Boszorkányok Salemben 9 csillagozás

A kötet szerzői a társadalomtörténet módszerével közelítik meg Salem Village közösségének történetét. Hatalmas forrásanyagot feldolgozva, meggyőző érveléssel mutatják be, miként vezetettek a gazdasági ellentétek politikai harchoz Salem Village és a kapitalista fejlődés útjára lépett anyaváros, Salem Town között, illetve két frakció egyre mélyülő szembenállásához a településen belül. A konfliktusok leginkább két vezető család ellentétében kristályosodtak ki. A puskaporos hordóba egy új lelkész megjelenése vetette a szikrát, ki a település pártharcát a jó és a rossz küzdelmeként állította be. 1692-ben párthívei ellenfeleiket boszorkánysággal vádolták meg: a „puritánok” megkíséreltek leszámolni az „individualistákkal”.
A következő kiadói sorozatban jelent meg: Mikrotörténelem Osiris

Paul Boyer – Stephen Nissenbaum: Boszorkányok Salemben A boszorkányság társadalmi gyökerei
In medias res kezdet után próbáltam felvenni a fonalat – irtó nehezen sikerült. Noha sok minden elhangzott a boszorkánysággal kapcsolatban, azért még csomó felesleges plusz infót is megtudhattam az olvasás közben. Kétes érzéseim vannak a könyvvel kapcsolatban valamiért… Ráadásul nagyon untam, pedig engem tényleg érdekel ez a téma…

Mi történt Salemben?
Mit tekintettek a korban boszorkányságnak?
Miért mészárolja le az ember a szomszédait, akiknek ugyanolyan a bőrszíne, a vallása, a nyelve – akiket 10-20-30-40 éve ismer és alkalmasint kedvel?
Miért Salem? Miért akkor? Miért boszorkányság a vád? (Hiszen itt már nem voltak gonosz katolikusok meg ördögi inkvizítorok!)
Ezekre a kérdésekre keresi a választ a két boszi-szakértő, és meglepő választ adnak. Tudományosan vizsgálják Salem Village eseményeit és népét, szociometriát vázolnak, ismeretségi hálóval operálnak, miközben az eszmetörténet, a hanyatlófélben levő puritanizmus utolsó rúgásai és egy sor olyan dolog is előkerül, ami után nem mondom, hogy 100%-os bizonyosságú választ kapunk a kérdésekre, de meg fogjuk érteni, miről is szólt a világ talán leghíresebb boszorkányvadászata a valóságban.

Ha a boszorkányság, boszorkányüldözések, perek elhangzanak, akkor a legtöbb embernek Salem jut eszébe. De alig tudunk valamit az ott történtekről. A szerzőpáros rengeteg anyagot feltárt ennek kapcsán és nagy részletességgel írták meg Salem village történetét. Ki ne hallott volna Parris tiszteletesről, a Putnam és a Porter családról? De ha a történetüket több oldalról is meg szeretné valaki ismerni akkor ez a könyv az igazi.

Kissé unalmas, mint minden társadalomtöri, meg mikrotörténet, de jó a téma, jó a levezetés, és a könyv se olyan hosszú, mint más hasonló témájúak.

Nem tartom könnyű olvasmánynak, de nagyon érdekes…

A fő probléma az volt, hogy amíg egyre több gyanúsított boszorkányt és varázslót tartóztattak le, addig egyetlen tárgyalást sem tartottak.

Június 2-án reggel például egy kilenc tiszteletre méltó asszonyból (valószínűleg bábákból) álló bizottság hajtott végre testi vizsgálatot öt vádlott nőn. Jelentésük szerint hármuknál „természetfeletti, és nőknél szokatlan, mellbimbóhoz nagyon hasonló kinövéseket fedeztek fel a nemi szervük és végbélnyílásuk között.” De amikor ezt a hármat a lelet megerősítése érdekében délután újra megvizsgálták, azt jelentették, hogy mindhármukat normálisnak találták.

Hiszen a kísértetek általában csak azon személy vagy személyek számára voltak láthatóak, akik a látogatás-látomás célpontjai voltak.

A bor és a sör valóban a 17. századi új-angliai táplálkozás természetes része volt. Ám a kocsmák és fogadók által megtestesített és a társadalmi stabilitást fenyegető veszélytől igenis nagyon féltek. Az utazók és idegenek gyülekezőhelyéül szolgáló kocsmák ugyanis legalább részleges és ideiglenes menekülési lehetőséget nyújtottak az egyéneknek a család, az egyház és a város egymást fedő megszorításai és korlátozásai elől.

Inkább meneküljön meg tíz gyanúsított boszorkány, minthogy egy ártatlan személyt elítéljenek.

[…] a vádak alapjául szolgáló ártó cselekedeteket nem a boszorkányok követték el fizikailag, hanem megfoghatatlan szellemek, amelyek időnként felvehették az ő alakjukat. A bűnt azzal a szérződéssel követték el az érintettek, amelyben megengedték az ördögnek, hogy felvegye az ő emberi alakjukat, vagy azzal, hogy megbízták az ördögöt bizonyos gonosz cselekedetek elkövetésével. Ezeket a titkos tranzakciókat viszont, amelyek valójában a boszorkány elméjében mentek végbe, kivételesen nehéz volt bizonyítani.

Tudod, mit kell tenned, teljesítsd a kötelességedet.