Szókratész 8 csillagozás

Egy időszerű ember
Paul Johnson: Szókratész

„Mosolyogva ​fejezte be életét.”

Szókratészt minden idők egyik legnagyobb gondolkodójaként tartjuk számon. Pedig nem volt tudós, nem írt semmit, egész életében tanulni akart. Úgy tartotta, „a vizsgálódás nélküli élet nem emberhez méltó élet”. Meg volt győződve, hogy az elképzelések tisztázása tudáshoz vezet, ami erényessé tesz, s így élhetünk jó életet, lehetünk boldogok.
Vizsgálódásait Athén közterein, a város polgáraival beszélgetve végezte. Amint Cicero megállapította, „Szókratész volt az első, aki lehozta a filozófiát az égből: a városokban talált neki helyet, bevitte a házakba, és rákényszerítette, hogy az életet és az erkölcsöt, a jót és a rosszat vizsgálja”.

Szókratész életében vált Athén a hellén világ vezető hatalmává, s még élt akkor is, amikor imádott városa elvesztette józan ítélőképességét: a belső polgárháború és a külső ellenségek szétzilálták, demoralizálódott. Hogyan maradhat erkölcsös az ember ilyen kihívásokkal szembesülve? Mi a helyes és a… (tovább)

Róla szól: Szókratész

>!
Európa, Budapest, 2014
212 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630797320 · Fordította: Csák János

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Szókratész


Most olvassa 3

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

imrekati>!
Paul Johnson: Szókratész

Paul Johnson: Szókratész Egy időszerű ember

Paul Johnson nem kedveli túlságosan Platónt és az idealizmust. Szókratész eddig is kedvencem volt. Pedig egy sort sem írt. Szinte minden nap eszembe jutnak mondatai. 1./ Mennyi minden, amire nekem nincs szükségem, és a 2. /mennyi mindent nem tudok!…és az alapvető igazságosságról, hogy sokkal jobb elviselni, ha velünk bánnak igazságtalanul, mintha mi magunk bánnánk mással szemben igazságtalanul. Ugye ismerős hozzáállás? Mintha Jézus is hasonlókat mondott volna?
Az is eszembe jutott már, hogy talán Platón ideatana a felelős a múlt századi diktatúrákért, de megnyugodtam, nem vagyok ezzel egyedül. Amikor először olvastam Platón Állam című munkáját, én is felháborodtam Szókratész szerepéért, hogy az ő szájába adja Platón saját elméleteit. Mint látom, nem vagyok ezzel egyedül.

András_a_László>!
Paul Johnson: Szókratész

Paul Johnson: Szókratész Egy időszerű ember

Rendkívül érdekes könyv. Hatalmas előnye, hogy történelmi, politikai, és kulturális kontextusban tárgyalja Szókratész személyét. Mindig is vonzott a „harcos-filozófus” karakter. Igazából bármi pozitívumot írnék a könyvről azt Szókratészról írnám, ezt pedig meg teszi maga a könyv.

Stílusát tekintve az „Így élt X.Y.” könyvekhez hasonlít, viszont azok minőségét és tudományos igényességét jelentősen meghaladja. Elsősorban úgy, hogy megjelöli a forrásait. Különös figyelmet érdemel hogy komolyan veszi Szókratész és az őt megörökítő Platón közti filozófiai különbségeket, és mindent megtesz azért, hogy meghúzza a kettejük közti határvonalat.

Tudományos műnek nem mondanám, inkább egy rendkívül alapos, igényes ismeretterjesztő, és a Szókratészi módszert, kérdésfeltevést bemutató, ámbár nagyon erősen a Szerző véleményét is tükröző könyvnek értékelem.

Az egyetlen komoly negatívuma a könyvnek, a gyakori vélemény nyilvánítás, illetve az hogy néhol kicsit erőltetett módon igyekszik Szókratészt a ős-Kereszténység aklába beterelni. Ez utóbbi egyáltalán nem volna baj, de néha eléggé belemagyarázósnak és erőltetettnek tűnik.

Mint tudományos mű: 3/5
Mint átfogó ismeret terjesztő könyv: 5/5

Holdbéli_nyúl P>!
Paul Johnson: Szókratész

Paul Johnson: Szókratész Egy időszerű ember

Jó kis összefoglalás ez; olyan mű, mint amilyen az író szerint Szókratész lehetett: közérthető. Elgin Lordjának szerepéről azért lehetne vitatkozni, hehe.

thuki>!
Paul Johnson: Szókratész

Paul Johnson: Szókratész Egy időszerű ember

Kíváncsi voltam erre a könyvre, mert pár oldalt már olvastam belőle korábban, ami alapján egész jónak tűnt, most pedig el is olvastam teljesen.
Nem csalódtam, hiszen megtanultam belőle jó pár új dolgot, illetve legalább ugyanennyit más megvilágításban kezdtem el látni. A legérdekesebb része bizonyos szempontból talán a Platónhoz való hozzáállása vot a szerzőnek, ami meg is lepett, mert már olvastam ugyan Arisztotelésszel és Szókratésszal szembeni ellenvetéseket, de Platónnal szemben még nem.
Azt nem tudom persze megítélni, hogy az itt felhozott ellenérvek mennyire jogosak, de talán pár másik könyv segíteni fog benne.
Amit viszont már jobban meg tudtam ítélni, és ami nagyon is tetszett a könyvben, az a kontextus volt: eddig Szókratészről, illetve a görög filozófiáról valahogyan túlságosan is kiragadottan, a társadalmi-politikai eseményektől elvonatkoztatottan gondolkodtam.

Itt azonban láthattuk, hogy a peloponnészoszi háború, illetve Athén nagyhatalmi helyzetének megváltozása milyen mértékben is befolyásolhatja nemcsak a történelem, hanem a filozófia menetét is. Számomr pedig ez a „szál” amúgy is különösen kedves, hiszen az egyik kedvenc témámat tárgyalta benne. Mintha néha éreztem volna azonban kisebb pontatlanságokat: például a Periklésszel végzett „pestist” is amennyire tudom csak jobb híján nevezik pestisnek, valójában vitatott, hogy mi is volt ténylegesen.
Mütiléné esetének tárgyalásánál örültem volna még annak, ha említésre kerül, hogy épp a felnőtt férfi lakossággal szembeni halálos ítéletet tartotta Kleón az akkori normákkal, szokásokkal megegyezőnek, illetve jogosnak, habár őszíntén szólva ez már nem tartozott a tárgyhoz, szóval jobb is így.
Ami számít az viszont az, hogy következőre viszont már Thuküdidészt is másképpen fogom olvasni ezek hatására, jobban észen tartva azokat a kapcsokat amik összekötötték Szókratésszal.


Népszerű idézetek

András_a_László>!

Szókratész szerint azért léteznek az eszmék, hogy szolgálják és megvilágosítsák az embereket, nem pedig fordítva.

204. oldal

Paul Johnson: Szókratész Egy időszerű ember

Kapcsolódó szócikkek: eszme · Szókratész
András_a_László>!

A második alapvető elem, amelyet illetően Szókratész maradandóan alakította vagy újrarendezte gondolkodásunkat, annak hangsúlyozása volt, hogy az erkölcs abszolút, nem pedig relatív.

201. oldal

Paul Johnson: Szókratész Egy időszerű ember

Kapcsolódó szócikkek: Szókratész
András_a_László>!

Azt tartotta szolgálata értelmének, hogy segítsen az egyszerű embereknek kissé világosabban és következetesebben végiggondolni, mit is jelent a jó, a legnemesebb értelemben véve emberhez méltó életvitel.

200. oldal

Paul Johnson: Szókratész Egy időszerű ember

András_a_László>!

Szókratész ugyanis a filozófiát nem tudományos, hanem emberi tevékenységnek tartotta és ekként művelte. Felfogásában a filozófia a helyes és helytelen, a jó és rossz közötti tényleges etikai döntésekkel szembenéző valóságos emberekkel foglalkozik.

206. oldal

Paul Johnson: Szókratész Egy időszerű ember

Kapcsolódó szócikkek: Szókratész
András_a_László>!

Szókratész a Kr. e. ötödik századi görög mércével mérve csúnya volt.

33. oldalcal

Paul Johnson: Szókratész Egy időszerű ember

Kapcsolódó szócikkek: Szókratész
András_a_László>!

Alkibiadész szemtanúként három megfigyelést is közöl. Az első, hogy Szókratész a saját testi épségével nem törődve sebesült barátja mellett maradt, elűzve tőle az ellenséget. Másodszor megjegyzi, hogy a bronzsisakos-vértes, lándzsás, pajzsos Szókratész még a visszavonulás körülményei között is félelmetes jelenség volt. Alkibiádész szerint volt valami a kiállásában, ami elrettentette az ellenséges harcosokat, akik megérezhették, hogy „ádáz ellenállásra számíthat”, aki térdre akarja kényszeríteni. Harmadszor pedig, Szókratész elképesztő szívósságát említi. A hideg dacára mezítláb járt. Sem a kényelmetlenségek, sem az élelmiszer- vagy vízhiány nem tudta kizökkenteni a kerékvágásból. Elszánt és lelkes katona volt.

31. oldal

Paul Johnson: Szókratész Egy időszerű ember

Kapcsolódó szócikkek: Szókratész

Hasonló könyvek címkék alapján

Marcus Tullius Cicero: A jóslásról
Johann Jakob Bachofen: A mítosz és az ősi társadalom
Pais István: Antik bölcsek, gondolatok, aforizmák
Gaius Suetonius Tranquillus: Suetonius összes művei
Apuleius: Amor és Psyche
Publius Ovidius Naso: Hősnők levelei
Hérakleitosz: Hérakleitos múzsái vagy a természetről
Marcus Tullius Cicero – Sextus Empiricus: Antik szkepticizmus
Homérosz: Homéroszi himnuszok
Xenophón: Xenophón történeti munkái