Így ​szeress, hogy szeressenek 52 csillagozás

A boldog párkapcsolat titka
Paul Hauck: Így szeress, hogy szeressenek Paul Hauck: Így szeress, hogy szeressenek Paul Hauck: Így szeress, hogy szeressenek Paul Hauck: Így szeress, hogy szeressenek

Dr. Paul Hauck azt állítja új könyv­ében, hogy a szeretetről és szerelemről alkotott romantikus elképzeléseink könnyen tévútra vezethetnek minket. A kedvesség, a türelem és a tolerancia mind kevés a szeretethez és a szerelemhez. Jobb lesz a kapcsolatunk, ha nemcsak a másik érdekeit tartjuk szem előtt, de arra is odafigyelünk, hogy nekünk mi kell; ha nemcsak adunk, de kapni is akarunk. Dr. Hauck gyakorlatias, olvasmányos és egyben szórakoztató könyv­e mindenkinek segítségére lehet abban, hogyan javítsa meg kapcsolatait. Útmutatóul szolgál egy boldogabb, teljesebb élethez.

Eredeti cím: How to love and be loved

Eredeti megjelenés éve: 1983

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Hétköznapi pszichológia Park

Park, Budapest, 2012
128 oldal · ISBN: 9789635309856 · Fordította: Fejér Hédi
Park, Budapest, 2011
128 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635309344 · Fordította: Fejér Hédi · Illusztrálta: Barka Ferenc
Park, Budapest, 2011
128 oldal · ISBN: 9789635309856 · Fordította: Fejér Hédi

Niki_>!

Paul Hauck: Így szeress, hogy szeressenek A boldog párkapcsolat titka

Őszintén szólva nem értem ezt a 65%-os értékelést, mert szerintem nagyon klassz kis könyv. Sőt, miközben olvastam, végigfutott bennem, hogy be is kellene szereznem otthonra, hogy később, sok-sok év múlva a lányom is el tudja olvasni.

dreamborder>!

Paul Hauck: Így szeress, hogy szeressenek A boldog párkapcsolat titka

Nagy gondban voltam a csillagozással, értékeléssel.
Kettős érzések voltak bennem olvasás közben. Egyrészt voltak benne nagyon hasznos gondolatok, amelyeket érdemes végiggondolni. Mindenki találhat magának benne valamit, ami előre viszi az életben. Ha csak egy oldal az, ami megfog, már megérte. Apukám is belenyúlt rendesen. Ott nyílt ki a könyv, ahol olyan téma volt, ami pont neki szólt.
Mégis, másik oldalról túlontúl racionális volt számomra ez a szeretet elmélet, felfogás. Csupasz módon ábrázolta ezt az érzést. Értem, hogy mit akart ezzel elmondani, de nekem annyira nem jött be. :)
A legnagyobb problémám azzal volt, hogy ez a kötet nem mai gyerek és sokszor volt az az érzésem, hogy elavulttà vált kicsit.
Megosztó könyv. Valakinek nagyon bejöhet, valakinek viszont máshoz kell nyúlnia.
Érdemesnek persze érdemes volt elolvasni. :)

Baba082>!

Paul Hauck: Így szeress, hogy szeressenek A boldog párkapcsolat titka

Könnyen érthető, hasznos kis könyv.
Ahogy a legtöbb ilyen lélektannal foglalkozó könyv nem tud sok újat mondani egy felnőtt embernek, úgy ez sem, de ettől eltekintve nagyon jó, ahogy az ember szembesül saját hibáival, amit nem személyeskedve közöl valaki, hanem egyszerűen csak tényként kezel. De nem csak szembesít, hanem türelmes hangnemben meg is mondja, hogy bizonyos hibáinkon hogy tudunk és főleg, hogy érdemes-e változtatni. Az aztán meg végkép jó érzés, amikor magunktól jöttünk rá valamire és ez a könyv csak megerősít bennünket.
De ha valakinek nincs elég önismerete, akkor is hasznos, mivel gyakorlati példákról számol be az író, így könnyen el tud igazodni az olvasó.
Jó lenne tartósan magunkévá tenni ezeket a pszichiáterek által közvetített gondolkodás módokat, technikákat, mert ebben az esetben nem lenne több vita, sírás, válás, konfliktus.
Úgy gondolom a könyv nem csak a szerelmi élet hullámvölgyét segíti kiegyengetni bennünk. hanem tanácsai az összes többi kapcsolatunkra is alkalmazható.
Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Adrinéni>!

Paul Hauck: Így szeress, hogy szeressenek A boldog párkapcsolat titka

A könyv folyamatosan ismétel. Néhány használható gondolatot leszámítva hihetetlen baromságokat is lehet olvasni benne. Nem véletlen, hogy 490 forintért vettem…

kisssan27>!

Paul Hauck: Így szeress, hogy szeressenek A boldog párkapcsolat titka

…a házasságban. Népszerű pszichológia észak-amerikai szokások és viszonyok példáján.
Néhány humoros rajzzal.

Anndi85>!

Paul Hauck: Így szeress, hogy szeressenek A boldog párkapcsolat titka

Nekem nagyon tetszett az egész könyv.
Éppen egy stresszes időszakban találtam rá, és kezdtem olvasni, és segített abban, hogy az idegességemet kezelni tudjam.
Megdöbbentő volt, hogy a 12 buta rögeszméből, – aminek, ha meg akarsz felelni, akkor frusztrált, ideges leszel – nálam TÍZ be van égve! Nem csoda, hogy mindig aggódok valamin, és annyit idegeskedem! Nem azt mondom, hogy most aztán gyökeresen megváltozott az életem, de egy-két hülye gondolatot el tudtam engedni amiatt, hogy rájöttem, van annál fontosabb is az életemben. :)

Szédültnapraforgó>!

Paul Hauck: Így szeress, hogy szeressenek A boldog párkapcsolat titka

Mivel a könyv 1989-ben íródott, nálunk, 1990-ben jelent meg, kissé elavultnak véltem benne dolgokat. Azért egyszer érdemes elolvasni, mert tulajdonképpen bevezető olvasmány a házassághoz :) A cím alapján totál félrevezettem magam, azt gondoltam, hogy az egyéb emberi kapcsolatokról fog szólni.
Az író tanácsa a jegyeseknek: „…minél több időt töltsenek jövendőbelijük családjával. Figyeljék meg hogyan viselkednek egymással, mi a véleményük a politikáról, vallásról, hogyan bánnak a pénzzel, és hogy hangosan veszekednek-e, vagy nyugodtan beszélik meg a dolgokat.”

Jó tanács: „A házassághoz szükség van elhivatottságra, türelemre és a hosszú távú felelősség vállalására s ezeknek intenzitása gyakran tetemesen csökken.”
„Minden házasnak azt ajánlom, fogja be a száját, ha dühös.”

Több érdekes gondolatot is tartalmaz a könyv:
„Feltétel nélkül senkit nem szeret az ember, az számít, hogy az a valaki mit tesz érte.”
"Ha a szerződés feltételeit nem tartják be, akkor bármilyen is a kapcsolat, tönkre fog menni. Ezért szerintem romantikus érzelmi kapcsolattá azok a házasságok, amelyek jó üzleti alapokon nyugszanak, sokkal nagyobb valószínűséggel válnak, és tovább is tartanak, mint azok, amelyek csak a romantikus szerelmen alapulnak.

Miamicryt>!

Paul Hauck: Így szeress, hogy szeressenek A boldog párkapcsolat titka

Ez az a könyv, aminél nem tudom, mit is írhatnék valójában.. Szerintem nem igazán állt összhangban a címmel a könyv tartalma. Mondanivalójában is elég gyenge volt, bár voltak benne hasznos gondolatok és megerősítettek benne, hogy talán nem is én működöm olyan furán és nem feltétlen magamban kell a hibát keresni..

Csilla_Herczeg>!

Paul Hauck: Így szeress, hogy szeressenek A boldog párkapcsolat titka

Hát úgy a könyv 2/3-áig egész izgalmas és érdekes volt, de aztán nagyon ellaposodott, csak ismételgette önmagát. Az elméletei nagyon jónak tűnnek, de szerintem a valóságban teljesen kivitelezhetetlenek, mert szép és jó, hogy szerinte ezt kell tenni, mert „nincs más megoldás”, de hát az emberi kapcsolatok már csak nem ilyenek, ezért is vagyunk mi emberek olyanok (egymással), amilyenek, de amúgy tetszett a megközelítés, hogy hogyan alakul ki a szeretet, hogyan lehet növelni, táplálni és az is, hogy a rossz viselkedést nem szabad jutalmazni, de úgy éreztem, hogy sok ellentmondásba keveredett, bár ezt lehet az író nem érezte, de én igen, mert nem gondolkodunk egyformán.

Daru>!

[…] saját gondolatainktól leszünk depressziósak, dühösek, miattuk félünk vagy féltékenykedünk. Nem a partner viselkedése váltja ki ezeket az érzéseket, nem az számít, hogy ő hogyan viselkedik, hanem az, amit te magad gondolsz róla, tehát a saját gondolataid.

85. oldal (Park)

Zzss>!

1. buta rögeszme: Az önbecsülés alapvető feltétele, hogy mint felnőtt embert szeressenek és fogadjanak el azok, akiket fontosnak tartasz az életedben.
    2. buta rögeszme: Ha nem vagy kiemelkedő, hibátlan és sikeres, akkor nem érsz annyit, mint mások.
    3. buta rögeszme: A komisz, rosszindulatú és gonosz embereket szigorúan felelősségre kell vonni, és meg kell őket büntetni, amiért rosszak.
    4. buta rögeszme: Szörnyű, sőt elviselhetetlen, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy szeretnéd.
    5. buta rögeszme: A boldogtalanságot külső tényezők okozzák, így szinte tehetetlen vagy, és nem áll módodban orvosolni fájdalmadat és zavaraidat.
    6. buta rögeszme: Ha valami veszélyes vagy félelmetes lehet a számodra, akkor állandóan arra kell gondolnod, azt kell találgatnod, mi lesz, ha az a bizonyos dolog bekövetkezik.
    7. buta rögeszme: Könnyebb kikerülni bizonyos nehézségeket és felelősséget, mint szembenézni vele.
    8. buta rögeszme: Ésszerű és egészséges függeni a nálad erősebbektől, és rájuk támaszkodni.
    9. buta rögeszme: Alapvetően meghatározza jelenlegi viselkedésedet mindaz, ami a múltban történt veled; ha valami a múltban befolyásolta az életedet, az örökké úgy is marad.
    10. buta rögeszme: Más problémájától vagy érzelmi zavarától is ki kell borulnod.
    11. buta rögeszme: Mindenre van egy konkrét és tökéletes megoldás, ezért az a legbölcsebb, ha vársz, amíg ezt a tökéletes megoldást meg nem leled.
    12. buta rögeszme: A köztiszteletnek örvendő személyek vagy éppen a társadalom megítélése mindig helyes és kétségbevonhatatlan.

szera>!

Az érett személyiség azonban tudja, hogy mindenkinek ki kell érdemelnie a szeretetet. Nem kell figyelmeztetni rá, ugyanis tökéletesen tisztában van egy fontos lélektani ténnyel: a kapcsolatokban nemcsak kapni, hanem adni is kell, máskülönben nem működnek.

40 .o.

szera>!

Jobban szeretik kritizálni egymást az emberek, mint dicsérni. Pedig feltehetően dicsérni is ugyanolyan gyakran tudnának. Ha valaki jól csinál valamit, mondd meg neki! Pontos volt a partnered? Dicsérd meg érte (de ne őt magát). Mond gyakran, hogy „Köszönöm”. Vedd észre, ha jót tesznek veled, hiszen ez nem magától értetődő.

szera>!

Vélekedhetsz úgy, hogy a magabiztos fellépés egyenlő az önzéssel, de ez esetben tisztáznunk kell a két fogalom jelentését: a, önzésről akkor beszélünk, ha az egyik fél akar valamit, de nem érzi, hogy ezért tartozna valamivel a másik félnek. Az ilyenek számára teljesen rendben lévő, hogy ők akarjanak valamit, hogy mások jót tesznek velünk, amit ők soha nem viszonoznak; b, az önérdek azonban más. Nyilvánvaló, hogy mindenkit érdekel a saját jóléte, de nem várja el, hogy viszonzás nélkül jót tegyenek vele. Aki szem előtt tartja a saját érdekeit, nemcsak elvárja, hanem becsülettel viszonozza is embertársa szolgálatait. Szívesen kap, de ugyanolyan szívesen ad is.

szera>!

Szerelembe esni, majd véget vetni neki olyan, mint adósságba keveredni, majd kikecmeregni belőle. Az első lépés mindig nehéz, a többi már megy magától.

szera>!

Minden kapcsolat könnyen felborul, ha az egyik fél túl sokat ad, a másik pedig túl sokat kap. A házasság vagy kapcsolat alapja nem lehet a teljes önfeláldozás, hanem csakis a kölcsönös áldozathozatal. Szó sincs önzésről: az egészséges, felnőtt szempontú megközelítés miatt nem szabad, hogy lelkiismeret-furdalásod legyen.
Mérlegeld, mennyit ad az egyik fél és mennyit vár el a másik, így nem azon lesz a hangsúly, mennyit adsz a partnerednek, hanem azon, hogy tudod-e kellően értékelni, amit kapsz.

gingalló P>!

Szédültnapraforgó>!

Kiderült, hogy gyakorlatilag a nők pontosan a kedves, gyengéd és megértő férfiakat szeretik. Nem sokat számít, milyen a külseje, van-e pénze, vagy hogyan öltözködik. Meggyőződésem, hogy a legtöbb nő a nyitott férfiakat kedveli, akinek van saját véleménye…

gingalló P>!

Jegyesek számára az egyik legfontosabb tanácsom, hogy töltsenek minél több időt jövendőbelijük családjával. Figyeljék meg hogyan viszonyulnak egymáshoz a családtagok, mi a véleményük politikáról, vallásról, hogyan bánnak a pénzzel, és zajosan veszekszenek-e, vagy nyugodtan megbeszélik a vitás kérdéseket. Nem lehetsz olyan naiv, hogy azt hidd, jövendőbelid teljesen függetleníteni tudja magát a családjában tapasztalt viselkedési mintáktól.