A ​megfelelő pillanat, 1855 7 csillagozás

Patrik Ouředník: A megfelelő pillanat, 1855

A ​méltán világsikert aratott Europeana szerzője, Patrik Ouredník ezúttal egy kalandos utazás groteszk krónikáját nyújtja át olvasóinak. A megfelelő pillanat, 1855 utazóit nem a meggazdagodás vágya vagy ismeretlen világok fölfedezésének szándéka, hanem a korlátlan szabadság és az abszolút egyenlőség utópisztikus ábrándja készteti arra, hogy hazájukkal, korábbi életükkel gyökeresen szakítva útnak induljanak Dél-Amerika egyik távoli zuga felé.
Miközben feltárul előttünk az európai kivándorlók hányatott sorsa, újra és újra alkalmunk van eltöprengeni afölött, vajon mi valósult meg az 1789. évi francia forradalom patetikus jelszavából, a Szabadság, Egyenlőség, Testvériség hitvallásában kifejeződő ideálokból? A vonzó(nak tűnő) eszmékről és botladozó szabadságkeresőkről szóló regényt lebilincselő története, szellemessége és iróniája, stílusának közvetlensége és elevensége, a visszaemlékezés és a napló ötvözésén alapuló kompozíciója olyan olvasmánnyá teszi, amely joggal számíthat… (tovább)

>!
Kalligram, Pozsony, 2006
164 oldal · ISBN: 8071498254 · Fordította: G. Kovács László

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

csobi P>!
Patrik Ouředník: A megfelelő pillanat, 1855

Valamiért az az érzésem, hogy az író kihagyta, hogy megírja A Legyek Ura folytatását. (évszámok meg a hovatartozás, stb nem egyeznek, de ezen a vonalon indulok tovább) Igaz, utóbbi végét többféleképpen lehet értelmezni, de mi lett volna, ha azt írja meg, hogy mivé válnak a srácok? Teljesen jól összelehetett volna hozni, hogy a gyerekek felnőnek, mindegyiket beszippantja valamilyen áramlat,(kommunizmus, anarchista nézetek, mint ebben a regényben.) de valami oknál fogva megmarad bennük valami emlék a valamikori szigetről és visszavágynak (?).. Illetve nem is az, hogy visszavágynak, hanem, hogy az őket ért különböző hatások miatt elkezdenék felvenni a kapcsolatot egymással. A többit gondoljátok tovább, vagy írjátok meg. :]
Az a baj, hogy nem tudtam elszakadni ettől a gondolattól, mindig elkalandoztam, ettől függetlenül érdemes lenne újraolvasni A Legyek Urát is és közvetlen utána ezt.

Lancaster>!
Patrik Ouředník: A megfelelő pillanat, 1855

Én nem értettem, hogy ez a könyv miről akart meggyőzni, csak idegesített.


Népszerű idézetek

csillagka>!

A szlávok elmentek, hogy aranyat keressenek a magyarok elleni felkelés céljaira.

124. oldal, (már a napló)

1 hozzászólás
Teetee >!

A bálványok nevek tucatjait és százait viselik, a legőszintébb közülük így hangzik: Mit szólnának hozzá a szomszédok.

cassiesdream>!

Egyszer Umberto is váratlanul eltűnt, nyoma sem volt sehol, öt nap után azonban visszatért, s két indián nőt hozott magával.Hazavitte őket magához, és senkinek nem akarta kölcsönadni őket.

130. oldal

cassiesdream>!

Igazolni az életet! Az optimisták – ezek a meggondolt, kedélyes, rózsás arcú emberek – úgy gondolják, minden a megnagyobb rendben van. Számukra a világ összes borzalma, az emberek minden rosszindulata és ostobasága az élet természetes alkotórészét jelenti. Mocsoda pesszimuzmus!
A pesszimisták viszont – azok a komor, dühös, epés, megátalkodott személyek – azt gondolják, hogy az életnek jobbnak kéne lennie, hogy másmilyen is lehetne , mint gonosz és ostoba. Micsoda pesszimizmus!

39-40. oldal

cassiesdream>!

…bármennyire vallom is, hogy a könyvekben különböző gondolatokra, ösztönzésekre, későbbi nézeteim csíráira leltem, a boldogsághoz vezető útmutatást sosem találtam meg bennük.

19. oldal

cassiesdream>!

Még ma is, amikor már nem találok Önben semmit, ami figyelemre méltó volna, hogy valaha is szerethettem Önt, még ma is védtelenné tesz és térdre kényszerít a szó, amely az Ön ajkán él, és visszatérít az éretlenség és az ifjúkori botladozás idejébe, a múlt a és a régmúlt időszakába, a serdületlen diákhoz, aki olyan parancsokat és utasításokat teljesített, amelyeket nem értett.

9-10. oldal

cassiesdream>!

Az én életem az a mű, amelyet a rosszindulattal és a gúnnyal dacolva a távoli Brazíliában hoztam létre.

10. oldal

Teetee >!

Becsüljük meg a részegek bizonytalan lépteit: aki támolyog, nem gyilkol.


Hasonló könyvek címkék alapján

Milan Kundera: A függöny
Milan Kundera: Nemtudás
Miloš Forman – Jean-Claude Carrière: Goya kísértetei
Milan Kundera: Lassúság
Milan Kundera: Azonosság
Milan Kundera: Elárult testamentumok
Milan Kundera: A jelentéktelenség ünnepe
Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami
Virginie Grimaldi: Ha az élet citrommal kínál…
Mélissa Da Costa: Manon virágai