Minden ​a te hibád 107 csillagozás

Paul Rudnick: Minden a te hibád

Nyolcvannégy órával ezelőttig Caitlin még soha sem:

ivott alkoholt, nem csókolózott, nem énekelt torkaszakadtából nagy nyilvánosság előtt, legfőképpen nem ejtett túszokat, sőt, kocsit sem lopott

MI? LOPOTT KOCSIT?

Most börtönben ül, és nem tudja, mit mondjon:
a rendőrségnek, a szüleinek, a polgármesternek, a riportereknek, és a Twitter-olvasóknak.

Csak most döbbent rá, hogy:
szerzett egy orr-pearcinget, és – NA NE! AZ OTT EGY TETKÓ?

Az őrült hétvégéért egyedül egyvalakit hibáztat:
a híres unokatestvérét, aki valamikor a legjobb barátnője volt.

Akit az elmúlt négy évben GYŰLÖLT, de közben a szíve mélyén rettenetesen hiányzott neki. NEM, NEM IS!!!

EZ MIND A TE HIBÁD, HELLER HARRIGAN!!!

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634573715 · Fordította: Barthó Eszter

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Billy Connors · Caitlin Mary Prudence Rectitude Singleberry · Heller Harrigan · Mills Stanwood · Razen · Sophie Schulert · Wyatt Markowitz.

Helyszínek népszerűség szerint

New York


Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 98

Kívánságlistára tette 80

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

deen>!
Paul Rudnick: Minden a te hibád

A többséggel ellentétben nekem tetszett ez a könyv. A főszereplők, főleg Caitlin, ugyan idegesítőek, és nem is akarok belegondolni, hogy létezik olyan család, ahol a gyerekek ilyen burokban élnek, amitől gyakorlatilag alkalmatlanná válnak a társadalomba való beilleszkedésre és jelentős hátrányban vannak, nos minden téren. Legyen. Heller a sztárok életét éli, de mint oly sok tini sztár, nem tud megbirkózni a sikerrel, ezért önpusztításba kezd. Klisé? Igen, de ettől még működik. A két lány lassan, döcögve, de azért újra visszatalál arra az útra, amin együtt mentek egy darabig, de egy végzetes hiba elválasztotta őket egymástól. Könnyű a másikat hibáztatni mindenért, ahelyett, hogy megbeszélnék a történteket. A cselekmény egyszerű, helyenként abszurd, de humoros, és gördülékeny. Nem kell nagy dologra a számítani a végén, hiszen sejteni lehet, hova fog kifutni a történet és nagy mélységeket sem kell várni, hiszen ez a könyv elsősorban szórakoztat és kevésbé az elgondolkodtatás a célja. Nem csodálkoznék, ha egyszer egy jó kis vígjáték születne belőle.

Magdi1017>!
Paul Rudnick: Minden a te hibád

Nem sok könyvre mondom, hogy rohadt módon untam, és idegesített, de erre muszáj.
Caitlin eléggé elzárva él a nagyvilágtól, mikor arról olvastam hogy 8 testvére van , énekel az egész család , egyből a Kelly Family ugrott be :)
Heller pedig éli a celebek fényűző életét.
Mint a tűz meg a víz.
Sok volt a monológ, kevesebb a párbeszéd, ami önmagában nem lenne baj, de Caitlin már a végtelenségig unalmas és merev.
Nem tudok, mit mondani, talán filmként valóban jobban élvezem volna.

Molymacska P>!
Paul Rudnick: Minden a te hibád

Ez a könyv számomra egy nagy rejtély volt. Kíváncsi voltam rá, mert a cím és kicsit a borító is meg a fülszöveg olyan érzést keltett, ami egy depressziós, öngyilkosjelöltről szólna, aki rengeteg mindenen átment, és végül csak nem sikerült jól semmi sem. Hatalmas spoiler: nem erről szól.
Le kell szögeznem, hogy én utálom a filmekben a vígjátékot. Sőt utálom a konzervnevetős sorozatokat, realityket, és mindenféle hasonló dolgot. Nem nézek tévét se, így a celebekből se kapok semmit (hál istennek) de hogy azokat se szeretem. Erre jön egy könyv, ami egy celebreality vígjátékos akármi, amitől a falat kapartam. De tényleg!
Nem elég, hogy olyan bugyuta sorozatokat találtak ki, amitől a falnak mentem, mint Anna Bannana Hannah Montana vagy az Angyalok háborúja spoiler,de jönnek az őrült rajongók, meg a könyvről elnevezett unokák (jó poén volt Katniss, Bella, Hermione. Jah nem.) aminél én teljesen kiborultam. Nem azért, mert ne így működne, hanem azért, mert a hatalmas túlzásokban már nem is lehetett észrevenni a történet valóságalapját.
Talán az, hogy egy könyv humoros, még nem lenne probléma, de ebben a könyvben az író túl komolyan vette magát. Mármint egy humoros könyvnek túl kevés volt, hiszen rengeteg komoly témát is feszeget, miközben egy komoly, érzékenyítő könyvnek meg semmi volt. Emellett a korosztály is kicsit csúszásban van: a történetet el lehetne adni egy 12-14 éves kis csajszinak, aki imádni fogja, mert éppen a rajongó korszakát éli, miközben szerepelnek benne olyan dolgok (pl alkoholizmus, drog, öngyimöngyi) ami miatt nem lehet egy ilyen korú gyerek kezébe adni. Emiatt viszont a felnőtt olvasók joggal fogják azt mondani, hogy ez nekik nem kell, míg a fiatalabbak nem jutnának hozzá ehhez a könyvhöz. *sóhaj* spoiler
Ami számomra még ezen felül is borzalmas volt, az a szélsőséges karakterek. Mert igen, Hellernek MINDENBEN benne kell lennie, és természetesen úgy kell kinéznie, mint egy sztárnak, de közben persze nincs pénze, hogy részvétet is érezzünk iránta. Caitlinnek persze jó kislánynak kellett lennie, aki szorong és pánikrohama van egy jó hírtől (amúgy a szorongás leírása jó volt. Tényleg ilyen. De ne essünk a ló túloldalára, hogy MINDENTŐL pánikrohama van az embernek, mert nem). Az külön idegesített, hogy a térdzoknit az ártatlanságnak és a menőség teljes ellentétének tartják, mikor szerintem egy teljesen átlagos ruhadarab (miért, miért utálja MINDENKI a térdzoknit?). Emellett természetes a jó kislány keresztény is, csak hogy a vallásnak is legyen egy fricskája (míg a menedzser zsidó. Hmmm nem kellett volna bele legalább még egy vallási szereplő, akit eltúloznak kigúnyolnak?). És még borzasztóan sokáig folytathatnám, mert a könyv ezekből a klisékből építkezik, figurázza ki őket, és rakja bele egy eléggé erőltetett gegsorozatba.
A könyvben néha feltűnt a komoly szál, és ilyenkor kicsit megértettem az egészet. Jó volt olvasni olyankor, de ezek a szálak olyan hamar illantak el, hogy szinte értelme nem volt belerakni sem (nagyon sokan nem szeretik, ha egy érzékenyítő könyv kisregény, így a kedvenceimet sokszor rövidség vádja éri. Minden ilyen olvasónak ajánlom ezt a könyvet.)
Egy ilyen hosszú értékelés után jöhet a kérdés, hogy tényleg minden Heller hibája volt? A válasz pedig nem: ez a könyv, ha másra nem, arra jó, hogy láthassuk, a hibákat nem tolhatjuk folyton másra. Ellenben azt hiszem, ezt nem ebben a korban kell ennyire erősen az arcunkba tolni. Mert hát jó volt, de valahogy az ember mégis azt érezte, hogy nem a szereplők, hanem a külső tömeg, a menőség, a társadalom, a rajongók hibája.
A könyv számomra borzalmas élmény volt, de meg tudom érteni, ha valakinek tetszik. Mondjuk inkább 14 éves érett kislányoknak ajánlom, mint tizenhat felett (mint a könyv borítóján is díszeleg).

2 hozzászólás
SurrealFlash P>!
Paul Rudnick: Minden a te hibád

Rövid véleményem a könyvről: :'D

Hosszabb véleményem a könyvről:
Szerintem ott lett elrontva az egész, hogy a fülszövegnek köszönhetően mindenki másra számít! Vad kaland, durva bulizás és társai, de ez csak egy kiragadott pillanat.
Caitlin egy szófogadó és visszahúzódó lány volt és be lett adagolva, hogy Heller maga a sátán, de mégis az ő sztorija tetszett a legjobban. Caitlin kiborító volt és a jelenlétében levegőt sem lehetett venni. Sophie pedig csatlakozott a kiborító karakterek csapatába. Értem, hogy élni akar, és az első két kívánságáig még teljesen elvoltam vele, de az utolsó már durva volt. Heller és Sophie annyira érzéketlenek voltak Caitlinnel szemben, hogy felháborító volt.

Összességében nem volt rossz könyv, bár nekem nem voltak elvárásaim. Voltak pillanatok, amik megmosolyogtattak. :)

2 hozzászólás
kellyolvas P>!
Paul Rudnick: Minden a te hibád

A szerző, Paul Rudnick egy híres amerikai író, forgatókönyv- és színműíró. Számos felnőtteknek írt mű mellett ez a második YA regénye, és egyáltalán nem csodálkoznék, ha film is készülne belőle, ugyanis végig ezt éreztem olvasás közben, mennyivel jobb lenne ezt filmen látni. A fülszöveg alapján választottam a könyvet, könnyed szórakozást ígért, lényegében meg is kaptam ezt, de egészen más aspektusban, mint vártam.
Caitlin meséli a történetet, a bizonytalansági monológok végigkísérik a cselekményt, és ez nekem túl sok volt. A legfurább az egyik csókolózásos rész utáni monológ, amikor gyakorlatilag leribancozza saját magát. Könyörgöm, a 21. században vagyunk! Szóval többet szerettem volna tudni inkább Heller gondolatairól, bár a könyv utolsó harmadában kiderülnek a múlt eseményei ami rátette a bélyegét a kapcsolatukra és a saját életükre is.
Heller tipikus show-business termék, mára már átszövi minden mozdulatát a megfelelés igénye az elvárásoknak, tini sztárként figyelnie kell az öltözködéstől kezdve az étkezésig minden apró részletre. Nincsenek igazi barátai, nagyon kevés ember az, akiben megbízhat, és hiányzik neki a kontroll, ami visszafogja és egyben támogatja is. Sok ilyen Heller létezik a való életben is, akik mindent bevállalnak Hollywood szent ege alatt, a siker és csillogás övezi az életüket, de mégis bizonytalanok a saját tehetségüket illetően. A lejtőre tévedni veszélyes, ráadásul az odavezető lépcsőkre a könnyű szórakozás, bulizás, fű és pia invitál. Hányszor hallottuk már ezt? „Csak ki akartam engedni a gőzt!” És már ott is a függőség.
Azt feltétlen ki kell hangsúlyoznom, hogy a történet egyáltalán nem realista. Olvastam már több könyvet, amiben az egyik fél sztár, és be akarta mutatni a szerző, hogy milyen az élete, a kapcsolatai. Érdekes, hogy az író elég közel áll az iparághoz, mégsem lett hiteles számomra, csupán klisés. Viszont roppant szórakoztató, nagyon gyorsan történnek az események, pörög a cselekmény, és kíváncsi is voltam, hogy alakul a történet. Egyértelműen a humor viszi el a hátán a történetet, a két lány különbözőségéből adódó helyzetek, és Caitlin önmagához képest hihetetlenül merész lépései. A történet nem kapott hangsúlyos szerelmi szálat, csak egy-két aranyos szösszenetet Heller fiatal és jóképű színész kollégáitól, akik szinte lecsapnak az ártatlan és kívülálló Caitlinre, mint egy kívánatos friss gyümölcsre. Ez bőven elég is volt, hiszen a két lány barátságának második esélye a fő mondanivaló.
A szerző meglepett, mert a nyelvezet szerintem jól sikerül, bár lehet, hogy a fordítót illeti a dicséret, de végre nem voltak szépítve az olyan szavak, amik a való életben is durvák. Az már más kérdés, hogy a fülszöveget író személy nincs tisztában a piercing helyesírásával, ettől padlót fogtam.
A könyv standalone, a vége lezárt, de nem volt katarzis élményem, az isteni csoda lett volna. Mégis, a könyv tökéletes választás a könnyed kikapcsolódáshoz, főleg vízparton, napozás közben, vagy egy esős hétvégén garantáltan jó szórakozás.

Masni3>!
Paul Rudnick: Minden a te hibád

Erősen gondolkoztam a 0.5 *-on, de úgy döntöttem, hogy Heller és Sophie megérdemelnek fél-fél csillagot. Ők tényleg értékelhető karakterek. Életképesek. Nem úgy mint Caitlin, aki 17 évesen (?) azon töpreng, hogy vagy apáca lesz vagy szül egy rakat kölyköt. Ezzel az „Úr fontos feladatot bízott rám” szövegge kikészített. Pocsék egy kiscsaj. Csak kiabálni és szapulni tudja Hellert, mert ő a tökéletes éneklő kis apácajelölt. Nem jó semmi amit mások tesznek. Mindig más a hibás. És az a térdzokni? Ki a franc vesz fel egyáltalan 6 éves kor felett térdzoknit???? Ilyen létezik?
És ott van egy piercing és egy tetkó amitől megváltozik az egész élete, mert ÚR ISTEN, vétkes vagyok. Zárjatok börtönbe!!!!
Aztán ott vannak a Dalos Singleberryk… Mindenki imádja őket mert annyira jól énekelnek meg egyenzoknit vagy mi a francot hordanak. Komolyan???
De a legjobb, hogy mindenki imádja mert idióta módón belesétál egy intejúba, ahol fogyi módjára csacsog, ráadásul egy 20 ezres embertömeg elé is kisétál egy arénába mert ő annyira menő hős.
Legszivesebben a falba verném a fejemet mert elolvastam. Komolyan. Ezt bűn volt már megírni is. Jajj és a vége is annyira jó mert apuci meg anyuci nem haragszik rá.
Na jó. Itt befejeztem a dühöngést!
Minél előbb el akarom felejteni ezt a szennyet.

ap358 P>!
Paul Rudnick: Minden a te hibád

Azt hiszem, itt a fülszöveg mindent elmond. In medias res kezdés, és ebből kiindulva az „elfeledett” éjszaka utáni hajsza ifjúsági, humoros változatát vártam. Na, nem egy Másnaposokat, de legalább egy Hé haver, hol a kocsim szintet.
Ezzel szemben kaptam egy amish Kelly family szerű lányt, aki a hiperszuper híres unokatesója lelki üdvét magára vállalva úgy dönt, jó úton tartja a kis sztárt.
Fiatalok számára rengeteg érdekes dolgot feszeget a könyv, egy kicsit ferdítve, de megmutatja, milyenek a tinisztárok, milyen életük lehet, és miközben mások iskolába járnak, tanulnak, netezgetnek a haverokkal, addigra őket az élet miként gyűri maga alá. (Pia, drog, anyagi ügyek, gyógyszerek) Ellenben ez a komoly vonal úgy el lett parodizálva, hogy néha sírhatnékom támadt.
Tudtommal egy ifjúsági könyv esetében vannak elvárt szabályok, mint pl. segítse a fiatalok gondolkodását, a fejlődését, tanítson, esetleg ha csak szórakoztat, akkor is építsen fel követendő normákat: hősiesség, kitartás, barátság, család, stb.
De itt mi volt? (Ja, bocsánat, az író híres, neki nem kell követnie az elvárásokat.)
Alapból ott van Caitlin: szófogadó, csendes, visszahúzódó, vallásos és rémesen szabálykövető. A jókislányokat be kell vadítani! Nem! Egy ifjúsági könyvben ne tetkót, fegyvert, pasikat adjunk már egy lánynak, aki önmagát keresi. Finomítsuk már azt az útkeresést. Caitlin büszke a családjára, még az édesanyja is abban támogatta, hogy legyen határozottabb, ne csináljunk bolondot a főszereplőből.
A másik ludas: Sophie. Az ő esete a megható és elgondolkodtató vonal lehetett volna, ami Hellert óvatosságra és felelősségvállalásra neveli. Ehelyett Sophie maga lett az ördög, aki elvette a betegsége élét, és ellenszenvet váltott ki belőlem.
Caitlin és Sophie megtestesít mindent, amit nem kéne egy fiatalnak tennie. A felnőttek (Caitlin szülei kivételével) valami rémesek.
Heller az elején egy klisés tinisztárnak tűnt, de ahogy haladt előre a történet, úgy ismerhettem meg egyre jobban, és kezdtem megkedvelni. Az ő vonala tetszett, ha csak róla és Oliverről szólt volna a könyv, akkor többet mondhatott volna, mint így. A 3,5 csillagot csak miatta és a benne rejlő lehetőség miatt adom meg.
Ami a sztorit illeti, minden, csak nem az, amit a fülszöveg ígér. A könyv utolsó pár oldalán esik szó az ominózus éjszakáról, addig főleg az Angyalok háborúja film promócióját követhettem végig. És ez rendkívül idegesített. A karakterekről, valami érdekességről, cselekményről szerettem volna olvasni, nem pedig egy kitalált könyv/film reklámjáról.
Szórakoztatás? Egyszer nevettem, de csak kínomban, méghozzá amikor végeztem és elgondolkodtam, én eszement miért is kezdtem bele.

8 hozzászólás
Hópárduc P>!
Paul Rudnick: Minden a te hibád

Ez a könyv nem sokat mondó a számomra.
Igen, valami tini könyv, de mégis a fülszöveg alapján azt gondoltam, hogy jobb lesz.
Idegesítőek a szereplők és a történetnek sincs nagy mondanivalója.
Az elején még humorosnak indult, de később inkább unalmas lett az egész.
Nem fogott meg a cselekmény.
És ez a túlzott vallásosság….
Általában véve szeretem a vörös pöttyös könyveket, de ez….

Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog P>!
Paul Rudnick: Minden a te hibád

Gyanítom, most lesz, aki megrökönyödik, de nekem ez tényleg egy 5 csillagos könyv volt. Pimasz, de szerethető stílus, provokatív, de jól megírt tartalom, kicsit eltúlzott, de imádnivaló főszereplők. Nekem ezt jelentette a Minden a te hibád, miközben olvasás közben végig nagyon jól szórakoztam. És nekem csak ez számít.

Teljes értékelésem a linken:
▶️ http://sorok-kozott.hu/2018/07/konyvkritika-paul-rudnic…

konnyufanni>!
Paul Rudnick: Minden a te hibád

Elég érdekes könyv ez, bevallom mielőtt elkezdtem olvasni ezt a könyvet nem tudtam hogyan álljak hozzá. Így semleges érzésekkel kezdtem el olvasni ezt a könyvet.
Ilyen 12éves körüli olvasók biztosan élvezték volna ezt a soksoksok eseményt ami a könyvben történik meg, de nekem sokK volt ez a történet, ami ez a könyv tartalmazott, így nem tudok mit írni az értékelésben, mert semmi se fogott meg igazán ez a cselekmény… :(


Népszerű idézetek

Zyzy>!

– Kit hívsz? – érdeklődtem, mert figyelnem kellett, kikkel érintkezik.
– Bérgyilkost keresek. Ismerek egy tagot, aki kétezer dolcsiért lepuffant téged, és eltemet egy jelöletlen sírba.
– Heller csak viccel. Így akar próbára tenni – nyugtatott meg Wyatt.
– A Craiglisten vagyok – folytatta Heller a telefonjára meredve. – Van itt valaki, aki háromszázért és egy adag sült krumpliért vállalja a melót. Még az is benne van az árban, hogy balesetnek álcázza.

47. oldal

Zyzy>!

– Akkor is ügyelned kell a megfelelő étkezésre, ami mind a négy táplálékcsoportot tartalmazza…
– Ami Hollywoodban a cigit, a vodkát, az ásványvizet és a levegőt jelenti.

49. oldal

zuna19>!

– (…) Úgy nézett ki, mint Darth Vader és a gonosz Nyugati Boszorkány szerelemgyereke.

zuna19>!

– Üdvözöllek benneteket a Lelkek Univerzumában. Ma az egész emberiség sorsáról kell döntenünk, és ehhez a ti segítségeteket kérem. Készen álltok rá, hogy teljes erőtökkel támogassátok a jó diadalát, vagy fejet hajtsatok a gonosz pusztító hatalma felett?

Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog P>!

Ha lenne halálbüntetés, a Feleségek luxuskivitelben összes szereplője eltűnne a föld színéről.

1 hozzászólás
zuna19>!

– Beszívtam tegnap este? – motyogta. – Mennyit toltam?
– Csacsiság! – feleltem. – A mai lesz életed legcsudiklasszabb napja. És tudod, miért? Mert mostantól minden áldott nap életed legcsudiklasszabb napja lesz.
– Hánytam? – kérdezte Heller, még mindig behunyt szemmel. – A hányásomból létrejött egy emberi lény?

zuna19>!

– Catey! – mosolyog rám a mozi előtt, ahol Hellerrel várom, hogy a vörös szőnyegre léphessen. – Te egy született menedzser vagy! Hála neked, az egész világ bevette, hogy Heller csak egy szerény lányka New Jersey-ből, aki segít másokon, felemelő dalokat énekel, és rettenetes poliészter göncökben jár. Képzeld, még a Twittert is hazavágta, mert a #térdzokni-ra annyian kattintottak, hogy a rendszer egy jó félórára teljesen lefagyott. Ezt nézd!

zuna19>!

– Én tudom, miért vagyok ideges – jelenti ki Heller. – Azért, mert ma este mindenki megtudja, milyen lett a film, és én jól játszottam-e, és, hogy az egész elég sikeres lesz-e ahhoz, hogy a következő részeket is ránk bízzák. Úgy érzem magam, mintha egy kivégzőosztag előtt állnék, csak éppen fegyverek helyett Twitter-üzenetekkel esnek nekem. Hashtag halál.

Masni3>!

Hogy apát idézzem: „Tizennyolc év alatt csak az orvosoknak, drogdílereknek és prostituáltaknak van szüksége mobiltelefonra.”


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: Bábel
Leiner Laura: Akkor szakítsunk
R. J. Palacio: Az igazi csoda
R. J. Palacio: Csodácska
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 10. – Mindörökké hercegnő
Julie Buxbaum: Három dolgot mondj
Nicola Yoon: Minden, minden
Jennifer E. Smith: Vajon ránk talál a szerencse?