A ​jó fiú 13 csillagozás

Paul McVeigh: A jó fiú

Belfast ​falakkal, kerítésekkel körülvett, katolikusok lakta negyedében, Ardoyne-ban él a tizenkét éves Mickey. A nyolcvanas évek elején járunk, a legádázabb észak-írországi zavargások idején, kemény, zárt, szűk és veszélyes világban, ahol naponta robbannak bombák, állandó összetűzések (protestánsok és katolikusok) tartják félelemben azokat, akik csak (túl)élni akarnak, egész utcákban razziáznak brit katonák és az őket pártoló helyi rendőrség. A gyerekek korán érnek, a fiúk durvák és erőszakosak, a lányokat az utca neveli, nagy a szegénység. Mickey-nek nincs barátja, kilóg a kortársai közül: érzékenyebb, szelídebb, okosabb, és nem élvezi a kegyetlen „fiús” játékokat. Rengeteget álmodozik, például arról, hogy Amerikába megy, és meggazdagodik, aztán maga mellé veszi imádott anyját és kishúgát. A humoros és megindító epizódokban bővelkedő, gyerekszemmel elbeszélt történet egy nyári szünetet ölel föl, az utolsót, mielőtt Mickey új iskolába megy. Sorsdöntő nyár, melynek eseményei… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Typotex Világirodalom Typotex

>!
Typotex, Budapest, 2017
264 oldal · ISBN: 9789632792040 · Fordította: Lukács Laura
>!
Typotex, Budapest, 2017
264 oldal · ISBN: 9789632792040 · Fordította: Lukács Laura

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 20

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Paul McVeigh: A jó fiú

Az első olyan 50 oldalig azt reméltem, jobb ez, mint az értékelései mutatják. Aztán a fülszöveg ígérete sincs sehol a humoros epizódok. Mondjuk az az utolsó nyár a nyolcvanas évek elején, Belfastban, barátok nélkül, kerítések között nem is lehet túl humoros… Mickey családon belüli helyzete pedig erősen terhelt .. nyomor, iszákos apa, szeretetlenség, halál, iskolaváltás, a szexualitásának ébredezése, zavarokkal, ahogy kell. Álmodozások, vágyak, kamaszkorom cseppet sem szép nyara.

Dominik_Blasir>!
Paul McVeigh: A jó fiú

Azt hiszem, mindannyian olvastunk vagy láttunk már nem egy olyan történetet, amelyben „a felnőtté válás előtti, mindent eldöntő, utolsó nyárról” van szó, és olykor úgy érzem, nekem is már a könyökömön jön ki a coming-of-age sztoriknak ez a típusa – talán ezért nem sikerült igazán ráhangolódni a regényre.
Pedig Paul McVeigh igazán lendületes prózával vezet minket végig Mickey kilenc hetén, és ahogy a fiú szemén keresztül megismerjük ezt a világot, egyszerre akarnánk menekülni, és közben reménykedni abban, hogy lesz még Mickey-nek jobb. Szerintem mindenki, aki volt valaha kívülálló, aki érezte már, hogy nem értik meg, hogy ő elüt a többiektől, az magára fog ismerni ebben a regényben, az át fogja érezni a kellemetlen helyzeteket, amikor az ember nem tudja, mit is várnak el tőle, és hogyan is kellene viselkednie. Újra átélni mindezt elég kényelmetlen élmény, de McVeigh némi humorral (és főszereplőjének gyerekesen bájos stílusával) oldja a lapok érzelmi gazdagságát, így végül igazán mélyen mégsem terhel meg A jó fiú – ami persze nem biztos, hogy szerencsés. Számomra legalábbis valami mindenképpen hiányzott ahhoz, hogy annyira megragadjon, mint szerettem volna.
Bővebben: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2017-10-17+…

konyvkritika>!
Paul McVeigh: A jó fiú

Bár a könyv eleje kicsit nehezen és döcögősen indult be, ennek ellenére a végére már elnyerte a tetszésemet. Az tény, hogy ez a könyv nem egy könnyű olvasmány, sok benne a szívszorító és fájdalmas rész, de olyan reális és letisztult, hogy engem mindenképp magával ragadott.

Sajnos kicsit nehéz volt megérteni a könyv háttértörténetét, mivel oly keveset tudok az írországi polgárháborús időszakról. Ezért is örülök annyira, hogy kezembe került ez a könyv, mert így sokkal többet megtudtam arról, hogy valójában mi is az IRA és mivel foglalkozik. Végre egy könyv, ami hozzányúl ehhez a témához és nem is akárhogyan.

Bővebben a blogomon: https://konyvmoly.com/paul-mcveigh-a-jo-fiu/

rec>!
Paul McVeigh: A jó fiú

Ez még egy kicsit sem volt humoros, viszont iszonyúan idegesített, hogy a főszereplő / narrátor képtelen volt akár egy mondat erejéig is helyesen beszélni. Tudom, ő így tud, de ezt nem feltétlenül kellett volna írásban érzékeltetni.


Népszerű idézetek

robinson P>!

Unatkozok. Mit csináltak régen az emberek tévé nélkül?

124. oldal

3 hozzászólás
robinson P>!

Aznap születtem, amikor kitörtek a zavargások.

(első mondat)

robinson P>!

Apa megint letette a piát meg a cigit, amitől tök rosszul van.Anya szerint most tényleg megpróbálja. Kábé századszor. De sose lehet tudni.

36. oldal

mojo68>!

Azt hittem, csak a rosszakat utálják. Azokat, akiknek nincs igazuk. De tévedtem, mer akkor is utálhatnak, ha igazad van.

Kapcsolódó szócikkek: utálat
mojo68>!

Ezeket a válaszfalakat mostanába békevonalaknak hívják, amin tényleg nevetnem kell, mivel épp itt szokták halomra gyilkolni egymást az emberek.


Hasonló könyvek címkék alapján

Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny
Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami
R. J. Palacio: Az igazi csoda
Jeannette Walls: Az üvegpalota
Jodi Picoult: A nővérem húga
Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén
Alan Gratz: Menekültek
Olivier Bourdeaut: Merre jársz, Bojangles?
Rhiannon Navin: Egyetlen gyermek
Eric-Emmanuel Schmitt: Ibrahim úr és a Korán virágai