99. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján

A ​bölcs ember félelme (A királygyilkos krónikája 2.) 434 csillagozás

Patrick Rothfuss: A bölcs ember félelme Patrick Rothfuss: A bölcs ember félelme

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Második ​nap
„Három dolog van, amelytől minden bölcs fél: a viharzó tenger, a holdtalan éjszaka és a szelíd ember dühe.”
A nevem Kvothe.
Hercegnőket loptam vissza sírdombokban alvó királyok mellől. Felégettem Trebon városát. Feluriannal háltam, majd ép bőrrel és elmével távoztam. Fiatalabban csaptak ki az Egyetemről, mint amennyi idős korában a többséget odaengedik. Olyan utakon jártam a holdfényben, amelyekről mások nappal is félnek szólni. Istenekkel beszéltem, asszonyokat szerettem, olyan dalokat írtam, amelyek hallatán a kobzosok elsírták magukat.
Hallhattál rólam.
Így kezdődik egy hőstörténet a hős tulajdon szempontjából – egy mese, amelynek nincs párja a fantasy-irodalomban. A bölcs ember félelme a királygyilkos krónikájának második napja, amelyben Kvothe, miután egyre jobban elmérgesedik a viszálya egy befolyásos nemessel, kénytelen elhagyni az Egyetemet, hogy külföldön próbáljon szerencsét. Hajótörötten, üres zsebbel, egy szál maga érkezik… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Gabo SFF könyvek

>!
GABO, Budapest, 2014
996 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636899349 · Fordította: Bihari György
>!
GABO, Budapest, 2011
996 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636895198 · Fordította: Bihari György

Kapcsolódó zóna

!

A királygyilkos krónikája

70 tag · 15 karc · Utolsó karc: 2020. augusztus 21., 12:32 · Bővebben


Enciklopédia 73

Szereplők népszerűség szerint

Kvothe · Elodin · Auri · Bast · Denna · Devi · Simmon · Kilvin magiszter · Tempi · Vashet · Wilem · Ambrose Jakis · Arwyl magiszter · Brandeur magiszter · Dedan · Felurian · Hemme magiszter · Lorren magiszter · Mandrag magiszter · Mola · Penthe · Puppet

Helyszínek népszerűség szerint

kocsma · Egyetem · Eolian


Kedvencelte 151

Most olvassa 42

Várólistára tette 173

Kívánságlistára tette 249

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Rodwin>!
Patrick Rothfuss: A bölcs ember félelme

Tavalyi évem egyik kiemelkedő könyve volt A Szél neve, ha nehéz szívvel is, de belevágtam a folytatásba. Mert annyi rosszat olvastam a tolvaj Rothfuss-ról, hogy még talán Ő maga sem tudja, mikor is jelenik meg a Krónikák harmadik része. Így nehéz befejezni egy sorozat soron következő részét, mert ott fogok állni a nagy semmiben, és nincs mit tenni, majd csak várni, és várni…
Újra ott érezhettem magam a Jelkő fogadóban, ahogy elkezdődött a mese. Én is ebben a világban léteztem, és ráérősen időztem hetekig.
A könyv eleje akár lehetne, A Szél nevének a megtoldása is. Rothfuss nagyon lassan adagol mindent, és azt továbbra is fantasztikusan szépen meséli el.
Kvothe még mindig az Egyetemen tanul, és továbbra sem egy sebezhetetlen főhős, ellenben az esendősége miatt számomra továbbra is kedvelhető, és szerethető.
Chandrian után kutatunk, amihez csak egy nyúlfaroknyival jutottunk közelebb, még mindig szinte semmit nem tudunk róla.
Galibából-galibába keveredik, Ambrose-val való kakaskodása a semmibe halad, és legtöbbször a rövidebbet húzza. Szerencsére a pár barátja, és egy-két segítő professzor, mindig mellette áll, a bajban is.
Az írónak, és nekünk is egy biztos pont az egész Egyetem, és a környező falvak, ha nehezen is, de kiengedte Kvothe-t, hogy felfedezze a világ Négy Szegletét, és közben a szelet szólítsa, hajkurássza.
Betekinthetünk a királyi udvar intrikáiba, ahol hősünk nagy hasznát veszi az Egyetemen tanultaknak. Majd a király kérésére rablók nyomába ered, ami már alapból nem tűnik zökkenőmentes feladatnak. De szerencsére itt is akadnak társai.
Meséken, verseken keresztül színesíti Rothfuss a világát, és mi csak egyre jobban elvarázsolódunk, ahogy haladunk előre a könyvben. A mese a Holdról Nekem is nagyon tetszett. Mesét kaptunk, a mesében!
Eljutunk a csodálatos Tündérországba is, és egy eldugott népnek a kultúrájával, és harci tudásával is megismerkedhetünk. Melyet szorgos tanulással akár még jól is művelhet majd, és biztosan a hasznára lesz a jövőben.
Megannyi balhéval a háta mögött, meglepően véres harci jelenetekkel, és nem kevés szexualitással Kvothe, már jóval érettebben kerül vissza az Egyetemre, és vele együtt várhatjuk a harmadik részt.
Igazi mesét kaptunk, persze voltak benne unalmasabb részek is, de egy ilyen monstrumnál ez elkerülhetetlen. Nagyszerű téli olvasmány, ha ráér az ember a hideg estéken, és nem úgy cipeli a buszon, mint Én. :)
Nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy mi fog történni. Ezidáig a szerencsésebbek közé tartoztam, mert egymás utáni évben olvashattam a könyveket. De aki ezt a megjelenésekor tette meg, őket nem irigylem. Csak a csend van, de ez már nem három, hanem többszólamú.
Ilyen tempóban, biztos nem trilógiát kapunk…20-30 év múlva a végére is érkezünk, remélni tudom, hogy olvashatom a könyveket.

>!
GABO, Budapest, 2014
996 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636899349 · Fordította: Bihari György
10 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Patrick Rothfuss: A bölcs ember félelme

Borzasztóan soknak találtam a 990 oldalt ahhoz képest, hogy alig több, mint egy évet ölelt fel. A kocsmáros Kote elbeszélései tovább folytatódnak, és már nagyon szerettem volna tudni, hogy miért kötött ki hősünk itt a világvégén, egy porfészekben. A könyv egyharmada az egyetemi elfogltságokkal van tele, zenéléssel, csínyekkel és egyebekkel, amikhez már az első kötetben is volt szerencsénk. Azonban annyira elmérgesedik a helyzet, hogy többen tanácsolják Kvoténak, hogy hagyjon ki egy szemesztert és utazzon el. Ezt megfogadva most már tényleg jó kis kalandok következnek, bár kissé elnyújtva. Szép részletes leírást kapunk mindenről és mindenkiről. Engem Denna/Dinah/Deanah felbukkanásai egy kicsit kezdenek idegesíteni. Az író időnként előveszi, nehogy „unalmassá” váljanak a dolgok. Mivel a könyv végére Kvote még mindig nincs 18, kíváncsi leszek, hogy a többi sztorit hogyan fogjja belezsúfolni a következő részbe. Ha valahára megjelenik.

Dawnofmyth P>!
Patrick Rothfuss: A bölcs ember félelme

Ez a rész is egészen magával ragadott, ez sem volt gyorsfolyású, viszont annál érdekesebb. Kvothe folytatja a történetét, az egyetemi életetéről, minden magasságával és mélységével együtt. Majd elhagyja azt és onnantól lesz izgalmasabb a történet. Ugyanakkor nem rohan, szépen lassan van adagolva minden kaland. Jó volt Kvothet az egyetemen kívül is látni, bevallom már kezdtem unni, hogy valami rossz, valami ármánykodás mindig van körülötte. A Dennához fűződő kapcsolata is kezdett unalmas és valahol kicsit erőltetett lenni. A kedvencem Bast, és nagyon nagyon remélem, hogy a végén kiderül, hogyan került Kvothe mellé, és hogy lett Kote, a Jelkő fogadósa. Auri is izgatja a fantáziám, remélem kiderül majd róla valami konkrét A szótlan tárgyak lassú szemlélésében. Szerintem izgalmas, varázslatos mese, aminek már most nagyon várom a folytatását, de ki tudja mikor kerülhet a kezembe…

2 hozzászólás
TiaManta>!
Patrick Rothfuss: A bölcs ember félelme

Hatalmas sóhaj
Egyfelől ez egy fantasztikus kötet volt, az írásmód is eképpen lenyűgöző mint előzőleg is. A hosszúsága engem egyáltalán nem zavart. Sőt, még ha 2x ilyen hosszú, persze 2 ennyi eseménnyel azt se tartottam volna soknak.
Kivételt képezett 2 történetívet néhol kitöltő teljesen felesleges részek. spoiler Ez nekem már sok volt, kétszer egymás után ezt végigjátszani.
De még azokban is mennyi olyan lényeges esemény volt, ami meghatározza a mi Kvothénk sorsát. A legendává válását. Egyik ilyen kívülről nézve olyan dark volt, hogy csak néztem. És az volt egyben az egyik legjobb jelenet.
Ezen kívül főszereplőnk hozzá a formáját, amiért kedveljük, és jó sokszor, erősen és szeretetteljesen megpofoznánk. Többször nem képes becsukni azt a nagy száját, mint egészséges volna. Vagy bármit olyat nem csinálni, amitől jó okkal óva intenek.
A legnagyobb kegyetlenség hogy nincs még sehol se az utolsó rész. De az nagyon fáj. És mivel ismerjük hova jut, de még nem tudjuk miként, azt biztosra vehetjük, hogy szomorú lesz. Mennyi mindent meg kell magyarázni te jó ég. Annyi szálat el kell még varrni. Megannyi rossz dolog történhet emiatt még az utolsó részben. Ami biztos meg is fog történni.
Lehet, hogy én még sírni is fogok.
Hatalmas sóhaj, és várakozó, félő tekintet a 3.-ra várva.

>!
GABO, Budapest, 2014
996 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636899349 · Fordította: Bihari György
2 hozzászólás
kratas P>!
Patrick Rothfuss: A bölcs ember félelme

Alighanem rosszkor kezdtem el olvasni, mert úgy a 300 oldal környékén hetekre félre tudtam tenni a könyvet és nem éreztem szükségét annak, hogy kézbe vegyem.
Egyes helyeken hihetetlenül részletes volt, más – szerintem – izgalmasabb epizódokat meg elnagyolt. Sokszor volt olyan érzésem, hogy néhány cselekmény nélküli nap leírása csak azért került be a könyvbe, mert a szerző várta az ihletet, de azért addig is írt. Az mindenképpen jót tett a kömyvnek, hogy Kvothe végre elhúzott az egyetemről, mert az abban rejlő lehetőségek már bőven ki lettek maxolva. Azért a folytatásban remélem kicsit több akció lesz és kevesebb politika, mert a sz.rkavarást nehezen bírom.

1 hozzászólás
bokrichard>!
Patrick Rothfuss: A bölcs ember félelme

Íme a második kötet, a második nap a Jelkő fogadóban, amikor is mesélésre adja a fejét Kote, a rőthajú a díszes társaságnak, köztük a kor, és a tér Tinódi Lantos Sebestyénjének. És megint elrepített abba a világba, ahová már az első napon (kötetben) olyan hévvel szívott be, hogy a vákuum kutya füle ahhoz képest. De most azért felmerült bennem a kétség, és bizonyos pontokon paradox módon az unalom foga kezdett majdnem (hangsúlyozom majdnem) rágni. Nagyon szép, eredeti, egyedi, de annyira lassú, közben meg olyan lendület vett rajtam erőt, mint amikor a legnagyobb könyveket olvasom. És mégis lassú, néha túlmagyaráz, körülményes, leragadós, egy csöppel kevesebb talán több is lehetett volna. Kvothe, szeretett hősünk elhagyta Roxfortot (ehhez is sok idő kellett, én főként ott éreztem, hogy kéne a változás), és elindult a végtelen világba, a gyönyörű, szédítő kalandokba, ahol is a vége felé kikötött a Gyűrűk urában (bocsi, tündék, rossz élmény), amikor is megint éreztem, hogy kevesebbel is beértem volna.

A relatív sok elégedetlenségemmel ellentétben áll a csillagozás, mert egész egyszerűen letehetetlen, igazi nagybetűvel, iniciáléval, kalligráfiával csipkézve, amit ez a reneszánsz fantasy megérdemel. És elérkeztem a fő kérdésemhez, amit a kollégájához, egy bizonyos George Martinhoz is feltettem: HOL A FOLYTATÁS??!!

4 hozzászólás
fióka P>!
Patrick Rothfuss: A bölcs ember félelme

Nem sikerült olyan elsöprően s egyértelműen jóra, mint az első rész. De jó volt azért nagyon :). Sajnos csak ezer oldal, szívesen olvasgattam volna még háromszor ennyit belőle.
Hogy miért nem lett annyira jó? Azt hiszem, a rengeteg beavatástörténet miatt. Hiába, nekem azzal is bajaim vannak. Túl didaktikusak, azért. Ez kicsit furcsán hangzik, mert amikor beavatódsz, akkor tanulsz és az valamilyen szinten kénytelen didaktikus lenni, de mégis. Nos, ebben a részben Kvothe beavatódik. Sokszor. És tovább meséli önmagát. Itt már ki-kihagy, amiért kellőképpen megharagudtam, engem nem lehet olyan könnyen kiengesztelni néhány visszautalással.
A fordítás továbbra is csodás és ez nem szófia (hát lehet ennek ellenállni? ugye, hogy nem?) beszédeken alapul. Zamatos, finom, illatos, ropogós. Mmmm. Kívánok Bihari Györgynek még legalább száz munkás évet :)) és sok-sok Rothfuss-regényt.
Ami engem igazán érdekel és ami a legérdekesebb ebben a részben (is), az a közjátékok gyöngysora, amik ritmikusan megszakítják a visszatekintést és jelen időben játszódnak. A mostani, felnőtt, kocsmáros Kvotheval. Miért? Mikor? Meddig? Hogyhogy? És a kérdések mellett a bénító rettenet, a tehetetlenségé. Nos, ez az, ami engem érdekel. Mert hiába izgalmas az önnön imázsát építgető kamasz minden kalandja, a tudatossága, a kitartása, a hiány sokkal érdekesebb, mert az már egy másik ismeretet is feltételez.
A tudás pedig továbbra is szexi :)). Néha szó szerint.

Dominik_Blasir>!
Patrick Rothfuss: A bölcs ember félelme

Patrick Rothfuss továbbra is mesél. Mesél, szépen, lassan, mintha egy kényelmes fotelben ülnénk, mellettünk lágyan ropog a kandalló tüze, s fokozatosan elmerülünk Kvothe varázslatos kalandjainak világában. Vagy talán inkább mintha egy szekértábor közepén ülnénk, amikor a tábortűz fényénél csak a csillogó szempárok látszanak, ahogy lélegzetvisszafojtva hallgatják a bölcs öreg történetét, de nem merik félbeszakítani, nehogy abbahagyja. Ráérősen, terjengősen mesél, ki-kitérve a főbb irányból, kihagyva epizódokat, máskor pedig tovább részletezve bizonyos eseményeket, de ez mind-mind hozzátartozik a meséhez.
Persze könnyedén ki lehetne hagyni oldalakat, lehetne rövidebben is vezetni a történetet, de akkor már nem lenne ugyanaz. Rothfuss meséje így hibátlan: kalandokkal, harcokkal, szerelemmel, mágiával, rejtélyekkel, vidámsággal, szomorúsággal – borzalmas tragédiával a háttérben és szívet melengetően otthonos pillanatokkal az előtérben. Szereplőit nem lehet nem megkedvelni, együtt lélegzünk velük; legfőképpen Kvothe kerül annyira közel hozzánk, hogy apró rezdüléseit is érdeklődve figyeljük. Rothfuss finoman tanít, lágyan beleszövi a cselekménybe a gondolatait, miközben gyakran többszörösen is mesél, apránként használja a klasszikus fantasy-elemeket, hogy valami csodálatosan szépet kerekítsen belőle.
Hiszen ennyiből áll a varázslat: valami csodálatosat hozunk létre.

vicomte P>!
Patrick Rothfuss: A bölcs ember félelme

Rothfuss igazi mesélő – magába a történetbe is beleágyaz legalább féltucat mesét és legendát –, aki olyan mesterien bánik a szavakkal, hogy olvasás közben eszembe sem jutott nehezményezni azt, hogy a cselekmény igen ráérősen hömpölyög előre.
A történet néha valóságos bakugrást tesz, hogy a könyv jelenéből már ismert események irányába ágazzon le a cselekmény. De még ezt is remekül (bár formabontó módon) oldotta meg az író.

A trilógia második kötete ott folytatódik, ahol az első abbamaradt.
Kvothe még mindig az Egyetemen tanul, zenél a megélhetésért (s mert ez az élete), miközben tovább kutatja a családját lemészároló, ősi gonosz, a Chandrián eredetét és legyőzésének módját.
Az Egyetem láthatólag nem csupán Kvothénak, hanem Rothfussnak is biztos és kényelmes menedék, ahol minden nehézség – egynémely dölyfös professzor és egy valóban tenyérbemászóan irritáló ellenlábas – ellenére szívesen időznek. A könyv harmadáig nem is mozdul el innen, de annyi finom, a történetet és a jellemeket árnyaló apróság történik, és annyira érdekes és izgalmas a világnak ezen szeglete, hogy csöppet sem éreztem azt, hogy elvesztegetett idő, hogy Rotfuss nem rohan a cselekménnyel.
Aztán persze az író egy szomorkás sóhajjal kikergeti a kedvenc szereplőjét a szelet hajkurászni, aki jó szokásához híven egyre nagyobb és nagyobb kalamajkákba keveredik.
Kvothe részesévé válik egy királyi udvarban zajló kifinomult intrikákkal és alattomos módszerekkel teli hatalmi harcnak, amin kis híján rajta is veszít. Egy kis csapat élén haramiák után szalasztják, aminek következtében nem csak félelmetes és kegyetlen varázslóként tesz szert kétes hírnévre, de – a könyv egyik legérdekesebb kalandjába keveredve – eljut a tündérek birodalmába is.
Majd hosszú hónapokat tölt azzal, hogy egy igen furcsa kultúrájú néptől eltanulja azok sajátos erkölcseinek és harcművészetének alapjait.
Míg végül egy szörnyű és véres kitérő után, sokkal érettebben és ártatlanságából mindenféle értelemben sokat veszítve ismét visszatér az Egyetemre, s mi pedig vele együtt várhatjuk a harmadik kötetet.

Kvothe vérbeli fantasy hős, aki – ahogy ez egy igazi vándorkomédiáshoz illik is – nem csupán megéli, de építi is a saját legendáját. A története tele van hősi tettekkel és mesébe illő kalandokkal és persze gyönyörű nőkkel.
A regény főszereplője mindezek ellenére nem egy legyőzhetetlen és tévedhetetlen bajnok. Sokkal esendőbb ő ennél, hisz' gyakran még a szemét majd kiverő tényeket sem veszi észre, de nagy erénye, hogy valahogy mindig felülkerekedik a bajokon, és a rossz döntéseiért vállalja a felelősséget.
Talán ezért is jó olvasni róla, és hosszú ideje talán az első fantasy hős, aki minden ízében hiteles marad, bármi is történjen vele.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

Belle_Maundrell >!

Egy mesének nem kell vadonatújnak lennie, hogy örömet okozzon. Némelyik olyan, mint a család barátja. Mások megbízhatóak, mint a kenyér.

575. oldal, 86. fejezet, A megtört út

Kapcsolódó szócikkek: mese
5 hozzászólás
Röfipingvin P>!

Egy hosszú út többet tanít magadról, mint százévnyi nyugodt önvizsgálat.

3 hozzászólás
vicomte P>!

Csak ekkor döbbentem rá, hogy nem is tudom Elodin tantárgyának a nevét. Addig lapoztam a martikulát, amíg ki nem szúrtam Elodint. Onnan visszafuttattam az ujjamat a tantárgyhoz, amelyet nemrég írtak be sötét tintával: „Bevezetés a hülyeség elkerülésének alapjaiba”.
Sóhajtottam, és odaírtam a nevem az alatta lévő üres rovatba.

118. oldal (Gabo, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: Elodin
1 hozzászólás
mandarina>!

– Ne felejtsd el: három dolog van, amelytől minden bölcs fél: a viharzó tenger, a holdtalan éjszaka és a szelíd ember dühe.

Szirmocska>!

Hát igen. Voltak hibái, de mit számít ez a szív dolgaiban? Szeretjük, amit szeretünk. Ehhez az észnek nincs köze. Sok tekintetben az esztelen szerelem a legigazibb szerelem. Akárki szerethet valamit, mert. Olyan könnyű, mint zsebre vágni egy pennyt. Egész más szeretni valamit mindennek ellenére. Ismerni a hibáit, mégis szeretni. Ez ritka, tiszta és tökéletes.

60. oldal

Quentin P>!

A könyvek aligha pótolják a női társaságot, viszont könnyebb megtalálni őket.

141. oldal

könyvfaló>!

Hespe összeszorította a száját. Nem nézett éppen fenyegetően, de úgy festett, mint aki minden hozzávalót összeszedett egy fenyegető nézéshez arra az esetre, ha sürgősen szüksége lenne rá.

csauperjel>!

Van valami mélységesen kielégítő abban, ha a saját kezünkkel formálunk egy tárgyat. A tisztességes kézműves munka olyan, mint egy szilárd halmazállapotú dal. A teremtés aktusa.

Száznegyvenharmadik fejezet - Vértelen (GABO, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: dal · teremtés
12 hozzászólás
vicomte P>!

– Az ember végtelenszer oszthat egy végtelen nagy számot, és az eredmény még mindig végtelen nagy lesz – mondta Uresh különös lenatti kiejtéssel. – De ha egy nem végtelen nagy számot osztunk egy végtelen nagy számmal, az eredmény nem végtelenül kicsi lesz. Mivel nem végtelenül kicsi, de van benne egy végtelen szám, ha összeadjuk a részeket, az összeg végtelenül nagy lesz. Ezért valójában minden szám végtelenül nagy.

136. oldal, Gabó 2011

Kapcsolódó szócikkek: matematika · végtelen
2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

A királygyilkos krónikája sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Andrzej Sapkowski: Az utolsó kívánság
Mark Lawrence: Az Osheimi Kerék
Brent Weeks: Az árnyak útján
Stephanie Garber: Legendary
Christopher Paolini: Örökség
Brandon Sanderson: A Végső Birodalom 1-2.
Brandon Sanderson: Elantris
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az őszi alkony sárkányai
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura