Gyehenna 13 csillagozás

Paul Thigpen: Gyehenna

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Thomas Travis mindig is úgy gondolt Atlanta gettóinak legveszedelmesebb környékeire, mint a pokol tornácára. Közelebbi tapasztalatokat azonban nem szerzett mindaddig, míg egy faji zavargás vihara elől menekülve egy elhagyatott épület lépcsőházába nem tévedt… hogy fejjel zuhanjon a tűz és jég hátborzongató világába, a régiek által Gyehennának elnevezett átok helyére.
A menekülés egyetlen esélyének az látszott, ha rábízza magát az ismeretlen idős hölgyre, aki ott várta és ragaszkodott hozzá, hogy kalauzolja. Azt állította, ismeri a kifelé vezető utat, az azonban az isteni ítélet borzalmas helyszíneinek megfelelő egymás alatt elhelyezkedő körökön végig vezet.
Thomas istentelen életet élt, most viszont a pokolban, a törlesztés színhelyén találta magát…

A pokolban egy dolog biztos: az ítélet…
…és a kiút pedig: mindig lefelé!

Eredeti cím: Gehenna

Eredeti megjelenés éve: 1992

>!
Hit Gyülekezete, Budapest, 1994
314 oldal · puhatáblás · ISBN: 0884193241 · Fordította: Vékey Ádám

Enciklopédia 9


Kedvencelte 2

Várólistára tette 5


Kiemelt értékelések

DDia P>!
Paul Thigpen: Gyehenna

Valaki kérdezte egy zónában, talán az „Itt van a nyelvem hegyén”-ben, hogy melyik az a könyv, ami a Pokolban játszódik és x dolog történik benne? Itt azért írok csak x-et mert nem emlékszem pontosan hogy kérdezte, másrészt meg mindent elég durva lenne leírni.
Már a kérdésben szereplő durva esemény felkeltette az érdeklődésemet, végül kiderült, hogy Gyehenna a címe. Miért nem hallottam még róla? Nyughatatlan voltam, nekem KELLETT ez a könyv. Antikvárium? ÓÓÓ igen :D Amint a kezem közé került már olvastam is.
Folyton utalgattak benne Dante Poklára (hö-hö..nem a filmre..;D), amit nem olvastam, szóval nekem teljes újdonságként hatott. Sokszor elgondolkoztam, hogy gyakorlatilag mindenki a Pokolra jut e szerint a könyv szerint, aki nem Teréz anya…Érdekes volt, hogy ki milyen büntetést kap, mi számít nagyobb bűnnek (nem az, amit gondolnánk..) és a végén az a lény..nekem röhejesnek hatott, de végülis jobb, mint egy sima Lucifer. A legeslegvége nagyon összeszedetlen szerintem, elhamarkodott és biztos vagyok benne, hogy egy elmegyógyintézetben folytatódna.
Összességében tetszett maga a helyszín miatt és az eléggé gore büntetések miatt is..(morbid lelkem megnyugvást lelt) :D

FallingAngel>!
Paul Thigpen: Gyehenna

Már rengetegszer olvastam el ezt a könyvet, de még mindig hatással van rám, akárhányszor is olvasom újra. Maga a történet, a szenvedés, amit a főhős megél, miközben végig járja Dante poklát egyszerűen zseniális, és ezáltal borzongató. Én bárkinek ajánlom, aki szereti ezt a témát, de azoknak is élvezetes lehet, aki csak kedvet akar kapni az ehhez hasonlókhoz.

maneki_neko>!
Paul Thigpen: Gyehenna

Legalább 15 éve olvastam, de még mindig emlékszem, milyen szörnyű és milyen jó volt. :-) A Dante által „kitalált” pokol felépítését követi, de modernizálva, a XX. századnak megfelelően. Nekem segített, hogy előtte már olvastam az Isteni Színjátékot, de nem feltétlenül szükséges a megértéséhez. Sőt, ez még sokkal könnyebben érthető, mint az eredeti – s mivel korunk nyelvén íródott, én sokkal borzalmasabbnak éreztem.


Népszerű idézetek

MissWenut P>!

– Szélhámoskodtam – mondta és csontsovány kezével végigsimította a homlokát. – Azt mondtam, hogy az éhező afrikai gyerekeknek javára gyűjtök és zsebre tettem a pénzt. Most aztán megkaptam a skorbutot, kolerát, maláriát, leprát – szinte mindazt a nyavalyát, ami a harmadik világot sújtja.

281. oldal, 37. fejezet (Hit gyülekezete, 1994)

Kapcsolódó szócikkek: kolera · lepra · malária · skorbut
2 hozzászólás
MissWenut P>!

– Hogy érti, hogy a pokol kapujánál vagyok? Hisz nemrég még Atlantában voltam, és itt lenn délen mindenki tudja, hogy a pokol Chicagóban van, az Ördög meg New Yorkban lakik.

19. oldal, 3. fejezet (Hit Gyülekezete, 1994)

Kapcsolódó szócikkek: Chicago · New York · pokol
MissWenut P>!

A pokollal kapcsolatosan fontos tudnia – mondta Capopia mielőtt még kiértünk volna az alagútból –, hogy minden kör egy bizonyos bűn büntetésére szolgál és mennél súlyosabb bűnről van szó, annál lejjebb helyezkedik el a kör. Akik többféle bűnben vétkesek, a legsúlyosabb bűnüknek megfelelő szinten kell maradniuk.

79. oldal, 10. fejezet (Hit Gyülekezete, 1994)

Kapcsolódó szócikkek: pokol
MissWenut P>!

– Hé! – Kiáltottam rá egy középkorú férfira. – Mi a bűnöd, hogy ilyen csúfos véget értél?
Először tétovázott, de aztán kinyögte: – Hízelgés.
És most értettem meg, honnan jön a rengeteg szenny. Ahogy kinyitotta a száját, több liter híg bélsár bugyborékolt ki a száján keresztül.

194. oldal, 26. fejezet (Hit Gyülekezete, 1994)

Kapcsolódó szócikkek: hízelgés
MissWenut P>!

Ahogy közeledtünk a tizedik bugyorhoz, gondolataim még mindig apám körül forogtak. Szívem össze volt törve. Lelki szemeim előtt ott állt a mészáros démon, amint láncfűrészével apám torkának esik. Nem hagyott nyugton a dolog.

37. fejezet, 279. oldal (Hit Gyülekezete, 1994)

Kapcsolódó szócikkek: démon
DDia P>!

– A világi elmék szellemi pornográfiája – vélekedtem. – Ami tilos, az már önmagában is vonzó. A tudósok azt mondták, nem szabad szellemekről beszélni, ezért az emberek nyitottak voltak minden olyan információra, ami szellemekkel kapcsolatos.
Vagy szörnyekkel, ebben az esetben.

78. oldal, 9. fejezet (Hit Gyülekezete, 1994)

DDia P>!

– A szerelem bűnöseinek köre – válaszolt Capopia. – Akiknek az életét a kéjvágy irányította.
Megtorpantam. – Ővelük kezdődik? – Hangom elhalkult és remegett. – Nincs semmi esélyem.

78. oldal, 9. fejezet (Hit Gyülekezete, 1994)


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Crown of Midnight – Éjkorona
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Cassandra Clare: Üvegváros
Kresley Cole: A sötétség démona
Cassandra Clare: Az angyal
Laini Taylor: Füst és csont leánya
Patricia Briggs: A vér kötelez
Kami Garcia: Unmarked – Jelöletlen
Richelle Mead: A szukkubusz dala
Paul S. Kemp: Feltámadás