Válasz ​és Kérdés (Chaos Walking 2.) 181 csillagozás

Patrick Ness: Válasz és Kérdés

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Todd, a kegyetlen hadsereg elől menekülve, a végzetes sebesülést szerzett Violával egyenesen a legfőbb ellenség, a Mesterpolgár karjai közé fut. Violát elszakítják tőle, őt börtönbe zárják, és meg kell tanulnia a Mesterpolgár új rendje szerint létezni.
Milyen titkok rejtőznek a városon kívül? Viola életben maradt? Hol van?
Mi az a titokzatos Válasz?
Majd újabb és újabb bombák robbannak…

A KÉS A ZAJBAN folytatása, a Chaos Walking trilógia második kötete izgalmas, megrendítő, mélyen megindító regény a helytállásról, a legszélsőségesebb körülmények között is.
„Lendületes, akció-dús cselekmény, amely az állhatatosság, a manipuláció, az erkölcsi többértelműség, és az erőszak kérdéseit tárja föl, miközben a hőseink a megváltást és a szerelmet is keresik.” (Daily Mail)

Eredeti megjelenés éve: 2009

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
Vivandra, Budaörs, 2011
498 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638883964 · Fordította: Ágoston Alex

Kapcsolódó zóna

!

Chaos Walking

10 tag · 12 karc · Utolsó karc: 2020. november 19., 16:08 · Bővebben


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Todd Hewitt · Viola Eade · Davy Prentiss · Corinne · Iván Farlow · Lee · Nicola Coyle nővér · Prentiss Mesterpolgár


Kedvencelte 46

Most olvassa 14

Várólistára tette 103

Kívánságlistára tette 116

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Sicc>!
Patrick Ness: Válasz és Kérdés

Óóó, anyám! Hát persze, hogy nem tudom letenni addig, amíg ki nem olvasom, pedig már rég aludnom kellene!? (Bémeg…:D) Ráadásul ezt a káoszt a végére….hogy fogok így aludni?! Rémes. Még jó, hogy nincs nálam a következő rész, mert akkor igen hamar eljönne a reggel…

Ngie>!
Patrick Ness: Válasz és Kérdés

Ez egy szenzációs könyv és sorozat! Végig az utolsó betűig csodálatos. A történet eredeti, a szereplők egyéniek, elevenek, a történet pörgős, és érdekes, van itt minden ami kell. Mindez egy csodálatos írói stíluson át, az egyediség mintaképe számomra ez a regény. MINDENKINEK bátran ajánlom, aki ebben a műfajban keresgél… de még annak is, aki nem.

bagie P>!
Patrick Ness: Válasz és Kérdés

Az előzményekből, 2-3 évvel ezelőtti olvasása miatt , szinte semmi nem rémlik, de ez a rész is beszippantott, benntartott – mint egy Zajrobbanás. … és most nagyon várom, hogy a harmadik rész is útnak induljon! @Melimaci? :) Köszönöm a lehetőséget ismét!

1 hozzászólás
Profundus_Librum>!
Patrick Ness: Válasz és Kérdés

A disztópiás Y/A irodalomba tartozó könyvek nagy része ugyanarról a témáról szól: hogyan lehet minden nehézséget legyőzve felnőtté válni egy rideg, ellenséges környezetben, ami minden erővel az életünkre tör (…és mindeközben összejönni életünk párjával). Patrick Ness könyve szintén erről a küzdelemről szól, a mondanivaló maga tehát nem valami világmegváltó újdonság, ám a megvalósítás, az ötletparádé és a körítés olyan szinten magával ragadja az olvasót, amire csak nagyon kevés mű képes. Az első résszel összevetve szembetűnő a meglepő váltás: az eddig főleg a kalandregények stílusjegyeit magán viselő könyv szép lassan igazi háborús sci-fivé változott. A vándorlás helyét az akciórészek veszik át, ám a karakterfejlődéses részek – amire eddig is nagy hangsúlyt fektetett Ness – továbbra is töretlenül megmaradtak, sőt, talán még nagyobb teret kaptak. A két nézőpontkarakter útja elválik, de egymás körül forgó gondolataik – szinte megszállott moralizálásuk, állandó lelkizésük – nemcsak saját magukra van hatással, hanem sokszor mások életére is sorsfordítóan hatnak.

Nekik köszönhetően a mellékszereplők is folyamatosan fejlődnek, ami az egyik oka annak, hogy a regény cselekménye megjósolhatatlanul fordulatos, így megunhatatlan. Még közülük is kiemelkedik a fő gonosz, a Mesterpolgár, akiről egy idő után már egyszerűen lehetetlen eldönteni, hogy valóban gonosz-e, és hogy egyáltalán miért is teszi azt, amit éppen tesz. Ő a tökéletes cselszövő, akinek az utolsó oldalakig képtelenség belelátni a lapjaiba. Sajnos ugyanez – hogy a folyton változó főszereplők ekkora figyelmet kaptak, motivációik ilyen pontos megvilágításba kerültek – az oka annak is, hogy a könyv néhol kicsit túlírt. Az eseményeknek gyakran vagyunk kétszer, két szempontból is a szemtanúi, ami a sokadik alkalommal talán már kicsit felpaprikázhat néhány türelmetlen olvasót, de a regény többi erényét figyelembe véve nem hiszem, hogy emiatt bárki is komolyan morgolódna majd.

Bővebben a blogon:
http://profunduslibrum.blogspot.hu/2015/01/patrick-ness…

akire P>!
Patrick Ness: Válasz és Kérdés

A Kés a zajban a távozás könyve volt, a Válasz és Kérdés a visszatérésé – a remény városa az ismerős szörnyek városává alakul. Mert nem lehet elmenekülni úgy, hogy a válaszokhoz nincsenek meg a kérdések. A Chaos Walking sorozatcím a tinédzserek lelkében való utazást jelzi. A főszereplők az önmagukhoz való visszatalálás útját járják. A válaszok és kérdések fókuszában az Apa áll.
Patrick Ness csendre érzékenyít a Zajban.

Kétezertizenhúsz>!
Patrick Ness: Válasz és Kérdés

Számomra a Válasz és Kérdés a trilógia fénypontja: bár második rész -és a középsők, mind tudjuk, gyakran el szoktak bukni-, én mégis ezt olvastam el legtöbbször. Magával ragadó stílusa már az első résznél is arra készteti az embert, hogy folytassa a sorozatot, viszont ebben a regényben már nem csak Todd van a világ ellen: sokszereplős történet, tökéletes ízelítő- egyszersmind felkészítő a befejező kötethez, mindezt úgy, hogy közben nem változik egyszerű kiegészítő könyvé.
Jelentős karakter fejlődésen megyünk keresztül, ellenségekből barátok lesznek, spoiler, a látszólag békés városból pedig egy harcmező: minden alkalommal nagyon izgalmas olvasni a főszereplő(k) sodródását két külön oldal közvetlen irányítása alatt (inkább az ördög, tudod ), miközben egyre több bomba robban, és egyre több polgár változik egyszerű spoiler. A nők és a férfiak egymás ellen fordulnak, és egy idő után nagyon tetszett, mire utal ezzel Patrick. Vannak karakterek, akiket egy idő után legszívesebben eltörölne az ember, és igen, több van az egyik fél oldalán- de még így is nehéz dönteni arról, hogy a Válasz vagy a Kérdés mellett állnék-e ki… (csak azt nem értem, miért két ördög között lehet csak választani).
Ez a kötet nagyon eseménydús, sosincs pihenés a sok történés között -ebben fontos szerepet játszott a váltott szemszög is-, repülnek az oldalak, aminek nem mindig örülök, különösen egy ilyen szuper regénynél. Az év második könyvének tökéletes volt… hmm igazából bármikor tökéletes nekem.

>!
Vivandra, Budaörs, 2011
498 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638883964 · Fordította: Ágoston Alex
Kincses_Nóra I>!
Patrick Ness: Válasz és Kérdés

Amennyire szerettem az első részt annyira csalódtam a másodikban. Nagyon akartam szeretni a könyvet, mégsem ment maradéktalanul. Egyáltalán nem rossz, de csalódás. Nem jött be az egy helyszín, hogy szinte teljesen elütött az első könyv hangulatától, értem, hogy az volt a cél, csak valami másra számítottam. Minden fordulatot előre tudtam, semmi újat nem hozott, sokkal kiszámíthatóbb volt és maga a „zaj” is egy háttér zönge lett. Ennek ellenére kíváncsi vagyok hova fut ki a történet, és mi lesz a karakterekkel, de nem érzem azt a késztetést, mint az előző kötet végén. Látom itt a kisebbségbe szorultam kedvelés ügyileg, de mondjuk mindig is volt egy olyan „betegségem”, hogy a sorozatok első része tud megfogni igazán. Ennek ellenére harcra fel, nézzük hova fut ez ki.

AeS P>!
Patrick Ness: Válasz és Kérdés

Tudom, hogy élveztem az első részt, és ennek ellenére szinte semmire nem emlékeztem belőle, még most, a második kötet után is csak pár dolog dereng. Ebből viszont azt hiszem (remélem), hogy minden velem marad, még az is, ami miatt 30-40 oldalanként le kellett tennem pihentetni.

Imagine>!
Patrick Ness: Válasz és Kérdés

Istenem. Ez nagyon jó volt. Egyszerűen…húú nem tudok semmit mondani. Nem számítottam, hogy ez a rész is olyan nagy siker ér el nálam mint az első. Csak olvastam, kapkodtam a fejem, ügyeltem arra hogy le ne essen az állam, hagytam hagy folyjon le néhány könyvem. A vége teljesen függő és én nem olvashatom. Hogy fogom kibírni?!


Népszerű idézetek

Natasha>!

Nem az a fontos, hogy sose szeress valamit annyira, hogy az irányítson téged.
Hanem az a fontos, hogy olyan mélyen kell szeretned valamit, hogy soha senki ne uralkodhasson fölötted.
Ez nem gyengeség.
Ez ad erőt.

473. oldal

Dyus33 P>!

Aki szörnyetegekkel harcol, ügyeljen,
nehogy közben szörnyeteggé váljék.
És ha sokáig pillantasz a mélységbe,
a mélység is beléd pillant.

5. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Friedrich Nietzsche
molly_>!

A legjobb hazug az, aki a hazugságát igaznak hiszi.

444. oldal

1 hozzászólás
Imagine>!

Bólint, aztán azt mondja még egyszer: – A dolgok változnak. De mégis alapvetően ugyanazok maradnak.

496. oldal

mandarina>!

A legnagyobb bűn, az egyetlen bűn az, ha valakinek elvesszük az életét. Nincs annál rosszabb.
– Ezért nem harcolsz.
– Az élet a harc – veti oda élesen. – És az élet megőrzése is harc.

Kapcsolódó szócikkek: Corinne · Viola Eade
mandarina>!

– Ezt én soha nem fogom megérteni! – mondom, miközben egy kedves idős beteg, Fox néni vérnyomását újra és újra képtelen vagyok megmérni.
– Én is így voltam vele – biztat Corinne, az órára felnézve.
– Türelem, kislány – súgja Fox néni, arca mosolyogva ráncolódik. – Ha meg kell tanulni valamit, azt csak jól érdemes.
-Igaza van, Fox néni – mondja Corinne, és hátrapillant rám. – Próbáld újra!
Felpumpálom a vérnyomásmérő karszorítóját, hogy megduzzadjon, aztán várom a megfelelő huss-huss hangot Fox néni vérköreiben a sztetoszkópon át, amit aztán a kis számtárcsához illesztek.
– Hatvan per húsz? – tippelem.
– Lássuk csak! – szólal meg Corinne. – Mondja, Fox néni, ma reggel meghalt?
– Ó, drágám, dehogy!
– Akkor vélhetően nem hatvan per húsz.

107-108. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Corinne · Viola Eade
mollie55>!

A legjobb hazug az, aki a hazugságát igaznak hiszi.

444. oldal

julicsenge IP>!

Inkább az ördög, tudod.
Csak azt nem értem, miért két ördög között lehet csak választani.

Kapcsolódó szócikkek: Todd Hewitt
Kétezertizenhúsz>!

Jéghideg a bensőm-
Mélyen belül-
(hol vagy, hogy megments?)
Nem érzek semmit.
(…)
(te tetted ezt?)
(ahelyett, hogy megkerestél volna?)
Belül mélyen, egyszer csak meghalok.

300. oldal


A sorozat következő kötete

Chaos Walking sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Alexandra Bracken: Sötét örökség
Jennifer A. Nielsen: The False Prince – A hamis herceg
Rick Riordan: A villámtolvaj
Raymond E. Feist: Ezüsttövis
Philip Pullman: A borostyán látcső
Martin Kay: Eastern
Suzanne Collins: Az éhezők viadala
Sara Raasch: Hó mint hamu
Stephanie Garber: Finale