A ​Ragadozó (Ragadozó 1.) 58 csillagozás

Paul Monette: A Ragadozó

Dutch Schaefer az Egyesült Államok hadseregének őrnagya, a különleges feladatokra kiképzett alakulat vezetője, osztagával rutinfeladatra készül. Conta Mana dzsungeléből, a gerillák ellenőrizte körzetben rekedt három politikust kell kimenteniük.
Gerillák helyett veszedelmes ellenséggel találják szembe magukat, a Ragadozóval. Ez a halált osztó Földön kívüli lény ezer évvel ezelőtt járt már itt a Földön. A maya regék megőrizték véres pusztításának emlékét. Lélektelen kegyetlenséggel gyilkolja meg egyenként a kommandósokat. Végül már csak Dutch Schaefer őrnagy veheti fel vele az egyenlőtlen küzdelmet. Az őrnagy tudja: nemcsak magáért, az emberiségért is harcol…
A regény az Egyesült Államokban egy időben jelent meg a filmmel, amelynek főszereplői Arnold Schwarzenegger és a Magyarországon ugyancsak jól ismert birkózó világbajnok “Body” Ventura.

Eredeti megjelenés éve: 1987

>!
Fabula, Budapest, 1990
220 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637885099 · Fordította: Szántó Péter

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

ragadozó (predator)


Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

>!
Dorka50 P
Paul Monette: A Ragadozó

Annyira jó volt, hogy csak úgy végig száguldottam a könyvön. Szerintem egész jól követte a filmet, kivéve a végső harcot. Az szinte teljesen más volt és gyorsabban is vége lett. Ettől függetlenül szuper volt. Annak ellenére, hogy láttam vagy százszor a filmet, azért végig feszültséggel telve olvastam. Benne volt az ikonikus rész az elejéről, amikor Dutch és Dillon „pacsiznak”! Imádtam!! Azt nem is lehetett volna kihagyni. Na meg a személyes kedvencem: Billy. Hjajj a filmben is ő volt a kedvenc. ♥️ Mondjuk az összes nem normálist imádtam spoiler Nagyon tetszett az is ahogy a környezetet visszaadta az író. Csodálatos és kegyetlen dzsungel. Maga a Predator nekem néhol picit fura volt, hogy átalakult néha de belefért. Úgy érzem most újra meg kell néznem a filmet! :)

>!
fekiyeti79 P
Paul Monette: A Ragadozó

Már olyan régen olvastam a könyvet, hogy el is felejtettem, mennyire nincs köze a filmhez. No nem a cselekményre gondolok. (Bár abban is van eltérés, de lényegében ugyanazt az „utat” követi, mint a film.) Hanem a Ragadozó maga, ami teljesen más, és szinte csak nevében egyezik a rajongók által ismert rokonaival. Ezt nehéz figyelmen kívül hagyni, viszont nagyon jó volt újra belevetni magam Conta Mana dzsungelébe. Még mindig ugynolyan jó és izgalmas a történet, mint az első alkalommal volt, és ez már valószínűleg nem is fog változni. :)

>!
Robberator
Paul Monette: A Ragadozó

Általában kerülöm a megregényesítéseket, mint a pestist, de kifejezetten örülök, hogy adtam egy esélyt A Ragadozónak. Paul Monette habár 80%-ban a filmet adja vissza, ezt nagyon élvezetesen teszi, úgy, hogy valódi pluszt ad a szereplők gondolataiba való bepillantásokkal, illetve a Ragadozóhoz kapcsolódó leírásokkal.
Ha már Ragadozó, talán érte a legérdemesebb elolvasni a könyvet. Az eredeti forgatókönyv alapján dolgozhatott Monette, így a lény teljesen más a filmeshez képest. Rendkívül érdekes látni a nagy Predator-védjegyek eredetét, mint a nyúzás, trófeagyűjtés, hangutánzás, satöbbi. A bepillantás ennek a lénynek a fejébe kifejezetten választékos, és bevonz, ahogy olvasod az eredetileg kíváncsi, kalkuláló hozzáállása hogyan oldódik fel a vadászat izgalmában.
Ha valami talán a filmnél is jobb lett, az a befejezés. Más, de kegyetlenebb és vadabb szerintem. Kicsit talán méltatlan magához a lényhez, de nagyon jól sikerült ez a változat is.

1 hozzászólás
>!
Mesusz
Paul Monette: A Ragadozó

Az elején kicsit lassan indult nekem a történet, de aztán annál izgalmasabb lett. Jobban megismerhettük a szereplőket, mint a filmben, és a Ragadozó is sokkal jobban be lett mutatva. A filmet nagyon szeretem, és ez most már a könyvről is elmondható.

>!
Árnyék82 P
Paul Monette: A Ragadozó

Annak ellenére, hogy jó sokszor láttam a filmet, azért végig izgalmas volt és magával ragadó.
Szerintem ez is, akár a film nagyon élvezetes és örülök hogy a polcomon tudhatom. :)

>!
Andrée P
Paul Monette: A Ragadozó

Meglepően pozitív élmény volt elolvasni ezt az írást! Mint filmadaptáció, kicsit tartottam tőle. A filmet még gyerekként láttam először, féltem is tőle rendesen. A könyv nem lett olyan horrorisztikus, meg persze közben én is felnőttem. :) Viszont cserébe a könyv némileg részletesebb és közelibb képet mutat a kommandó tagjairól is, a Ragadozóról pedig egy sokkal értékelhetőbb, ámulatra keltő képet kap az olvasó. Úgyhogy olvasva erről a Ragadozóról, bőven sikerül felülmúlni, a filmes változatot minden téren. Egyedüli negatívum, hogy szívesen vettem volna még pár oldal történetet.

>!
rex501
Paul Monette: A Ragadozó

Egyszer elment. Annyira sajnos nem tudtam élvezni, mint a filmet. Azt valahogy jobban szeretem, attól legalább féltem, amikor először néztem meg. Nem a „szokásos” ragadozót kaptam, mint amit megszokhattam. Nagyot néztem amikor solyómmá alakult át. A reakcióm pedig ez volt: WTF?!
Volt még néhány furcsaság, például a hiénák. Hogy kerültek egy Dél-Amerikai dzsungelbe? És a csipkebogyó bokrok… Ez mégis, hogy a fenébe került oda? Az a lezuhant helikopter export, magyar vadrózsa bokrokat is szállított? Na mindegy.

>!
Carsus_the_odd_one
Paul Monette: A Ragadozó

A Ragadozó regény változata volt olyan jó mint a film. A karakterek és a cselekmény szinte száz százalékban megegyeztek a filmben látható jelenetekkel és szereplőkkel, azzal a különbséggel, hogy a regényben sokkal jobban megismerhettük a kommandó tagjait. Számomra Billy és Dillon így sokkal színesebb karakterekké válltak, de a csapat összes tagjáról érdekes plussz információk derültek ki amik a filmben nem voltak benne.
Viszont a Ragadozóról kissé más elképzelései voltak az írónak, ami kezdetben egészen meglepő volt. Azt hittem, lassan az átváltozásai során a könyv végére eléri azt a formát, amit a filmben is láthattunk de nem így történt. Itt egy más lénnyel találkozunk, akinek a mentalitása és a motivációja ugyanaz, de fizikális megjelnése nagyban különbözik a klasszikus Ragadozótól.
Mindent összevetve izgalmas, sodró lendületű könyv volt, amit annak ellenére is tudtam élvezni, hogy a film változatot kismilliószor láttam.

>!
péter86
Paul Monette: A Ragadozó

Gyerek korom egyik nagy kedvence az azonos című film és bizony nem csalódtam a könyvben sem, mikor olyan 17-18 éves fejjel először elolvastam. Azóta jó pár év eltelt és én még mindig imádom mind kettőt. A könyv zseniálisan egészíti ki a film látvány világát azáltal, hogy a kommandósok és a ragadozó gondolataiba is betekintést nyerünk. A könyv sorait olvasva végig magam előtt láttam a film jeleneteit. Egyedül ami nem tetszett az az, hogy Monette Ragadozója alakváltásra is képes, ami nekem kicsit sok volt.

>!
Bogoj
Paul Monette: A Ragadozó

Furcsa volt, hogy a Predátor más volt, mint a filmen, de ez, a könyvbeli jobban tetszett. Amikor Schaefer szóba került, valahogy midig Schwarzeneggert láttam magam előtt :-)
Olvastam már olyan könyvet, ami a forgatókönyv alapján készült, és ami szolgaian másolta a filmet, itt tetszett, hogy az író próbált hozzáadni valami pluszt anélkül, hogy a fontosabb eseményeket megváltoztatná.
Tetszett, bár belegondolva kicsit ellentmondásos, hogy a lény a Földre konkrétan az emberek, meg trófeák miatt jött, később viszont az alienes történetekkel való összefonódás után ez meg mintha már nem teljesen lenne igaz.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
rex501

Mozgása nyomán a dzsungel szinte megfagyott, csenddé dermedt. A vadon minden teremtménye – akár gyönge, akár erős – hirtelen rádöbbent, hogy bármely rákövetkező pillanatban a zsákmány lehet. Tudta a moly, tudta a papagáj, tudta a puma – e pillanatban rémület járt át minden teremtményt, kivéve az embert.

99. oldal

Kapcsolódó szócikkek: papagáj · puma · ragadozó (predator)
>!
Robberator

Egy sziú, aki a holtak emlékét védi, a legnemesebb halállal hal meg.

>!
ppayter

A Ragadozó lassan merült föl álma jéghideg mélyéből.

(első mondat)

>!
Andrée P

Gyere vissza, te dinka inka! – kiáltotta Blain.
Ramírez gyors egymásutánban mind a hat rakétáját kilőtte, magas ívben a fölöttük léávő ellenség felé. Majd éppoly sietve, ahogyan kiugrott, visszarontott a szikla védelmébe. Blain mellé rogyott.
– Mi, chicanók, úgy hívjuk ezt, hogy Tijuanai jojó! – mondta vigyorogva, majd hirtelen befogta a fülét.
Blain pofát vágott és lebújt – épp akkor, amikor az egész sziklaoldal fölrobbant.

85. oldal

>!
Andrée P

Fogalma sem volt, milyen veszteséget jelent a halál egy Föld-lakónak, sem pedig arról a haragról, dühről, amit ez a túlélőkben keltett. Számára a gyilkolás szentesített eszköz volt a célhoz. Nem jelentősebb esemény, mint amikor leszálláskor lesarabolta a fákat, hogy legyen helye az űrhajónak. Otthon, az ő bolygóján csak az alacsonyabb rendű fajok haltak meg. A magasabb rendűek végtelen sokszor alakították át önmagukat, így sosem laktak elég ideig egy testben, ahhoz hogy meghaljanak benne.

145. oldal

>!
Risus P

– Ahogy mondani szokták, a legjobb hír az, ha nincs hír.

>!
Risus P

Nem ismerte a szánalmat és a megbánást. Maga volt egyszerre a háború – és a harcos.

>!
pelikanbence

– Billy Boy! Te tudsz valamit! Mondd el a komádnak!
– Félek!
(…)
– Lótúrót! Te még az ördögtől se félsz!

>!
Risus P

– Ments meg három szarzsák politikust, tedd otthonossá a világon a demokráciát!


A sorozat következő kötete

Ragadozó sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Michael Crichton: Az elveszett világ
Nathan Archer: Betondzsungel
Michael Crichton: Kongó
Alan Dean Foster: A bolygó neve: Halál
Steve Perry – Stephani Perry: A préda
Justin Cronin: A szabadulás
Stephen King: A rémkoppantók
Stephen King: Álomcsapda
Stephen King: A Setét Torony – A hármak elhívatása
Robert Ludlum: A Fantom