Sith ​Nagyurak 69 csillagozás

Paul S. Kemp: Sith Nagyurak

Anakin ​Skywalker, a Jedi lovag már csak emlék…

Darth Vader, a császár tanítványa többször bebizonyította már a sötét oldal iránti elkötelezettségét. Ám a Sith Rend történelme az árulások történelme. A tanítványnak meg kell ölnie a mesterét ahhoz, hogy a helyébe léphessen. És Vader még nem adta tanúbizonyságát a hűségének. Egészen mostanáig.
Cham Syndulla, a twi’lek szabadságharcos régóta küzd már azért, hogy kiszabadítsa szülőbolygóját a Birodalom fennhatósága alól. Palpatine császár azonban nem akarja kiengedni a markából a Ryloth-t, és a Darth Vader kíséretében elindul, hogy személyesen tapossa el a lázadást. Syndulla és a társai számára eljön a pillanat, amikor lesújthatnak a galaxis népeit elnyomó zsarnokra.
A támadás miatt Palpatine és Vader kényszerleszállást hajtanak végre egy erdő mélyén. Távol vannak minden lakott területtől, elszánt szabadságharcosok vadásznak rájuk, és a kapcsolatuknak olyan próbát kell kiállnia, mint még soha. Nem számíthatnak… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Szukits, Szeged, 2015
332 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973485 · Fordította: Szente Mihály

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Darth Vader · Palpatine · Darth Sidious


Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 22

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
R4m3s
Paul S. Kemp: Sith Nagyurak

Nagyon tetszett ez a könyv :) Jobban megismerhettem a szereplőket, főleg Vader gondolatait. A terroristák (vagy ahogy Cham mondaná szabadságharcosok) a Császár és Vader elleni lázadásuk és harcolásuk nagyon tetszett. Érdekes volt, hogy hogyan próbálták legyőzni őket mind a két oldalról nézve.
Nem értettem hogy miért húzták le annyian ezt a könyvet, szerintem egy tökéletes Star Wars regény volt Luke előtti időkből. Jó, persze lehetett volna több Darth Vader rész benne, de szerintem a terroristák és a lázadók szemszögéből sokkal érdekesebb lett ez a könyv. Vagy is végre egy külön könyvről is olvashattam ami nem feltétlenül a Sith urakról szólt ha nem az ellenük lázadozókról. És csak ezért kapott egy kicsivel kevesebbet, mert akkor nem ezt címet kelet volna adni, ha nem (mondjuk) a Szabadságharcos twi'lek.
Az érzések, amiket a könyvekben voltak, teljesen átjártak engem :) Igaz, sok napba telt elolvasnom, de nagyon megérte szerintem.
Ajánlani tudom Mindenkinek!
Darth Vader rajongóknak kötelező! :D

2 hozzászólás
>!
Serno_au_Barca
Paul S. Kemp: Sith Nagyurak

Ryloth One avagy az Irodalom Visszavág(na)

Majdnem megadtam a négy csillagot, de csak nem fért Kemp a bőrébe és bele kellett irjon egy kedves és barátságos Twi lek dzsemborit. Egyszerűen nem hittem a szememnek mikor azt olvastam, hogy a Ryloth őslakói indián táncot lejtenek Vaderrel és az Uralkodóval. Hogyan jutottunk odaág?
Vannak az ellenállók izé szabadságharcosok akik semmiképpen sem terroristák. Ezt szinte 5 oldalanként egyszer kihangsúlyozza a twilekek Vercingetorixa. Ez a szedett vetett társaság néhány rozsdás teherhajóval és pár vibropengével arra vállalkozik, hogy rajtaüt az Uralkodón és Vader Nagyúron miközben azok a Rylothra utaznak. Ennek bemutatása egy teljesen átlagos military sci-fi szintjét éri el. Akármelyik univerzumban játszódhatna az akció legyen az Warhammer vagy Predator. Kemp nincs különösen jó irói vénával megáldva. A leirásai bár részletesek, de nagyon mesterkéltek és szárazak.

A szereplők közül egyedül Vader emelkedik ki, pedig ő sincs jól megirva. A beigért vivodás teljesen elmarad. Egy pillanatra sem érezzük, hogy bármikor az Uralkodó ellen fordulna. Közben persze csorognak az easter eggek a Star Wars korábbi kiadványaiból és sorozataiból, de ezek csak emlités szintjén állják meg a helyüket.

>!
PAVideoStudio
Paul S. Kemp: Sith Nagyurak

Az akciódús, feszültséggel teli regényben az Uralkodónak és Vader Nagyúrnak a ryloth-i twi’lekek ellenében kell helytállnia, akiknek ugyanannyi szerep jut, mint a két Sith-nek.
Azért nem kapja meg a négy csillagot, mert nem érzem az újraolvasás szükségességét.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/JJRVqyDOjwA

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

2 hozzászólás
>!
Andru P
Paul S. Kemp: Sith Nagyurak

Jó kis akciós könyv a Birodalomból.
Bár a fülszöveg alapján mást képzeltem el, de azért így is jó volt. spoiler Egy kicsit megismerhettük a birodalmiak viszonyait, egy kicsit talán Darth Vadert is, néhány egyáltalán nem is titkos gondolatát. A Császárról azonban a kicsinél is kevesebbet, pedig valójában erre voltam igazán kíváncsi. Végig azt vártam, hogy mikor tudjuk már meg, hogy mekkora valójában a hatalma, mikor tesz már valami olyant. Hát nem sok semmit írt róla Kemp :)

>!
Hippoforaccus
Paul S. Kemp: Sith Nagyurak

Még egy könyv, ami megtéveszti a vásarlót… A címe és a borítója alapján egy háborús történetre számítottam, ahol a két címszereplő van a középpontban. Ehelyett kaptam egy szabadságharcosokról szólo sztorit, amiben maximum tíz százalékban szerepelnek a Sithek.
De ha ezt nem nézzük, egész izgalmas történet, bár az elejétől kezdve lehet tudni, hogy mi lesz a vége.

>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
Paul S. Kemp: Sith Nagyurak

2015.12.20 – 9:46 igaz még csak úgy nagyjából a felénél tartok be eddig abszolút pozitív lett a regény .amit várni lehet egy star wars regénytől azt hozza ,remélem ez a végéig kitart .
2015.12.20 – 23:46 befejeztem remek volt nem bántam meg újra star wars regényt kezdtem olvasni .jó rég volt már nem is tudom miért hanyagoltam el ennyire ,de most eldöntöttem e lehető legtöbb új regényt el fogom olvasni .karácsonykor meg kapom a Utóhatás és a Elveszett csillagokat .
térjünk vissza erre a regényre árulás,harc, merénylet kísérlet Dart Vader és az uralkodó ellen ,nem árulok el nagy titkot túl élik mivel a sith ek bosszúja után játszódik .
annak ellenére izgalmas volt végig , twi’lek szabadságharcok nem adhatják fel tudják mi vár rájuk ,mindent bevetnek amit csak tudnak ,remek kis támadást hajtanak végre .
Nem tudom hiba -e vagy csak engem zavar egy kicsit ismerve a filmet ,itt jóval erősebbnek van leírva Darth Vader mint e filmbe ,gyorsabb ,erősebb aki el olvassa az talán tud válaszolni rá hogy más regényekben is igy van ez .tudom hogy elvileg a régi könyvek nem számítanak az új univerzumba , csak kíváncsi vagyok.
szóval jó volt jöhet a következő ,várom már a karácsonyt .

>!
harsak
Paul S. Kemp: Sith Nagyurak

Tudva azt, hogy a 6 fő(bb) szereplőből 3 biztosan túléli, is sikerült egy jó könyvet összerakni (nem kiugróan, de jobban tetszett mint pl. az Utóhatás) Paul S. Kempnek.
Ezt a fajta világteremtést és mesélést hiányolom az új filmből: Nem várom el hogy tényeket dobáljon enciklopédiaszerűen új bolygókról, élővilágról, népekről stb., hanem hogy menet közben csepegjen egy kis információ.
A mű az első negyede/harmada (ami kötelezően bemutatja a karaktereket, azok viszonyait és indítékait) után olyan sebességre vált, hogy már csak a végén áll le.
Az új karakterek és a régiek nagyon jól el lettek találva, mindegyiknek érthető a motivációjuk.
Két negatívumot tudnék említeni (bár ezek jobbára relatívak):
– Vader és Palpatine kicsit túl overpower, de ezt már lassan megszokjuk.
– Én azért egy kis sith filozófiát vagy történelmet már a cím alapján is vártam volna. Nyilván nem Bane trillógia szintűt de azért pár nagyon halvány utaláson kívül lehetett volna némi érdemi is.

>!
Pluviôse
Paul S. Kemp: Sith Nagyurak

Nekem tetszett. Jobban megismerhettük belőle Vader és Sidious kapcsolatát. Érdekes volt a szabadságharcosok szemszöge, és szerettem a róluk szóló részeket is, bár sokszor inkább Vader-t vártam. A legjobban Vader gondolatai tetszettek, amikor a múlton töprengett. spoiler
A szabadságharcosok végig bátran küzdöttek, de azért mindenki tudhatta, hogy esélyük sincs Vader és a Császár ellen.

>!
Bellatrissa
Paul S. Kemp: Sith Nagyurak

Nos… ez az egyik legszánalmasabb SW könyv volt, amit olvastam, pedig nagy lelkesedéssel álltam neki. Cím: Sith nagyurak. Kép: Sidious és Vader. Fülszöveg: végtelen sok Sidious és Vader. Nem is értem, miért számítottam rá, hogy ők ketten fognak benne sokat szerepelni… Az egész könyv kb. 20 százalékában szerepeltek, az első 150-180 oldalon szinte semmit! Ha mégis megjelentek néha, akkor ez volt a jelenetük: „Sidious: – Hmm… Vader: – Egyetértek.” Ennyi. Ennyi volt, amit csináltak. Az összes többi jelenetben tök érdektelen sablonkarakterek voltak, max. egy-két kivétellel. Ráadásul a fülszövegben ígért nagy Vader-Sidious ellentét (ami engem igazából érdekelt volna) is annyiból állt, hogy: „Vader: – Mi lenne, ha elárulnám? Eh, most nincs kedvem.” A többi jelenetben csak kardozgattak meg mászkáltak, de nem értem, mi a rossebért kéne aggódnom olyan karakterekért, akikről mindenki tudja, hogy túlélik. Épp ezért érdekelt volna a beígért ellentétük, mert azt még el tudtam volna képzelni, hogy versengenek egy sort egymással abban a roppant nagy veszélyben, amiben voltak… A másik, hogy Sidioust mindig azon kevés fő-főgonosz közé soroltam, akik nem voltak tök sablonosak, hanem volt személyiségük. Azt hittem, őt nem lehet baromi unalmasan megírni. Nos, de, meg lehet. Az egész könyvnek semmi célja, értelme, fordulata vagy cselekménye nem volt. Egyszerűen random karakterek futkosnak benne ide-oda, hogy majd ők aztán mindent megoldanak, és a vége mégis az, hogy nem történt semmi. Nem érte meg.

>!
Kopaszkutya84
Paul S. Kemp: Sith Nagyurak

Egész korrekt kis történet volt. A twi'lek szabadságharcosok története kicsit untatott, ezért is adtam kevesebb csillagot. Palpatine is nagyon furán volt ábrázolva benne és végig az járt a fejemben, hogy mennyivel jobban szeretem Vadert, aki itt már az elején brutálisan keményen odatette magát. Szegény twi'lekek nem is sejtették mekkora erővel állnak szemben, de végig bátran harcoltak. Palpatine és Vader kapcsolatára tett utalások is nagyon érdekesek voltak.


Népszerű idézetek

>!
R4m3s

Nevek jutottak az eszébe, olyan nevek, amelyekre az utóbbi években ritkán gondolt.
Mace Windu.
Plo Koon…
[…]
Mustafar…
Obi-van.
Vader az örökös haragját használta fel, hogy elhamvassza a tudatában az emlékeket, de a múlt üszkös maradványai ottragadtak a tudatában.
Padmé.
Ritkán engedte meg magának, hogy erre a névre gondoljon.
A haragja kicsúszott az ellenőrzése alól, és hirtelen akkora erővel szorította meg a botkormányt, hogy a markolat felülete berepedezett.

173. és 174. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Darth Vader · Mace Windu · Mustafar · Obi-Wan Kenobi · Padmé Amidala · Plo Koon
>!
R4m3s

Hírtelen bevillant a tudatába egy emlék. Annak idején egy mentőkabinban lebegett a Ryloth felett, pörögve sodródott magasan a felszín felett, miután belevezette a cirkálóját egy droidvezérlő hajóba. Aztán egy név bukkant fel az emlékezete tengerének mélyéről.
Ahsoka…
Néha úgy nevezte a lányt: Szájas.
Kisöpörte a fejéből az emlékeket, és a feladatára öszpontosított.

172. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ahsoka Tano · Darth Vader · Ryloth
>!
PAVideoStudio

Vadernek az a határozott érzése támadt, hogy Darth Sidious neheztel rá, de hogy miért, azt nem tudta.
– Mester… – mondta halkan és bizonytalanul.
– Azt hiszed, hogy az árulás a tettel kezdődik? – kérdezte váratlanul a Császár.
– Nem, hanem a gondolattal – válaszolta Vader.
Sidious kivillantotta a fogait – talán mosolygott, talán vicsorgott.
– Viszont nem ismerhetjük mások gondolatait – fejtegette aztán –, különösen nem egy árulóét, aki vigyáz, nehogy leleplezze magát valamivel. Így aztán csak a tettekben megnyilvánuló gondolatokra támaszkodhatunk ahhoz, hogy feltárjuk az igazságot.

231. oldal, 13. fejezet - Sith Nagyurak (Szukits, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Darth Sidious · Darth Vader
>!
R4m3s

A Császár megint kivillantotta a fogait, és hozzátette:
– Te is áruló voltál, nem igaz, Vader Nagyúr?
Vadernek előbb torkán akadt a lélegzete, aztán haragosan felhördült:
– Mit mondtál?
– Elárultad a Jediket – mormolta Sidious. – Pádmét. Obi-Vant. Mindenkit, akit szerettél.
A Császár ekkor felnézett a tanítványára, és a szemében apró lángok tükröződtek.

231. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Darth Sidious · Darth Vader · Palpatine
>!
PAVideoStudio

– Mindannyian állandóan próbák elé vagyunk állítva, barátom – válaszolta atyáskodó modorban Sidious. – A próbák erőssé tesznek minket. Az erő hatalmat ad, és a hatalom az, ami fontos. Meg kell felelnünk minden próbán, amivel szembekerülünk. – Elhallgatott néhány másodpercre, majd hozzátette: – Máskülönben elbukunk és meghalunk.

179. oldal, 10. fejezet - Sith Nagyurak (Szukits, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Darth Sidious
>!
PAVideoStudio

A Császár szótlanul ült a trónján, a látszat szerint a gondolataiba veszve. De Vader tudta, hogy nem ez a helyzet. A mestere sosem veszett bele a gondolataiba. A Császár minden időt és a távolságot messze meghaladva gondolkodott, ami lehetővé tette számára, hogy előre kiszámítsa az eseményeket, és felkészüljön olyan következményekre, amelyek másnak sosem jutottak volna eszébe. Vader remélte, hogy egyszer eltanulja ezt a módszert, feltéve persze, hogy nem végez hamarabb a mesterével.
Röviddel a Jedik kiirtása után a Császár megmondta neki, hogy ő a tanítvány egy napon megpróbálja majd megölni a mesterét. Azt is elmondta, hogy a Sith-tanítvány és a mester közötti kapcsolat kölcsönösen hasznos, de az egyensúlya rendkívül kényes. A tanítvány hűséggel tartozik a mesternek, a mesternek pedig tanítania kell a tanítványt, és meg kell mutatnia az erejét. Ám a kötelezettségek kölcsönösek és feltételhez kötöttek. Amennyiben az egyik fél nem teljesíti a kötelezettségét, a másiknak el kell pusztítania. Ezt az Erő követeli meg…

38-39. oldal, 2. fejezet - Sith Nagyurak (Szukits, 2015)

>!
Pluviôse

– Néha mindannyian eltévedünk, Isval – mormolta Cham. – Csak az a fontos, hogy visszataláljunk a helyes útra.

>!
Életveszélyes_és_Tilos

A meditációs kamra sima fémfalán a saját sápadt, összeégett arcának tükörképét látta. A páncélzata neurális kapcsolatai nélkül tudatában volt annak, hogy a két lába megcsonkult és a karja szétroncsolódott. A testét örökös fájdalom emésztette, de örült neki. A fájdalom táplálta a gyűlöletét, és a gyűlölet erőt adott neki. Valaha, Jediként azért meditált, hogy megtalálja a lelki békét. Manapság azért meditált, hogy felszítsa magában a haragot.
Sokáig bámulta a tükörképét. A sérülései miatt a teste eltorzult és megtört, de a lelke tökéletesebb lett, és az Erővel való kapcsolata is sokat fejlődött. A szenvedés hatalmat és bölcsességet adott neki.

13. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Darth Vader
>!
Hippoforaccus

Mors bólogatott. Hosszú idő telt el azòta, hogy valaki kimondta a felesége nevét.

212. oldal

20 hozzászólás
>!
Pluviôse

– Vettem – nyugtázta a parancsot Nordon. – Te mit csinálsz?
– Felrobbantok ezt-azt – közölte Isval.
– Szóval a szokásos – dörmögte jókedvűen Nordon, és elbúcsúzott. – Jól van, hamarosan találkozunk!


Hasonló könyvek címkék alapján

Kim Stanley Robinson: 2312
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár
Claudia Gray: Leia, az Alderaan hercegnője
James Luceno: Darth Plagueis
Orson Scott Card: Ender árnyéka
John Jackson Miller: Kenobi
John Scalzi: Vének háborúja
Michael Reaves – Steve Perry: MedStar I: Harctéri sebészek
Isaac Asimov: Alapítvány-trilógia
James S. A. Corey: Kalibán háborúja