The ​Name of the Wind (The Kingkiller Chronicle 1.) 54 csillagozás

Patrick Rothfuss: The Name of the Wind Patrick Rothfuss: The Name of the Wind Patrick Rothfuss: The Name of the Wind Patrick Rothfuss: The Name of the Wind Patrick Rothfuss: The Name of the Wind Patrick Rothfuss: The Name of the Wind Patrick Rothfuss: The Name of the Wind

Told in Kvothe's own voice, this is the tale of the magically gifted young man who grows to be the most notorious wizard his world has ever seen.The intimate narrative of his childhood in a troupe of traveling players, his years spent as a near-feral orphan in a crime-ridden city, his daringly brazen yet successful bid to enter a legendary school of magic, and his life as a fugitive after the murder of a king form a gripping coming-of-age story unrivaled in recent literature. A high-action story written with a poet's hand, The Name of the Wind is a masterpiece that will transport readers into the body and mind of a wizard.

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
DAW, New York, 2017
752 oldal · keménytáblás · ISBN: 0756413710 · Illusztrálta: Dan Dos Santos
>!
Gollancz, London, 2017
704 oldal · keménytáblás · ISBN: 1473223075
>!
DAW, New York, 2014
720 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780756404741

6 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 8

Most olvassa 6

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 22

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

brigi11 P>!
Patrick Rothfuss: The Name of the Wind

Nagyon lassan és nagyon sokáig olvastam, és miután befejeztem is sokáig gondolkoztam rajta, hagytam, hogy teljesen a bőröm alá másszon ez a történet. Ez egy gyönyörűen elmesélt nagyszerű mese, egy árván maradt, koldus fiúról, aki elindul szerencsét próbálni és megváltani a világot. Persze nem maradhat el a kocsma, az iskola, barátok, egy nagyhatalmú ellenség, varázslat, és az összes fantasy elem. Összeségében nagyon szerettem és nagyon kiváncsi vagyok a folytatásra.

5 hozzászólás
Orsi_olvas>!
Patrick Rothfuss: The Name of the Wind

Különleges viszonyom van A szél nevével – ugyanis már akkor beleszerettem, mikor még semmit nem tudtam róla. A szél neve talán a legtökéletesebb könyvcím, amit valaha olvastam. Csodaszép, megfoghatatlan, magávalragadó és valahogy rettentően ősi. Így hát nagy reményekkel vágtam bele ebbe az igazán terjedelmes alkotásba. Szerencsére nem kellett csalódnom.

Patrick Rothfuss úgy írta meg ezt a regényt, mintha személyesen jött volna el hozzám, birtokba vette volna a házam, az életem és a gondoltaim, és kiragadott volna az ídő szűkös kereteiből, hogy egy csodás történetet meséljen nekem és csakis nekem.
Egy olyan történetet, amiről pontosan tudta, hogy szeretni fogom. Egy olyan főhőst rajzolt meg, aki pont annyira nemes, hogy felnézhessek rá, de önfejű és hirtelen haragú, hogy magamra ismerjek benne. Okos, találékony és jószívű, ugyanakkor lobbanékony természete miatt hibát hibára halmoz, s így emberi tud maradni, holott mindannyian tudjuk róla, hogy ő maga a hős archetípusa.
A történet maga, habár hosszú és szövevényes, valójában meglehetősen egyszerű, sőt ismerős. Egy történetet egy fiúról, a családról, a jóról és rosszról, mágiáról és tudásvágyról, szerelemről, igazságtalanságról és becsületről, művészetről és barátságról, mester-tanítvány viszonyról, hatalomról és jóságról. De nem is feltétlenül a témája miatt kiemelkedő műalkotás A szél neve, hanem attól, ahogy Rothfuss mesél: mert az igazi varázslat a szavakban rejtőzik. A szöveg gyönyörű, életteli és áradó. Megelevenítő erejű.
Itt közbeszúrnám, hogy természetesen látom én, hogy könyv nem hibátlan, sőt. Keveset tudtunk meg a világról, amiben játszódik, annak törvényszerűségeiről, mozgatórugóiról. Mivel a főszereplőnk elbeszéléséből ismertünk meg mindent és mindenkit a mellékszereplők nem tudtak annyira kibontakozni, mint amennyire kibontakozhattak volna. És nincs is vége, alig melegszünk bele a történetbe, főhősünk alig 16 éves és hopp, elrepült 800 oldal, véget ért a könyv és nem tudtunk meg semmit a földöntúli gonoszokról, sem a sorozat nevében említett királygyilkosságról.
És mégis, minden hibája ellenére szinte azonnal kézbevettem a következő kötetet. És most, hogy már a második részt is elolvastam, érzem csak igazán, milyen nagy hatással volt rám ez a történet, hisz nem ereszt, napok múltán is újra és újra visszatérek egy-egy részlethez, gondolathoz. Benne maradtam a történetben, vagyis inkább a történet énbennem, erre pedig kevés könyv képes.
Egy nagy igazság, amit a valóságos, hétköznapi életembe is magammal viszek Kvothe történetéből, hogy a szavainknak hatalmas ereje van: a kimondott szavaink életeket dönthetnek romba, vagy felemelhetnek és gyógyíthatnak. Mi ez, ha nem valódi mágia?

Szentinel>!
Patrick Rothfuss: The Name of the Wind

A The Name of the Wind nagyon egyedi olvasmányélmény volt, úgy, hogy magában a könyvben semmi eget rengető újítás nincs. A helyszínek, a karaktersablonok és a sztori aspektusai is ismertek más-más művekből. Mágusiskola pl. a Harry Potterben is van, kocsmák ugye majdnem az összes fantasyben stb. Akkor hát mitől olyan népszerű mégis?

A magyar keresztségben (helyesen lefordult) A szél neve azért zseniális, ahogyan Rothfuss megírta. A könyv alatt nekem végig olyan hangulatom volt, mintha ülnék a tábortűznél, az író – vagy épp Kvothe – pedig mesélné nekem élete történetét, melyet a jó mesélőkre jellemzően hol öniróniával, hol sokkoló képekkel fűszerez meg. Mert ez a The Name of the Wind valójában: egy visszavonult legenda életének története, melyet – mily meglepő – egy kocsmában jegyeznek le. Kvothe pedig olyan szereplő, akit az olvasó szeretne megismerni, szeretne róla többet tudni. Hogyan lett mágus? Miért rúgták ki az Egyetemről? Miért hívják Királygyilkosnak, Vértelennek, Sárkányölőnek stb. Az olvasó a történetet jegyző Krónikással és Kvothe tanítványával, Bast-tal együtt ismeri meg.

Maguk a szereplők is jól ki vannak dolgozva. Egyetlen figura sem volt benne, akit ne kedveltem volna valami miatt. Elodin mester egy állati jópofa alak, rajta nevettem a legtöbbet. =D Abenthy (Wan Kenobi) pedig remélem még felbukkan máskor is, hogy lássa, mi lett Kvothe-ból. Dennát sokan kritizálták, hogy mekkora repedtsarkú, ami igaz is. Kvothe is elismerte, hogy „kegyetlen nőszemély”, de – mint akinek volt már tapasztalata efféle kapcsolatokban –, sejtem, mi jár Kvothe fejében. Remélem, nem szúrja meg magát. Denna olyan virág, melynek tövise is van! Hemme mester és Ambrose (ezen a néven nem tudom nem elröhögni magam. A azülei alaposan kitoltak csóri csávóval, mikor elnevezték Ambróziának) voltak elvileg a negatív szereplők, de még rajtuk is jókat derültem. Viszont tapasztaltam valami érdekeset.

Ez volt az első olyan fantasy élményem, melynél kifejezetten örültem annak, hogy nincs benne sok harc. Sőt, annyira nem érdekeltek a küzdelmek, hogy majdnem átlapoztam őket. Ilyet könyv korábban még nem csinált velem. A világépítése egyébként semmi extra. Legendákat ismerünk meg, pár helyszínt és ennyi. Nem is éreztem úgy, hogy több infóra lenne szükségem. A mágiarendszer jól felépített, de mivel erősen épít a természettudományokra, nem vagyok benne biztos, hogy maradéktalanul felfogtam a működését.

Patrick Rothfuss első könyve egy rohadt erős debütálás. Több alkalommal is úgy éreztem, hogy a világ egyik legjobb fantasyjét olvasom. Szóval ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti a fantasyt. Rothfuss egy zseni. Remélem, hamar elkészül a trilógia zárókötetével. (Ha valóban elkezdik forgatni a TV-sorozatot, George R. R. Martinéhoz hasonló helyzetben találhatja magát.)

art3mis>!
Patrick Rothfuss: The Name of the Wind

Hmm, ezt a könyvet továbbra is imádom, de másodszorra még az első olvasásnál is borzalmasabb volt o.O
Annak ellenére, hogy se a történetben, se a szereplőkben, se nagyon semmi másban nincs túl sok olyan elem, amit ne olvashattunk volna már bármelyik másik tipikus fantasy-sztoriban, A szél neve mégis képes nagyon egyedi és zseniális és szórakoztató… és borzalmas lenni.
Mert:
én1: Hm, mit csináljak még ma éjjel? Hmmm, megyek, olvasok egy kicsit.
én2: Phfű azt a borzalmat, na azt aztán semmiképp se!!!
Mert ez a legkegyetlenebb könyv, amit valaha olvastam, és meghaltam a kerettörténet minden második szaván, annyira hihetetlenül szomorú. Persze belefut az ember néha sorozatokba, amiknek még várnia kell folytatására bár azért ennyit többnyire nem, de ez olyan, mintha úgy várnánk a Trónok harca soha meg nem jelenő hatodik részét, hogy közben tudjuk, mennyire borzalmas lesz a vége, és látjuk, hogy milyenné váltak a kedvenc szereplőink a velük megtörtént rengeteg szörnyűség után… csak éppen nem tudjuk, mi történt >.<
De egyébként nagyon izgalmas a történet, én nagyon érdekesnek találom a világát a rengeteg mesével és legendával *.* Kedvelem a szereplőket, és persze még azt is, hogy olyan rettentő titokzatos mindenki, és hogy elolvas az ember nyolcszáz oldalt, és az elején még azt hiszi, hogy majd meg is tud valamit… bár az elég különös, hogy másodszorra is ezt hittem :D
Viszont közben arra is rájöttem, hogy hiába várom rettenetesen a harmadik részt, közben szép lassan eljutottam odáig, hogy elvárásaim már nem nagyon maradtak vele szemben – hisz mi értelme lenne, ha aztán úgyis csalódni fogok? Ha végiggondolom, hogy minek kéne történnie benne, akkor az egyrészt biztosan borzalmas lesz, másrészt nincs olyan hosszú könyv, amibe beleférne, továbbá annyi itt a rejtély, hogy egy szép, kerek, magyarázatokkal (és nem logikai hibákkal) teli lezárás szinte már lehetetlennek tűnik. Ettől függetlenül persze valószínűleg az első nap ott leszek egy könyvesboltban, ha valaha megjelenik.

Ez pedig valószínűleg egyik a legértelmetlenebb értékeléseimnek valaha, ami egyszer a jövőben még biztosan nagyon kínosnak fog tűnni :D

>!
DAW, New York, 2014
720 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780756404741
Honey_Fly P>!
Patrick Rothfuss: The Name of the Wind

Hányszor fogadtam meg, hogy nem kezdek el olyan többkötetes könyvet olvasni, aminek nem jelent még meg az összes része… Most megint elkövettem ezt a hibát és várhatok 381 napot, mire olvashatom a történet folytatását.
Az első 50-60 oldal egy kicsit talán vontatott volt, de ezt nem is értem miért gondoltam akkor így. Úgy repült el a 660 apró betűs vékony papírra nyomtatott oldal, hogy az utolsó ötvennél már húztam az időt, nem akartam, hogy vége legyen.
Izgalmas, kalandos, fantasztikus, misztikus, egy picit romantikus. És ami a legeslegjobb volt benne, hogy a metrón utazva is éreztem azt az iszonyú csendet, ami elől nincs menekvés, ami rátelepszik mindenre, ami megfojt, beburkol. És itt az első friss őszi szél is, amitől jólesően libabőrös lesz az ember, ami már magában hordozza az ősz semmivel össze nem hasonlítható illatát…
Most azonnal kérem a folytatást!

wolfy27>!
Patrick Rothfuss: The Name of the Wind

Nem szívesen rontom le a mű értékelését, de nekem nagyon nem jött be. A leírások gyönyörűek, az elbeszélésmód egészen magas színvonalú, a világ érdekes, de ezek sem tudják megmenteni attól, hogy nem történik semmi az ég világon. Kvothe egyetemre jár… Kvothe megy ide-oda a városban… Kvothe beszélget emberekkel… Kvothe tanul… Kvothe ábrándozik az egyik legellenszenvesebb főhősnőről, akit a valaha papírlapra vetettek… és úgy összességében Kvothe elvan. Éli a kis életét és ennyi… Minden nagyon érdekesen és szépen van tálalva, de nekem ez nem volt elég. Túlestem több mint 600 oldalon és nem érdekelt, mert még mindig nem történt semmi igazán izgalmas a bevezető fejezeteken kívül.

Nagyon akartam szeretni és nagyon nem sikerült. Kár érte.

Adeina>!
Patrick Rothfuss: The Name of the Wind

Nagyon szuper a történet felépítése. A jelen egyfajta keretet ad az elmesélt múltnak és időnként lélegzetvételnyi szünethez is juttatja az olvasót. Kis elejtett utalások még kiváncsibbá tesznek, hogy megtudjuk, mi történt Kvothe-tal. Már csak abban reménykedem, hogy a harmadik könyv is elkészül valaha.

Erica_M>!
Patrick Rothfuss: The Name of the Wind

Sose voltam elfogult rajongó típus, de a Kingkiller Chronicle mégis elérte nálam, hogy csupa nagybetűs MESTERMŰnek hívjam.

Mivel olvastam olyan kritikát, hogy a könyv „hosszú és néhol unalmas” erre szeretnék reflektálni és tanácsot adni azoknak, akik el szeretnék olvasni. (Nem csak az első kötetről, hanem az eddig megjelentekről egyben beszélek)

Csak akkor állj neki a könyvnek, ha tudod, hogy mivel állsz szemben, tényleg érdekel és elég ÉRETT vagy hozzá. Inkább ne vedd még le a polcról, ha épp egy könnyed, üdítő, minden percben akciódús könyvre vágysz, amit egy pár nap alatt be lehet falni. Ez nem olyan. Ez egy nagyobb lélegzetvételű könyv, ami valószínűleg eltart majd egy darabig, mert idő kell, hogy megemészd. Sőt olykor tanácsos letenni egy kicsit, hogy elmerengj rajta. Akár többször is át kell olvasnod, hogy megláss és megérts minden összefüggést, mert hatalmas mélységei vannak. Éppen ezért, annak javaslom a Kingkiller Chroniclet, aki mély tartalomra, mély érzelmekre vágyik, és aki szívesen belemerül egy gondosan kidolgozott világba, amiben annyi felfedezni való van, hogy évekig lehetne azt tanulmányozni.

A történet felépítése:
A történet íve, hullámzó. De nem olyan kiszámíthatóan és egyszerűen, mint sok más történet esetében, ahol 2-3 mélypont után elérkezünk a várva-várt csúcsponthoz, és Happy End. Itt rengeteg kisebb-nagyobb mélypont és csúcspont van, pont úgy, mint a valós életben. Van, amikor minden rossz dolog összejön és teljesen kilátástalannak tűnik a helyzet. Aztán van, hogy megoldódnak a dolgok, boldog vagy, de a történetnek még nincs vége, mert mindig lesznek újabb kihívások. Van, amikor nem történik sok minden, de van, amikor felpörögnek az események. Mert nincs olyan ember, akinek az élete minden percben akciódús lenne. És ez elvezet egy nagyon fontos ponthoz; hogy az életünkben IDŐSZAKOK váltakoznak, amik sokszor egészen mások. A Kingkiller Chronicle felépítését különlegessé teszi, hogy olyan, mintha sok különböző történetbe csöppennénk egymás után. A főhős végig ugyanaz, de a színfalak (értsd: helyszín, szereplők, élethelyzet, kihívás) időről időre teljesen átalakulnak. Más könyveknél a kezdeti hangulat egészen a könyv végéig kitart, és nem változik ilyen drasztikusan. Ennél a könyvnél belecsöppensz egy világba, de pár fejezet múlva már egy egész más nézőpontból szemléled a dolgokat. Majd sok-sok oldal múltán, megint csak máshol találod és máshogy érzed magad, és így tovább… A könyv eleje teljesen más lesz, mint a közepe és a vége. Miért? Mert ez a könyv csodálatra méltó hitelességgel mutatja be, milyen egy embere élete. Mert az életünkben különféle időszakok vannak, és minden időszak más-más. Ha meghal egy szeretted, ha elköltözöl egy ismeretlen helyre, ha nincstelenné, hajléktalanná válsz, vagy ha egyetemista leszel, megváltozik az életed. Teljesen más lesz, mint előtte volt. Van olyan időszak az életedben, amit élvezel: izgalmas és örömteli. Ahogy biztos volt olyan időszak az életedben, amit utáltál, mert unalmas vagy borzasztó és fájdalmas volt. De ha elmesélnéd valakinek az életed, nem hagyhatnád ki azt a részt. Mert annak köszönhetően lettél az, aki most vagy és anélkül, nem érthetnék meg mások, hogy ki is vagy valójában.

Ez a történet Kvothe életéről szól. Nem csak a szép, jó és izgalmas részét mutatja be az életének, hanem minden részét, ami azzá tette, aki. Ha érdekel és tudni akarod, milyen volt az ő élete, akkor készülj fel: Hátborzongató lesz és lenyűgöző. Szomorú lesz és egyben szórakoztató. Izgalmas lesz és néha eseménytelen. Bosszantó lesz és szívmelengető. Okos lesz és esztelen. Jó lesz és rossz. Akárcsak az élet. Valódi.

k_balazs88>!
Patrick Rothfuss: The Name of the Wind

Eleinte valahogy nem fogott meg, de ahogy haladtam előre egyre inkább. Igaz, hogy a történet lassú folyású, de ezt teljesen kárpótolta a mű gyönyörű fogalmazása (és természetesen fordítása).
Nem tudom, hogy a szerző életbölcsességéből, tapsztalataiból, vagy széleskörű ismereteiből merít-e, de nagyon tetszett, ahogy leírta a tudatalattit, vagy az, hogy minden ember olyan lesz, amilyen maszkot visel. Már ezek miatt megérte elolvasni.


Népszerű idézetek

Evione>!

”It's a dragon,” Denna whispered. ”Tehlu hold and roll us. It's a dragon.”
”It's not a dragon.” ”I said. ”There's no such thing as dragons.”
”Look at it!” she hissed me. ”It's right there! Look at the huge Goddamn dragon!”
”It's a draccus.” I said.
”It's Goddamn huge”

594. oldal, Chapter Seventy-six - The Mating Habits of the Common Draccus

Honey_Fly P>!

Beer dulls a memory, brand sets it burning, but wine is the best for a sore heart's yearning.

470. oldal

Kapcsolódó szócikkek: beer
gcsecsey>!

Someone's parents have been singing entirely the wrong sort of songs.

art3mis>!

When the hearthfire turns to blue,
what to do? what to do?
run outside, run and hide

when his eyes are black as crow?
where to go? where to go?
near and far. Here they are.

see a man without a face?
move like ghosts from place to place.
whats their plan? whats their plan?
Chandrian. Chandrian.

Evna>!

As my father used to say: „There are two sure ways to lose a friend, one is to borrow, the other to lend.”

Page 323 - Chapter Forty-Nine: The Nature of Wild Things

art3mis>!

It's like everyone tells a story about themselves inside their own head. Always. All the time. That story makes you what you are. We build ourselves out of that story.

bürök>!

And, lastly, to Mr. Bohage, my high school history teacher. In 1989 I told him I'd mention him in my first novel. I keep my promises.

Acknowledgments (Gollancz, 2008)

art3mis>!

No matter how you spend your life, your wit will defend you more often than a sword. Keep is sharp!

Evna>!

The boy grows upward, but the girl grows up

Page 209 - Chapter Thirty-Two: Coppers, Cobblers and Crowds

nightwica>!

You lack the requisite spine and testicular fortitude to study under me.

Chapter forty-six


A sorozat következő kötete

The Kingkiller Chronicle sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Michael J. Sullivan: The Emerald Storm
John Gwynne: The Shadow of the Gods
Jennifer L. Armentrout: From Blood and Ash
Brian McClellan: Promise of Blood
Anthony Ryan: The Waking Fire
Terry Goodkind: The Scribbly Man
Mark Lawrence: The Wheel of Osheim
Allison M. Kovacs: Fox's Tongue and Kirin's Bone
N. E. Davenport: The Blood Trials
Margaret Weis – Tracy Hickman: Dragons of Autumn Twilight