A ​jeruzsálemi templom titka (Kalifa 2.) 28 csillagozás

Paul Sussman: A jeruzsálemi templom titka Paul Sussman: A jeruzsálemi templom titka

A ​luxori rendőrség nyomozója, Juszuf Khalifa felügyelő azt hiszi, egyszerű esettel áll szemben, amikor Piet Jansen, a korosodó hoteltulajdonos holttestét megtalálják a Nílus partján egy elhagyatott régészeti lelőhelyen. Ami rutinnyomozásnak indul, villámgyorsan változik valami egészen mássá. Khalifa veszélyes, ingoványos terepre téved, bármerre néz, körülötte mindenütt mohóság, kétszínűség, politikai intrikák és bosszú. Nyomasztó teherként nehezedik rá egy homályos, kétezer éves rejtély, amelyet meg kell fejtenie, mert ha a hatalom jelképe rossz kezekbe kerül, az egész Közel-Keletet lángra boríthatja a háború.
Az ősi Jeruzsálemtől a kereszteseken, a kathar eretnekeken és a rejtjeles középkori kéziratokon át a holokauszt szörnyűségéig, majd egy rég elveszített náci kincsig és a mai Gázai övezetben elkövetett gyilkosságokig vezet a történet. A jeruzsálemi templom titka lélegzetelállítóan izgalmas regény, egy tehetséges, fiatal mesélő kalandos utazása az olvasóval.
(tovább)

Eredeti cím: The Last Secret of the Temple

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
Partvonal, Budapest, 2014
576 oldal · ISBN: 9786155283444 · Fordította: Tótisz András
>!
Partvonal, Budapest, 2006
422 oldal · ISBN: 9639644110 · Fordította: Tótisz András

Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

klara_matravolgyi>!
Paul Sussman: A jeruzsálemi templom titka

A könyv címe miatt vettem ki a könyvtárból, Jeruzsálem nagyon közel áll a szívemhez. Nem voltak nagy elvárásaim, egy pörgős és könnyed krimire vágytam, végül egyik kedvencemmé vált. Nem csak egy fordulatos és izgalmas krimit kaptam, hanem egy komoly témákat boncolgató drámát is. A történet csavaros, a léleknek olyan mélységeit mutatja be, amin csak megdöbbenni lehet. Megismerhetjük benne a reményvesztett és boldogtalan izraeli rendőrt, és a szintén tragikus múltat maga mögött tudható palesztin újságírónőt, akiken keresztül belátást nyerhetünk egy évtizedek óta elhúzódó konfliktusba. A közel-keleti konfliktus egyik kedvenc témám, így az ábrázolásával teljesen megnyert magának Paul Sussmann.
Nagyon megkedveltem Khalifa felügyelőt is, örömmel figyeltem, hogy alakul a viszonya az izraeli rendőrrel. A nehéz téma ellenére kiemelendő a könyvben megjelenő humor is, amely a megfelelő helyen és időben bukkan fel, megfűszerezve ezzel a könyv hangulatát.

2 hozzászólás
Chris_Land I>!
Paul Sussman: A jeruzsálemi templom titka

Ez is egy jó könyv volt, bár az előző 3 valamivel jobban tetszett. Az író hozta a formáját: izgalom, gyors történések sora, rejtélyek, titkok, sodrás, lendület, mind meghatározója a regénynek. Mint általában, egyiptológiai végzettségéhez híven itt is belekóstolhatunk a régészet, a műkincsek, a gyilkosságok és az emberi felfogások áradatába és a hitrendszerekbe.
Paul Sussman nagy kedvencemmé vált az idők során, sajnálom, hogy már nem ír több könyvet, mert igen nagy szakértője Egyiptomnak, s a Közel-Keletnek.
Olyan könyveket írt, amelyekre a saját kalandregényeimben én is törekszem, hiszen a letehetetlen könyvek élményt nyújtanak egy egész életre. ELISMERÉSEM!

3 hozzászólás
Manoli>!
Paul Sussman: A jeruzsálemi templom titka

Egyszerűen magával ragadó, ahogy Paul Sussman hihetetlenül izgalmas történetbe foglalja Egyiptom és Izrael történelmét. Úgy jár kel az ókori egyiptomi régészeti csodái között, mint egy időutazó és úgy mutatja be a jelenkor egyiptomi, izraeli történelmét, ahogy még nem hallottam. Elfogulatlanul, számomra hitelesen bemutatva a zsidó-arab konfliktus mindennapjait. Főszereplői legyenek bár túlfűtöttek politikailag, de mégsem hajlanak a fanatizmus felé, inkább elitélik, ezért a történet nem billen sem egyik-sem másik oldalra. Okos olvasmány, ha lehet ilyet mondani egy nem ismeretterjesztő könyvre, bár ősi rejtélyek után nyomoz, mégis nagyon mai történet. Izgalmas, magával ragadó és nem csak az időben, de helyszínek között is sokat mozog a történet során. Hol Luxorban és Kairóban, hol Jeruzsálemben követhetjük nyomon rendőreink, Kalifa és Ben Roj nyomozását, hol Layla, a palesztin újságíró lány nyomában száguldozunk, Jeruzsálem utcáin túl, Londonban, Oxfordban, vagy éppen Dél-Franciaországban.
Ha nem lenne elég az arab-zsidó ellentét és örök harc, a jelenkori gyilkosság(ok) nyomán még a Holokauszt rémségei is előtérbe kerülnek. Sussman e téren sem kispályás, nagyon érdekes adalékot kapunk a műkincsek náci begyűjtéséről és a zsidók elleni kíméletlen hadjáratról.
Kikapcsolódásként és érdekességként, emberien szép családi jeleneteket is kapunk Kalifa felügyelő életéből. A könyv nagyon olvasmányos, érdekes és tanulságos. Csak ajánlani tudom.

negoti P>!
Paul Sussman: A jeruzsálemi templom titka

Tetszett, korrekt kalandregény tele izgalommal és rejtélyekkel, amikre csak a könyv végén derül fény. Az, úgymond, érdekessége a történetnek, hogy helyet kap benne a palesztin-zsidó ellentét/konfliktus, amit a karakterek igen intenzíven élnek meg. A műfaj kedvelőinek igencsak ajánlott olvasmány.

3 hozzászólás
mate55>!
Paul Sussman: A jeruzsálemi templom titka

Úgy gondolom, hogy a krimiirodalom jelenleg legfelkapottabb ága, a történelmi alakokra épülő, megtörtént eseményekre, vagy valóban élt személyekre támaszkodó thriller. Ezt a könyvet egy akció keretén belül vásároltam. Elmondhatom, hogy ekkora pozitív meglepetés még nem ért, mióta könyvet vettem a kezembe. Egyszerűen magával ragadott. Az elbeszélés nézőpontja sem egyoldalú. Emellett elgondolkodtató, segít megérteni Izrael és az Arab világ jelenlegi állapotának hátterét.

katrica>!
Paul Sussman: A jeruzsálemi templom titka

Egy olyan történet amin sokat lehet nevetni,akkora szövegek vannak benne.

Szilveszter_Szalai>!
Paul Sussman: A jeruzsálemi templom titka

A szerzőtől az első könyv volt amit olvastam, de nem az utolsó. Mivel a regény egyiptomi és izraeli helyszíneinek jelentős részén már jártam eléggé bele tudtam magam élni a történetbe. A palesztin rész sem túlzó, de talán ez állt tőlem a legtávolabb. Aktualítása az elmúlt 30 évben nem változott, a végén a zsidó és arab rendőrtiszt összeborulása kicsit internacionalista ízű, de bár így lenne nagyban is a közel-keletet lakó népek országai között is.

bookasticdude>!
Paul Sussman: A jeruzsálemi templom titka

Jó régen olvastam, messze felülmúlta az elvárásaimat. Egy átlag krimire számítottam, de sokkal többet kaptam, végig izgalmas, érdekes, sablonmentes, kiszámíthatatlan történet.


Népszerű idézetek

Manoli>!

– Maga muszlim?
Kalifa türelmetlenül morogta, hogy igen.
– És mégis szereti a zsidókat.
– Nem hiszem, hogy ez a két dolog összeférhetetlen volna.

269. oldala

Manoli>!

A jó nyomozó látja a bizonyítékokat, és a logikájával kideríti, hogy valami nem stimmel. De a nagy nyomozó érzi, hogy valami nem stimmel, még mielőtt látná a bizonyítékokat.

300. oldal

Manoli>!

Mindig menj arra, amitől félsz, Zeinab. És mindig kutasd azt, amit nem értesz, mert így fejlődsz, és így lesz jobb ember belőled.

142. oldal

Manoli>!

– Egy nagy létra kellene – lihegte, letette a földre a rudat, és letörölte a ruháját. – Hiába mondom. A katolikusok szerint nincs szükség rá, a szírek azt mondják, nem engedhetjük meg magunknak, az örmények és a koptok nem tudnak megegyezni abban, hogy fa – vagy fémlétra legyen, így aztán semmi sem történik.

239. oldal


A sorozat következő kötete

Kalifa sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Agatha Christie: Eljöttek Bagdadba
Agatha Christie: Bagdadba jöttek
Chris Land: Lélekvesztő I-II.
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány
R. Kelényi Angelika: Édes Flores
Buótyik Dorina: Az egyiptomi királynő rejtélye
Rejtő Jenő (P. Howard): A tizennégy karátos autó / Piszkos Fred, a kapitány
Steven Saylor: A hét csoda
Arthur Conan Doyle: A Korosko tragédiája
Steve Berry: A templomosok öröksége