Válasz ​és Kérdés (Chaos Walking 2.) 180 csillagozás

Patrick Ness: Válasz és Kérdés

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Todd, a kegyetlen hadsereg elől menekülve, a végzetes sebesülést szerzett Violával egyenesen a legfőbb ellenség, a Mesterpolgár karjai közé fut. Violát elszakítják tőle, őt börtönbe zárják, és meg kell tanulnia a Mesterpolgár új rendje szerint létezni.
Milyen titkok rejtőznek a városon kívül? Viola életben maradt? Hol van?
Mi az a titokzatos Válasz?
Majd újabb és újabb bombák robbannak…

A KÉS A ZAJBAN folytatása, a Chaos Walking trilógia második kötete izgalmas, megrendítő, mélyen megindító regény a helytállásról, a legszélsőségesebb körülmények között is.
„Lendületes, akció-dús cselekmény, amely az állhatatosság, a manipuláció, az erkölcsi többértelműség, és az erőszak kérdéseit tárja föl, miközben a hőseink a megváltást és a szerelmet is keresik.” (Daily Mail)

Eredeti megjelenés éve: 2009

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
Vivandra, Budaörs, 2011
498 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638883964 · Fordította: Ágoston Alex

Kapcsolódó zóna

!

Chaos Walking

8 tag · 12 karc · Utolsó karc: 2020. november 19., 16:08 · Bővebben


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Todd Hewitt · Viola Eade · Davy Prentiss · Lee · Corinne · Iván Farlow · Nicola Coyle nővér · Prentiss Mesterpolgár


Kedvencelte 46

Most olvassa 15

Várólistára tette 103

Kívánságlistára tette 110

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Sicc>!
Patrick Ness: Válasz és Kérdés

Óóó, anyám! Hát persze, hogy nem tudom letenni addig, amíg ki nem olvasom, pedig már rég aludnom kellene!? (Bémeg…:D) Ráadásul ezt a káoszt a végére….hogy fogok így aludni?! Rémes. Még jó, hogy nincs nálam a következő rész, mert akkor igen hamar eljönne a reggel…

Ngie>!
Patrick Ness: Válasz és Kérdés

Ez egy szenzációs könyv és sorozat! Végig az utolsó betűig csodálatos. A történet eredeti, a szereplők egyéniek, elevenek, a történet pörgős, és érdekes, van itt minden ami kell. Mindez egy csodálatos írói stíluson át, az egyediség mintaképe számomra ez a regény. MINDENKINEK bátran ajánlom, aki ebben a műfajban keresgél… de még annak is, aki nem.

bagie P>!
Patrick Ness: Válasz és Kérdés

Az előzményekből, 2-3 évvel ezelőtti olvasása miatt , szinte semmi nem rémlik, de ez a rész is beszippantott, benntartott – mint egy Zajrobbanás. … és most nagyon várom, hogy a harmadik rész is útnak induljon! @Melimaci? :) Köszönöm a lehetőséget ismét!

1 hozzászólás
Profundus_Librum>!
Patrick Ness: Válasz és Kérdés

A disztópiás Y/A irodalomba tartozó könyvek nagy része ugyanarról a témáról szól: hogyan lehet minden nehézséget legyőzve felnőtté válni egy rideg, ellenséges környezetben, ami minden erővel az életünkre tör (…és mindeközben összejönni életünk párjával). Patrick Ness könyve szintén erről a küzdelemről szól, a mondanivaló maga tehát nem valami világmegváltó újdonság, ám a megvalósítás, az ötletparádé és a körítés olyan szinten magával ragadja az olvasót, amire csak nagyon kevés mű képes. Az első résszel összevetve szembetűnő a meglepő váltás: az eddig főleg a kalandregények stílusjegyeit magán viselő könyv szép lassan igazi háborús sci-fivé változott. A vándorlás helyét az akciórészek veszik át, ám a karakterfejlődéses részek – amire eddig is nagy hangsúlyt fektetett Ness – továbbra is töretlenül megmaradtak, sőt, talán még nagyobb teret kaptak. A két nézőpontkarakter útja elválik, de egymás körül forgó gondolataik – szinte megszállott moralizálásuk, állandó lelkizésük – nemcsak saját magukra van hatással, hanem sokszor mások életére is sorsfordítóan hatnak.

Nekik köszönhetően a mellékszereplők is folyamatosan fejlődnek, ami az egyik oka annak, hogy a regény cselekménye megjósolhatatlanul fordulatos, így megunhatatlan. Még közülük is kiemelkedik a fő gonosz, a Mesterpolgár, akiről egy idő után már egyszerűen lehetetlen eldönteni, hogy valóban gonosz-e, és hogy egyáltalán miért is teszi azt, amit éppen tesz. Ő a tökéletes cselszövő, akinek az utolsó oldalakig képtelenség belelátni a lapjaiba. Sajnos ugyanez – hogy a folyton változó főszereplők ekkora figyelmet kaptak, motivációik ilyen pontos megvilágításba kerültek – az oka annak is, hogy a könyv néhol kicsit túlírt. Az eseményeknek gyakran vagyunk kétszer, két szempontból is a szemtanúi, ami a sokadik alkalommal talán már kicsit felpaprikázhat néhány türelmetlen olvasót, de a regény többi erényét figyelembe véve nem hiszem, hogy emiatt bárki is komolyan morgolódna majd.

Bővebben a blogon:
http://profunduslibrum.blogspot.hu/2015/01/patrick-ness…

akire P>!
Patrick Ness: Válasz és Kérdés

A Kés a zajban a távozás könyve volt, a Válasz és Kérdés a visszatérésé – a remény városa az ismerős szörnyek városává alakul. Mert nem lehet elmenekülni úgy, hogy a válaszokhoz nincsenek meg a kérdések. A Chaos Walking sorozatcím a tinédzserek lelkében való utazást jelzi. A főszereplők az önmagukhoz való visszatalálás útját járják. A válaszok és kérdések fókuszában az Apa áll.
Patrick Ness csendre érzékenyít a Zajban.

Kincses_Nóra I>!
Patrick Ness: Válasz és Kérdés

Amennyire szerettem az első részt annyira csalódtam a másodikban. Nagyon akartam szeretni a könyvet, mégsem ment maradéktalanul. Egyáltalán nem rossz, de csalódás. Nem jött be az egy helyszín, hogy szinte teljesen elütött az első könyv hangulatától, értem, hogy az volt a cél, csak valami másra számítottam. Minden fordulatot előre tudtam, semmi újat nem hozott, sokkal kiszámíthatóbb volt és maga a „zaj” is egy háttér zönge lett. Ennek ellenére kíváncsi vagyok hova fut ki a történet, és mi lesz a karakterekkel, de nem érzem azt a késztetést, mint az előző kötet végén. Látom itt a kisebbségbe szorultam kedvelés ügyileg, de mondjuk mindig is volt egy olyan „betegségem”, hogy a sorozatok első része tud megfogni igazán. Ennek ellenére harcra fel, nézzük hova fut ez ki.

abstractelf>!
Patrick Ness: Válasz és Kérdés

Miért, miért, miért?! A kedvenc szereplőmet, miért!?! Rendben, próbálom visszafogni azt az extázist, amit ez a rész okozott, s viszonylag higgadtan írni valamit, ami kifejezi, mennyire fantasztikusan-csodálatosan tökéletes volt ez a rész is.
Legnagyobb sikerélménynek tartottam, hogy nem sírtam! Pedig aztán olyan pillanatok voltak, amelyeknél igencsak nagy erőre volt szükségem, hogy megállítsam azokat a fránya könnyeket.
A vége természetesen megint akkora függővég, hogy most félredobom a várólistámat a harmadik részért, s amint lehet, elkezdem.
Nem tudom, mit írhatnék még – imádtam, imádtam, imádtam…

2 hozzászólás
AeS P>!
Patrick Ness: Válasz és Kérdés

Tudom, hogy élveztem az első részt, és ennek ellenére szinte semmire nem emlékeztem belőle, még most, a második kötet után is csak pár dolog dereng. Ebből viszont azt hiszem (remélem), hogy minden velem marad, még az is, ami miatt 30-40 oldalanként le kellett tennem pihentetni.

Imagine>!
Patrick Ness: Válasz és Kérdés

Istenem. Ez nagyon jó volt. Egyszerűen…húú nem tudok semmit mondani. Nem számítottam, hogy ez a rész is olyan nagy siker ér el nálam mint az első. Csak olvastam, kapkodtam a fejem, ügyeltem arra hogy le ne essen az állam, hagytam hagy folyjon le néhány könyvem. A vége teljesen függő és én nem olvashatom. Hogy fogom kibírni?!


Népszerű idézetek

Natasha>!

Nem az a fontos, hogy sose szeress valamit annyira, hogy az irányítson téged.
Hanem az a fontos, hogy olyan mélyen kell szeretned valamit, hogy soha senki ne uralkodhasson fölötted.
Ez nem gyengeség.
Ez ad erőt.

473. oldal

Dyus33 P>!

Aki szörnyetegekkel harcol, ügyeljen,
nehogy közben szörnyeteggé váljék.
És ha sokáig pillantasz a mélységbe,
a mélység is beléd pillant.

5. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Friedrich Nietzsche
molly_>!

A legjobb hazug az, aki a hazugságát igaznak hiszi.

444. oldal

1 hozzászólás
Imagine>!

Bólint, aztán azt mondja még egyszer: – A dolgok változnak. De mégis alapvetően ugyanazok maradnak.

496. oldal

mandarina>!

A legnagyobb bűn, az egyetlen bűn az, ha valakinek elvesszük az életét. Nincs annál rosszabb.
– Ezért nem harcolsz.
– Az élet a harc – veti oda élesen. – És az élet megőrzése is harc.

Kapcsolódó szócikkek: Corinne · Viola Eade
mandarina>!

– Ezt én soha nem fogom megérteni! – mondom, miközben egy kedves idős beteg, Fox néni vérnyomását újra és újra képtelen vagyok megmérni.
– Én is így voltam vele – biztat Corinne, az órára felnézve.
– Türelem, kislány – súgja Fox néni, arca mosolyogva ráncolódik. – Ha meg kell tanulni valamit, azt csak jól érdemes.
-Igaza van, Fox néni – mondja Corinne, és hátrapillant rám. – Próbáld újra!
Felpumpálom a vérnyomásmérő karszorítóját, hogy megduzzadjon, aztán várom a megfelelő huss-huss hangot Fox néni vérköreiben a sztetoszkópon át, amit aztán a kis számtárcsához illesztek.
– Hatvan per húsz? – tippelem.
– Lássuk csak! – szólal meg Corinne. – Mondja, Fox néni, ma reggel meghalt?
– Ó, drágám, dehogy!
– Akkor vélhetően nem hatvan per húsz.

107-108. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Corinne · Viola Eade
mollie55>!

A legjobb hazug az, aki a hazugságát igaznak hiszi.

444. oldal

julicsenge IP>!

Inkább az ördög, tudod.
Csak azt nem értem, miért két ördög között lehet csak választani.

Kapcsolódó szócikkek: Todd Hewitt
malenca>!

… majd futunk tovább szemétkupacokon át és egy üres árokban kötünk ki, ahogy egy óriási-

BUMM!

Egyetlen hang felfalja az egész bolygót.

Szétveti a Zajban tömörülő összes gondolatot.

Felkapja az agyad és darabokra marcangolja.

És elnyeli a levegő részecskéit, majd kifújja utánunk.
És kemény, éles koszdarabok és fűcsomók csapnak le ránk.
És füsttel telik meg a tüdőnk.

Aztán csönd lesz.
Hangos csönd.

209


A sorozat következő kötete

Chaos Walking sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Philip Pullman: A borostyán látcső
Alwyn Hamilton: A homok leánya
Rick Riordan: Neptunus fia
Jennifer A. Nielsen: The False Prince – A hamis herceg
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára
Christopher Paolini: Örökség
Jean M. Auel: A Barlangi Medve népe
Stephanie Garber: Caraval