Evening's ​Empires (The Quiet War 4.) 2 csillagozás

Paul McAuley: Evening's Empires

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

In the far future, a young man stands on a barren asteroid. His ship has been stolen, his family kidnapped or worse, and all he has on his side is a semi-intelligent spacesuit. The only member of the crew to escape, Hari has barely been off his ship before. It was his birthplace, his home and his future.

He's going to get it back.

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Gollancz, London, 2013
374 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780575100794

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Noro >!
Paul McAuley: Evening's Empires

Ha Kim Stanley használna cselekményt, ilyen lehetett volna a 2312.

A Fomalhaut rendszerében élő poszthumán telepesek aktiválnak egy idegen eredetű objektumot, és 25 év múlva egy látomás söpör végig a Naprendszeren. A nyomában birodalmak hullanak szét, szekták százai jönnek létre, de nagyon kevesen foglalkoznak a jel eredetével, műszaki jellemzőivel. Pedig ezeknek a megfejtése talán egy újabb aranykor felé vezethetné a kisbolygóöv hanyatló civilizációit.

Hősünk, Hari Pilot, nem dédelget ekkora ambíciókat, csupán el akar szabadulni az aszteroidáról, amelyen kényszerleszállást szenvedett és vissza akarja szerezni családja elrabolt űrhajóját. Így egy kétes erkölcsű poszthumán társaságában – aki nem különbözik annyira az alapmodell emberi fajtól, mint hinni szeretné – nekilát a nyomozásnak és közben a bosszúját tervezgeti.

A könyv érdekessége, hogy csavaros, de alapvetően mégis könnyen követhető történetét akár egy űroperett keretében is el lehetne mesélni, de McAuley a rá jellemző, kőkemény hard SF stílusban adja elő. A kalandos sztori és az extrán realista világábrázolás keveréke pedig egészen egyedi ízt ad a regénynek. A szerző mindehhez ritkán látható humorérzékét is megcsillogtatja, a kötet ugyanis tele van klasszikus SF művekre tett utalásokkal.

McAuley szinte minden, általam olvasott könyvénél leírtam, hogy ilyen kemény és hihető űroperához még nem volt szerencsém, de a következő regényében mindig rátesz még egy lapáttal. Nála jobban senki nem adja át, milyen érzés fénypercek távolában lenni a legközelebbi emberi (vagy poszthumán) lénytől, üzemanyagforrástól és wifi-átjátszó állomástól. Hasonlóan jó érzékkel bánik a kisbolygók változatos kultúráinak ábrázolásával. Olyan világ ez, ahol a távolságok látszólag kicsik ugyan (átlagban pár százezer km két kődarab között), mégis nagyobbak bármilyen ismert emberi birodalom határainál. Így az Öv látszólag arra ítéltetett, hogy egymással vetélkedő mikro-kultúrák otthona legyen. Kivéve persze, ha a Fomalhautról küldött üzenet révén sikerül forradalmasítani a tudományt. De vajon az emberiségnek tényleg szüksége van erre az új paradigma-váltásra? A látszólag egyszerű bosszútörténet hátterében ilyen és ehhez hasonló kérdések is felmerülnek.


Népszerű idézetek

Noro >!

We live in an age that cannibalises its past because it has lost faith in its future.

Part 1: Childhood's End - Chapter 4.

Noro >!

Politeness is a survival trait in crowded, confined places. If the denizens of this town weren't so incredibly polite, they'd all have killed each other long ago.

Part 4: Pirates of the Asteroids - Chapter 1.

Noro >!

'My father passed over. He isn't exactly dead.'
'What's the difference?'
'You could ask him.'

Part 1: Childhood's End - Chapter 2.

Dubovszki_Martin>!

There are all kinds of traps in this sorry universe,’ he said, ‘but families are the hardest to escape.

Noro >!

The only secrets people are able to keep secret aren't worth keeping, usually because they aren't true.

Part 6: Downward to the Earth - Chapter 5.

Noro >!

'If this was one of the old stories, we'd somehow escape just before Levi launched his mind sailor. There would be a desperate fight for control of a crucial machine, and at the last moment one of us would key in a sequence that would shut it down. The seraph would no longer be distracted, the mind sailor would be destroyed and the Saints would be thwarted, the universe would be saved.'

Part 5: The Cold Equations - Chapter 4.


Hasonló könyvek címkék alapján

Alastair Reynolds: Revelation Space
Dennis E. Taylor: For We Are Many
Charles Stross: Neptune's Brood
Peter F. Hamilton: The Reality Dysfunction
Peter F. Hamilton: Pandora's Star
Adrian Tchaikovsky: Children of Time
Arthur C. Clarke: 2001: A Space Odyssey
Alastair Reynolds: Blue Remembered Earth
Ken MacLeod: Learning the World
Derek Künsken: The Quantum Garden