Előjáték ​az élethez 4 csillagozás

Paul Géraldy: Előjáték az élethez

Azt az ősinek vélt, valójában alig kétszáz éves 'igazságot', kis- vagy nyárspolgári 'bölcsességet' illusztrálja Paul Géraldy bársonyba kötött kisregénye, hogy az igazi házasságba a leány még érzelmei felől is ártatlan tudatlanságban, testileg pedig abszolút érintetlenként kell hogy lépjen, ám a férfinak túl kell esnie egy 'beavatódáson', amely nemcsak szexológiai oktatást kell hogy jelentsen, de egyúttal megrázóan fájdalmas élményt is arról, hogy vannak (romlott, de szánandó) 'tapasztalt' nők is, akikbe csaknem beleszeret az ember fia, ám ez mégsem lehetséges. Az érzelgős történet érdekességét az adja, hogy a szerző ügyesen manipulál a nagy francia pszichológiai regény (Prévosttól Fromentinig előforduló) rekvizitumaival.

>!
K.u.K., Budapest, 2001
104 oldal · ISBN: 9639137754 · Fordította: Rencs Ádám · Illusztrálta: Dános Judit

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

olvasóbarát>!
Paul Géraldy: Előjáték az élethez

Kellemes nyár végi olvasmány, szép természetleírásokkal és kellemes szerelemmel. Nincsenek mindent felkavaró érzelmek. Hasonlónak érzem Géraldy verseihez ezt a prózai munkát.

3 hozzászólás
Ascyra>!
Paul Géraldy: Előjáték az élethez

A könyv nyelvezete egyszerűen magával ragadó. Bárcsak ezt mondhatnám a történetre is. Számomra ici-picit fantáziátlan, és mint az Élet legszentebb érzelmét, a szerelmet méltatja, úgy érzem, hogy sokkal többet/jobbat is lehetett volna írni, főként egy ilyen író tollából. Néhány idézet, egy-egy mondat azonban annyira magával ragadó, hogy többször jegyzeteltem a könyvől. Könnyed tanulmány egy éretlen szerelemről; néhol törekedtek ugyan a drámaiságra, de ez nem jött át, viszont, szórakoztató és kellemes olvasmány bárki számára.


Népszerű idézetek

Zolesz P>!

Az ember azzal vesztegeti idejét, hogy kielégítse azt az embert, akinek tartja magát.

15. oldal, 2. fejezet

olvasóbarát>!

A fasorok platánjai nemsokára elhullatták lombjukat. A rakpart nyárfái már csak sápadt leveleik gyér és áttetsző szövedékét nyújtották az ég felé. A város lerázta magáról a nyár emlékeit és sietősen levetette őket.(….) Akkora szerelem volt benne, hogy meg tudta volna érteni, meg tudta volna vigasztalni a rengeteg város minden kétségbeesett szerelmét.

80. oldal

olvasóbarát>!

A biztos tudat, hogy mi ketten meg tudjuk majd valósítani szerelmünket. Nem arra kérem magát, hogy egyesüljünk mi ketten : maga, aki még gyermek és én, aki még fiatal ember vagyok. Hanem egyesüljön az az asszony, akivé maga lesz és az a férfi, akivé nekem kell lennem.

102.

Zolesz P>!

– Azt hiszem, egy férfi és egy nő, ha akarnák, sok mindent elmondhatnának egymásnak.

19. oldal, 2. fejezet

Zolesz P>!

Elfáradtam önmagamtól. Az ember boldog, ha gazdagíthatja magát. De fuldoklik, ha nincs kivel osztoznia, nincs kinek adnia soha, soha.

34. oldal, 4. fejezet

Zolesz P>!

– Magában van valami nőiesség, mely az embert az első pillanatban meglepi. De aztán érezni azt is, hogy magában akarat is van. Mulatságos a maga józan romantikája. Ellenben ami vonzó magában, az az észnek és a rajongásnak, a kedvességnek és a rejtett erőnek valami különös keveréke.

22. oldal, 3. fejezet

Zolesz P>!

Azok, akik azt állítják, hogy megmutatják nekünk a tiszta világosságot, néha maguk furakodnak közénk és a világosság közé.

61. oldal, 8. fejezet

Zolesz P>!

– Szeretném magát nézni. Engedje meg, hogy nézzem!

24. oldal, 3. fejezet

Zolesz P>!

Olyan vagyok, mint a szökőkút borzongó vize, amely szüntelenül visszahull önmagába. Te a tiszta patak vagy, amely egyenesen folyik a végcélja felé.

57. oldal, 8. fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Pierre Daix: A baleset
Simone de Beauvoir: A megtört asszony
Vercors: A rókalány
Gustave Flaubert: November – Stílusgyakorlat töredék
Robert Merle: Utolsó nyár Primerolban
Honoré de Balzac: Az ismeretlen remekmű
Valéry Larbaud: Fermina Marquez
Prosper Mérimée: Szent Bertalan éjszakája / Colomba
Anatole France: A sovány kandúr
Horváth Andor (szerk.): Három francia szerelmes regény