Apák 22 csillagozás

Paul Harding: Apák

George ​Washington Crosby élete végén családtagjai körében emlékszik vissza gyermekkorára, apjára és annak apjára, akiknek az életét köszönheti, s azt, amilyenné a neki rendelt idő alatt vált.

Apja, Howard Aaron Crosby házalóként kereste kenyerét, szappant, felmosórongyot, gombostűt, mindenféle háztartási csecse-becsét árulva a vidék magányosan és elzárva élő asszonyai számára – nem biztosítva ezzel túlzott gazdagságot családjának. Ám munkája tulajdonképpen csupán mellékes körülmény volt az életében, napjait álmodozva, elmélkedve, a természet és ezen keresztül egy magasabb valóság közelségének keresésével töltötte.

Nem is csoda, hiszen az ő apja, azaz George nagyapja lelkész volt, a lélek, nem pedig a gyakorlati élet embere. Úgy is végezte, hogy kifakult az anyagi világból: addig kereste a mélyebb értelmet s a magasabb létezőt, amíg a határok elmosódtak, s ő szinte észrevétlenül átkerült a túloldalra, ahonnan már nem tudott vagy talán nem is akart… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Tarandus, Győr, 2015
198 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155261855 · Fordította: Pordán Ferenc
>!
Tarandus, 2015
200 oldal · ISBN: 9786155261862

Enciklopédia 2


Kedvencelte 2

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 49

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Bélabá>!
Paul Harding: Apák

Jó ez a regény, ha tudod benne értékelni a stílusát. Furcsa, időrendileg megkevert történetmorzsák apától (Howard) és fiútól (George). George haldoklása közben felidéz számos történetet, amelyet nagyrészt átsző a misztikum, elvarázsoltság. Pontosan a helyzetéből adódó módon, stílusban – ahogy egy haldokló zavartan, a betegségtől kábultan teszi, tenné.
Harding mesteri képeket alkalmaz, kiváló metaforákat, misztikus víziókat, cikkanásokat. Szövegmorzsái, mondatszilánkjai elkísérnek egy ideig. Roppant hangulatos kispolgári életképek: egy vándorárus és egy órásmester emlékfolyama.
Úgy éreztem, apám olyan, akár egy óra (…) Az idő és tér jól megkevert kártyapakli módjára hullik az olvasó elé. A környezet időnként disztópikussá válik, ez teszi a regényt kiemelkedővé. Pulitzer-díjas könyv, 4,5 csillag (4,5).

Bea_Könyvutca P>!
Paul Harding: Apák

Ez a könyv olyan, mint egy kaleidoszkóp. Tele emlékekkel, érzésekkel és színekkel. Sötét, borús színekkel, néha volt benne egy-két vidámabb, kedves szín. Kegyetlen és kemény élettöredékek bukkantak fel a szemem előtt. Három apa keveredett a kaleidoszkóp részecskéiben, George az órásmester, aki a halálra készült, és visszaemlékezett apjára Howardra, aki bádogos és vándorkereskedő volt. Aztán egyszercsak azt vettem észre, hogy Howard emlékei kavarognak előttem, aki a korán elvesztett apját idézi emlékeiben, akit George nem is ismert. Howard életének azon részei is megelevenedtek, amelyet viszont George nem ismert. Howard egy nagyon érdekes ember volt, epilepsziával küzdött, de szerintem az őrület jeleit is mutatta. Nagyon jól, képszerűen jelenítette meg az író Howard látomásait, annyira képszerű volt egy-egy jelenet, hogy már én sem tudtam eldönteni, hogy most tényleges cselekedetet, gondolatot érzékelek, vagy pedig én magam is érzékcsalódás, téveszme áldozata vagyok. De az is lehet, hogy nem őrület volt ez, hanem valamiféle transzcendens valóság, ahová csak az arra érdemesek léphetnek be.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2015/10/paul-harding-apak.html

zsoltika>!
Paul Harding: Apák

Sokkal többet vártam tőle, és csak a próza szépsége mentette meg attól hogy félbehagyjam. 3/5

Belle_Maundrell >!
Paul Harding: Apák

Valamiért szeretem az órásmestereket. Nem tudom, miért, de valahogy van bennük valami varázslatos.
Érdekes volt megismerni George Crosby csapongó emlékeit, a három apa történetét. Maga a történet szomorú, de valahogy mégis kellemes érzések maradtak bennem. Lehet, hogy az író stílusa miatt, ami mindenképpen csillagos ötös.

gigi777>!
Paul Harding: Apák

Nagyon a szívembe lopta magát az író. Úgy gondolom, nem véletlenül kapott Pulitzer-díjat ez a remekmű. Helyenként a mondatai hosszúak, néha a végére elfelejtettem, mi is volt az eleje. Kicsit megnehezítette ez a koncentráció hiány az olvasást, de fő, hogy befejeztem.
Egy rukkmagtól kaptam a könyvet, akinek hálás köszönet érte! @Arcturus, telitalálat volt, s a kedvenceim között landolt!

Angeleyes26>!
Paul Harding: Apák

Szépen megírt könyv, ami valamiért mégsem volt nagy hatással rám. Voltak részek, melyek tetszettek, de voltak olyan részek is, melyek nem tudtak igazán lekötni.
A történet nem szippantott úgy magába, mint ahogyan azt gondoltam vagy szerettem volna.

acierto>!
Paul Harding: Apák

Egyszerre szívszorító és életigenlő, mély és megindító történet a szerelemről, a veszteségről és a természet vad szépségéről.
George Washington Crosby utolsó nyolc napjának krónikája.
George Crosby haldoklik. Bezárva az ágyába, körülvéve olyan családdal, akit nem ismer fel, hallucinációk fogják el, amelyek előrevetítik a hátralévő kevés idejét. A világosság egyetlen menedékét az életre szóló emlékei jelentik, amelyek átszelik álmodozásainak káoszát, és néha összekeverik a múltat és a jelent, ami arra készteti, hogy újra felidézze gyermekkorát és apjának, Howardnak az emlékeit.
Nem könnyű olvasmány, az időben csapongó és a fő cselekménytől elszakadt beillesztések olyan zavarodottságba sodorják az olvasót, mint amit George Crosby is megélt végső téveszméiben.


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Már azelőtt belélegeztem a könyvet, hogy megláttam volna, már azelőtt megízleltem, hogy beleolvastam volna. Márványozott vörös borítója van, és nagyok az oldalai. Az oldalak vastag, hámozottmandula-színű papírból készültek.

Kapcsolódó szócikkek: könyvborító
Belle_Maundrell >!

[…] a házak éppúgy lehetnek kísértetek, akár az emberek.

119. oldal

Belle_Maundrell >!

Minden elmúlásra teremtetett, az a csoda, hogy vannak dolgok, amelyek még nem múltak el. Nem, ez nem igaz, gondolta Howard: mindenben az a csodálatos, hogy egyáltalán létrejött. Vajon miféle állandóság rejtőzhet e folytonos létre születés és elmúlás hátterében?

120. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Meg kell vallanom, hogy apám vasárnapi prédikációi bizony szelídek és eléggé ködösek voltak. A padokban ülő hívőket rendszeresen elnyomta az álom, meglehetősen gyakran hangzott fel horkolás a templom egyik-másik sarkából. Apám hangja lágyan duruzsolt, miközben arról beszélt, milyen fontos Isten legapróbb teremtménye is, és gyakorlatilag az összes általa ismert csúszó-mászó, úszó és repülő lényt felsorolta, azt hajtogatva, hogy mindegyik egyformán jelentőségteljes szerepet tölt be a teremtett világban.

Kapcsolódó szócikkek: prédikáció
Klári_Filutás>!

…- bizony, a házak éppúgy lehetnek kísértetek, akár az emberek.

119. oldal

Klári_Filutás>!

Minden elmúlásra teremtetett, az a csoda, hogy vannak dolgok, amelyek még nem múltak el. Nem, ez nem igaz, gondolta Howard: mindenben az a csodálatos, hogy egyáltalán létrejött. Vajon miféle állandóság rejtőzhet e folytonos létre születés és elmúlás hátterében?

120. oldal

Klári_Filutás>!

Elég egy fejmozdulat, gondolta Howard, egy jobbra vagy balra tett lépés, és bölcs, tisztességes, hűséges emberekből rögtön önhitt bolondokká változunk – hát nem így megy ez? Megváltoznak a fények, egyet pislantunk, kissé eltérő nézőpontból szemléljük a világot, és máris végtelenül megváltozott a benne elfoglalt helyünk.

125. oldal

Klári_Filutás>!

Hát kiolthatja-e meddő szavaid léghuzatja a szívemben lobogó lángot? Ó, nem, semmi esetre sem! Mert oly tűz az, amely magát soha el nem emészti, s a tüdőd fújtatójából szelelő ostoba beszéd csak még nagyobbra szítja, hogy még ragyogóbban, még forróbban, még bizonyosabban lángoljon tovább.

143. oldal

gigi777>!

Kathleen arca felpuffadt, a szeme vöröslött, de rámosolygott George-ra, és kézen fogta.

99. oldal

MaxG10>!

Gilbert közelebb lépett, kinyitotta a száját, Howard pedig bandzsítva igyekezett alaposabban szemügyre venni a helyzetet, és e vizenyős, romos, bíbor barlang egy távoli sarkában végül megpillantott az egyébként teljesen üres ínyben egy duzzadt és égővörös hústrónon ülő egyetlen, fekete fogat. A szellő felkapta a remete szájszagát, Howard pedig levegőért kapkodott: mészárszékek és tornác alá beszorult halott háziállatok képe rémlett fel előtte.


Hasonló könyvek címkék alapján

B. S. Aldrich: És lámpást adott kezembe az Úr
Frank McCourt: Angyal a lépcsőn
Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!
Amy Harmon: Arctalan szerelem
Martha Hall Kelly: Orgonalányok
William Wharton: Apa
Lionel Shriver: Beszélnünk kell Kevinről
Marilynne Robinson: Gilead
Nicholas Sparks: Hosszú utazás
Lois Lowry: Nyáron történt