A ​Monster Calls 57 csillagozás

Patrick Ness – Siobhan Dowd: A Monster Calls Patrick Ness – Siobhan Dowd: A Monster Calls Patrick Ness – Siobhan Dowd: A Monster Calls Patrick Ness – Siobhan Dowd: A Monster Calls Patrick Ness – Siobhan Dowd: A Monster Calls Patrick Ness – Siobhan Dowd: A Monster Calls Patrick Ness – Siobhan Dowd: A Monster Calls

At seven minutes past midnight, thirteen-year-old Conor wakes to find a monster outside his bedroom window. But it isn’t the monster Conor’s been expecting – he’s been expecting the one from his nightmare, the nightmare he’s had nearly every night since his mother started her treatments. The monster in his backyard is different. It’s ancient. And wild. And it wants something from Conor. Something terrible and dangerous. It wants the truth. From the final idea of award-winning author Siobhan Dowd – whose premature death from cancer prevented her from writing it herself – Patrick Ness has spun a haunting and darkly funny novel of mischief, loss, and monsters both real and imagined.

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Candlewick, Berryville,VA, U.S.A, 2016
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780763692155
>!
Walker Books, London, 2016
238 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781406376524
>!
Walker Books, London, 2015
236 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781406361803

6 további kiadás


Kedvencelte 12

Most olvassa 1

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

FairyDust P>!
Patrick Ness – Siobhan Dowd: A Monster Calls

Elolvastam a könyvet és potyogtak a könnyeim, mintha hagymát szeletelnék, utána megnéztem a filmet és zokogtam mint egy könyvmoly bankszámlája a nagy akciózások után.

Őszintén nem tudom az idejét annak, mikor éreztem ilyen rosszul magam olvasás után. Olyan sok mondanivaló, elrejtett igazság és szívfájdító gondolat van ebben a 200 oldalban, amivel olvasói pályafutásom során még nem találkoztam.

A könyvet úgy érdemes kézbevenni, hogy minél kevesebbet tudsz róla. Legyen elég két mondat: A történet főszereplője a 13 éves Conor, akit egyik éjszaka meglátogat egy szörny. Utána minden éjszaka visszatér hozzá. De hogy miért, és hogy mi is van a lapok mögött, spoiler tag nélkül nem árulom el. spoiler

Nagyon sokat fogok gondolkozni a történeten, és a mondanivalóján. A filmet mindenkinek ajánlom, szerintem hihetetlenül jól sikerült, nagyon jól átadja a mély gondolatokat is.

Egyértelműen kedvenc lett…

2 hozzászólás
Hintafa>!
Patrick Ness – Siobhan Dowd: A Monster Calls

Igen.

Először csak így gondoltam hagyni az értékelést, mert vannak könyvek, amikről ennyi is elég. Félő, hogy minden további szó elrontja a hatást. Most meg már a harmadik mondatnál tartok. Dióhéjban: Siobhan Dowd és Patrick Ness könyvét minden 13 év feletti földlakónak el kellene olvasni. De nem puszta mazochizmusból, hanem mert annyira igaz és fontos dolgokról mesél spoiler. Bár erősen kívánom mindannyiunknak, hogy sose legyen ilyen élményben részünk. Másfelől az is fontos útravaló, hogy a világ sosem csak fekete és/vagy fehér, hanem többnyire szürke és ez időnként nagyon felszabadító felfedezés bír lenni.

Ja, és még azt is szeretném, ha kötelező olvasmány lenne.

kávésbögre P>!
Patrick Ness – Siobhan Dowd: A Monster Calls

Nem bírtam ki sírás nélkül. Nem tudok olyan jó értékelést írni, mint amennyire jó ez a könyv. Annyira szépen meg vannak fogalmazva a gondolatok benne, hogy csak elrontani tudom az élményt…. Találkoztam benne a saját félemeimmel is, és hát így leírva-kimondva nagyon durva volt. Azon túl, hogy mindenkinek ajánlom, különösen azoknak, akik nemrég vesztették el egy szerettüket, vagy feltehetően el fognak veszíteni valakit.

Belle_Maundrell >!
Patrick Ness – Siobhan Dowd: A Monster Calls

Ez a könyv teljesen kicsinált lelkileg. Gyönyörű, szívszorító, metaforikus és kegyetlen történet a legsötétebb félelmeinkről. Persze kiszámítható, a Szörny ébredésének okát, Connor titkát és a végkifejletet is az elejétől fogva tudni lehet, de nem is ez a lényeg, hanem az érzelmek és a szívfájdalom.
Borzasztóan sajnáltam Connort és a családját mínusz apuka, aki egy érzéketlen pötsch, és imádtam a Szörny meséit. Egyedül az iskolai szál nem tetszett, azt picit kidolgozatlannak éreztem és mindig kizökkentek. Az illusztrációk is csodálatosak, tökéletesen illenek a történet nyomasztó, sötét hangulatához. Azt hiszem, többé nem tudok ugyanúgy nézni a tiszafákra.
Ezek után muszáj lesz valami léleksimogatót olvasnom, hogy összeragasszam a pici szívem darabkáit. Aztán megyek, megölelgetem az anyámat, mert kell egy kis pátyolgatás.

Szentinel>!
Patrick Ness – Siobhan Dowd: A Monster Calls

Nagyon rég vettem a kezembe ifjúsági könyvet, aminek sok oka van. Viszont most, hogy ezt olvastam, szeretnék még ilyen könyveket olvasni. Ennek a regénynek ugyanis nagy ereje van. A prózája nem különösebben kifinomult, maga a cselekmény sem túl összetett, de nagyon erős lélek hatja át az egészet. Ettől válik a könyv többé, mint egyszerű regénnyé. A lélektől lesz maradandó élmény.

Mielőtt belemennék részletesen a könyvbe, először leírom, miért tudtam könnyen azonosulni az egyébként nem túl szimpatikus főszereplővel. Volt nekem egy nagyapám. A nagyapám utolsó pár évét kínok között töltötte, köszönhetően egy múltbéli rossz döntésének. A családban majdnem mindenki elfogadta a közelgő halálát, még a fia is beletörődött. Az egyetlen személy, aki nem volt erre képes, az a felesége volt. Hosszú ideig gyászolt, és csak a gondviselésünknek köszönhetően kerülte el az őrületet. Egyszerűen nem akarta elhinni, hogy az ő férjével is megtörténhet a legrosszabb. Conor kapcsolata az édesanyjával ezt juttatta eszembe. És elgondolkodtatott. Át kellett gondolnom az önzésről alkotott véleményemet. Önző dolog volt-e a részünkről csendben azt kívánni, hogy a nagyapám megszabaduljon a szenvedéseitől, és így a mi kínunk is enyhülhetne? Nos, ez a könyv ennyire mély.

Nem mutatja semmiféle formáját az eszképizmusnak, és olyan témát boncolgat, melybe még egy felnőtt feje is belefájdulhat. Ness nem nézte ostobának az olvasóközönségét, és képes volt megírni egy olyan könyvet (még ha nem is egészen önállóan), amelyet fiatalok és felnőttek is elgondolkodtatónak találhatnak. Egy percig sem kerget illúziókat, és törekszik arra, hogy a szereplők kellőképpen árnyaltak legyenek. Nem is beszélve arról, hogy a Szörny alakja mennyire zseniálisan van összerakva. Számomra végig szimpatikus volt, hisz egyszerre testesítette meg a legnagyobb félelmeinket és a legtitkosabb vágyainkat. A titkolt vágy és a félelem között pedig igencsak vékony a határ. A Szörny történeteiért pedig jár a piros pont.

Az A Monster Calls tökéletes olvasmány lehet azok számára, akik kedvelik az érzelmekkel teli, hol mélabús hol érdekes történeteket, melyeknek ha a prizmáján megtörik a fény, akkor nem szivárványt kapunk, hanem árnyékokat. Felnőtt elmét kíván meg, mely nem veszi át az uralmat a gyermeki lélek felett. Tessék elolvasni!

M_Titi>!
Patrick Ness – Siobhan Dowd: A Monster Calls

Annyira szép és egyben fájdalmas ez a történet. Nem hatódom meg könnyen, de egyszerűen nem lehet megúszni sírás nélkül ezt a könyvet.
Nem könnyű olvasni, de érdemes. Minden oldallal egyre nagyobb súly nehezedik a szívedre, lelkedre, de tudod, hogy nem menekülhetsz az igazság elöl.
A negyedik történetet mind elmondjuk majd, még ha nem is akarjuk.

sepa I>!
Patrick Ness – Siobhan Dowd: A Monster Calls

Még mindig nem merem megnézni a filmet. Annyi bőgésre még nem készültem fel.
Ennyi.

4 hozzászólás
dodóó>!
Patrick Ness – Siobhan Dowd: A Monster Calls

Speak the truth! Nem mindig egyszerű ám…
Gyönyörű, fájdalmasan gyönyörű.
Igaz, fájdalmasan igaz.
Csodálatos, időtlen történet minden complicated beast számára.

Banditaa P>!
Patrick Ness – Siobhan Dowd: A Monster Calls

Teljesen értem. Szerintem az apukám is értené, ha még itt lenne…

Luki>!
Patrick Ness – Siobhan Dowd: A Monster Calls

Gyönyörű, de valami egészen szívszorítóan fájdalmas.


Népszerű idézetek

Cheril>!

Stories are the wildest things of all, the monster rumbled. Stories chase and bite and hunt.

page 45, Three Stories

Ri_ver>!

There is not always a good guy. Nor is there always a bad one. Most people are somewhere inbetween.

Cheril>!

Who am I? the monster repeated, still roaring. I am the spine that mountains hang upon! I am the tears that the rivers cry! I am the lungs that breathe the wind! I am the wolf that kills the stag, the hawk that kills the mouse, the spider that kills the fly! I am the stag, the mouse and the fly that are eaten! I am the snake of the world devouring its tail! I am everything untamed and untamable! It brought Conor up close to its eye. I am this wild earth, come for you, Conor O'Malley.

page 44, Three Stories

Belle_Maundrell >!

Stories are wild creatures, the monster said. When you let them loose, who knows what havoc they might wreak?

51. oldal, The wildness of stories (Candlewick, 2011)

M_Titi>!

Stories are important, the monster said.They can be more important than anything.If they carry the truth.

168. oldal

Nusii>!

„I wish I had a hundred years,” she said, very quietly. „A hundred years I could give to you.”

page 200

Lunemorte P>!

„Stories don't always have happy endings.” This stopped him. Because they didn't, did they? That's one thing the monster had definitely taught him. Stories were wild, wild animals and went off in directions you couldn't expect.

Belle_Maundrell >!

Sometimes people need to lie to themselves most of all.

61. oldal, The rest of the first tale (Candlewick, 2011)


Hasonló könyvek címkék alapján

Brigid Kemmerer: A Curse So Dark and Lonely
Cassandra Clare: Clockwork Angel
Lucy Strange: Sisters of the Lost Marsh
Carlos Ruiz Zafón: Marina (angol)
Lisa Jane Smith: Night World – Secret Vampire
Sarah J. Maas: Catwoman: Soulstealer
Karen Thompson Walker: The Age of Miracles
Rachel Hawkins: School Spirits
Marissa Meyer: Cinder (angol)
Rick Riordan: The Tyrant's Tomb