Beszédes ​hazugságok 22 csillagozás

Paul Ekman: Beszédes hazugságok

A megtévesztés árulkodó jelei a politikában, az üzletben és a házasságban

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
Kelly, Budapest, 2010
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639943742 · Fordította: Andersen Dávid

Kedvencelte 4

Most olvassa 22

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 46

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
dorcika
Paul Ekman: Beszédes hazugságok

Höööáááá!!!! El se hiszem, hogy CSAK 2 hetet szenvedtem ezzel a könyvvel… Bár lehet, hogy nem is kellene könyvnek hívni, mert igazából olyan, mint egy 300 oldalas szakdolgozat, de abból is a rosszabbik fajta: borzasztó unalmas, állandóan ismétli önmagát, és kibírhatatlanul hosszan fejtegeti a semmit. Érdemi infó alig volt a szövegben, annak ellenére, hogy ez már a száznyolcvanadik kiadása, és a legutolsó fejezetet 2009 tájékán biggyesztették a végére. (Ja, amúgy a szöveg nagy része 1985-ben íródott, szóval bőven idejétmúlt.) Szóval nem ajánlom, annak ellenére, hogy Ekmant amúgy okos embernek tartom, mert anno több cikkét is olvastam egy műhelymunkámhoz. Bár azok az érzelmekről szóltak, és nem a hazugságokról. De akkor már inkább azokat olvassátok, ha érdekel Ekman munkássága.

6 hozzászólás
>!
rebel
Paul Ekman: Beszédes hazugságok

Eléggé lassan haladtam vele, sokáig tart mindent felfogni belőle. A politikai részek untattak, ami a jelekre vonatkozott az érdekes volt, és az is, hogy leírták, hogy mik az emblémák, az illusztrátorok, stb.

Bővebben blogon itt:
http://rebel-megsargultlapok.blogspot.com/2012/03/paul-…

>!
Tilikum
Paul Ekman: Beszédes hazugságok

Több pszichológiai könyvben olvastam Ekman nevét, így kíváncsi lettem a munkásságára.
Azt kaptam, amit vártam, rengeteg dolog volt benne,amit már olvastam, de így is jó olvasmánynak bizonyult.

>!
szikszai_2 P
Paul Ekman: Beszédes hazugságok

Érdekes olvasmány a hazugságokról és annak okairól. Szépen indul, de aztán sok benne az ismétlés. Ezért egy idő után unalmas. A vége felé ismét kezd olvasmányos és izgalmas lenni. Sok új információt nem tartalmaz a témában, de egyszer el lehet olvasni.

>!
szeptember99
Paul Ekman: Beszédes hazugságok

A hazugság kutatásának mestere. A többi irodalom is mind említi a munkásságát. Nem hiába mintázták a szerzőről a Hazudj, ha tudsz elnevezésű sorozatot :) Valóban sok közéleti téma szerepel benne, amelyek egyeseknek száraznak tűnhetnek. Ekman könyve tudományos alapossággal készült, így nem feltétlenül könnyű olvasmány.

>!
bogyo456
Paul Ekman: Beszédes hazugságok

Jó könyv. Olvasmányos, érdekes (persze annak érdekes, aki érdeklődik a téma iránt). Vannak benne száraz részek, amitől helyenként unalmassá degradálódhat de gyorsan el kell olvasni.

Sok tömény információt tartalmaz, amit érdemes megjegyezni. A könyv hátránya is ez egyben. Két olvasás minimum ajánlott. :)

>!
Sisyll
Paul Ekman: Beszédes hazugságok

Nagy reményekkel indultam neki ennek a könyvnek. Már jó egy éve el akartam olvasni, hiszen akkor ismerkedtem meg a Lie to Me* (Hazudj, ha tudsz) című sorozattal. Sokáig tartott mire hozzájutottam, úgyhogy nagyon izgatott voltam, mikor végre a kezem közé akadt. Eleinte szerettem is olvasni, mert sok hasznos dolog volt benne, érdekesnek tűntek a történelmi példák által bemutatott dolgok, de valahogy a Poligráfos résznél már megakadt a lendületem. Hasznos volt erről is olvasni, de untatott egy pettyet. ( De ez nem a könyv hibája, egyszerűen csak engem nem hatott meg annyira a dolog). Bevallom kicsit több illusztrációra számítottam, több arckifejezésre, ha jobban tetszik. Bár ha ennyire nagyon vágyom képekre, hát akkor ott a sorozat.
Ettől eltekintve nem rossz könyv, lehet néhol száraz, meg ismétli önmagát, viszont az író nem ítélkezik senki felett, ami számomra szintén fontos. Érdemes elolvasni.

2 hozzászólás
>!
pertita
Paul Ekman: Beszédes hazugságok

Kicsit csalódás. Túl átfogó és túl általános. Ennél egy sokkal szűkebb tudományterületről szóló és abban sokkal kidolgozottabb könyvre számítottam. Ehhez képest nagyon sokszor olvastam egy-egy dologra, hogy még nincs kutatásokkal igazolva, stb.. Jobban tetszett volna, ha inkább csak azokról ír, amiket a kutatásaik során kidolgoztak, felismertek, de azokról tudományosabban és nem általánosságokban az unalomig ismételve önmagát. A sorok közt olvasva azt gondolom, hogy megtehette volna.

>!
monalisa
Paul Ekman: Beszédes hazugságok

Nem könnyű olvasmány, a sok tudományos információ révén száraz – viszont rendkívül színvonalas. Akit érdekel ez a téma, a legjobb könyvet tartja a kezében. Meg eszembe jutott olvasás közben Robert Cialdini A befolyásolás lélektana című könyve is, az is hasonló témakörről szól, viszont sokkal olvasmányosabb. Mindkettőt érdemes elolvasni, aki többet szeretne tudni a hazugságok és a manipuláció mibenlétéről, felismeréséről.


Népszerű idézetek

>!
Sisyll

Ha az igazsághoz hasonlóan a hamisságnak is csupán egyetlen arca lenne, sokkal jobb helyzetben lennénk, mivel elég volna pontosan az ellenkezőjére gondolni annak, amit egy hazug állít. Az igazság ellentétének azonban százezer különböző formája és csaknem végtelen tere van.

(Montaigne, Esszék)

>!
Panda

Amikor a helyzet pontosan olyan, mint amilyennek tűnik, a legvalószínűbb, hogy az adott szituáció teljesen hamis. Amikor nyilvánvalónak tűnik, hogy megtévesztéssel van dolgunk, könnyen elképzelhető, hogy valójában nyoma sincs semmiféle hamisságnak.

Erving Goffman, Strategic Interaction

>!
Thervinga

A hazugságok leggyakrabban azért lepleződnek le, mivel kiszivárog valamilyen rejtett érzelemre utaló jel.

>!
bogyo456

A hazugságvadásznak észben kell tartania, hogy a megtévesztés jeleinek hiánya nem az igazság bizonyítéka.

>!
bogyo456

Persze léteznek kivételek, Hitler például közismerten remek előadó volt, aki könnyedén és meggyőzően öltött magára hamis negatív érzelmeket. A brit nagykövettel folytatott egyik találkozója során a Führer rendkívül haragosnak látszott, olyannyira, hogy képtelen volt tovább folytatni a tárgyalásokat. Egy német hivatalnok, aki jelen volt az esetnél, később azt mesélte: „Épphogy csak becsukódott az ajtó a nagykövet mögött, Hitler a combjára csapott és nevetésben tört ki, majd azt mondta: Chamberlain nem éli túl ezt a beszélgetést, a kabinetje ma este megbukik.”

>!
Panda

Fontos lecke a hazugságokkal kapcsolatban, hogy egyes áldozatok sokszor önhibájukon kívül együttműködnek, hagyják magukat megvezetni. Ilyenkor félreteszik ítélőképességüket, figyelmen kívül hagyják az ellentmondó információkat, mert tisztában vannak vele, hogy az igazság sokkal fájdalmasabb – legalábbis rövid távon, mint elhinni a hazug szavakat.

285. oldal

>!
Thervinga

A csaló és a megcsalt fél egyaránt felelős, amiért hagyták, hogy a téveszme tovább éljen. Mindkettőjüknek fenn kellett tartaniuk a látszatot, hogy a megállapodást nem szegték meg.


Hasonló könyvek címkék alapján

Elliot Aronson: A társas lény
Malcolm Gladwell: Kivételesek
Carl Gustav Jung: Az ember és szimbólumai
Daniel Kahneman: Gyors és lassú gondolkodás
Barbara Pease – Allan Pease: A testbeszéd enciklopédiája
Carl Gustav Jung: Az alkímiai konjunkció
Fiáth Titanilla: Börtönkönyv
Richard Bandler – John Grinder: Békából királyfi
Rudolf Arnheim: A vizuális élmény
Erich Fromm: A rombolás anatómiája