Mindannyian féltünk már attól, hogy megszól a szomszéd, kinevetnek a kollégáink, nyakunkra nő a gyerekünk, elhagy, akit szeretünk. Félelmünkben aztán hibát hibára halmozva rendszerint sikerül is elérnünk, hogy súlyosabb aggodalmaink jogosnak bizonyuljanak. Ha megtanulnánk önmagunk szüntelen bírálgatása nélkül élni, sokkal könnyebben viselnénk az élet valódi terheit.
Paul Hauck, a Hétköznapi pszichológia sorozat több sikeres kötetének szerzője meggyőz arról, hogy minden viselkedésformánkat tanultuk, s ha nem működik, csakis rajtunk áll, hogy változtassunk rajta.
Föl a fejjel! 29 csillagozás

Eredeti cím: Hold your head up high
Eredeti megjelenés éve: 1991
A következő kiadói sorozatban jelent meg: Hétköznapi pszichológia Park

Paul Hauck: Föl a fejjel! 75% A kisebbrendűségi érzés leküzdése
Rövid, egyszerű könyv. Vannak benne használható dolgok, de azért ez egyén függő, hogy éppen mi az a problémája, ami javításra szorul. Igaziból egy dolgot mondott el, hogy „Ne minősítsd magad”, és ezt taglalta tovább. Hát, hogy ez mennyire kivitelezhető… fogalmam sincs. Volt egy rész, amit nem igazán értettem, hogy került oda házastárs erőszakos, de úgy összességében rendben volt a történet.

Paul Hauck: Föl a fejjel! 75% A kisebbrendűségi érzés leküzdése
Ez a könyv egy rendkívül lebutított önfejlesztést próbál bemutatni, aminek a lényege, hogy fogadd el önmagadat. Az egész könyv egy felületes katyvasz az állítólagos önkép felállításáról. Néhol csak néztem, hogy miket ír az író, olyan képtelenül bután fogalmazta meg a mondanivalóját, hogy a könyv végén csak nevetni lehet az egész önkép kialakítási módszerben.
Aki kicsit komolyabban szeretne foglalkozni a kisebbrendűségi érzéssel vagy egyáltalán a pszichológia berkeiben akar kalandozni annak ezt a könyvet egyáltalán nem ajánlom.

Paul Hauck: Föl a fejjel! 75% A kisebbrendűségi érzés leküzdése
Emberismereti kézikönyv könnyed, szakzsargontól mentes, érthető stílusban. Van, akinek abban mutat utat, hogyan segítsen önmagán, s van akinek abban, hogyan segítsen másokon. Amolyan egyszerű, mindennapi pszichológia.

Paul Hauck: Föl a fejjel! 75% A kisebbrendűségi érzés leküzdése
Nagyon tetszett, rendkívül hasznos könyv. Könnyen olvasható, élvezetes. Jól összefoglalható útmutatást ad.

Föl a fejjel, hiszen egyetlen vagy a magad műfajában!
64. oldal (Park, 2007)
Paul Hauck: Föl a fejjel! 75% A kisebbrendűségi érzés leküzdése

1. Mindig mi borítjuk ki magunkat, nem más.
111. oldal (Park, 2007)
Paul Hauck: Föl a fejjel! 75% A kisebbrendűségi érzés leküzdése

Lelki békénk érdekében a szemléletünket kell megváltoztatnunk, nem az arcszeszünket.
133. oldal (Park, 2007)
Paul Hauck: Föl a fejjel! 75% A kisebbrendűségi érzés leküzdése

Ne hidd, hogy kisebbrendűségi érzésed magától elmúlik. Ha nem teszel ellene, egész életeden át elkísér. Lehet, hogy egy nap elégedett vagy a megjelenéseddel, ám egyszer csak feltűnik egy vonzóbb valaki, s a kisebbrendűségi érzésed azonnal itt van újra. Ha úgy érzed, senki vagy, még a legelemibb érdekeidért sem mersz kiállni.
[…]
Minden bizonnyal elrontod a házasságodat, mert nincs elég önbizalmad, hogy megkeresd a hozzád megfelelő partnert. A kisebbrendűségi érzéssel küzdő emberek vonzzák egymást. A kisebbrendűségi érzés mindenre kihat, meghatározza egész életedet: hogy milyen munkát kapsz, főnök leszel-e vagy beosztott maradsz, kérsz-e fizetésemelést, hagyod-e, hogy az emberek eléd álljanak a mozipénztár előtt a sorban, hogy közkedveltségnek örvendsz, vagy elkerülnek.
Ahogyan magadat értékeled, az megszabja az emberekhez való viszonyodat ugyanúgy, mint azt, hogyan fogadod a jó és balszerencsét. Azok, aki nem ítélkeznek folyton önmaguk felett, szívesen és természetesen veszik a bókokat. Akik nincsenek kibékülve önmagukkal, ilyenkor mindig zavarba jönnek. Úgy érzik nem érdemlik meg a dicséretet.
28-29. oldal (Park, 2007)
Paul Hauck: Föl a fejjel! 75% A kisebbrendűségi érzés leküzdése

A függő személyiség sosem kezdeményez: megvárja, hogy ezt megtegye más.
31. oldal (Park, 2007)
Paul Hauck: Föl a fejjel! 75% A kisebbrendűségi érzés leküzdése

…az ok, amely miatt mások tekintetét kerülik, az, hogy félnek: átlátnak rajtuk, meglátják minden hibájukat és gyengéjüket.
12. oldal (Park, 2007)
Paul Hauck: Föl a fejjel! 75% A kisebbrendűségi érzés leküzdése

Aki bízik önmagában, elfogadja a lehetőséget, hogy a kritika jogos lehet. S ha valóban az, miért ne fogadjuk jó szívvel a tanácsot? Amikor kritika ér, a legjobb mérlegelni: vajon helytálló-e a bírálat vagy sem.
17. oldal (Park, 2007)
Paul Hauck: Föl a fejjel! 75% A kisebbrendűségi érzés leküzdése

Sokan azért kétségbeejtően magányosak, mert félnek megkockáztatni, hogy esetleg visszautasítják őket, s még a telefont sem merik felvenni, hogy megbeszéljenek egy randevút. Ha el is mennek egy bulira, sosem vágnak át a termen, hogy táncra kérjenek valakit. Van, aki inkább otthon gubbaszt és sosem hívja meg még a barátait sem, csupán azért, nehogy kitegye magát annak a rettenetes és elviselhetetlennek vélt fájdalomnak, amit számára a visszautasítás jelent.
88-89. oldal (Park, 2007)
Paul Hauck: Föl a fejjel! 75% A kisebbrendűségi érzés leküzdése

Az igazi szépség titka, hogy elfogadod önmagad. Ez csupán tőled függ.
86. oldal (Park, 2007)
Paul Hauck: Föl a fejjel! 75% A kisebbrendűségi érzés leküzdése

Egyetlen módja van annak, hogy mit tegyél, ha szabadulni akarsz a kisebbrendűség érzésétől, önmagad alábecsülésétől, az önbizalom gyötrő hiányától: ne minősíts! Se magadat, de másokat.
45. oldal (Park, 2007)