The ​Wise Man's Fear (The Kingkiller Chronicle 2.) 34 csillagozás

Patrick Rothfuss: The Wise Man's Fear Patrick Rothfuss: The Wise Man's Fear Patrick Rothfuss: The Wise Man's Fear Patrick Rothfuss: The Wise Man's Fear

Sequel to the extraordinary Name of the Wind, The Wise Man's Fear is the second installment of this superb fantasy trilogy from Patrick Rothfuss. Picking up the tale of Kvothe Kingkiller once again, we follow him into exile, into policital intrigue, courtship, adventure, love and magic …and further along the path that has turned Kvothe, the mightiest magician of his age, a legend in his own time, into Kote, the unassuming pub landlord. Packed with as much magic, adventure and home-grown drama as The Name of the Wind, this is a sequel in every way the equal to it's predecessor and a must-read for all fantasy fans. Readable, engaging and gripping The Wise Man's Fear is the biggest and the best new fantasy novel out there.

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
DAW, New York, 2013
1120 oldal · ISBN: 9780756407919
>!
Gollancz, London, 2012
994 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780575081437
>!
Astra, 2011
1464 oldal · ISBN: 9781101486405

3 további kiadás


Kedvencelte 4

Most olvassa 5

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

brigi11 P>!
Patrick Rothfuss: The Wise Man's Fear

Továbbra is szeretem ezt a sorozatot, és Kvothe továbbra is az egyik kedvenc könyves karakterem, de ez hosszú volt, helyenként borzasztó lassú és unalmas. Volt, hogy napokra le tudtam tenni és nem hiányzott a történet, ráadásul a Denna száltól helyenként már égnek állt a hajam. Most úgy érzem elolvastam 1000 oldalt, de a történet szinte semmit nem haladt előre, Kvothe még mindig 18 éves, még mindig az egyetemen van és én egyszerűen nem látom a történet végét, sőt úgy érzem Rothfuss mester hiába mesél szépen, ő se tud mit kezdeni ezzel a történettel.

Hanna IP>!
Patrick Rothfuss: The Wise Man's Fear

Letehetetlen volt, még akkor is, ha Kvothe egyszerűen már kínosan szupermen, ha a borzalmasan vastag kötet vastagsága nem egy nagy átívelő történetszálnak, hanem sok kisebb történet egymásutániságának köszönhető. Igazi fantasy-szappanopera, a jó fajtából, egyszerűen függőséget alakít ki. Hol a következő? Hogyhogy még nem írta meg???

9 hozzászólás
Szentinel>!
Patrick Rothfuss: The Wise Man's Fear

Az Olvasó ujját nyalva
Lapozott, lapozott tovább
Stílusban mélyedve
Kúszott, kúszott tovább.

Tudta ő, hogy nem költő
Írta, írta tovább
Stílusát módosítja
Olvasd, olvasd tovább.

Patrick Rothfusshoz hasonló tehetség tízévente egyszer születik. Ha már nem is írna mást, csak A Királygyilkos krónikáját fejezné be, már akkor is járna neki egy hely a legjobb fantasyszerzők panteonjában. Nagyon gyorsan ért el nagyon nagy sikereket, és új oldaláról mutatta be nekünk a más ismert toposzokat. Ráadásul mindezt olyan stílusban teszi, ami nemcsak fantasyhez mérten kimagasló, de megállná a helyét a szépírói versenyben is. Sőt, szerintem jelenleg kevés olyan író tevékenykedik, aki ennyire szépen használná ki az angol nyelv prózai lehetőségeit. Mindezt persze úgy, hogy az olvasó nem kap agyérgörcsöt a szöveg megemésztése közben.

A leglényegesebb különbség annyi az első részhez képest, hogy itt Kvothe kimerészkedik az Egyetem falain túlra, messze-messze a térképen, és titkos, vagy kevésbé ismert civilizációkkal ismerkedik meg, technikákat sajátít el, gyönyörű nőket hág meg, közben pedig a tetteit világszerte megismerik, és megkezdődik a legendává válása. És közben rengeteg történetet mond el, de még többet hallgat végig. És ezzel össze is foglalhatjuk A bölcs ember félelmét röviden: mesék tárháza egy mesés világban a mesélő emberről egy mesélő embertől. Ez pedig amellett, hogy maradandó élménnyé varázsolja a folytatást, sok bosszúságot okozott.

A szél neve 662 oldal volt, ami szerintem teljesen jó terjedelem egy ilyen történetnek. A második kötet már sokkal több, konkrétan 994 oldalas lett. Bár több minden történik, és a világ nagyobb részét barangoljuk be Kvothe-al, mégsem az átélt kalandok teszik ki a kötet oroszlánrészét, hanem az a rengeteg személy, akivel hősünk találkozik, illetve a történetek, amiket megosztanak. Rothfuss egy komplett mesegyűjteményt írt össze, melyen átrágni magamat nem volt könnyű. Imádom a stílusát, még mindig, és nagyon jó mesélőnek tartom az írót, de ha legalább kétszáz oldallal rövidebb lett volna ez a könyv…

A túlírtságot nehezen tudom megbocsátani, de legalább volta, ami ellensúlyozta. Az ademre zsoldostörzs tele van egy csomó remek ötlettel. Mivel feléjük a nők számítanak dominánsnak, rengeteg mindenről más az elképzelésük, mint nekünk. Nem csak harcos amazonokként lehet őket elképzelni, de filozófusként is jól működnek. A szexhez való hozzáállásuk gyakran megmosolyogtatott. Az pedig, hogy nem hisznek abban, mely szerint egy férfi is kiveheti a részét az utódnemzésből, megnevettetett és elképesztett egyszerre. Az a vicces, hogy több gondolatukra is bólintani tudtam volna. De más szereplők terén is nagyon alkot Rothfuss. Felurian egész kedvelhetőnek bizonyult, Dennát sikerült közelebb hoznia azzal, hogy egy másik oldalát is megmutatta, Devi motivációi is könnyebben érthetőek, ismét egy csomó zseniális aranyköpést olvashattam, és ami még külön tetszett, hogy Kvothe is több oldaláról mutatkozott meg. Már vannak nekem is elméleteim arra, hogyan fog majd elkövetni olyan tetteket, melyek végül Királygyilkossá változtatják.

A The Wise Man’s Fear egy nagyon tartalmas, remek regény, bár be kell valljam, az első rész jobban tetszett. Ennek ellenére Rothfusszon látszik, hogy esze ágában sincs csökkenteni a színvonalat. Minden bizalmat megszavazok a harmadik kötetnek, és őszintén remélem, hogy jövőre már elkészül. Pláne azért, mert Rothfussnak vannak még tervei a sorozat világával, és nem fogja elhagyni a trilógiazáró epizód után. Mindenképpen olvassák el azok, akik az elsőn már túlvannak. Megéri. =)

Honey_Fly P>!
Patrick Rothfuss: The Wise Man's Fear

Megírom Rothfussnak, hogy fejlesszen egy olyan könyvet, aminek mindig újabb és újabb fejezetek kerülnek a végére. Írjon nekem egy igazi végtelen történetet. Mert azt hiszem bármeddig nagyon szívesen olvasnám Kvothe sztoriját.

FitzwilliamDarcy667>!
Patrick Rothfuss: The Wise Man's Fear

Rothfuss valami zseniálisan ritmizálta be ezt a könyvet. Kvothe rengeteg mindent csinál, rengeteg helyet jár be, de mindenhol pont annyit időzik, hogy ne legyen unalmas vagy ne érezze azt az olvasó, hogy most már ideje lenne továbblépni. Amikor pedig tényleg történik valami, akkor az nagyon izgalmasan történik és valami kis apró dolog van elrejtve a végén, ami majd később nyer értelmet. Pont addig marad Kvothe az Egyetemen ameddig kell, nem untat senkit azzal, hogy hogyan jut át Vintas-ba. A vinti történetek pedig nagyon jók nagyon szépen épülnek fel és ami lezárja azt a részt csak még több kérdést vet fel, mint amennyi választ ad. De máshol is ez látszik. Ó jaj beteg a potenciális mecénás? spoiler Rengeteg szenvedés az Eld-ben? spoiler Kezd unalmas lenni a Felurian-os rész? spoiler Kvothe túl sokáig van Adamre-ben? spoiler. És ezeket mind nagyon jól adagolja Rothfuss. Nagyon jöhetne az a harmadik rész.

A_Nagy_Levin P>!
Patrick Rothfuss: The Wise Man's Fear

Meg-megakadtam benne, bár ez jobbára nem a szöveg miatt történt. Szórakoztató volt. Túlírt volt. Olyan fantasy volt, amilyent bármikor olvasok még.

nightwica >!
Patrick Rothfuss: The Wise Man's Fear

Nagyon szeretek RPG és MMORPG videojátékokat játszani, és ennek a könyvnek az olvasása pontosan olyan volt, mintha egy középkori RPG-vel játszanék, és imádtam ezt az aspektust. A történet valóban lassan halad, általában a gyorsan pörgő történeteket csípem, de ez mégis le bírt kötni. Szép a világ és izgalmas a történet, nagyon sokszor emlékeztetnem kellett magamat arra, hogy egy 15 éves „kölökről” van szó, mert nehéz volt ennyire fiatalnak képzelni a főhőst. Szerettem a világalkotást a Faeben és Ademre-ben is, de a Fae rész szerintem nagyon unalmas lett. Amikor már „hetek” óta nem húzott el a fenébe Kvothe, már a földhöz csapkodtam volna a könyvet, hogy haladjunk már. Az a rész szerintem nagyon túlírt volt, a többit én nem éreztem annak. Az Ademre nép felépítése 2-3 nemzet (de lehet több is, én ennyit véltem felismerni minimum) szokásaiból nagyon jól sikerült szerintem. Picit kár, hogy a fő történet alig haladt előre… És ez a vége… Ez most mi?! Akkor most…? Kopogtassunk be Rothfusshoz, időszerű a harmadik rész.


Népszerű idézetek

art3mis>!

There are three things all wise men fear: the sea in storm, a night with no moon, and the anger of a gentle man.

364. oldal


A sorozat következő kötete

The Kingkiller Chronicle sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Holly Black: The Cruel Prince
Leigh Bardugo: Shadow and Bone
Brian McClellan: Promise of Blood
Jennifer L. Armentrout: From Blood and Ash
Kristin Cashore: Graceling
Stephanie Garber: Finale (angol)
Stephanie Garber: Once Upon a Broken Heart
Anthony Ryan: The Waking Fire
Terry Goodkind: The Scribbly Man
Alwyn Hamilton: Rebel of the Sands