Válasz ​és Kérdés (Chaos Walking 2.) 211 csillagozás

Patrick Ness: Válasz és Kérdés

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Todd, a kegyetlen hadsereg elől menekülve, a végzetes sebesülést szerzett Violával egyenesen a legfőbb ellenség, a Mesterpolgár karjai közé fut. Violát elszakítják tőle, őt börtönbe zárják, és meg kell tanulnia a Mesterpolgár új rendje szerint létezni.
Milyen titkok rejtőznek a városon kívül? Viola életben maradt? Hol van?
Mi az a titokzatos Válasz?
Majd újabb és újabb bombák robbannak…

A KÉS A ZAJBAN folytatása, a Chaos Walking trilógia második kötete izgalmas, megrendítő, mélyen megindító regény a helytállásról, a legszélsőségesebb körülmények között is.
„Lendületes, akció-dús cselekmény, amely az állhatatosság, a manipuláció, az erkölcsi többértelműség, és az erőszak kérdéseit tárja föl, miközben a hőseink a megváltást és a szerelmet is keresik.” (Daily Mail)

Eredeti megjelenés éve: 2009

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
Vivandra, Budaörs, 2011
498 oldal · ISBN: 9786155347238 · Fordította: Ágoston Alex
>!
Vivandra, Budaörs, 2011
498 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638883964 · Fordította: Ágoston Alex

Kapcsolódó zóna

!

Chaos Walking

14 tag · 12 karc · Utolsó karc: 2020. november 19., 16:08 · Bővebben


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Todd Hewitt · Viola Eade · Davy Prentiss · Corinne · Iván Farlow · Lee · Nicola Coyle nővér · Prentiss Mesterpolgár


Kedvencelte 47

Most olvassa 16

Várólistára tette 105

Kívánságlistára tette 120

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Rituga P>!
Patrick Ness: Válasz és Kérdés

Ez a rész még izgalmasabb, pörgősebb volt, mint az előző. A szereplők jelleme szépen kezd kirajzolódni. Todd sem ártatlan kisfiú már, bár ennél nagyobb fejlődést vártam tőle. Vagy talán kicsit mást. A végén pedig zseniális, ahogy ez a világ a hàborúba sodródik.

DarknessAngel >!
Patrick Ness: Válasz és Kérdés

Nos, ez újra nagyon izgalmasra sikeredett. Azért be kell valljam, nekem az első rész sokkal jobban tetszett. Ott Todd sokkal ártatlanabb, szerethetőbb. Plusz imádtam, hogy csak ő és Viola van a világ ellen.
Ebben a részben viszont jócskán kaptunk a Mesterpolgárból, Davyből, egy csomó katonából és nőkből. Frusztrált, hogy Todd és Viola folyton külön vannak. Annyi előny viszont származott belőle, hogy kaptunk váltott szemszöget. Jó volt Viola gondolatait is jobban megismerni.
Szörnyű ez az egész helyzet, amiben az emberek élnek. Tényleg egyik zsarnok követi a másikat, senkiben nem lehet bízni, mindenki kegyetlen, aki meg kevésbé az, hát az se csinál semmit.
Todd itt nagyot csökkent a szememben. Nem értem, miért kellett ezt tenni vele! És most azt várja el tőlem az író, hogy továbbra is szeressem és hősként tekintsek rá?! Lehúzhatja magát az egész „parancsot teljesítettem” dumával. Egyből a náci katonák jutottak az eszembe, szóval nem. Számomra Todd már egyáltalán nem ártatlan és jószivű.
Violát szintén jócskán kihasználták jobbról-ballról. Kíváncsi vagyok, az ő karaktere merre fog még fejlődni.
Davy nagyon meglepett, és még sajnáltam is a végén az apja miatt. Most már idegesít, hogy Todd spoiler. Mert akármi van, ő is mindig hagyja magát manipulálni. A vége is annyira nyilvánvaló volt, hogy nem fogja megtenni, hiába bizonygatta, hogy igen.
A sok frusztráló cselekmény ellenére is nagyon tetszett a könyv, szóval kíváncsian várom a befejezést.

ziara>!
Patrick Ness: Válasz és Kérdés

Ez a sorozat… Szuper.
Minden szempontból.
Milyen jó, hogy megfogadtam @tonks tanácsát, és már itt van nálam a harmadik kötet. Nem tudom abbahagyni, de nem is lehet.

4 hozzászólás
EmeseGx>!
Patrick Ness: Válasz és Kérdés

A fél csillag levonás csak és kizárólag Ágoston Alexnek. A borzalmas fordítási hibákért, és az első könyv hangulatának elvesztéséért. Köszönjük :P Amikor egy nem is hosszú mondatban fordítási és helyesírási hiba is van, na ott azért fogtam a fejem. De ez minden negatívum.
Az az őrült hangulat, ami az elsőben nagyon tetszett, itt már nem annyira volt jelen, átvette a helyét a káosz, mind írásmódban, mind történetben. De az a jó fajta, amitől nem tudod letenni a könyvet, nagyon élveztem. A karaktereket mind nagyon kedvelem, realisztikusak, megérthetőek és szerethetők. Szépen összerakott történet, amit már nem csak Todd szemszögéből mesél el az író. Ha elolvastad az első részt, mindenképp folytasd!
spoiler

Ngie>!
Patrick Ness: Válasz és Kérdés

Ez egy szenzációs könyv és sorozat! Végig az utolsó betűig csodálatos. A történet eredeti, a szereplők egyéniek, elevenek, a történet pörgős, és érdekes, van itt minden ami kell. Mindez egy csodálatos írói stíluson át, az egyediség mintaképe számomra ez a regény. MINDENKINEK bátran ajánlom, aki ebben a műfajban keresgél… de még annak is, aki nem.

Sicc>!
Patrick Ness: Válasz és Kérdés

Óóó, anyám! Hát persze, hogy nem tudom letenni addig, amíg ki nem olvasom, pedig már rég aludnom kellene!? (Bémeg…:D) Ráadásul ezt a káoszt a végére….hogy fogok így aludni?! Rémes. Még jó, hogy nincs nálam a következő rész, mert akkor igen hamar eljönne a reggel…

buzavirág>!
Patrick Ness: Válasz és Kérdés

Számomra sokkal érdekesebbnek, izgalmasabbnak bizonyult ez a rész, mint az első, hamar a végére is értem. Todd és Viola elszakad egymástól és mindkettőjük egy vezető irányítása alá kerül, akik próbálják betörni a fiatalokat, több kevesebb sikerrel. Ebben a részben kénytelenek felnőni, mert a döntések amiket hoznak meghatározzák jövőjüket. A befejezés elképesztő fordulttal zárul, kíváncsian várom az spoiler milyen meglepetést tartogat és vajon mi fog a megoldáshoz, a békéhez vezetni.

bagie P>!
Patrick Ness: Válasz és Kérdés

Az előzményekből, 2-3 évvel ezelőtti olvasása miatt , szinte semmi nem rémlik, de ez a rész is beszippantott, benntartott – mint egy Zajrobbanás. … és most nagyon várom, hogy a harmadik rész is útnak induljon! @Melimaci? :) Köszönöm a lehetőséget ismét!

1 hozzászólás
AdriiV >!
Patrick Ness: Válasz és Kérdés

Az előző rész se volt habos torta, de a Válasz és Kérdés konkrétan lesokkolt.
Az első 100 oldalt nagyon gyorsan végigpörgettem. Igaz, akkor sem volt valami rózsás a helyzet, de Patrick Ness olvasmányosan ír, még ha a történetei nem is azok a könnyen befogadható témák, főleg ebben a részben.
Ugyanis úgy kb. a 200. oldaltól kezdve egyre szörnyűbb dolgok történtek főszereplőinkkel, Todd-dal és Violával, amiket még így, 17 évesen is eléggé megrázott. Ráadásul a sorozat MD (10-14 éveseknek) besorolást kapott, amit én túl fiatalnak találok. spoiler
De az író pont ezekkel a húzásaival tudott berántani a történetbe. Mert habár nem kímélt, mégis irtó jó üzeneteket ad át a könyv, így csak gratulálni tudok Ness-nek.
Bevallom, amikor megláttam a második résznek a címét, akkor kicsit furcsálltam, mert általában amikor kommunikálunk, először kérdést/kérdéseket teszünk föl, és utána válaszol/válaszolnak rá. Azonban ahogy rájöttem, hogy miért is lett végül ez a címe, akkor rendesen leesett az állam. Ezért az ötletes címért is csak csodálni tudom az írót.
Todd-ot, mint az előző kötetben is, imádtam. Imádom a nyelvjárását, habár még mindig egy picit gyerekes, azért már látok benne fejlődést. Tény, hogy nem mindig a legjobb döntéseket hozta, de mindegyiket megtudtam érteni.
Violával sajnos nem ugyanaz a helyzet. Az első részben nem igazán tudtam eldönteni, hogy most kedvelem-e vagy sem, most viszont eldőlt, habár nem úgy, ahogy először gondoltam. Úgy az első 200 oldalig nem volt semmi bajom vele, sőt, talán még jobban is kedveltem Todd-nál. De miután spoiler, sorra követte el a ballépéseket. spoiler Viola miatt majdnem 4 csillagot adtam a könyvnek, ha spoiler. Talán ez tetszett legjobban az egész könyvben. Kár, hogy spoiler
Prentiss Mesterpolgárról most már biztos kimondhatom, hogy egy igazi pszichopata, de nem ő volt a leggonoszabb ebben a részben. Ezt a címet átadom spoiler, mert amiket művelt (vagy inkább parancsolt), gusztustalanok voltak.
A történet vége kicsit cliffhangeresre sikeredett, biztos vagyok benne, hogy nem egyből fogom folytatni. De ha valami komolyabb történetre vágyok, biztos folytatni fogom a sorozatot.

mrsglass P>!
Patrick Ness: Válasz és Kérdés

Az előző rész teljesen kiborított, annyira következetlen volt link, és olyan pofátlan húzásokat dobott be Patrick Ness, viszont legnagyobb meglepetésemre ebben a részben, ha nem is vett száznyolcvan fokos fordulatot, de fényévekkel jobban vezette a történetet és végre megtöltötte élettel a karaktereket. Nekem korukból adódóan Todd és Viola döntései teljesen érthetőek, hála a magasságosnak Patrick nem nyomorított bele a történetbe egy szerelmi háromszöget, bár szerintem néhol megremegett a keze – vagy egyes szereplők szeme – de ennél sokkal izgalmasabb volt az, ahogy elmosta a jó és rossz közti határvonalat, és nagyon jó fordulatokkal lendítette előre a sztorit, plusz végre megtudtunk egyet s mást a világról is. El nem tudtam képzelni, hogy mire fut majd ki a vége, és ahhoz képest, mennyire dühös voltam az első rész lezárásánál függővégénél, itt sikerült egy önmagában is helytálló sztorit kanyarítani, nem csak egy bő lére eresztett átvezető, tipikus második részt. Ezzel a lendülettel futottam neki a harmadik kötetnek, hogy aztán akkora csalódás legyen, hogy a fal adja a másikat, de erről majd ott írok bővebben….


Népszerű idézetek

Natasha>!

Nem az a fontos, hogy sose szeress valamit annyira, hogy az irányítson téged.
Hanem az a fontos, hogy olyan mélyen kell szeretned valamit, hogy soha senki ne uralkodhasson fölötted.
Ez nem gyengeség.
Ez ad erőt.

473. oldal

Dyus33>!

Aki szörnyetegekkel harcol, ügyeljen,
nehogy közben szörnyeteggé váljék.
És ha sokáig pillantasz a mélységbe,
a mélység is beléd pillant.

5. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Friedrich Nietzsche
Rituga P>!

A nők csöndjét egészen másképp érzem, mint a férfiakét. A nők csöndje veszteségérzés, a nők csöndje egy hatalmas szomorúságból épült fal a világ zajával szemben.

Kapcsolódó szócikkek: csend · férfiak · nők · zaj
mandarina>!

A legnagyobb bűn, az egyetlen bűn az, ha valakinek elvesszük az életét. Nincs annál rosszabb.
– Ezért nem harcolsz.
– Az élet a harc – veti oda élesen. – És az élet megőrzése is harc.

Kapcsolódó szócikkek: Corinne · Viola Eade
Imagine>!

Bólint, aztán azt mondja még egyszer: – A dolgok változnak. De mégis alapvetően ugyanazok maradnak.

496. oldal

mandarina>!

– Ezt én soha nem fogom megérteni! – mondom, miközben egy kedves idős beteg, Fox néni vérnyomását újra és újra képtelen vagyok megmérni.
– Én is így voltam vele – biztat Corinne, az órára felnézve.
– Türelem, kislány – súgja Fox néni, arca mosolyogva ráncolódik. – Ha meg kell tanulni valamit, azt csak jól érdemes.
-Igaza van, Fox néni – mondja Corinne, és hátrapillant rám. – Próbáld újra!
Felpumpálom a vérnyomásmérő karszorítóját, hogy megduzzadjon, aztán várom a megfelelő huss-huss hangot Fox néni vérköreiben a sztetoszkópon át, amit aztán a kis számtárcsához illesztek.
– Hatvan per húsz? – tippelem.
– Lássuk csak! – szólal meg Corinne. – Mondja, Fox néni, ma reggel meghalt?
– Ó, drágám, dehogy!
– Akkor vélhetően nem hatvan per húsz.

107-108. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Corinne · Viola Eade
EmeseGx>!

Az ördög mondja a legjobb történeteket.

154. oldal

AdriiV >!

Mindannyian elesünk, de nem ez számít. Csak az számít, hogy újra talpra állj.

381. oldal

julicsenge IP>!

Inkább az ördög, tudod.
Csak azt nem értem, miért két ördög között lehet csak választani.

Kapcsolódó szócikkek: Todd Hewitt

A sorozat következő kötete

Chaos Walking sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Alexandra Bracken: Sötét örökség
Jennifer A. Nielsen: The False Prince – A hamis herceg
Rick Riordan: A villámtolvaj
Raymond E. Feist: Ezüsttövis
Philip Pullman: A borostyán látcső
Martin Kay: Eastern
Suzanne Collins: Az éhezők viadala
Sara Raasch: Hó mint hamu
Stephanie Garber: Finale