyólag hiányoltam a karakterek részletesebb ábrázolását.
A rajzzal való fenntartásaim ellenére a történet viszont nem volt egyáltalán rossz. Habár nem Sapkowski mester írta, de határozottan el tudnám képzelni a sztorit az első két novelláskötet történetei között: kellően sötét és borongós, néhol vicces és cinikus, néhol morális kérdéseket feszeget és néhol nem is azok az igazi szörnyetegek, akikről gondolnád, hogy szörnyetegek. Élveztem, hogy ismét találkozhattam pár jól ismert lénnyel a Witcher bestiáriumából és meg kell hagyni, hogy párszor el is kapott a nosztalgia (és a játszhatnék). Geralt karakterét is többé-kevésbé sikerült eltalálnia a szerzőnek, habár az én véleményem szerint ő ettől valamelyest mogorvább és antiszociálisabb, nehezebben nyílik meg, mint ahogy itt be lett mutatva. spoiler
Összességében azt mondanám, hogy nem volt rossz a kötet, de egy ügyesebb művésszel sokkal nagyobbat is szólhatott volna. Így inkább egy közepesen jó élmény volt. Ebből az egy kötetből még nem tudnám azt mondani, hogy legyőztem a fenntartásaimat az amerikai típusú képregényekkel szemben, viszont az mindenképp reménnyel kecsegtet, hogy a harmadik kötet rajzai már közelebb állnak az ízlésemhez.
Kíváncsian fogom magam belevetni a folytatásokba és remélem, hogy a Witcher-hiányom is valamelyest enyhülni fog. Mert jó volt ez, de most még jobban hiányzik Geralt!

Dávidmoly>!
Paul Tobin: The Witcher 1. – Az elátkozottak háza

Beszélgessünk még démoni boszorkákról és fonnyadt csecseikről, vagy inkább kérsz egy kis bort?

Cinikus, ízig-vérig sötét történet, méltó a Vajákhoz spoiler. Nekem a képi világa is tetszett, annak ellenére, hogy az emberi arcok rendre kifognak Joe Querio képességein, de a helyszínei és a szörnyei lenyűgözőek. Különösen tetszettek az elátkozott ház üvegablakai, amelyek spoiler.
Négy és fél aard az ötből.

Szyszyyy IP>!
Paul Tobin: The Witcher 1. – Az elátkozottak háza

Legszívesebben a rajzolás stílusa miatt kevesebb pontot adnék… Nekem nagyon nem jött be. Néhol egyesen csúnyának éreztem.
Habár azt elismerem, hogy a szörnyek jól mutattak.
Viszont megadom a négy csillagot, mivel a történetre nézve nem lenne igazságos kevesebbet adni. Ugyanis az tetszett.
Érdekes volt és néhol humoros.

Hollóhát>!
Paul Tobin: The Witcher 1. – Az elátkozottak háza

Nagyjából egy órácska alatt kellemesen ki lehet olvasni. Nem magyarázta túl a dolgokat, vagy legalábbis én nem vagyok annyira otthon a Witcher lore-ban, spoiler de kiadott egy kerek történetet. A szájbarágás, illetve a 'top 10 tény, amit tudni érdemes az aktuálisan megjelenő szörnyről' oktató videó, valószínűleg úgysem állt volna jól neki.

Rövidsége ellenére is nagyon szépen kirajzolódtak belőle azok az erkölcsi dilemmák, morális patt helyzetek, amelyeket egyértelműen a Witcher világához társítok. Hogy ki is az igazi szörnyeteg, hogy ki a NAGYOBB szörnyeteg, azt nem olyan egyszerű (ha egyáltalán lehetséges) eldöntetni.


Népszerű idézetek

Ligeia>!

– Már nem tűnik veszélyesnek.
– Felgyújtottam a pofáját, és átszúrtam a szívét. A legtöbb lény eztán nem veszélyes.

2. fejezet

GreggDoUrden>!

– Tehát ilyen vajáknak lenni? Mindig az épületek falán mászni?
– Nem mindig. Nem. Néha az ablakokon mászom be.

2.fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Jakob Ornstine · Ríviai Geralt
bartok_brigitta P>!

– Úgyhogy azt mondták: „Kiengedünk a börtönből, vaják, de vagy megölöd a vérszomjas óriást, vagy nőül veszed azt a hajadont, akit kerülgettél.”
– És mit mondtál?
– Azt kérdeztem: „Milyen nagy ez az óriás?”

1. fejezet (Szukits, 2017)

bartok_brigitta P>!

– Elteheted a kardodat.
– Eltehetném. De úgy tapasztaltam, jobb karddal a kezemben hibázni, mint kard nélkül.

5. fejezet (Szukits, 2017)

bartok_brigitta P>!

– Persze, hogy nem biztonságos. A szerelem sosem az. De nem zárom be a szívemet, mint egy gyáva alak.

3. fejezet (Szukits, 2017)

bartok_brigitta P>!

Egy férfi megteszi, amit kell. Ha tetszik, ha nem.

4. fejezet (Szukits, 2017)

Szelén P>!

Beszélgessünk még démoni boszorkákról és fonnyadt csecseikről, vagy inkább kérsz egy kis bort?

1. fejezet (Szukits, 2017)

bartok_brigitta P>!

Másokkal kegyetlen, de engem sosem bántott. Talán ez a szerelem. Talán csak áltatom magam. Talán egy napon darabokra tép.

1. fejezet (Szukits, 2017)

bartok_brigitta P>!

– Hová megy?
– Mintha valahová vonzaná valami. Abba a szobába.
– Tartok tőle, hogy nem ivó, vagy bordély van ott.

2. fejezet (Szukits, 2017)


A sorozat következő kötete

The Witcher sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jody Houser: Stranger Things 1. – A túloldalon
Neil Gaiman: Death – Halál
Marjorie Liu: Monstress: Fenevad 1. – Ébredés
Mauro Boselli: Dampyr: A Sötétség Gyermeke 5. – A kőhíd alatt
Robin Furth – Peter David: A Setét Torony – A hosszú hazaút
Garth Ennis: Prédikátor 1.
Todd McFarlane: Spawn: Kezdetek 1.
Robert Kirkman: The Walking Dead: Élőhalottak 21. – Nyílt háború – Második rész
Clark Ashton Smith: Gonosz mesék
Roy Thomas: Conan kegyetlen kardja 1.