A ​közgazdasági gondolkodás alapjai 3 csillagozás

Paul Heyne – Peter Boettke – David Prychitko: A közgazdasági gondolkodás alapjai

A ​szerzők nem titkolt vágya, hogy a könyvüket első közgazdasági olvasmányként kezükbe vevő fiatalokban felkeltsék a logikus közgazdasági gondolkodás iránti igényt. A könyv megmutatja, hogy mi a gazdálkodás logikája, hogyan realizálódnak a cserefolyamatok, hogyan tevékenykednek az egyes emberek, hiszen ez az, ami mindennapi életünk alapvető történéseit meghatározza. A diákok és az érdeklődők folyton-folyvást érzékelik a mű üzenetét: a közgazdaságtan törvényei mindig és mindenütt felszínre törnek, tőlünk függetlenül teljesülnek, és nekünk csak annyi szerepünk lehet, hogy a törvények ismeretében kivá1asszuk a számunkra legelőnyösebb magatartásformát. Érzékelnünk kell, hogy a látszólagos káosz a piacok segítségével miként rendeződik törvényszerűségekké, és a sok-sok ellentmondáson keresztül hogyan hangolódik össze az egyéni érdeküket követő gazdálkodók tevékenysége. A könyv arra kényszerít, hogy a logikus közgazdasági gondolkodás szemüvegén keresztül értelmezzük a napilapok és hírek… (tovább)

>!
Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2004
520 oldal · ISBN: 9631934454 · Fordította: Kocsis Viktória, Reiff Ádám, Szabó Judit
>!
Tankönyvkiadó, Budapest, 1991
576 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631842517

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 2

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések


Népszerű idézetek

>!
Asteria

Egy régi újság értékesebb, mint Shakespeare összegyűjtött munkái, ha egy sárgalázat terjesztő szúnyogot szeretnénk agyoncsapni vele. Egy fogpiszkáló értékesebb a számítógépnél, ha egy fogunkba ragadt kukoricadarab már az őrületbe kerget minket. Megfelelő körülmények között minden értékesebb lehet valami másnál, hiszen mint a választásaink, az értékek is az adott helyzettől függenek.

57. oldal (Nemzeti Tankönyvkiadó, 2004)

>!
Asteria

Nincs azonban semmi szükségszerűen rossz az olyan fogalmakban, mint utcák közötti, városok közötti, megyék közötti, továbbá államok közötti vagy nemzetközi kereskedelem (vagy talán majd egyszer a galaxisok közötti kereskedelem, bár e könyv szerzőinek ennek lehetősége felől kétségei vannak).

44. oldal (2004, Nemzeti Tankönyvkiadó)

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Roóz József: Vállalkozások gazdaságtana
Karl Marx: A tőke
John Kenneth Galbraith: Az új ipari állam
Richard H. Thaler – Cass R. Sunstein: Nudge
Kornai János: A puha költségvetési korlát
Phyllis Deane: A közgazdasági gondolatok fejlődése
D. I. Kosztyuhin: A mai világpiac
Gál Zoltán: Pénzügyi piacok a globális térben
Gazdag László: A fejlődés természete
Bekker Zsuzsa: Rendszerválság