Gyógyító ​táplálkozás 4 csillagozás

Sajátítsd el az étrenddel történő gyógyítás titkait
Paul Pitchford: Gyógyító táplálkozás

„Az ​étel mindig megfelelően működik, bár a hatása kevésbé markáns, sokkal gyengédebb, mint a gyógynövényeké és más gyógyszereké. Ugyan lassabban fejti ki a hatását, de sokkal alaposabban befolyásolja a test valamennyi rendszerét. Ha megelőzésre és kezelésre helyes étrendet állítunk össze, kevesebb gyógyszerre lesz szükség – ha szükség lesz egyáltalán.”
A Gyógyító táplálkozás a kínai orvoslás és táplálkozástudomány hagyományait társítja a növényi étrend gyógyító hatásaival foglalkozó modern nyugati kutatásokkal. Ez a korszakalkotó munka átfogó és értékes ismeretekkel gazdagítja olvasóit az egészséggel, az étrenddel, az alternatív gyógyítással, valamint számtalan növényi és állati eredetű táplálék gyógyító tulajdonságaival kapcsolatban.
– Megismertet a modern táplálkozási alapismeretekkel; a fehérjék és a vitaminok, a zsírok és az olajok, a cukrok és az édesítőszerek, a víz, a só, a tengeri növények, a „zöld ételek” (mikroalgák és gabonafüvek), a kalcium és az oxigén… (tovább)

>!
Édesvíz, Budapest, 2009
784 oldal · ISBN: 9789635290284

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 20

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

eeszter>!
Paul Pitchford: Gyógyító táplálkozás

Paul Pitchford: Gyógyító táplálkozás Sajátítsd el az étrenddel történő gyógyítás titkait

Az egyik legrészletesebb és legalaposabb könyv a témában, amit eddig olvastam! Eszembe jutott néha, hogy azért vizsgázni nem szívesen vizsgáznék belőle, annyi adatot tartalmaz :) Nagyon sokat jegyzeteltem belőle!

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

eeszter>!

Ha egy kicsit elgondolkozunk, hogy vajon kit kínoz valamilyen betegség, és milyen mértékben, rájövünk, hogy csaknem mindenkinek van valamilyen idült, belső állapota: talán egy kisebb, fiatalkora óta fennálló fájdalom, egy emésztési probléma, amely sosem múlik el teljesen, vagy valamilyen tudatállapot, például depresszió, türelmetlenség, szorongás.

98. oldal

Paul Pitchford: Gyógyító táplálkozás Sajátítsd el az étrenddel történő gyógyítás titkait

1 hozzászólás
eeszter>!

A fehérjekombináció és a hiánytalanság mértékének fogalma a 20. század kezdetén végzett patkánykísérletekre nyúlik vissza.
Észrevették ugyanis, hogy a patkányok remekül fejlődnek az állati eredetű termékekben (például tojás, sajt) található aminosavprofillal megyegyező fehérjéktől. Feltételezték, hogy az embernek is ugyanerre a modellre van szüksége, ezért a patkány számára ideális képlet alapján megállapították az irányadó fehérjeprofilt (az ember részére).

158. oldal

Paul Pitchford: Gyógyító táplálkozás Sajátítsd el az étrenddel történő gyógyítás titkait

>!

Könyvünk egyik alapgondolata, hogy az étrend összefügg a test és a lélek életerejével. Ezt a gondolatot jelen fejezetünkben az ájurvéda vezérelvei szerint, vagyis abból a szempontból vizsgáljuk, amit ez az ősi indiai gyógymód az ételről, elkészítéséről, kiválasztásáról és általában a gyógyításról tanít. A ma is széles körben alkalmazott ősi gyógyító elmélet, az ájurvéda már háromezer évvel ezelőtt meghatározta az étrend pozitív és negatív vonásait, amit napjainkban végre a modem nyugati táplálkozástudomány is elismer. Ez a hagyományos gyógyító rendszer gyógyhatásuk szerint osztályozza a táplálékcsoportokat Azért választottuk munkánk célkitűzésének összefoglalására az ájurvédát, mert egyedülálló módon rájött arra, hogy az étel, valamint az életforma milyen rendkívüli hatással van az ember gondolataira és érzelmeire.

664. oldal

Paul Pitchford: Gyógyító táplálkozás Sajátítsd el az étrenddel történő gyógyítás titkait

Kapcsolódó szócikkek: ájurvéda
>!

A személyes kórmegállapítás és az ételek egyéni sajátosságainak ismeretében könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy általános étrend mint olyan nem létezik, ugyanis a kiegyensúlyozott étrend egyénenként más és más. Az egyensúlyhoz nemcsak saját szükségleteinket és az étel tulajdonságait kell ismernünk, hanem helyes elkészítési módját és elfogyasztásának mikéntjét is. Fontos, hogy elhárítsuk a túlevés veszélyét, jó minőségű ételt válasszunk, kerüljük a sokféle étel kombinációját, ismerjük a tápláló ételeket, köztük a nagy klorofilltartalmú növényeket, bizonyos zsírsavak leggazdagabb forrásait, a legkevésbé veszélyes édesítőszereket és így tovább. Amikor a helyes hozzáállás és a kellő testmozgás kiegyensúlyozott és fegyelmezett étrenddel párosul, semmi sem állhat az egészség útjába. Ez a könyv a jóllétre és a tudatosságra ösztönöz, amelyhez a „kórtalan”, semleges állapoton át vezet az út.

29. oldal

Paul Pitchford: Gyógyító táplálkozás Sajátítsd el az étrenddel történő gyógyítás titkait

>!

Az emberek többsége politikai vagy egészségügyi okokból elismeri ugyan a finomítatlan, organikus, génmódosítás nélküli ételek jelentőségét, mégis ritkán veszi meg, bár a minőségét és jótékony hatását igazoló tények közismertek Ugyanezek az emberek nagyon fontosnak tartják viszont a tulajdonukat. Csak a legjobb olajat töltik a kocsijukba, gyönyörű bútorokat vásárolnak, miközben a legolcsóbb, legrosszabb minőségű ételt eszik. Mert a mai ember néha többre becsüli a tárgyait, mint a tulajdon testét vagy az életét.

50. oldal

Paul Pitchford: Gyógyító táplálkozás Sajátítsd el az étrenddel történő gyógyítás titkait


Hasonló könyvek címkék alapján

Bucsányi Gyula: Egészséges nyerskoszt és nyers diéta
Stresszűzők
Victoria Boutenko: A nyerskonyha legjobb receptjei
Helyes ételtársítás
Koronczai Magdolna (szerk.): Rákmegelőző étrend
Brian R. Clement – Theresa Foy DiGeronimo: Élő ételek az egészségért
Sigrid Flade: Allergiák természetes kezelése
Gégény Józsefné: Természetgyógyász elődeink nyomán
Rebecca Cobb: Mind megettem!
Harvey Diamond – Marilyn Diamond: Fitness szakácskönyv