The ​Sheltering Sky 1 csillagozás

Paul Bowles: The Sheltering Sky Paul Bowles: The Sheltering Sky Paul Bowles: The Sheltering Sky Paul Bowles: The Sheltering Sky

American novelist and short-story writer, poet, translator, classical music composer, and filmscorer Paul Bowles has lived as an expatriate for more than 40 years in the North African nation of Morocco, a country that reaches into the vast and inhospitable Sahara Desert. The desert is itself a character in The Sheltering Sky, the most famous of Bowles' books, which is about three young Americans of the postwar generation who go on a walkabout into Northern Africa's own arid heart of darkness. In the process, the veneer of their lives is peeled back under the author's psychological inquiry.

Eredeti megjelenés éve: 1949

>!
Penguin, London, 2004
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780141187778
>!
Flamingo, London, 1993
286 oldal · ISBN: 0586089322

Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

entropic P>!
Paul Bowles: The Sheltering Sky

Olyan ez, mint egy melankolikus-dekadens Hemingway- (konkrétan a Fiesta) vagy Fitzgerald-regény (főleg az Éj szelíd trónján), egy generációval később és pont annyival kegyetlenebbül, kiábrándultabban, végzetesebben, egzisztencialista-rettegősebben.

Mindenesetre itt is gazdag és dekadens amerikaiak utazgatnak mindenfelé, csak hogy ne kelljen otthon lenniük, de az itteni házaspár, Port és Kit már nem érik be Európával – ők Észak-Afrikában meg a Szaharában próbálják összerakni magukat meg a szétesőben lévő házasságukat a II. világháború után, de kissé túlbecsülik a saját erejüket és lebecsülik Afrikát. Nem valami misztikus Afrika-erőre meg ilyenekre gondolok, hanem mondjuk olyanokra, hogy ez a két hülye, de főleg a férfi (róla konkrétan elhangzik ez), mindenféle oltások meg egyéb előkészületek nélkül mennek Afrikába, mert jaj, Amerika szörnyű, Európát feldúlta a háború, Afrika ellenben még ártatlan és érintetlen (na persze), és mintha az összes afrikai mászkálásuk közben sebezhetetlennek éreznék magukat – holott nagyon nem azok.

Utazgatnak tehát szerteszét, egyre mélyebbre hatolva a kontinensbe, és talán saját magukba és a félelmeikbe is – az biztos, hogy van itt bőven egzisztencialista agyalás, áthidalhatatlan szakadékok két ember között, és valami szinte kibírhatatlan feszültség az elejétől a végéig – csodálom, hogy kibírtam.

Mai szemmel olvasva amúgy biztos lehet benne sok mindent kritizálni, pl. ez a gazdag fehérember elmegy a gyarmatokra, ahol egyszerre vonzza és taszítja őt a helyi népség és kultúra-téma és ez a kolonizálós nézőpont, ahogy a regény íródott, ez még az én kevéssé politikailag tudatos agyamat is fel*assza eléggé, a regény utolsó részén meg – a szöveg minden lázálomszerűsége és hipnotikus hangulata és ereje ellenére – csak forgatom a szemem spoiler.

És mégis – nem menekültem meg a szöveg hatásától. Azt hittem, hogy igen, végül is kibírtam bőgés nélkül, csak úgy csöndes depresszióban gyászolva itt a dolgokat, aztán befejeztem, kicsit mindenfélét csináltam, aztán hirtelen azon kaptam magam, hogy csak úgy bőgök megállíthatatlanul, mintha valami késleltetett sokk hatása alatt állnék, ami végül is pont az a hatás, amiről ez a regény szól.


Hasonló könyvek címkék alapján

Irvin D. Yalom: When Nietzsche Wept
David Lodge: Therapy
Iris Murdoch: A Severed Head
Andersen Prunty: The Beard
Milan Kundera: Immortality
Irvin D. Yalom – Ginny Elkin: Every Day Gets a Little Closer
William Golding: Free Fall
Eugène Ionesco: The Hermit
William Golding: Lord of the Flies
Chimamanda Ngozi Adichie: Half of a Yellow Sun