Árulás (Star Wars: The Old Republic 2.) 63 csillagozás

Paul S. Kemp: Árulás

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Bekövetkezett az, amire mindenki régóta számított: a Birodalom megtámadta a Köztársaságot. A Sith Hadiflotta rajtaütött a Coruscanton, számtalan Jedi-lovagot megöltek, a Templomukat lerombolták. Azonban, bármennyire dicső is a győzelem, a támadás vezetője, Darth Malgus mégsem élvezheti ki azt. Megtudja ugyanis, hogy a korábban megkezdett béketárgyalás tovább folytatódik az Alderaanon. És Malgus szerint a béke a Birodalom végső pusztulását okozza.
A tárgyalás egyik résztvevője, Aryn Leneer Jedi-lovag, amikor megérzi mestere halálát, fájdalmában bosszút esküszik. Elhatározza, hogy visszatér a megszállt Galaktikus Fővárosba, és leszámol mestere gyilkosával. Csatlakozik Zeerid Korrhoz, akit alvilági üzletei vezetnek a Coruscantra, és együtt indulnak útnak. Ám nem csak a Sithek uralta bolygó rejt veszélyeket. Arynnak soha nem tapasztalt hevességű érzelmeivel is szembe kell néznie, hogy képes legyen beváltani esküjét.

Eredeti mű: Paul S. Kemp: Deceived

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Szukits, Szeged, 2012
320 oldal · ISBN: 9789634972396 · Fordította: Szente Mihály

Kedvencelte 6

Most olvassa 2

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

>!
Ebe_Endocott
Paul S. Kemp: Árulás

Jó kis történet volt, kisemberekről, illetve kicsit nagyobb emberekről, és ugyan most nem kellett megmenteni az univerzumot a totális pusztulástól, ezt személy szerint nem is hiányoltam. Így is éreztem a cselekmény súlyát, ami viszont tényleg kihatással van a galaktikus történelem alakulására, nem csak valami isten háta mögötti bolygó sanyarú sorsú polgárairól szólt. Sőt azt is éreztem, hogy ha ismerném a játékot, nem egy kapcsolódási pontot felfedeztem volna, így csak sejtettem róluk, hogy valószínűleg azok voltak.

Azonban két negatívum is megfogalmazódott bennem az olvasás során. Az egyik a fontosabb szereplők között a nem-emberi lények hiánya, szinte mindenki humán volt. Épp ezért akarva-akaratlan Vrathot például nautólinak képzeltem olvasás közben, mindegy, hogy egy birodalmi katona. A másik, ami azt hiszem legutóbb a [[Végzetes szövetség]]nél is feltűnt, hogy a hajók nevei nem voltak dőlten szedve… Már megszoktam ezt a jelölést, és na, bántotta a szemem…

Egy SPOILERes gondolat: spoiler

1 hozzászólás
>!
PAVideoStudio
Paul S. Kemp: Árulás

Ez egy Zs kategóriás könyv. Zs, mint zseniális.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: http://youtu.be/dp12h73viHI

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

>!
Szukits, Szeged, 2012
320 oldal · ISBN: 9789634972396 · Fordította: Szente Mihály
1 hozzászólás
>!
sirszalhasogato P
Paul S. Kemp: Árulás

Bár nem akartam újraolvasni ezt a könyvet, csak a saját kihívásom kényszerített rá, végül nem bántam meg, mert jobb volt, mint amire emlékeztem. Malgus kifejezetten szimpatikus személyiség minden sithsége ellenére, és szemben Darth Felfújthólyag Bane-nel.
Az a tény továbbra is elgondolkodtat, vajon Kemp hogy tudott két és fél napos cselekményt könyvvé nyújtani, míg mások egy kötet alatt akár évezredeket is haladnak a galaktikus történelemben.
A cselekményben vannak fordulatok (hogy mennyire meglepőek, arról – második olvasás lévén – inkább nem nyilatkozom), a motivációk érthetők… Valami plusz még hiányzott azért, szóval kedvenc nem lesz, de pozitív élmény volt.

>!
Shinzo P
Paul S. Kemp: Árulás

Első könyvem az írótól, és nem vártam túl sokat, mivel beharangozták előttem, hogy játék alapján íródott. Ehhez képest igen kellemes csalódás ért. Remekül összehozta ezt a kis szemelvényt, mely történetileg mindössze néhány napot foglal magába. Dinamikus, olvasmányos és érzelmektől túlfűtött. Nagyon megérte elolvasni, bár inkább csak fanoknak ajánlanám, mert túl sokat nem tesz hozzá a Star Wars univerzum megismeréséhez. :)

>!
Dominik_Blasir
Paul S. Kemp: Árulás

Paul S. Kemp neve már ismerős volt a Forgotten Realms univerzumból, úgyhogy sokat reméltem a Star Wars-regényétől is (már csak az előző TOR-kötet miatt is), de szerencsére egyáltalán nem okozott csalódást, épp ellenkezőleg, szinte minden várakozásomat felülmúlta.
Az Árulás ugyanis jóval túlmutat a számítógépes játékok szintjén, még ha eközben Kempnek jóval kisebb léptékekben kellett is gondolkodnia, mint mondjuk Williams-nek. Emiatt viszont lehetősége nyílt a karakterekre koncentrálni, úgyhogy csak örülhetünk a változásnak. A figurák lényegesen jobban lettek ábrázolva, mint azt elvártam volna, a szerző kiválóan mutatja be érzéseiket és életszemléletüket, jellemük ismeretében reakcióik és tetteik hitelesnek tűntek, pedig egyikük sem kifejezetten az elvárt és sablonos módon cselekszik. Ennek megfelelően az érzelemdúsabb jelenetek is hatásosabbak lettek, átéreztük és megértettük a szereplők sorsát.
Persze a történet is hozza az elvárt izgalmas-kalandos-szórakoztató minőséget, de igazán a karakterek miatt lesz emlékezetes a kötet. Ezek után nem tudom nem várni a Darth Bane-trilógiával már bizonyító Drew Karpyshyn regényét…
Bővebben az ekultúrán.

>!
ftamas
Paul S. Kemp: Árulás

Ezt a könyvet vártam. Szeretem a star wars világát és mostanában csak tölteléket sikerült olvasnom. Kemptől viszont már olvastam könyvet, ami tetszett. Viszont óvatos voltam, mert szukits csak saját maga forgalmazza, amit így olvasva teljesen megértek.
A történet szereplői: Egy ifjú jedi, ellenfele egy sith légzőkészülékkel, páncélban. Egy másik főszereplő, egy jólelkű csempész, aki kényszerből csempészik egy gyors Koréliai űrhajóval. Persze van egy fejvadász is, aki üldözi. Csak nekem ismerős valahonnan a történet?
Ha már történetről van szó, na az nincs, vagy csak minimális.
Amikor a sith van a középpontban, akkor nekem az jön le, hogy nem egyszerűen a sötét oldalon van, hanem gonosz, beteg és buta is. A könyv jórészt arról szól, hogy előkészítik az összecsapást, vagy összecsapnak. Semmi meglepetés, semmi rejtély, semmi újdonság.
Ez a világ, szerintem iszonyat lehetőséget rejt. Rengeteg világ, rengeteg faj, mellett ott van a technológia, ott van az erő, sith nagyurak, jedik. És mégis mit hoznak ki a többségéből, fénykardal való hadonászást…..
3 jó dolog van a könyvben:
1 a jól megrajzolt borító
2 ebben legalább nem próbálnak napokat és bolygókat robbantgatni
3 a könyvtár segített az elolvasásában , így nem került pénzbe.

8 hozzászólás
>!
kissakos I
Paul S. Kemp: Árulás

Az Old Republic számítógépes játékra épülő SW regények kiválóak. Ez is. Spoilermentesen nehéz írni róla, de azért annyit elmondhatok, hogy egy kiváló, mozgalmas idősíkban , a klasszikus Skywalkeres korszaktól elszakadva, visszatérő és új szereplőkkel, több szálon futó cselekménnyel ez a könyv (is) ott lesz a kedvencek között.

>!
Somogyip
Paul S. Kemp: Árulás

Aki látta anno a TOR mmo beharangozó videóit, annak mind a cím és a borítón látható Malgus alakja ismerős lehet. Hamar ki is derül, hogy mennyire szoros ez a kapcsolat, és ez máris meghatároz bizonyos kereteket, amikhez szerintem az írónak igazodnia kellet.
A könyv időkerete egy „hosszú hétvégének” felel meg, az események gyorsan követik benne egymást, a tempó feszes, ami érzésem szerint film jelleget kölcsönöz neki. Ezt éreztem a könyv közepén is az egyik fejezetnél, hogy akciófilmes klisét olvasok.
Hűen a címhez, sorra bukkannak fel kisebb-nagyobb árulások, amik vagy a szereplőkkel esik meg, vagy ők maguk követnek el. Egyfajta Szépség és a Szörnyeteg szál is felbukkan a történetben.

>!
Eszchan
Paul S. Kemp: Árulás

Paul S. Kemp nagyon közel jár ahhoz, hogy felkerüljön a kedvenc íróim listájára, pedig még csak ezt az egy regényt olvastam tőle. De izgalmas volt a sztori, a karakterek is nagyon jól sikerültek, sajnáltam a végén, hogy nincs folytatás és nem tudhatom meg, hogy kivel mi történik ezek után…

>!
Hippoforaccus P
Paul S. Kemp: Árulás

Na ez már valami! Pörgős, kicsit sötét hangulatú, könnyen olvashazó könyv. parszekekkel jobb mint az előző rész. A karakterek nagyon jól kidolgozottak, könnyű velük azonosulni, bár Malgus-t a végén nem igazán értettem. spoiler


Népszerű idézetek

>!
Somogyip

– Mi a baj, szerelmem?
– Hogy szeretlek téged, Eleena. Ez a baj.
– Veradun… – suttogta a lány.

3 hozzászólás
>!
PAVideoStudio

– Látják rajtad, hogy ideges vagy. És alighanem örülnek neki.
Aryn tudta. Érzékelte a megvetésüket, amely úgy bökdöste a tudatát, mint egy a csizmájába került kavics a lábát.
Velük szemben, a csarnok szemközi falánál két fekete köpenyes alak ült egy kőpadon, a birodalmi delegáció két tagja. A Jediket és a Sitheket tizenöt méter szélességű tükörfényes márványpadló, kétsornyi alderaani szobor, illetve egymásnak ellentmondó filozófiák egész szakadéka választotta el egymástól.

32. oldal, 1. fejezet – Árulás (Szukits, 2012)

>!
Életveszélyes_és_Tilos 

A Sith arckifejezésében, a szemének sejtelmes csillogásában és gúnyos félmosolyában volt valami, amit aggasztónak talált, de gondosan ügyelt rá, hogy szenvtelen arcot vágjon, és elszántan állta a harcos tekintetét, mereven, akár egy kőszobor.


A sorozat következő kötete

Star Wars: The Old Republic sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Raana Raas: Árulás
Raana Raas: Hazatérők
Raana Raas: Elágazó utak
Raana Raas: Kiszakadtak
On Sai: Lucy
Raana Raas: Ellenállók
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Raana Raas: Az ogfák vöröse
Orson Scott Card: Végjáték
Dan Simmons: Hyperion